Ce este Cardano (ADA)? | Ghidul all-inclusive

Ce este Cardano?

Cardano este un platforma de contract inteligent, similar cu Ethereum, cu accent pe securitate printr-o arhitectură stratificată. Auto-descrisul „blockchain de a treia generație” este primul de acest gen creat din filozofia științifică și construit pe cercetări academice evaluate de colegi.

Echipa din spatele Cardano o creează având în vedere atât utilizatorul final, cât și autoritățile de reglementare. Încearcă să găsească o cale de mijloc care să echilibreze nevoia de reglementare cu principiile de confidențialitate și descentralizare la baza tehnologiei blockchain.

Platforma utilizează, de asemenea, în mod unic Haskell, un limbaj de programare cu un grad ridicat de toleranță la erori. Având în vedere viitorul și complexitatea relativ necunoscute ale sistemelor bazate pe blockchain, este important să construim flexibilitate în proiecte. Este aproape imposibil să știi ce poate avea un sistem în luni sau chiar ani, deci este important să ai un limbaj robust precum Haskell care să permită o anumită marjă de eroare.

Spre deosebire de alte proiecte cripto, obiectivul echipei Cardano nu este revizuirea întregului sistem financiar. Scopul lor este de a utiliza tehnologia blockchain pentru a aduce sistemele bancare în locuri în care anterior erau prea scumpe pentru a le implementa – în special în lumea în curs de dezvoltare.

În acest ghid Cardano, vom acoperi:

Cum funcționează Cardano?

Cardano este dezvoltat în două straturi care separă registrul valorilor contului de la motiv pentru care valorile sunt mutate de la un cont la altul. Această separare permite contractelor inteligente de pe platformă să fie mai flexibile. De asemenea, oferă întreprinderilor oportunitatea de a adapta proiectarea, confidențialitatea și executarea fiecărui contract pentru a se potrivi mai perfect cazurilor lor de utilizare specifice.

Cardano Settlement Layer (CSL)

Stratul de decontare Cardano (CSL) acționează ca contabil al soldului și este primul strat al platformei. Creat ca o îmbunătățire a Bitcoin, acest strat acționează ca o criptomonedă construită din cartea albă Ouroboros: o dovadă sigură a protocolului Blockchain pentru mize de Aggelos Kiayias.

CSL folosește un algoritmul consens-dovadă pentru a genera noi blocuri și a confirma tranzacțiile. Și include:

 1. Două seturi de limbaje de scriptare
 1. Un set pentru a muta valoarea
 2. Un set pentru a spori suportul de protecție împotriva suprapunerii
 • Lanțuri laterale pentru a face legătura cu alte registre
 • Tipuri de semnături multiple, inclusiv semnături rezistente cuantice
 • Active multiple emise de utilizatori
 • Scalabilitate în care capabilitățile sistemului cresc pe măsură ce se alătură mai mulți utilizatori
 • Cardano Computation Layer (CCL)

  Cardano Strat de calcul (CCL) este al doilea strat al platformei Cardano și conține informații despre motivul pentru care au loc tranzacțiile. În acest strat se execută contractele inteligente Cardano.


  Deoarece stratul de calcul este detașat de CSL, diferiți utilizatori ai CCL pot crea reguli diferite atunci când evaluează tranzacțiile.

  De exemplu, puteți crea un registru autorizat care să excludă orice tranzacții care nu includ date AML / KYC – ceva care va deveni mai important pe măsură ce reglementarea blockchain continuă să crească.

  Echipa Cardano creează un nou limbaj de programare pentru a utiliza contracte inteligente pe CCL – Plutus. CCL acceptă, de asemenea, Solidity, limbajul din spatele contractelor inteligente Ethereum, pentru aplicații de asigurare redusă pe platformă.

  Pentru a ajuta dezvoltatorii, Cardano include, de asemenea, o bibliotecă de referință a codului Plutus, disponibilă pentru utilizare în dapps. Dincolo de asta, echipa creează un set de instrumente în scopul verificării codului și îmbunătățirii asigurării codului.

  KMZ Sidechains

  Suporturi Cardano lanțurile laterale bazat pe un nou protocol de Kiayias, Miller și Zindros (KMZ) care implică dovezi ale dovezilor de muncă. Protocolul KMZ sidechain permite fondurilor să se deplaseze în siguranță de la CSL la orice CCL sau orice blockchain care folosește și protocolul.

  Cu acest protocol, registrele cu anumite reglementări sunt capabile să interacționeze cu CSL fără a trebui să partajeze datele care trebuie să rămână private.

  Portofelul Daedalus

  Daedalus este un portofel open-source creat de echipa Cardano. E o portofel multi-valută în care puteți face schimb liber între monedele acceptate. Portofelul începe extinderea suportului cu Bitcoin și Ethereum Classic.

  portofel daedalus

  Interfață portofel Daedalus

  Portofelul include și un magazin de aplicații care conține aplicații construite de comunitatea Daedalus. În prezent, puteți descărca portofelul pe Windows și MacOS sisteme de operare.

  ADA și Ouroboros Dovada mizei

  Echipa Cardano a stabilit că vor fi maximum 45 miliarde Monede ADA care vor fi create vreodată. Monedele noi intră în ecosistem și nodurile validează tranzacțiile printr-un algoritm unic de consens, Ouroboros Proof-of-Stake (PoS).

  În acest protocol, liderii de sloturi generează blocuri noi în blockchain și verifică tranzacțiile. Oricine deține o monedă Cardano ADA poate deveni lider de slot. Cand „Urmați Satoshi” algoritmul selectează o monedă pe care o dețineți, deveniți lider de sloturi și publicați noi blocuri în rețea.

  Nodul dvs. efectuează automat acest proces, deci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la verificarea manuală a fiecărei tranzacții.

  Taxe Cardano

  taxe pentru a transfera ADA variază și sunt determinate de următoarea ecuație:

  taxa de transfer = a + b * dimensiune.

  A = o constantă în prezent egală cu 0,1555381 ADA

  b = un momentan egal egal cu 0,000043946 ADA / octet

  mărimea = mărimea tranzacției în octeți

  Acest lucru înseamnă efectiv că taxa minimă de tranzacție pe care o veți plăti este de 0,155381 ADA și va crește cu 0,000043946 ADA cu fiecare creștere a octeților a dimensiunii tranzacției.

  Taxele de tranzacție ale fiecăruia epocă sunt colectate într-o piscină și distribuite între liderii de sloturi corespunzători. O epocă este pur și simplu o perioadă de timp în care liderii de sloturi validează tranzacțiile. Când se termină o epocă, începe imediat următoarea.

  Trezoreria

  În afară de liderii de sloturi, o parte din fiecare recompensă de bloc se îndreaptă și către o trezorerie. Dacă doriți să primiți finanțare pentru a contribui la ecosistemul Cardano, trebuie să solicitați o subvenție prin Trezorerie. Părțile interesate votează apoi dacă grantul dvs. este aprobat sau nu, oferindu-vă finanțarea. Obiectivul cu Trezoreria este de a crea un ecosistem care se autosusține, care continuă să crească mult după terminarea IOHK cu proiectul..

  Istoria Cardano

  Cardano împărtășește multe dintre rădăcinile sale cu Ethereum. Cei doi fondatori ai proiectului, Charles Hoskinson și Jeremy Wood, au fost esențiali pentru primele zile ale Ethereum în 2013. După ce au părăsit Ethereum, au unit forțele în 2015 pentru a crea Input Output Hong Kong (IOHK), una dintre companiile din spatele Cardano.

  Dacă sunt întrebat vreodată de ce există criptomonede, atunci răspund pentru că există și avem nevoie de o întoarcere https://t.co/yxGiMLRDrW

  – Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) 18 septembrie 2018

  De fapt, trei organizații lucrează împreună pentru a dezvolta Cardano:

  1. Fundatia
  2. Intrare ieșire Hong Kong (IOHK)
  3. Emurgo

  Fundația Cardano este un organism non-profit care acționează ca agent de custodie al proiectului. Scopul său este de a sprijini și dezvolta ecosistemul Cardano. IOHK este o companie de inginerie blockchain axată pe construirea proiectului propriu-zis. Și, Emurgo este un incubator de proiecte blockchain care oferă o mare parte din finanțare.

  Echipa a strâns în jur de 63 de milioane de dolari în timpul ICO-ului lor de aproape doi ani.

  Foaie de parcurs

  Proiectul are o evoluție constantă foaie de parcurs, dar urmează un plan în cinci etape. Fazele sunt după cum urmează:

  1. Byron – Aceasta este faza în care se află Cardano în prezent. Include dezvoltarea inițială a rețelei principale și funcționalități complementare, cum ar fi portofelul Daedalus. Totul programat pentru această fază este construit, iar echipa este în proces de a face îmbunătățiri.
  2. Shelley – În această fază, rețeaua devine complet descentralizată. Funcțiile de aici includ rețelele de testare a delegației și a mizei.
  3. Goguen – Echipa este în proces de planificare a acestei faze. În acest moment al foii de parcurs, Cardano va avea o mașină virtuală, numită IELE, similară mașinii virtuale Ethereum (EVM). Platforma va avea, de asemenea, un cadru lingvistic universal pentru tehnologia blockchain viitoare.
  4. Basho – Echipa intenționează să îmbunătățească scalabilitatea, securitatea și performanța în această fază. De asemenea, vor implementa Ouroboros Praos, o îmbunătățire a protocolului original Ouroboros.
  5. Voltaire – În faza finală, Cardano va implementa modelul Trezoreriei, oferind un ecosistem autosustenabil pentru rețea.

  Concurență

  Ca platformă de contract inteligent, Cardano concurează cu mai multe proiecte similare de cripto – mai ales Ethereum. Proiectul este, de asemenea, în competiție cu mai multe proiecte mai noi, axate pe dezvoltarea de contracte inteligente, cum ar fi EOS, Lisk, NEO și NEM. Dintre acești concurenți suplimentari, Cardano este al doilea ca mărime în spatele EOS.

  Așa cum am menționat anterior, echipa încearcă să se separe concentrându-se asupra scalabilitate prin cercetări evaluate de colegi și practici de codificare extrem de sigure. Deși această strategie duce la dezvoltarea mai lentă a produsului, aceasta reduce considerabil riscul de erori critice și erori de stopare.

  Comercial

  Cardano a avut un ICO lung din septembrie 2015 până în ianuarie 2017, iar simbolul ADA a început să se tranzacționeze pe piața deschisă în octombrie 2017.

  Prețul ADA a rămas relativ stabil până la sfârșitul lunii noiembrie 2017, când a crescut de la ~ 0,03 USD (0,00000345 BTC) la ~ 0,14 USD (0,0000142 BTC) în 3 zile. Aceasta este o creștere de peste 360%.

  ADA a atins un maxim istoric de 1,15 USD (~ 0,000077 BTC) la începutul lunii ianuarie 2018, dar de atunci a urmărit restul pieței criptomonedelor până la capăt. A avut o creștere în aprilie 2018, aparent cauzată de numărul tot mai mare de schimburi listând ADA, precum și de lansarea foii de parcurs.

  Din păcate, aceste tipuri de anunțuri, cel mai probabil, nu vor avea efect asupra prețului monedei înainte. Cei mai mari influențători pozitivi asupra prețului de acum încolo vor fi probabil anunțurile de parteneriat, realizările foii de parcurs și utilizarea sporită a rețelei.

  De unde să cumpărați ADA

  Poti cumpărați ADA pe mai multe platforme majore de schimb. Binance are cel mai mare volum de tranzacționare ADA al schimburilor și oferă moneda ca o pereche de tranzacționare cu Bitcoin și Ethereum.

  Pentru a cumpăra ADA pe majoritatea platformelor, va trebui mai întâi să achiziționați Bitcoin sau Ethereum pe o altă platformă și să le transferați. GDAX și Gemeni sunt alegeri bune pentru a începe acest proces.

  ADA va fi, de asemenea, disponibil pentru cumpărare printr-o rețea de bancomate în Japonia în curând. Cu toate acestea, nu sunt disponibile ATM-uri, însă nu s-a dat nicio cronologie.

  Unde se păstrează ADA

  Pentru a primi recompensa din miză, cel mai probabil va trebui să vă stocați ADA într-un portofel în afara unui schimb.

  În acest moment, există un singur portofel în care puteți stoca ADA – portofelul oficial Daedalus. Portofelul este disponibil în prezent numai pe Mac și Windows (scuze utilizatorii Linux), dar se estimează că va fi lansat în curând un portofel mobil pe Android și iOS.

  Ledger lucrează cu un terț pentru a construi asistență ADA în produsele lor. Ar trebui să fie gata cu implementarea fazei Shelley.

  Concluzie

  Cardano este un proiect ambițios care abordează un număr mare de probleme din industria criptografică. După ce am văzut potențialele defecte de securitate ale Ethereum prin hack-ul DAO și recentul fiasco al portofelului Parity, este plăcut să vedem că Cardano se concentrează pe controlul codului și pe măsurile de securitate revizuite de colegi.

  Cu toate acestea, acest lucru are un cost. Cu un asemenea accent pe securitate, nu vă așteptați la actualizări rapide ale produsului. În schimb, ar trebui să priviți acest lucru ca pe un proiect pe termen lung, cu mult potențial.

  Nota editorului: acest articol a fost actualizat de Steven Buchko pe 22.02.2018 pentru a reflecta modificările recente ale proiectului.

  Resurse Cardano suplimentare

  Facebook

  Stare de nervozitate

  Reddit

  YouTube

  conversație

  Github

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map