Înțelegerea celor trei tipuri de Stablecoins

Un stablecoin este un cryptoasset cu un mecanism pentru a menține prețul stabil. Având în vedere natura volatilă a criptocasurilor precum Bitcoin și Ethereum, monedele stabile oferă multe dintre beneficiile tranzacționale ale activelor digitale cu mult mai multă stabilitate.

Tether este în prezent cea mai dominantă și mai cunoscută stablecoină. Cu toate acestea, există de fapt trei tipuri diferite de cripto-seturi stabile: stablecoinele IOU centralizate, stablecoinele criptocolateralizate și stablecoinele necolateralizate. Să descompunem fiecare tip.

Stablecoins IOU centralizate

Stablecoinele IOU centralizate sunt cel mai simplu tip de stablecoin. Pur și simplu, stablecoinele IOU centralizate sunt susținute cu bani fiduciari sau metale prețioase, cum ar fi dolarul SUA sau alte monede suverane. Stabulele IOU centralizate au valoare deoarece reprezintă o reprezentare a unui alt activ.

O critică obișnuită a acestui tip de stablecoin este natura sa centralizată, care necesită încrederea unei părți emitente și o reglementare destul de intensă. Când depuneți fiat în contul bancar asociat stablecoin-ului, rețeaua bate monede noi. În schimb, atunci când mergi la lichidarea de monede stabile, rețeaua arde acele monede și primești garanția.

TrueUSD

TrueUSD (TUSD) este una dintre cele mai populare stablecoine IOU centralizate. TrustToken, o companie specializată în tokenizarea activelor tradiționale, a lansat TrueUSD în martie.

În sistemul TrueUSD, mai multe companii de încredere dețin dolari SUA în conturile lor bancare. Acest sistem diferă de Tether, unde un partener bancar deține garanția. În plus, TrueUSD asigură transparența prin publicarea conținutului conturilor sale bancare în fiecare zi și supus auditurilor lunare.

TrustToken a strâns până în prezent 21,7 milioane de dolari, majoritatea provenind dintr-o ofertă inițială de monede de 20 de milioane de dolari (ICO) care se încheie în iunie 2018. Participanții la ICO au inclus Andreessen Horowitz (lider), DHVC, BlockTower Capital, 8 Decimal Capital, Foundation Capital , ZhenFund și multe altele.

Dolar Gemeni și Jeton Standard Paxos

Dolarul Gemenilor (GUSD), lansat de Gemini Exchange și Jeton standard Paxos (PAX), lansate de Paxos, sunt, de asemenea, predominante stablecoinele IOU centralizate. Atât Gemini Dollar, cât și Paxos Standard Token au debutat la începutul lunii septembrie, după aprobarea de la Departamentul Serviciilor Financiare din New York (NYDFS).

Cum funcționează dolarul GemeniAmbele monede stabile sunt jetoane ERC-20 garantate 1: 1 cu dolari SUA care sunt deținute în bănci cu sediul în SUA și asigurate de FDIC.

Gemenii și Paxos au primit BitLicenses în octombrie 2015 și, respectiv, în mai 2015. Respectând reglementările, orice stablecoin GUSD sau PAX pe care îl utilizați pentru activități ilegale poate fi confiscat sau confiscat de către o agenție de aplicare a legii.

Digix Gold


Digix Gold (DGX) este un alt proiect centralizat IOU stablecoin, cu garanții de aur în loc de bani fiduciari. Fiecare jeton DGX este susținut de un gram de aur.

Digix utilizează un mecanism de consens pentru dovada activelor (PoA), un proces care implică verificarea proprietății asupra blockchain-ului Ethereum. Compania stochează aurul servind drept garanție într-un seif custode, The Safe House, din Singapore. Safe House poate stoca până la 30 de tone de aur, dar Digix caută să lucreze cu mai multe seifuri în întreaga lume.

Alții

Arccy, Stably și USD Coin sunt proiecte suplimentare stabilizate de IOU stablecoin.

Cripto-colateralizate Stablecoins

Monedele stabile criptocolateralizate sunt susținute de active digitale în lanț. Acest tip de stablecoin este garantat cu alte cripto-active, cum ar fi Ethereum sau un alt simbol.

Dai

MakerDAO este un proiect proeminent care folosește acest model și este compania din spatele stablecoin-ului Dai. MakerDAO utilizează un model cu două monede: Makercoin (MKR) și Dai (DAI).

Makercoin este un simbol de guvernanță cu privire la Platforma Maker. Dai este moneda stabilă cu care îl blochezi pe Ether într-o poziție de creanță garantată sau CDP. Îți blochezi eterul în CDP sub formă de eter grupat (PETH). Dai este apoi generat pentru dvs., în timp ce dobânda este calculată pe PETH în timp.

MakerDAO a făcut recent titluri când Andreessen Horowitz a cumpărat 6% din întreaga aprovizionare cu jetoane MKR într-o rundă de risc. MakerDAO a strâns anterior 12 milioane de dolari de la participanți, inclusiv 1 confirmare, Polychain, FBG Capital, Wyre Capital, Distributed Capital Partners și multe altele.

Havven

Havven este o altă monedă stabilă care folosește un mecanism criptocolateralizat. La fel ca MakerDAO, Havven are și un model cu două monede: nomini (nUSD) și havven (HAV).

Nominalul are o ofertă plutitoare pentru a-și stabiliza prețul, în timp ce paradisurile oferă o aprovizionare stabilă, oferind garanții pentru sistem. Taxele de rețea proiectate determină valoarea havven. Dacă dețineți un pas, puteți primi dividende din blocarea fondurilor într-un contract inteligent.

Stabilitatea numinilor se bazează pe valoarea paradisurilor și este peste măsură garantată de paradisuri. Havven a finalizat un ICO de 30 de milioane de dolari în martie.

Alții

Augmint și Sweetbridge sunt alte câteva proiecte care au creat stablecoins criptocolateralizate.

Stablecoins necolateralizate

După ce am explorat atât stablecoinele colateralizate de active tradiționale, cât și stablecoinele colateralizate prin criptocasuri, să explorăm un tip drastic diferit de stablecoin, stablecoinele necolateralizate.

Cum poate ceva să obțină un preț stabil în timp ce este necolateralizat? Răspunsul este acțiunile pentru seniori, un concept inventat de Robert Sams în 2014. Acțiuni seniorage utilizați un contract inteligent pentru a imita o bancă centrală în care politica monetară are o singură obligație, emiteți o monedă cu o valoare de 1 USD. Cu alte cuvinte, rețeaua emite monede noi dacă prețul stablecoinului este prea mare și arde monede dacă prețul este prea mic.

Bază

Bază este un proiect bine-cunoscut care prezintă o stablecoin necolateralizată. Jetonul de bază este stabilizat prin gestionarea aprovizionării în lanț.

Atunci când prețul bazei nu este la echilibru, contractul inteligent crește sau scade oferta pentru a readuce prețul la 1 USD. Contractul scade oferta prin arderea monedelor dacă prețul bazei este prea mic. Dimpotrivă, crește oferta dacă prețul bazei este prea mare.

Baza a strâns 133 milioane USD la începutul anului 2018 într-un ICO. Participanții la rundă au inclus Digital Currency Group, Polychain, GV, MetaStable Capital, Ceyuan Ventures, Stan Druckenmiller, Naval Ravikant și multe altele..

CarbonUSD

CarbonUSD, creat de Carbon, este o altă monedă stabilă care implementează un mecanism de garanție a prețurilor necolateralizat. Începând ca o stablecoin garantată de fiat, CarbonUSD va trece în cele din urmă la un model hibrid-algoritmic fiat odată ce va ajunge la o scară suficientă ca o stablecoin susținută complet de fiat.

Potrivit lui Sam Trautwein, cofondator și CEO Carbon, viziunea finală este ca Carbonul să conțină un coș de stablecoine listate în alb, inclusiv o stablecoină algoritmică minimizată de încredere..

Carbonul folosește în prezent blockchain-ul Ethereum, dar echipa intenționează să îl treacă în cele din urmă la Hedera Hashgraph, un protocol în dezvoltare de mare randament. Carbon a strâns până acum 2 milioane de dolari. Investitorii în carbon includ First Mark, General Catalyst, Digital Currency Group, Plug and Play și multe altele.

Alții

Kowala și Fragments sunt alte câteva proiecte stablecoin care implementează acțiuni de vârstă.

Gânduri finale

Într-o raport intitulat The State of Stablecoins, Blockchain Luxembourg SA estimează că Tether reprezintă 98% din volumul total de tranzacționare zilnic al stablecoins. Stablecoinele menționate anterior din acest articol caută să capteze un volum de tranzacționare zilnic de la Tether.

Cererea crescută pentru stablecoinele IOU centralizate crește cererea pentru active tradiționale precum fiat, în timp ce stablecoinele criptocolateralizate cresc cererea pentru criptocasuri precum Ether. Cu alte cuvinte, stablecoinele IOU centralizate consolidează sistemul financiar vechi, în timp ce stablecoinele cripto-colateralizate susțin spațiul în creștere al cripto-activelor.

În scurt timp vom vedea cum se desfășoară bătălia dintre stablecoinele IOU centralizate, stablecoinele criptocolateralizate și stablecoinele necolateralizate.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map