Ethereum vs Cardano | O comparație între două platforme Dapp dominante

Ethereum vs Cardano

Ethereum și Cardano sunt două dintre cele mai recunoscute platforme de aplicații descentralizate (dApp) ale blockchain-ului. Adesea parte a aceleiași conversații, ambele proiecte utilizează contracte inteligente pentru a extinde valoarea tehnologiei blockchain dincolo de tranzacții simple – deși în moduri foarte diferite.

Fondatori ai ambelor proiecte, Vitalik Buterin de Ethereum și Charles Hoskinson de la Cardano, își fac cunoscute opiniile și au stiluri de viață active pe Twitter. Dacă ați fost implicat cu criptomonede pentru o perioadă de timp, probabil că ați auzit despre oricare dintre fondatori cel puțin o dată.

Mai puțin cunoscută este însă istoria comună a acestor două proiecte. Înainte de a examina asemănările și diferențele criptomonedelor, să facem o plimbare pe banda de memorie până unde au început amândoi.

Ethereum vs Cardano – O întâlnire cu șanse

Buterin și Hoskinson s-au întâlnit prin intermediul Bitcoin Education Project, un creator de cursuri online Udemy pe care Hoskinson le-a început după ce a părăsit o carieră în consultanță. După întâlnire, Hoskinson a primit una dintre primele proiecte de carte albă Ethereum ale lui Buterin, care a început de fapt ca o schiță pentru o Primecoin protocol de suprapunere. De acolo, Hoskinson s-a alăturat Ethereum ca cofondator alături de Buterin și alte șase persoane.

Hoskinson și Buterin au lucrat împreună timp de șase luni înainte de a se despărți.

O diferență în opinie

Împărțirea sa redus într-adevăr la o diferență ideologică: cu scop lucrativ sau non-profit. Buterin și majoritatea celorlalți fondatori au susținut că Ethereum ar trebui să rămână un proiect non-profit, evitând strângerea de fonduri de capital de risc. Hoskinson gândea altfel.

El credea că ar trebui să accepte bani de capital de risc. Cu toate acestea, cu aceasta, echipa ar trebui să implementeze un anumit tip de guvernanță și să descopere un drum spre rentabilitate. După cum știți acum, echipa a optat pentru statutul non-profit.

La șase luni după plecare, Hoskinson s-a asociat cu un alt cofondator Ethereum, Jeremy Wood, pentru a se forma IOHK (Intrare ieșire Hong Kong), compania din spatele Cardano.

Ethereum vs Cardano – Diferențe


La baza lor, ambele proiecte sunt destinate dezvoltării dApp și contractelor inteligente. Cu toate acestea, asemănările se termină aici. De la mecanisme de consens la arhitectură, cele două blockchains diferă semnificativ.

Mecanisme de consens

În acest moment, Ethereum folosește Proof-of-Work (PoW) pentru a întreține rețeaua. Totuși, acest lucru nu va dura pentru totdeauna. Comunitatea Ethereum intenționează să treacă la Proof-of-Stake (PoS) în curând. Casper, noul algoritm PoS al Ethereum, este o încercare de a rezolva multe dintre problemele de scalare care afectează blockchain-ul.

Înainte de a merge complet PoS, Ethereum va implementa temporar un hibrid PoW / PoS pentru consens. Dar după ce noul mecanism PoS se va dovedi stabil, dezvoltatorii vor detona o „bombă cu ceas cu dificultate”, ceea ce face ca Ethereum să fie imposibil de exploatat.

Cardano implementează, de asemenea, Proof-of-Stake, dar folosește Algoritmul Ouroboros. Funcționează așa:

  • Liderii de sloturi verifică tranzacțiile și creează blocuri.
  • Dacă dețineți moneda lui Cardano, ADA, vă calificați pentru a deveni lider de sloturi. Nu contează cât de mult dețineți.
  • Pentru a deveni un lider de sloturi, algoritmul „Follow the Satoshi” trebuie să selecteze o monedă pe care o dețineți.
  • Rețeaua face toate acestea manual, deci nu trebuie să efectuați nicio lucrare suplimentară.

Limbaje de programare

Limbajul principal de programare al Ethereum este Solidity. Echipa Ethereum a creat Solidity special pentru a construi contracte inteligente care rulează pe mașina virtuală Ethereum (EVM).

Cardano, pe mână, folosește Haskell și Plutus. Haskell este un limbaj de programare funcțional existent din 1990. Dar cea mai recentă versiune stabilă lansată în 2010. Similar cu Haskell, Plutus este un limbaj de programare funcțional; cu toate acestea, a fost creat intern de echipa de dezvoltare Cardano.

Arhitectură

Probabil cel mai semnificativ mod în care diferă cele două platforme de contracte inteligente este în arhitectura lor.

Cardano este împărțit în două straturi. Straturile separă registrul valorii contului de motivele pentru care transferurile de valori dintr-un cont în altul. Această separare vă oferă, ca utilizator final, mai mult control asupra confidențialității și executării contractelor dvs. inteligente.

Cardano Settlement Layer (CSL) are grijă de registrul valoric, în timp ce Cardano Computation Layer (CCL) gestionează „de ce” tranzacțiile.

În prezent, Ethereum are un singur strat. Dar, soluțiile de scalare a celui de-al doilea strat sunt în lucru. Plasma este una dintre aceste soluții. Plasma conține blockchain-uri pentru copii similare cu rețeaua Lightning a lui Bitcoin. Aceste lanțuri pentru copii facilitează tranzacțiile fără a fi nevoie să preia lățimea de bandă pe lanțul principal Ethereum.

Ethereum va implementa în curând și sharding-ul pentru a ajuta la problemele de scalabilitate ale blockchain-ului.

Alte

Pe lângă diferențele evidente în plafon de piață și preț, cele două criptomonede au unele diferențe mai puțin critice.

Ethereum are un început de peste trei ani pe Cardano. Proiectul a fost lansat în ianuarie 2014, în timp ce Cardano a intrat abia recent în scenă în septembrie 2017.

Cardano are una dintre cele mai mari oferte de monede din industrie, cu o ofertă maximă de 45 de miliarde. Ethereum nu are o sumă maximă de jetoane, dar oferta circulantă în momentul redactării acestui articol este de puțin peste 100 de milioane.

Ethereum vs Cardano – cea mai bună investiție?

În afara porții, Ethereum are o capacitate de piață mai mare decât Cardano, deci potențialul său de creștere pot fi mai mica. Cu toate acestea, cele două proiecte sunt suficient de apropiate ca dimensiune încât să nu mai conteze prea mult. Să analizăm istoricul tranzacționării fiecărei monede în mod individual.

Ethereum Trading

În prezent, Ethereum se tranzacționează la aproximativ o treime din prețul său ridicat din toate timpurile, de aproximativ 1.400 USD. Până la marele prăbușire din 2018, te-ai putea baza pe Ethereum ca un câștigător constant care rareori a pierdut valoare. A existat chiar o perioadă de timp în 2017, când unii membri ai comunității au crezut că Ethereum va detrona Bitcoin ca fiind criptomoneda de top.

Cardano Trading

Cardano a cunoscut o cădere mult mai grea de la măreție decât Ethereum. Prețul ADA a scăzut la mai puțin de o șesime din topul său de aproape 1,30 USD. Se pare că se odihnește confortabil pe un etaj de ~ 0,12 USD. Deoarece echipa nu a lansat încă o platformă pregătită pentru Dapp, o mare parte din aceste prețuri sunt speculative.

Ethereum vs Cardano – Să comparăm

De acum, Ethereum are una dintre cele mai mari și mai active (dacă nu cele mai mari și mai active) comunități de dezvoltatori în cripto. Este cea mai bună alegere pentru ofertele inițiale de monede (ICO) și multe dintre jetoanele pe care le cunoașteți și le iubiți rulează în rețeaua Ethereum. Atâta timp cât Ethereum menține această popularitate, prețul ar trebui să crească în continuare.

Este posibil ca Cardano să nu aibă sprijinul pe care îl are Ethereum, dar are totuși o comunitate sănătoasă. Adevăratul test va veni când Cardano este gata pentru dezvoltarea dApp. Lansarea mult așteptată ar putea aduce adoptarea de care are nevoie Cardano pentru ca prețul său să se miște din nou pozitiv.

Ethereum vs Cardano – Ce urmează?

Ambele platforme au echipe de dezvoltare active, cu hărți de parcurs pline de blocaje. Ethereum lucrează pentru a deveni o platformă dApp mai scalabilă prin implementarea Casper (PoS), Plasma și sharding. Cardano va lansa în curând Shelley, o actualizare care include adrese prietenoase cu oamenii, delegația Ouroboros deschisă și tranzacții multisig, printre altele.

Poate fi un clișeu, dar compararea acestor două proiecte este, într-adevăr, compararea merelor cu portocalele. Ambele sunt fructe (platforme dApp) cu propriile lor seturi de argumente pro și contra. Unii membri ai comunității îi preferă pe unii în fața celuilalt, în timp ce alții îi plac pe amândoi. Și, unii oameni ar prefera că ambele eșuează.

În cele din urmă, Ethereum și Cardano sunt ambele proiecte respectabile care ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra lumii.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map