Forvirret av Crypto? Her er en guide til Bitcoin for Dummies

Er du forvirret om krypto? Går blockchain hjernen din? Så ikke få panikk. Her på CoinCentral lever og puster vi disse tingene hver eneste dag i uken. Så til fordel for uinnvidde har vi satt sammen et sammendrag av hvordan alt fungerer som er så enkelt at selv bestemoren din får det. Dette er vår guide til Bitcoin for dummies.

Bitcoin er en peer-to-peer digital valuta, der transaksjoner er registrert på en distribuert hovedbok. Ikke bli redd av hele begrepet, fordi vi vil bryte det ned et trinn av gangen.

En trinnvis guide til Bitcoin for Dummies

“Fiat” er navnet på valutaene vi bruker hver dag, de som amerikanske dollar, meksikanske pesos eller japanske yen, utstedt av sentralbanker. Disse valutaene utviklet seg ut fra et behov for å skape lagret verdi. Verdien deres kommer fra den troen vi har på sentralbankene for å respektere den verdien. Så hvis Alice gir kontanter til Bob i form av en dollarregning, er det avhengig av den amerikanske regjeringen for å respektere verdien av den dollarregningen.

La oss si at Alice vil foreta en elektronisk pengeoverføring til Bob. Hun må gå via en bank eller en annen finansinstitusjon for å gjøre dette. Hun kan ikke bare sende ham pengene via e-post. Det ville være sinnssykt, ikke sant? For som et e-postvedlegg kan du kopiere pengene et uendelig antall ganger. Alice kunne bare duplisere alle pengene sine og sende de samme midlene igjen og igjen til Charlie, Debbie, Eric og alle de andre bokstavene i alfabetet.

bankvirksomhet

De lar oss ikke bare kopiere pengene våre. Så urettferdig.

Dobbeltbruk-problemet

Risikoen for duplisering av digitale penger er det som kalles “dobbeltutgiften”Problemet. Å løse det er det som gjør Bitcoin til en så genial oppfinnelse. Når Alice sender Bob en pengeoverføring via en bank, oppdaterer regnskapsbokene bankene på begge kontoene for å gjenspeile at Alice nå har mindre penger og Bob har mer.

Med Bitcoin er det en digital hovedbok over alle Bitcoin-transaksjonene som noen gang har funnet sted. Det betyr at Alice kan sende bitcoin til Bob direkte uten noen gang å måtte gå gjennom en bank eller annen tredjepart. Når overføring av bitcoins skjer, oppdateres Bitcoin-hovedboken for å vise at Alices digitale lommebok nå har mindre bitcoin (eller BTC, som det også er kjent), og Bob’s har mer.

Merk: Vi bruker små bokstaver “b” for bitcoin, valutaen, og store bokstaver “B” for Bitcoin, nettverket.

Den “digitale” delen av digital valuta betyr at bitcoins ikke eksisterer fysisk. De er digitale representasjoner av valuta. Dette er litt som tallene som viser banksaldoen din til du bruker pengene.

Bitcoin

Disse er ikke ekte – det er magiske internettpenger som bankbalansen din. Bilde via Quince Media https://quincemedia.com

Så vi kjenner peer-to-peer-delen, og vi kjenner den digitale valutadelen. Neste i Bitcoin for dummies – distribuerte hovedbøker.

Hva er en distribuert ledger og hvem oppdaterer Bitcoin Ledger?

En distribuert hovedbok er en logg over transaksjoner som er lagret på flere datamaskiner. I Bitcoin kalles disse datamaskinene noder. Nodene jobber alle sammen for å oppdatere og lagre hovedboken med alle transaksjonene som finner sted.

Mange Bitcoin for dummies guider bruker analogien til et Google Doc versus et Microsoft Word-dokument. Hvis mange jobber med et MS Word-dokument, trenger du en person til å beholde en “master” -kopi for å kontrollere hvem som oppdaterer hva. Ellers ender du med mange eksemplarer, alle med forskjellige endringer. Rollen til denne personen er sammenlignbar med rollen en bank spiller i formidling av pengeoverføringer.

Med et Google-dokument kan mange jobbe med det samme dokumentet. Google oppdaterer det i sanntid, så det er ikke behov for en rolle som “hovedkontroller”.

Under panseret på en distribuert hovedbok

Ok, vi vet at vi sa “Bitcoin for dummies”, men vi må bli litt mer detaljerte nå. Med en distribuert hovedbok er det som skjer bak kulissene mer komplisert enn bare å lagre et dokument i skyen. I Bitcoin er transaksjoner gruppert i blokker. Og hver Bitcoin-gruver konkurrerer med alle de andre i et løp om å bryte neste blokk. For å lykkes med å vinne løpet, må de bruke en enorm mengde datakraft for å løse et kryptografisk puslespill. I Bitcoin kaller vi dette “bevis på arbeid.”

gruvearbeider

Dette er en gruvearbeider – de jobber veldig hardt.

Denne kraftforbruket spiller på prinsippene i spillteorien. Strømforbruket betyr at gruvearbeiderne har noe skinn i spillet. Til gjengjeld mottar de noen nylig myntede bitcoins når de lykkes med å utvinne neste blokk.

Når en gruvearbeider med hell utvinner blokken, må alle andre datamaskiner (noder) i nettverket være enige om at den er gyldig. Mens prosessen med å bryte en blokk er kompleks, er prosessen med å verifisere den relativt enkel.

Hashing

Hver blokk har sin egen kryptografiske hash, som er som en slags unik beskrivelse av en fast lengde. Hver nye blokk inneholder en referanse til den unike hashen til sin nærmeste forgjenger. Dette skaper en kjede, som er der ordet blockchain kommer fra.

Hvis du fortsatt følger med, så vel gjort. Du er ferdig med Bitcoin for dummies til noen som vet litt mer enn den gjennomsnittlige Joe.

Et ytterligere poeng å merke seg handler om måten en hashfunksjon fungerer på. Når du oppretter en hash, må du alltid oppgi nøyaktig de samme inngangene for å få den samme hash-utgangen. En liten endring i inngangen vil resultere i en annen hash-utgang.

Derfor, hvis noen prøver å endre en transaksjon fra fortiden, må de kopiere endringen over hver påfølgende blokk. Dette gjør manipulering av en blockchain beregningsmessig umulig med mindre du kontrollerer et flertall av datakraften i hele nettverket.

På grunn av deres uforanderlige natur kaller vi Bitcoin-transaksjoner uforanderlig. Vi kaller scenariet der noen får majoritetskontroll over datakraften a 51% angrep fordi 51% representerer et flertall.

Dermed skaper gruvedrift ikke bare nye bitcoins, men det tjener også som måten hele nettverket oppnår enighet om hovedbokens samlede tilstand. Hver spiller har et insentiv til å handle for nettets beste. De sikrer integriteten til transaksjoner, som de tjener bitcoins for.

Som kom opp med alt dette?

Det er et av de største mysteriene i kryptovalutaverdenen. Ingen vet hvem som fant på Bitcoin. Vi vet at det var noen, eller flere personer, som opererte under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Imidlertid har den unnvikende Satoshi nektet å avsløre identiteten sin. Den som han er, han eier mange bitcoins, og på grunn av verdsettelsen er han nå en veldig velstående mann.

Bitcoin er utvilsomt et genis arbeid, og skaper en økonomisk revolusjon helt av seg selv. En enkelt bitcoin nådde $ 20 000 i verdi på slutten av 2017. Det virkelige geni er imidlertid i oppfinnelsen av blockchain. Teknologien som ligger til grunn for Bitcoin viser sin verdi i områder som forsyningskjede, økonomi og til og med bidrar til å bekjempe klimaendringer.

Selv om det skjer mye mer under panseret, bør denne guiden til Bitcoin for dummies gi alle nykommere nok informasjon til å høres ut som om de vet litt om hva de snakker om. Og selvfølgelig, hvis du vil lære mer, så er det mer enn nok informative artikler fra det fantastiske teamet av kryptoforfattere her på CoinCentral.

Utvalgt bilde med tillatelse fra Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map