Vil Bitcoin noen gang erstatte Fiat?

Vil Bitcoin noen gang erstatte fiat? Dette spørsmålet har gjort runder på mer enn bare noen få nettfora, for det meste kryptovaluta, riktignok. Debatten er ekte og motstanderne er ofte programmerere kontra lenestoløkonomer.

Fiat, eller regjeringsstøttet valuta, har vært et trekk i bystater, riker og land nå i over tusen år. Kampen er et virkelig episk oppgjør mellom etableringen og den ubarmhjertige teknologien.

En omfattende analyse av fordeler og ulemper med hver vil trolig ta uker å skrive. La oss i stedet se på noen grunnleggende forskjeller mellom de to systemene og se om noen konklusjoner skiller seg ut.

Inflasjonsmodellen

De fleste fiat-baserte systemer i dag er bygget på baksiden av en potensielt uendelig pengemengde. Moderne banker bruker et system kjent som fraksjonell reservebank. I dette systemet kan banker låne ut faktiske klientinnskudd til andre kunder opp til et visst nivå. Resten må oppbevares i banken som reserver i tilfelle en innskyter ønsker å ta ut kontanter. Reservekravet i USA har vanligvis vært 10 prosent. La oss illustrere denne ideen med et enkelt eksempel.

Fra begynnelsen har Joe $ 100.000 som han helst ikke vil ha under madrassen, så han setter den inn i banken. Banken låner ut $ 90 000 av dette til Tim, som bruker den til å kjøpe ut Marias småbedrift. Mary setter også inn dette i banken for å oppbevare det. Banken har nå $ 190.000 i innskudd. Banken kan nå låne ut 90 prosent av Marys innskudd på $ 90 000 dollar, og prosessen fortsetter.

Fraksjonell reservebank fungerer bra i utgangspunktet for å starte en økonomi ved å gi flere lån enn ellers kunne blitt gitt. Det gir imidlertid et par problemer. Hvis kundene mister tilliten til banksystemet, kan for mange prøve å ta ut kontanter samtidig og føre til et bankdrift. Så er det den enkle pengepolitikken. Hvis for mange kunder misligholder lånene sine, er det muligheten for å skape en alvorlig gjeldskrise som ligner på det som skjedde i finanskrisen i 2008.

Amerikansk gjeldsklokke

USA nærmer seg raskt et punkt der ikke engang renter på gjelden kan betales.

Deflasjonsmodellen

21 millioner mynter. Øvre hetten plasserer Bitcoin på den sjeldne valutalisten sammen med gull. Det er ingen innebygd mekanisme for å skape gjeld eller oppblåse valutatilførselen i en slik modell. Derfor er valutakursen mellom fiat og krypto så høy. En grunnleggende velstandsregel er dette: jo mindre noe det er som folk vil, jo mer er de villige til å betale for det.

Det kan være bra fra et investeringssynspunkt, men kan en deflatorisk valuta som Bitcoin fungere som et levedyktig byttemiddel? Ledende kryptokursutveksling Bitmex veide nylig inn debatten og hadde noen interessante ting å si. Til tross for at de roser dens deflasjonsegenskaper i deres rapportere, det fortsatte å si:

“Bitcoin kan tilfredsstille en nyttig nisje, nemlig å gjøre både sensurresistente og digitale betalinger, men det blir neppe den viktigste valutaen i økonomien.”

Bitmex bemerker at de som argumenterer for deflasjon ofte ser tilbake på den store depresjonen på 1930-tallet. Da aksjemarkedet krasjet i 1929 begynte folk å samle gull. Situasjonen ble verre da finansinstitusjoner begynte å gå under. Sivile hamstret det gule metallet da de mistet tilliten til bankene og til slutt selve amerikanske dollar. Ser samfunnet en lignende situasjon spille ut i dag?

Velstand kommer gjennom å sirkulere en valuta, ikke å skaffe den. Og dette, ifølge noen, setter spørsmålstegn ved selve filosofien til Bitcoin HODL. Inntil folk faktisk oppfatter det som en virkelig verdi fra krypto til fiat, vil de kanskje ikke bruke Bitcoin.

Så i den grad eksperimentet [Bitcoin] forteller oss noe om monetære regimer, forsterker det saken mot alt som en ny gullstandard – fordi det viser hvor sårbar en slik standard ville være for pengeskap, deflasjon og depresjon.

Paul Krugman

Hindringer for adopsjon

Bitmex bemerker videre at ironien i all denne debatten er at det ikke er noen sikker måte å se effektene (enten negative eller positive) før Bitcoin faktisk er allment vedtatt som et alternativ..

I mellomtiden har Bitcoin fortsatt noen andre problemer å bekymre seg for. For det første er det sterkt avhengig av elektrisk infrastruktur og internettinfrastruktur som ofte er sterkt sentralisert. Mens det endrer seg, er det fortsatt utgjør en trussel til steder som Venezuela der kryptovaluta er veldig etterspurt. Fysisk, håndgripelig valuta er fremdeles en livline i mange deler av verden.

Publikums oppfatning av Bitcoins volatilitet er fortsatt et problem. Høye prosentvise svingninger mot Fiat er bra for spekulanter, men de vekker vanligvis ikke tillit til daglige transaksjoner. Fiat kan være feil, men det er en feil som folk er komfortable med. Volatilitet må kanskje først stabilisere seg før forbrukerne, i stedet for spekulanter, er de primære bitcoin-brukerne. Heldigvis har den volatiliteten falt siden Bitcoin traff markedene.

Volatilitetsindeks

Bitcoin Volatility Index. Kilde – KjøpBitcoinWorldWide

Dette er bare to eksempler. Det er andre selvfølgelig. Penger brukes på forskjellige måter av forskjellige mennesker på tvers av forskjellige kulturer. Å bygge en verdensomspennende penger som har plass til alle er ingen enkel prestasjon.

Vil Bitcoin noensinne erstatte Fiat?

Det er som å spørre tilbake på 90-tallet om internett noen gang ville erstatte faksmaskinen. Svaret er så smertefullt opplagt for oss nå. Likevel på den tiden fikk den høyt berømte økonomen Paul Krugman det helt feil. Hvis Nobelprisvinnerne ikke vet det, er det sikkert ingen måte å forutsi banen for penger og kryptovaluta spesielt.

Svaret kommer mest sannsynlig fra en slags hybrid av de to. Begge sider vil kanskje ta et kapittel eller to ut av hverandres spillbok. Det er god plass til å lære av fortiden. Som den amerikanske skjønnlitterære forfatteren F. Scott Fitzgerald sa artikulert:

“Testen av førsteklasses intelligens er evnen til å ha to motstridende ideer i bakhodet samtidig og fortsatt beholde evnen til å fungere.”

En ting er imidlertid sikkert, internett og teknologi fortsetter å spille en integrert rolle i hverdagen vår. Det er ikke utenkelig å tro at barna i neste generasjon vil vokse opp uten å vite hva Bitcoin eller Fiat er. I stedet kan de bare tilfeldig bruke et overlegent verdensomspennende pengesystem vi ikke en gang har tenkt på ennå.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map