Hva er IOTA (MIOTA)? | En komplett guide til IoT-kryptovaluta

Hva er IOTA?

IOTA står for Internet of Things Application, og det er en kryptoteknologi som letter transaksjoner mellom enheter på Internet of Things (IoT). IOTA adresserer transaksjonsgebyrer og skalerbarhetsproblemer for blockchain-teknologier ved å kvitte seg med block and chain. I stedet for å sende en transaksjon til IOTA-hovedboken, må du bekrefte to andre tidligere transaksjoner.

Denne bekreftelsesmetoden betyr at det ikke er noen hovedbok, og at gruvearbeidere ikke trenger å drive nettverket.

Ettersom enhetene på nettverket tilfeldig bekrefter hverandres transaksjoner, bygger de konsensus gjennom nettet av forbindelser mellom transaksjoner. I kryptografi er denne typen bekreftelse kjent som Directed Acyclic Graph (DAG), men skaperne av IOTA kaller det Tangle.

Siden datakraft i Tangle vokser etter hvert som nettverket vokser, lover IOTA gratis, raske transaksjoner. Den er også designet for å behandle mikrobetalinger og betalinger mellom maskiner, noe som muliggjør en hel maskinøkonomi fra maskin til maskin.

Mens IOTA gir store løfter, er teknologien fremdeles ny, og det er ikke uten ulemper. I denne artikkelen ser vi på:

Tekniske detaljer

  • Lanserte: 11. juni 2016
  • Total myntforsyning: 2,779,530,283,277,761
  • Algoritme: Proof of Work (PoW) ved bruk av en versjon av SHA-3
  • Blokker tid / belønning: Ingen blokkeringer, bekreft to transaksjoner for å sende inn din egen transaksjon

Hvordan fungerer IOTA?

Tingenes internett er allerede en stor styrke i verdensøkonomien.

Bedrifter lager kameraer, sensorer og andre enheter for å overvåke forholdene i fabrikker, fraktfelt, gårder, butikker og hjem. Ifølge forskning fra Gartner, IoT vokste til 8,4 milliarder enheter i 2017, og utsiktene for fremtidig vekst er eksponentiell.


IOTAs visjon er å være plattformen for maskin-til-maskin (M2M) transaksjoner. IOTAs grunnleggere startet selskapet etter å ha arbeidet i IoT-bransjen, og de hevder at for at IoT skal være mest nyttig, må enhetene i nettverket dele og fordele ressurser effektivt.

Hvor IOTA passer i IoT og Web Technology Stacks

Hvor IOTA passer i IoT og Web Technology Stacks

Dette betyr at enhetene må kunne kjøpe mer strøm, båndbredde, lagring eller data når de trenger det, og selge ressursene når de ikke trenger dem.

Selv på et lite nettverk betyr dette potensielt dusinvis av transaksjoner per sekund når enheter kommuniserer og bruker ressurser. Med så mange transaksjoner, i en så liten, rask skala, mener IOTAs grunnleggere at blockchain-teknologien ikke er tilstrekkelig for IoT-applikasjoner.

Blockchain-nettverk sliter med skalerbarhet, og de bruker ofte gebyrer for at gruvearbeidere skal inkludere transaksjonen din i en blokk tidligere. IOTA har som mål å løse både skalerbarhet og avgifter med sitt nye nettverk slik at milliarder av IoT-enheter kan bruke det.

Skalerbarhet: IOTA er ikke en Blockchain-teknologi

Grafisk fremstilling av IOTA Tangle

Grafisk fremstilling av IOTA Tangle

Siden IOTA planlegger å ha milliarder transaksjonsnoder på nettverket når det er fullstendig implementert, trengte grunnleggerne å designe et nettverk der prosessorkraften vokser når nodene i nettverket vokser. For det formål designet de Tangle, et konsensusbyggingssystem der enheten som sender en ny transaksjon først må bekrefte to andre transaksjoner på nettverket. For hver bekreftelse utfører verifikatoren et lite bevis på arbeid som knytter transaksjonene til det samlede floke.

Tangle betyr at konsensus oppnås basert på et nett av bekreftelser. Hver transaksjon er knyttet til de to transaksjonene den bekreftet. Og over tid vil det være knyttet til fremtidige transaksjoner som bekrefter det. Dette løser skalerbarhetsproblemet ettersom nettverket ikke lenger er avhengig av en sentral blockchain.

Hver nye enhet i nettverket bidrar med datakraften til nettverket når den sender en transaksjon. Tangle eliminerer også blokkdrift, og alle myntene på IOTA ble opprettet ved opprinnelsen til nettverket.

Transaksjonsgebyrer: Hvordan IOTA er gratis å bruke

Siden du bidrar med datakraft til nettverket når du sender en transaksjon, er kostnadene ved å bruke nettverket bare like store som strømmen som trengs for å verifisere to andre transaksjoner. Tangle lar IOTA operere avgiftsfritt, og det betyr at nettverket er enda mer distribuert enn et blockchain-nettverk. Med blockchain distribueres nettverket blant gruvearbeiderne på blockchain. Med Tangle distribueres nettverket mellom alle deltakende noder.

Fraværet av avgifter er avgjørende for IOTAs oppgave å betjene IoT-enheter. Disse enhetene vil ofte handle med brøkdeler av en krone med høy frekvens. Eventuelle gebyrer som belastes for slike små transaksjoner vil gjøre mikrobetalinger umulige. For å kunne tjene som ryggraden i M2M-økonomien, må IOTA være fri til å bruke.

34% angrep & Koordinatoren

De som er kjent med blockchain-teknologien vet at en blockchain er sårbar hvis en part har 51% av datakraften i nettverket. På det tidspunktet er det teoretisk mulig for en dårlig aktør å opprette og verifisere falske transaksjoner. Siden IOTA bruker Tangle for å verifisere transaksjonene, er det teoretisk sårbart hvis en part bare kontrollerer 34% (større enn 1/3) av nettverkets datakraft..

Du bør ikke undervurdere vanskeligheten med å implementere et angrep på 34% mot IOTA Tangle. Siden Tangle er et komplisert nett av noder og transaksjoner, må du fremdeles oppdage nettet til nettverket før du kan utnytte din 34% fordel.

IOTA er mest sårbar for et slikt angrep tidlig i implementeringen (dvs. nå). Siden det tidlige nettverket er lite, med færre noder, er det lettere for en angriper å samle en andel på 34% av nettverket. For å bekjempe denne trusselen bruker nettverket a Koordinator i sin tidlige implementering for å sikre at den tidlige floke ikke kompromitteres.

Selv om det er et nødvendig skritt for sikkerhet tidlig, og IOTA planlegger å eliminere koordinatoren når nettverket er sterkt nok, betyr det at plattformen og valutaen for tiden er sentralisert. Og du må stole på IOTA Foundation hvis du bestemmer deg for å investere.

Proprietære teknologier

IOTA-teamet har fått ros og kritikk for bruken av ny teknologi i utviklingen av plattformen. Opprinnelig brukte IOTA sin egen hashfunksjon kjent som Curl for alt bevis på arbeid og nøkkelgenerering. Mens beviset på arbeidshashing siden har endret seg til en mer tradisjonell SHA-3-protokoll, bruker IOTA fremdeles den proprietære Curl-hashfunksjonen for andre applikasjoner på plattformen..

IOTA implementerer også trinærlogikk, i stedet for binær. Å bruke prosessorer med tre tilstander kan bety fordeler med hensyn til effektivitet og total datakraft. Teamet er jobber tett med JINN Labs på maskinvare for IoT-enheter som er i stand til å beregne i trinary.

Team & Framgang

Nettverket ble lansert via Crowdsale i 2015 og er nå utviklet og støttet av IOTA Foundation, en tysk ideell organisasjon. David Sønstebø og Dominik Schiener leder stiftelsen som medformann i styret. Resten av ledergruppen inkluderer grunnleggeren av Nxt, Volkswagon Chief Digital Officer, Fujitsu Head of Central Europe, og flere eksperter i et bredt spekter av bransjer.

50+-teamet har hatt jevn fremgang siden plattformens lansering. En av de viktigste utgivelsene det siste året var Data Marketplace på slutten av 2017. Markedsplassen bruker IOTAs teknologi for å lette lagring og salg av datastrømmer. Det har allerede flere bemerkelsesverdige selskaper, som Accenture og Bosch, som deltar i nettverket.

Teamet har også nylig begynt å jobbe med smart by-teknologi for Europa og andre deler av verden. Denne teknologien vil omfatte slike ting som biometriske håndflateavlesninger knyttet til digitale identiteter, samt kombinasjonen av byens IoT-enheter med Tangle.

Konkurranse

Så langt som kryptokurver som er målrettet mot M2M-betalinger, ser det ut til at IOTA er alene. Prosjekter som Waltonchain og Vechain knytter seg også til IoT-enheter, men har fokus på forsyningskjedebransjen. Selv om forsyningskjeden er en av IOTAs vertikaler, sitter den sammen med tre andre – bilindustri, e-helse og smart energi.

Fordi IOTA er en DAG-basert krypto, kan du si at den konkurrerer med Nano og Byteball. Ingen av disse konkurrentene fokuserer imidlertid på IoT-sektoren. Teamene til begge prosjektene har designet dem mer for peer-to-peer-betalinger i stedet for betaling mellom maskiner.

Bekymringer, svakheter, & Kritikk

En rekke kryptoteknologieksperter har stilt spørsmålstegn ved IOTAs levedyktighet som plattform. Å implementere så mange nye teknologier samtidig, er det vanskelig å tro at det ikke er noen svakheter eller mangler ved implementeringen. Teknologien bak IOTA har rett og slett ikke blitt testet nok til å vite hvordan den vil fungere i målestokk, og hvordan den vil holde opp til angrep. Denne generelle mangelen på testing og fagfellevurdering er den største bekymringen for IOTAs kritikere.

I fjor, MIT og Boston University ga bølger da de publiserte et skarpt papir som skisserte kritiske sikkerhetsfeil i Curl-hashing-funksjonen. Ideen om at du kan “rulle din egen krypto” blir sterkt sett ned på i samfunnet og blant eksperter. God kryptografi tar år å utvikle, teste og gjennomgå. SHA-3 hashing-algoritmen tok ni år å fullføre, og eksperter har vist bekymring for at IOTAs utviklere valgte å prøve å skrive sin egen kryptografi i stedet for å bruke etablerte standarder.

Det er imidlertid lett å glemme at hver ny teknologi går gjennom tekniske hindringer og vekstsmerter. Bitcoin hadde Mt. Gox skandale, og Ethereum forvitret DAO-hacket. Mens teknologien og implementeringen bak IOTA absolutt vil endres, bør du vurdere den samlede arkitekturen til IOTA-kryptovalutaen og historien til utviklingsteamet når du vurderer om du skal investere.

Handel

IOTA-handel har vært mildt sagt turbulent. Mynten opplevde sin første betydelige oppkjøring i august 2017 før den sakte falt i begynnelsen av november. En økt interesse fra samfunnet på grunn av partnerskapsmeldinger med Refunite, UC Berkeley og norske helseorganisasjoner forårsaket sannsynligvis prisøkningen.

Etter nedtrappingsperioden september-november gikk IOTA-prisen parabolsk. Det nådde en heltidshøyde på $ 5,23 (~ 0,00031 BTC) i desember 2017, men falt kraftig med resten av markedet i begynnelsen av 2018. Etter en kort gjenoppblomstring i april 2018 har prisen fortsatt å falle, men har tilsynelatende bunnet ut på omtrent $ 0,45 (~ 0,00007 BTC).

Den nevnte kontroversen har fått IOTA-prisen til å svinge mer vilt enn andre kryptovalutaer i denne allerede ustabile sektoren. Ytterligere demonstrasjoner av nettverkets sikkerhet og stabilitet bør bidra til å bringe investorenes tillit tilbake til mynten. I tillegg vil den fortsatte veksten av IOTA-økosystemet gjennom bedriftspartnerskap og generell bruk ha en positiv effekt på prisen.

Hvor kan jeg kjøpe IOTA

Hvis du er interessert i å kjøpe IOTA, er Bitfinex og Binance de beste alternativene. Mens Bitfinex har det største handelsvolumet, er det ikke tilgjengelig for amerikanske borgere. Så hvis du er i USA, bør du sjekke ut Binance i stedet.

Ikke sikker på hvordan du skal begynne? Vi får deg dekket med guiden vår om hvordan du kjøper IOTA.

Hvor skal jeg lagre IOTA

Det er to lommebokalternativer å vurdere for IOTA-lagring: den offisielle desktop GUI og Trinity-lommeboken.

De grafisk brukergrensesnitt er det IOTA-teamet anbefaler at du bruker for å trygt lagre pengene dine. GUI-lommeboken er tilgjengelig på Windows-, Mac- og Linux-enheter. Ved å bruke denne lommeboken har du muligheten til å få tilgang til den som en lysnode eller en full node. Hvis du planlegger å bare bruke lommeboken til lagring og transaksjoner, vil det være nok med en lysnode.

De Trinity lommebok er enklere å bruke enn GUI. Imidlertid er den for øyeblikket i beta, så du kan støte på noen feil. Uansett hvilken enhet du er interessert i å bruke lommeboken på, bør du være heldig. Den er tilgjengelig på Windows-, Mac- og Linux-operativsystemer, samt iOS- og Android-enheter.

trinity lommebok

Mobil Trinity-lommebok

Konklusjon

IOTA-kryptovalutaen bruker teknologi som har mye potensial.

Hvis det lykkes, kan Tangle være en levedyktig konkurrent til blockchain-teknologi for transaksjoner, og IoT-markedet for mikrotransaksjoner vil bare fortsette å vokse. Siden IOTA er banebrytende, forblir imidlertid teknologien stort sett uprøvd. Til slutt bør din beslutning om å kjøpe mynten være basert på grundig forskning om teknologien og dens grunnleggere. IOTAs Tangle kan være det neste store fremskrittet i kryptografi, men å investere i en uprøvd teknologi er iboende risikabelt, så gjør din forskning.

Redaktørens merknad: Denne artikkelen ble oppdatert av Steven Buchko 10.29.2018 for å gjenspeile de nylige endringene i prosjektet.

Tilleggsressurser

Nettsted

Twitter

Uenighet

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map