Ce este Bit Gold? The Brainchild of Blockchain Pioneer Nick Szabo

Ce este Bit Gold?

Bit aur a fost una dintre primele încercări de a crea o monedă digitală descentralizată, propusă de pionierul blockchain Nick Szabo în 1998. Deși proiectul Bit aur nu a fost niciodată implementat, este adesea considerat ca fiind precursorul direct al Protocolului Bitcoin al lui Satoshi Nakamoto.

Nick Szabo Bit Gold

Bitcoin și Bit Gold

Există multe asemănări între arhitectura Bitcoin și propunerea Bit Gold, în special în mecanismele tehnice utilizate pentru procesarea tranzacțiilor și securizarea rețelei descentralizate.

Atât Bitcoin, cât și Bit aur sunt alimentate de un algoritm de consens bazat pe POW în care puterea de calcul este cheltuită pentru a rezolva puzzle-uri criptografice. Soluția la acele puzzle-uri este apoi procesată printr-o rețea peer-to-peer bizantină la erori tolerante (BFT). În cele din urmă, este creat un lanț criptografic de hash pentru a lega cea mai recentă soluție de puzzle la rezultatul următorului, validând astfel blocuri de tranzacții. Acest proces de înregistrare a tranzacțiilor în rețea este consecvent între Bitcoin și Bit gold.

Consens POW

Bitcoin se distinge pentru rezolvarea problemei dublei cheltuieli, pe care propunerea Bit Gold nu o putea în acel moment. Propunerea lui Bit Gold a cerut o metodă bizantină care se bazează pe un cvorum de adrese de rețea, mai degrabă decât pe un cvorum de putere (hash) de calcul. Acest lucru a făcut rețeaua Bit Gold extrem de vulnerabilă la atacurile Sybil. Bitcoin, pe de altă parte, a adăugat confirmări de bloc pentru a proteja cu succes împotriva cheltuielilor duble.

Bitcoin a realizat cu succes intenția Bit aur și este în prezent un protocol complet funcțional, care servește aproximativ 20 de milioane de utilizatori la nivel global, începând din mai 2018. Cele două protocoale trasează paralele atât de strânse încât oamenii speculează adesea că Nick Szabo este creatorul anonim al Bitcoin, Satoshi Nakamoto (în ciuda negării sale.)

De ce a fost creat Bit Gold?

Aurul bit a fost inspirat de ineficiențele sistemului financiar tradițional și de utilizarea metalelor prețioase ca monedă.

Ineficiențe tradiționale ale sistemului financiar

Szabo subliniază că sistemul financiar tradițional impune părților să investească o mare încredere pentru ca tranzacțiile să aibă loc. De exemplu, dacă cineva ar găsi un broker pentru a obține un împrumut verificat, ca majoritatea împrumuturilor garantate se aplică prin intermediul unui broker, și apoi pentru a accepta un împrumut de la o instituție financiară, instituția trebuie apoi să aibă încredere în acea persoană cu rambursarea împrumutului așa cum sa convenit. În mod similar, clienții unei bănci trebuie să aibă încredere că banii lor sunt securizați în mod corespunzător și că nu sunt deturnați de bancă.

sistemul financiar tradițional bazat pe încredere

Tranzacționarea prin sisteme bazate pe încredere lasă oportunitatea unor probleme costisitoare, cum ar fi frauda sau furtul. Un studiu realizat de Lexis Nexis în 2009 a arătat că comercianții din Statele Unite pierd aproximativ 190 de miliarde de dolari pe an din cauza fraudelor cu cardul de credit. Costul mare al pierderilor și arhitectura silențioasă a sistemului financiar tradițional l-au motivat pe Szabo.

Bit aur a fost introdus pentru a oferi un model mai necredibil pentru tranzacții. Prezentarea lui Szabo la Conferința Investitorilor Bitcoin din 2015 a contribuit la evidențierea scopului subiacent al Bit Gold ca fiind „software pentru a reduce la minimum vulnerabilitățile tuturor părților”.

Când a fost întrebat despre intenția Bit aurului, Nick Szabo a explicat: „Încercam să imit cât mai aproape posibil, în spațiul cibernetic, caracteristicile de securitate și încredere ale aurului, iar principalul dintre acestea este că nu depinde de o centrală de încredere. autoritate.” Răspunsul lui Szabo a fost descrierea caracteristicilor definitorii ale unei rețele descentralizate, pe care Bitcoin a implementat-o ​​cu succes puțin peste un deceniu mai târziu..

Bit Gold ca o îmbunătățire a metalelor prețioase ca monedă

Bitul de aur a fost o încercare de a reproduce proprietățile economice ale aurului (valoarea de neuitat a aurului) în timp ce își îmbunătățește proprietățile de securitate.

Szabo susține că aurul a lipsit în mod istoric de securitate. El face referire la evenimente istorice precum jefuirea spaniolă a aztecilor și jefuirea spaniolă a spaniolilor pentru a recunoaște că aurul fizic poate fi dobândit prin forță. Szabo discută, de asemenea, despre amenințările politice contemporane, dând exemplul ordinului executiv al președintelui Franklin D. Roosevelt din 1933, care impunea americanilor să predea o mare parte din aur guvernului federal.

Propunerea Bit Gold a fost revoluționară prin faptul că a folosit principii avansate ale informaticii (cum ar fi criptarea) pentru a elabora un sistem financiar nou, fără încredere. Rețeaua descentralizată propusă oferă persoanelor un grad de suveranitate monetară pe care aurul fizic nu l-ar putea. Expertul în Bitcoin, Trace Mayer, descrie suveranitatea monetară pentru indivizi ca „o modalitate prin care oamenii pot deține cheile private ale propriei bogății”.

Posedarea averii tale direct este destul de direct scopul deținerii aurului, dar rețelele financiare descentralizate, precum cea propusă de Bit gold, sugerează că controlul averii personale poate fi realizat într-un mod mai sigur, digitalizat și de încredere..

Beneficii propuse de Bit Gold

Modelul financiar fără încredere al Bit Gold a propus un set de beneficii fără precedent pentru utilizatori. În special, Szabo a imaginat două caracteristici cheie ale unui sistem de încredere:

  1. Independența față de instituțiile financiare

Prin intermediul unei rețele Bit Gold descentralizate, utilizatorii ar putea tranzacționa în siguranță fără a fi nevoie să aibă încredere sau să plătească o instituție financiară pentru a administra acele tranzacții. Rețeaua Bit Gold în sine ar oferi funcționalitatea de a urmări cu exactitate soldurile conturilor de utilizator și de a procesa tranzacții legitime. În plus, utilizatorii dețin cheile private ale propriei averi (suveranitate monetară).

Aceste caracteristici, în combinație, au însemnat că tranzacțiile și stocarea banilor ar putea avea loc virtual și independent, eliminând dependența de la instituțiile financiare.

  1. Operațiune fără probleme peste granițe

Sistemul financiar tradițional are multe silozuri. Trimiterea de bani peste granițe poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni pentru a trece complet. Acest lucru se datorează faptului că băncile trebuie să treacă printr-un proces foarte rigid și reglementat pentru a trimite bani către alte instituții financiare înainte ca aceste fonduri să poată ajunge la partea dorită.

silozuri bancare tradiționale

Rețelele descentralizate precum Bitcoin și Bit aur elimină aceste silozuri și creează capacitatea de a procesa tranzacții transfrontaliere în câteva minute. Din nou, aceste beneficii nu au fost realizate cu Bit aur, deoarece modelul nu a fost niciodată implementat, dar sunt în prezent realizate prin Protocolul Bitcoin.

Gânduri finale

După ce a discutat despre ineficiențele atât ale metalelor prețioase, cât și ale sistemelor financiare bazate pe încredere, Nick Szabo prezintă viziunea pentru aurul Bit: „Astfel, ar fi foarte frumos dacă ar exista un protocol prin care biți costisitori de neuitat ar putea fi creați online cu o dependență minimă de terțe părți de încredere și apoi stocate, transferate și testate în siguranță cu o încredere minimă similară. Un pic de aur. ”

Chei de luat masa

  • Bit aurul a fost prima propunere fezabilă a unei rețele financiare descentralizate.
  • Nick Szabo a conceput Bit aur după ce a abordat ineficiențele sistemului financiar tradițional și utilizarea metalelor prețioase ca monedă.
  • O rețea financiară descentralizată (aur de biți) ar putea elimina dependența de la instituțiile financiare, oferind în același timp o funcționare uniformă transfrontalieră
  • Viziunea Bit Gold a fost realizată de Bitcoin peste un deceniu mai târziu, iar cele două protocoale au o arhitectură foarte similară.

Pentru a afla mai multe, consultați postarea de aur a lui Nick Szabo pe blogul său Numerate.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map