Ce este 0x (ZRX)? | Un ghid pentru protocolul de schimb ERC20

Ce este 0x?

Pe măsură ce este site-ul web transmite, „0x este un protocol deschis care permite schimbul de active peer-to-peer de pe blockchain-ul Ethereum” și utilizat pentru a alimenta schimburile descentralizate (DEX).

Când au fondat 0x în octombrie 2016, Amir Bandeali și Will Warren au pariat pe traiectoria perturbatoare a tehnologiei blockchain. Ei cred într-un viitor în care activele de toate gusturile, de la acțiuni la valute și metale prețioase, sunt tranzacționate public ca jetoane pe blockchain. Având în vedere versatilitatea platformei Ethereum și sfera aplicațiilor sale descentralizate, ei consideră că blockchain-ul Ethereum este mediul ideal pentru a găzdui această revoluție în schimbul de active..

TL; DR: 0x este un protocol care dorește să eficientizeze tranzacționarea de jetoane cu comenzi în afara lanțului prin contracte inteligente alimentate de Ethereum.

Oferind un aspect mai aprofundat, vom acoperi:

Cum funcționează 0x

Punctul esențial al tranzacționării descentralizate 0x se concentrează pe un releu de comandă în afara lanțului, care reduce prețurile la gaz și reduce umflarea rețelei. Pentru cei dintre voi care au experiență cu un schimb descentralizat, cum ar fi Ether Delta, este posibil să vedeți deja avantajul comenzilor în afara lanțului.

Dacă nu, iată o explicație rapidă. Majoritatea schimburilor descentralizate funcționează folosind contracte inteligente alimentate de blockchain-ul Ethereum. Acest lucru înseamnă că toate funcțiile de comandă și tranzacțiile au loc în cadrul acestor contracte inteligente, iar utilizatorii au întotdeauna controlul asupra fondurilor lor, mai degrabă decât să le încredințeze unei terțe părți, așa cum ar face cu un schimb centralizat (de exemplu, Binance și Bittrex).

De asemenea, înseamnă că comercianții trebuie să execute tranzacții pe blockchain de fiecare dată când doresc să-și gestioneze fondurile, fie că sunt depozite de fonduri în contractul inteligent al unei bursă sau plasarea, anularea sau completarea unei comenzi. Acest lucru costă gaz, o taxă plătită în Ethereum pentru a se asigura că aceste tranzacții sunt procesate pe blockchain de către minerii săi.

Dacă utilizați Ether Delta, de exemplu, ați plăti o taxă pe benzină de fiecare dată când doriți să depuneți fonduri în contractul inteligent al bursei pentru a efectua o comandă. Și ați plăti o altă taxă pe gaz pentru a efectua tranzacția respectivă odată ce comanda dvs. este îndeplinită.

Între depunere, plasare a unei comenzi, executarea unei tranzacții și retragere, taxele pe gaz se pot adăuga rapid. Schimburile descentralizate sunt excelente pentru beneficiile lor de securitate, dar rămân în urmă cu omologii lor centralizați atât în ​​ceea ce privește costurile de operare ale utilizatorilor, cât și accesibilitatea din acest motiv..

Aici intervine 0x. Protocolul 0x îmbunătățește schimburile descentralizate utilizând relee de comandă off-chain împreună cu decontările on-chain. În esență, acest lucru vă permite să difuzați o comandă în afara lanțului pe care un alt utilizator o umple. Doar transferurile de valoare sunt executate în lanț, lăsând toate celelalte comenzi de tranzacționare procedurilor în afara lanțului. Prin urmare, tranzacțiile sunt efectuate numai prin rețea atunci când se efectuează o tranzacție, permițându-le utilizatorilor să reducă taxele de gaz asociate operațiunilor de tranzacționare.

în afara lanțului

0z Releu de comandă în afara lanțului

Pentru a realiza acest lucru, 0x folosește ceea ce numește „relee”. Transmisorii sunt responsabili pentru transmiterea comenzilor prin cărți de comenzi publice sau private. Acestea aduc lichidități rețelei găzduind cărțile sale de comenzi, acționând eficient ca un schimb. Spre deosebire de un schimb, un relayer nu poate executa o tranzacție. Poate facilita tranzacționarea doar prin prezentarea comenzilor producătorilor difuzate în rețea. Pentru ca o tranzacție să fie executată în totalitate, un furnizor trebuie să îndeplinească comanda prin trimiterea semnăturii producătorului împreună cu a sa la contractul inteligent al bursei de descentralizare. Pentru compensarea facilitării acestui schimb, un relayer primește o taxă în moneda nativă 0x, ZRX, pentru fiecare tranzacție.

releu

0x relee

Când tranzacțiile sunt procesate printr-un relayer, acestea sunt cunoscute sub numele de Comenzi de difuzare. Comenzile de difuzare permit oricărei persoane să trimită o comandă în rețea și, la rândul său, permit oricui să intercepteze aceste comenzi și să le completeze.

0x găzduiește, de asemenea Comenzi punct-la-punct, care sunt comenzi transmise de factorii de decizie având în vedere un anumit furnizor. Aceste comenzi permit doi utilizatori să transfere direct fonduri printr-o varietate de medii de mesagerie, inclusiv e-mail, Facebook Messenger și multe altele. Atunci când o adresă a producătorului trimite un releu de comandă în acest fel, numai adresa destinatarului specificată o poate îndeplini, protejând fondurile de a fi deturnate de terți rău intenționați.

tabel de comenzi punct-la-punct

Tabel de comenzi punct-la-punct

Caracteristici suplimentare

Împreună cu retransmiterea compensatoare pentru difuzarea cărților de comenzi, simbolul ZRX este utilizat pentru a facilita guvernarea descentralizată pe platforma 0x. Părțile interesate folosesc moneda pentru a vota asupra deciziilor care afectează blockchain-ul, inclusiv integrări de protocol și actualizări, fără a perturba întreaga rețea.

0x structură

0x Structură de actualizare a protocolului

În plus, protocolul 0x este agnostic al aplicației, iar contractele sale inteligente sunt open source și accesibile publicului. Acest lucru permite oricărei echipe de dezvoltare să construiască pe 0x dacă are nevoie de o funcție de schimb pentru simbolul sau platforma lor, astfel încât protocolul servește ca un plug-in pentru alte DApp-uri alimentate cu Ethereum. Agnosticismul aplicației și stratul de protocol partajat permit, de asemenea, interoperabilitatea DApp, creând o „infrastructură partajată pentru o varietate de [aplicații]”.

Există deja o serie de proiecte cripto care se bazează pe 0x, inclusiv Augur, Status, district0x, Blocknet, Request Network și multe altele.

În cele din urmă, 0x poartă un „contract de registru de jetoane [care] va fi utilizat pentru a stoca o listă de jetoane ERC20 cu metadate asociate pentru fiecare jeton: nume, simbol, adresa contractului și numărul de zecimale necesare pentru a reprezenta cea mai mică unitate a unui jeton ( necesare pentru determinarea cursurilor de schimb). Registrul va servi ca referință oficială în lanț, care poate fi utilizată de participanții la piață pentru a verifica în mod independent adresele de token și ratele de schimb înainte de a efectua o tranzacție. ” Părțile interesate 0x sunt responsabile de guvernarea acestor informații prin adăugarea, modificarea și eliminarea datelor atunci când este necesar.

0x Istoric tranzacționare

După un maxim de 0,50 USD care a ieșit din ICO, 0x s-a retras încet la un sprijin de ~ 0,20 USD pe parcursul lunii septembrie 2017. A rămas la acest nivel în luna octombrie și a avut un noiembrie relativ liniștit într-o perioadă în care majoritatea monedelor alcăteau.

Începând din decembrie 2017, 0x a alergat spre ceruri, atingând un maxim istoric de 2,37 USD pe 13 ianuarie. Cu toate acestea, s-a corectat rapid de la acest top, scăzând la 0,373 dolari la mijlocul lunii martie 2018.

De atunci, prețul jetonului a avut trei umflături semnificative. Primul a avut loc în aprilie / mai, în care a atins un maxim local de puțin sub doi dolari. După acest nivel ridicat, prețul a scăzut în mod constant, înregistrând scurte creșteri de preț care coincid cu lansarea 0x V2 pe testnet în iunie și lansarea 0x V2 pe mainnet în septembrie. În mod surprinzător, prețul ZRX a înregistrat o scădere imediată după ce a fost listat pe Coinbase în octombrie 2018.

0x se tranzacționează în prezent la puțin peste 0,30 USD. Mulți investitori afirmă că performanța anterioară nu indică mișcări viitoare ale prețurilor. Cu toate acestea, se pare că prețul ZRX tinde să crească imediat după știrile despre lansarea unui nou produs. Asigurați-vă că țineți cont de foaia de parcurs a proiectului pentru a vedea când poate apărea următorul anunț.

De unde să cumpărați ZRX

Majoritatea Volumul de tranzacționare 0x provine de la Binance sub forma perechilor de tranzacționare Bitcoin și Ethereum, dar este listat pe o serie de schimburi populare, inclusiv Huobi, OKEx, HitBTC și Liqui, printre altele.

De asemenea, puteți lua niște ZRX pe Coinbase Pro (fost GDAX) pentru USD sau EUR.

Unde se păstrează ZRX

0x este un simbol ERC20, deci extensia de browser MetaMask, Ledger Nano S și MyEtherWallet va suporta 0x împreună cu orice alt portofel compatibil ERC20. Dacă sunteți în căutarea unui portofel software, consultați Exodus.

Echipa 0x și competiție

Echipa 0x este condusă de cofondatorii Will Warren și Amir Bandeali, dar este mai bine cunoscută pentru consiliul lor consultativ. Fred Ehrsam (co-fondator Coinbase), Joey Krug (Pantera Capital Co-CIO) și Linda Xie (co-fondator Scalar Capital) sfătuiesc proiectul.

Cel mai mare concurent al protocolului 0x este rețeaua Kyber. Ambele proiecte se concentrează pe protocoale de schimb descentralizate, deși în moduri diferite. În timp ce 0x plasează cărți de comandă și se potrivesc în afara lanțului, Kyber menține întregul proces în lanț.

Foaie de parcurs

În septembrie 2017, echipa 0x a postat o foaie de parcurs actualizată pe blogul lor. La sfârșitul lunii noiembrie a acelui an, au postat o actualizare de dezvoltare abordarea unora dintre obiectivele Q4 ale foii de parcurs pentru 2017. Acestea au inclus:

  • Modificări la javascript-ul 0x care implementează 1) un dispozitiv de urmărire a comenzilor pentru tăiere mai eficientă a comenzilor și actualizări ale comenzilor și 2) prețuri și limite personalizate ale gazelor.
  • Introducere 0x connect, o bibliotecă javascript care permite DApp-urilor și comercianților să se conecteze cu mai multe relee printr-o singură integrare API.
  • Progresează la 0x v.2 și ai solicitat feedback / contribuții din partea comunității.

Echipa a făcut o treabă bună în realizarea articolelor de pe foaia de parcurs. Și-au propus să finalizeze 0x V2.0 până în T2 2018 și, iată, l-au finalizat în iunie.

0x Instant este o versiune recentă a echipei 0x. Cu Instant, puteți adăuga un widget în aplicația sau site-ul dvs. web, care permite utilizatorilor să achiziționeze jetoane ERC20 și ERC721. 0x nu a lansat încă o foaie de parcurs pentru 2019.

0x Exemplu de widget instant

0x Exemplu de widget instant

Gânduri finale

Cu protocolul său, 0x preia punctele forte ale schimburilor centralizate și descentralizate, lăsând în același timp punctele slabe. Releele de comandă în afara lanțului permit aceleași operațiuni cu costuri reduse pe care le oferă centralele de schimb, fără a sacrifica gestionarea activelor personale și securitatea fondurilor. În plus, decontările tranzacțiilor în lanț oferă utilizatorilor toate avantajele tranzacționării descentralizate, ceea ce face ca tranzacțiile să fie compensate numai după ce atât factorii de decizie, cât și cei care iau decizia de a încheia afacerea. Și ambele procese sunt gestionate prin contracte inteligente pentru o securitate sporită.

Având în vedere vântul de hack-uri care au măturat fonduri din bursele centralizate în 2017 și 2018, comunitatea criptomonedelor are nevoie de schimburi descentralizate. Pe măsură ce cripto-ul câștigă proeminență și intră mai mulți bani pe piață, tot așa vor crește oportunitățile pentru ca actorii răuvoitori să profite de pe urma investitorilor vulnerabili. Schimburile descentralizate oferă un panaceu unei astfel de afecțiuni ale comunității și, probabil, noul design al lui 0x își va face partea pentru a introduce o nouă eră de tranzacționare sigură și descentralizată.

Nota editorului: acest articol a fost actualizat de Steven Buchko la 1.7.2019 pentru a reflecta modificările recente ale proiectului.

Resurse utile

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map