Turcoin: „Criptomoneda națională” a Turciei este presupusa schemă Ponzi

Turcoin, anunțat ca „criptomoneda națională a Turciei”, a fost dezvăluit ca un sistem Ponzi de milioane de dolari, întrucât s-a prăbușit în rușine.

Se crede că aproximativ 12.000 de investitori individuali au fost afectați. Mulți și-au scos economiile de viață în proiect, după ce Turcoin a promis dividende rapide și a sugerat că va avea sprijinul guvernului turc.

Ziar local Posta a raportat că compania mamă a lui Turcoin Hipper A.Ș. a luat 100 de milioane de lire turcești (20,6 milioane de dolari) de la investitori.

Coproprietarii – Sadun Kaya și Muhammed Satıroğlu – conduceau Hipper A.Ș. din capitala turcească Istanbul și a pus în vânzare primul Turcoin în octombrie 2017.

Dar, până în iunie 2018, rentabilitățile promise nu reușiseră să se concretizeze, iar investitorii au început să ridice steaguri de avertizare cu organul de supraveghere financiar turc, Consiliul piețelor de capital..

Anchetatorii de la Parchetul Kochaeli ar fi înghețat activele lui Kaya și Satıroğlu după ce au descoperit presupusa fraudă.

Ambii au fost arestați pe 19 iunie și eliberați pe cauțiune, dar au fost arestați din nou pe 2 iulie și arestați preventiv în așteptarea procesului.

Ziar local Știrile zilnice Hurriyet l-a intervievat pe Satıroğlu și l-a învinuit pe fostul său partener de afaceri pentru prăbușirea Turcoin. El a spus: „Toți banii au fost pentru compania lui Sadun Kaya din Cipru. Eram doar un mediator. Compania noastră Hipper nu are nici măcar un singur dolar în bancă. ”

Satiroglu a jurat apoi să ramburseze banii investitorilor „dacă [autoritățile] îmi deblochează conturile bancare”.

Cum a făcut Turcoin milioane

Turcoin a ridicat sprâncenele în toată Turcia cu o serie de evenimente promoționale fastuoase, la care adesea au participat vedete locale, alături de publicitatea TV repetată. Primilor investitori li s-a promis cadouri de lux ciudate, cum ar fi mașinile Mercedes și BMW.

Anunțurile originale susțineau că susținătorii vor obține un profit de 16% din investiția inițială de 1.500 de lire turcești (TRY). După ce s-au înscris suficient alți investitori, vor primi o plată de 250 TRY.

A fost o pretenție îndrăzneață – și tentantă – având în vedere problemele financiare grave ale Turciei. Lucrătorul mediu este plătit doar 455 dolari pe lună. Guvernul Turciei este, de asemenea, într-o perpetuă stare de urgență după o lovitură de stat militară eșuată în iunie 2016.

Președintele Recep Erdoğan a fost reales în iunie 2018 și a început imediat să concedieze mii de lucrători din sectorul public. Peste 160.000 de persoane au fost demise de când Erdoğan a preluat conducerea.


Crypto în Turcia

Un comentator local a scris la Stare de nervozitate că experiența a provocat entuziasm pentru criptomonede în țară: „În opinia publică, există o pierdere serioasă de încredere în întreprinderile interne de criptomonede.” Turcoin Turcia criptocurrency Ponzi comentariu

Confuzia din Turcia nu este probabil surprinzătoare, având în vedere că a existat un interes politic repetat pentru criptomonede.

În februarie 2018, Partidul Mișcării Naționaliste din Turcia a propus un „Bitcoin național” într-o lucrare de 22 de pagini privind reglementarea criptomonedelor.

În aceeași lună, a declarat vicepremierul țării Mehmet Simse Afiliat turc al CNN că guvernul căuta să lanseze propria criptomonedă susținută de stat.

Băncile centrale și guvernele au fost forțate în mod repetat să împingă înapoi împotriva zvonurilor că au lansat criptomonede oficiale.

S-a întâmplat și în Hong Kong recent, când banca centrală a țării, Autoritatea Monetară din Hong Kong (HKMA) a emis un negare puternică că a lansat o criptomonedă susținută de guvern „pentru investiții de către publicul larg”. A avertizat investitorii că „HKMA nu a lansat niciodată și nu va lansa niciun astfel de produs criptografic”.

Orizontul din Hong Kong - Daxis

Cu vedere la orizontul din Hong Kong. De Daxis via Flickr, CC BY-ND 2.0

Și totuși, înnorarea apei în continuare este faptul că aceleași bănci centrale și guverne investesc puternic în tehnologia Blockchain care stă la baza criptomonedelor.

HKMA, de exemplu, a spus Reuters pe 16 iulie, se lega cu șapte bănci, inclusiv Hang Seng și HSBC, pentru a lansa o platformă de tranzacționare financiară bazată pe Blockchain.

Desigur, nu există nicio cale către aceste proiecte oficiale pentru investitori individuali. Susținătorii instituționali, cum ar fi fondurile speculative, fondurile de pensii și fondurile cripto-specifice, cu cantități uriașe de capital în spate, pot beneficia de toate. Persoane cu economii de viață? Nu atat de mult.

Ce spune Turcoin

Cazul este în curs de desfășurare și, în timp ce compania s-a împins înapoi împotriva muntelui publicității negative, Hipper A.Ș. Contul Twitter, @HipperIstanbul, nu mai este disponibil. Este site-ul web a fost înlocuit cu o declarație pe care scrie: „Anunț: procedurile au fost suspendate din cauza procesului legal în curs”.

O declarație uimitoare despre Site-ul Turcoin își protestează inocența spunând: „Am împărtășit datele solicitate de autoritățile relevante în cadrul anchetei și am oprit accesarea portofelului pentru a preveni prelucrarea ulterioară”.

Declarația continuă să acuze jurnaliștii turci că sunt corupți sau incompetenți: „Vă reamintim importanța de a nu lua în considerare astfel de organizații de știri frivole din țara noastră unde profesia de jurnalist se află pe ultimele picioare”

Turcoin susține în continuare că va putea rambursa investitorii „după finalizarea anchetei și a procesului judiciar ulterior”.

Hipper A.Ș. este deținută în comun de Satıroğlu și Kaya cu 49% și respectiv 51% acțiuni.

Credit de imagine: Casal Partiu, CC BY-SA 2.0

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map