Administratorul Drumului Mătăsii este acuzat pentru implicare în rețeaua de spălare de bani și trafic de droguri

Fostul administrator al Drumului Mătăsii Gary Davis, cunoscut și sub numele de Libertas, s-a declarat vinovat la taxele de distribuție a medicamentelor legate de operațiunea dark web. Poliția a arestat cetățeanul irlandez în ianuarie 2014 pentru accelerarea funcționării sale ca membru al personalului Drumului Mătăsii. El a fost extrădat din Irlanda în iulie anul acesta.

Prezentându-se în fața judecătorului districtului Statelor Unite Jesse M. Furman la o instanță federală din Manhattan vineri, Davis a fost acuzat că a facilitat vânzarea de droguri ilegale în valoare de peste 200 de milioane de dolari prin intermediul rețelei. El se confruntă cu maximum 20 de ani după gratii pentru conspirație pentru a distribui narcotice.

Rolul său pe site a fost în principal munca administrativă și a inclus soluționarea litigiilor dintre traficanții și cumpărătorii de droguri și implementarea interdicțiilor care decurg din încălcări.

Istoria drumului mătăsii și fondator

Piața acum dispărută a Silk Road a fost activă în special între anii 2011 și 2013. A fost cea mai mare și mai sofisticată rețea online de piață neagră din vremea sa. Accesibilă numai prin intermediul serviciului Tor pentru anonimat sporit, rețeaua lansată în februarie 2011. Biroul Federal de Investigații (FBI) a închis-o în 2013.

Creatorul și operatorul său, Ross Ulbricht, cunoscut și sub numele de Dread Pirate Roberts, a fost de asemenea arestat. După dispariția sa, foștii administratori au lansat o altă versiune numită Silk Road 2.0. A fost închis în 2014, iar operatorul său a fost, de asemenea, arestat. Ross Ulbricht s-a confruntat cu opt acuzații în legătură cu întreprinderea și a primit o închisoare pe viață fără condiționare.

Fondatorul Drumului Mătăsii, Ross Ulbricht.

Creatorul Drumului Mătăsii, Ross Ulbricht, cunoscut și sub numele de Dread Pirate Roberts, a fost arestat în 2013. (Credit imagine: Freeross.org)

Popularitatea Silk Road a crescut în urma unui articol publicat de Gawker, care a dus la un zgomot semnificativ în jurul său. Un număr de politicieni, inclusiv senatorul SUA Charles Schumer, au fost deosebit de vocali în a solicita Administrației de aplicare a drogurilor (DEA) și Departamentului de Justiție să închidă platforma.

Ross Ulbricht a conceput Drumul Mătăsii pentru a fi o piață liberă lipsită de constrângere și violență. Potrivit lui Profilul LinkedIn, el a imaginat o platformă care să simuleze cum ar fi lumea fără utilizarea sistematică a forței de către guverne.

Cum a funcționat

Platforma a funcționat în același mod ca eBay, unde vânzătorii ar publica listele de produse. Cumpărătorii ar putea selecta produse și pot acorda evaluări. Majoritatea produselor au fost livrate clienților prin intermediul serviciului poștal național nebănuitor și a plăților efectuate utilizând Bitcoin. În majoritatea cazurilor, contrabanda ar fi livrată dacă nu este interceptată de autorități.

Serviciile și produsele enumerate pe Silk Road au fost în principal cele care implică „infracțiuni fără victime”. Aceasta a inclus articole precum carduri de credit furate, dar serviciile precum asasinarea au fost interzise. Inițial, drogurile ilegale reprezentau până la 70% din listări. Cu toate acestea, platforma a evoluat în curând către un bazar care oferă o mai mare varietate de contrabandă.

Utilizatorii platformei au pus-o la lucru pentru spălarea a milioane de dolari. Deși autoritățile erau la curent cu Silk Road la doar câteva luni de la lansare, le-a trebuit peste doi ani să descopere identitatea reală a fondatorului site-ului. La acea vreme, Silk Road era cea mai sofisticată piață de pe dark web de la apariția internetului.

Luând în jos Drumul Mătăsii

Serviciul Drumul Mătăsii a fost, conform fondatorului său, protejat cu straturi de securitate pentru a asigura confidențialitatea și a preveni infiltrarea de către autorități. Specialiștii în criminalitate cibernetică cred că agențiile de aplicare a legii și-au desfăcut interiorul prin hacking.

Silk Road a folosit sistemul de rețea Tor subteran care transmite mesaje printr-o serie de servere separate pentru a oferi anonimat utilizatorilor. Cu toate acestea, autoritățile au reușit să se infiltreze în serverele sale și să aibă acces la informații private legate de furnizori și clienți.

Agenții DEA, IRS, FBI și vamale au reușit să localizeze unele dintre presupusele servere off-grid ale site-ului ascunse în țări precum România și Letonia. Copiile tranzacțiilor efectuate prin intermediul serverelor au fost aparent arhivate. Nodurile de monitorizare a rețelei au dezvăluit adrese de identificare unice conectate la persoanele implicate în operațiune. Creatorul Drumului Mătăsii, Ross Ulbricht, ar fi câștigat presupuse comisioane de 80 de milioane de dolari prin vânzări efectuate pe site-ul său.

Deși FBI a spulberat Silk Road, a devenit un model pentru piețele web întunecate de astăzi.

Conexiunea Bitcoin

Serviciul escrow Bitcoin de pe Silk Road a fost unul dintre elementele critice care au dus la succesul său. La vârf, platforma avea peste 100.000 de utilizatori și a generat venituri de sute de milioane. Operațiunea inter-agenții a confiscat 144.336 de Bitcoins, evaluați la aproximativ 900 de milioane de dolari la tarifele de astăzi.

Guvernul le-a licitat ulterior între 2014 și 2015, realizând aproximativ 48 de milioane de dolari. Ulbricht a promis inițial că va contesta confiscarea monedelor, dar a renunțat la creanțe. Printre principalii beneficiari ai vânzărilor de monede s-a numărat capitalul de risc, Tim Draper, care a cumpărat aproximativ 30.000 de bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map