Trenger vi virkelig kryptovaluta? – En moderne utforskning av penger

En rekke ledende forretningsmenn og økonomer har stilt spørsmålstegn ved behovet for kryptografiske valutaer i forhold til tradisjonelle fiat (papir). Bitcoin, den første desentraliserte kryptovalutaen, ble i stor grad opprettet som et svar på og økte til popularitet som et resultat av finanskrisen 2008/2009. For å forstå hvorfor kryptokurver eksisterer og hvilke fordeler de gir, må vi først ta en reise tilbake i tid til opprinnelsen til papirpenger.

Født i Østen

De fleste graver hver dag i lommene, uten å tenke på hvordan vi kom til å bruke dette mest verdifulle verktøyet. Papirpenger er ikke noe nytt fenomen. Vi har brukt den nå i omtrent et årtusen. De tidligste registrerte bruksområdene ble observert i Kina rundt 1000 e.Kr..

Trenger vi virkelig kryptovalutaer

Verdens første papirtrykkede valuta

Den kinesiske regjeringen anerkjente veldig raskt fordelene ved å bruke papir fremfor mynte mynter. De var billige å produsere og lette å distribuere. En helt ny handelstid var i ferd med å utvikle seg.

Men hva er penger nøyaktig?

De fleste av oss vokser opp med å tro at penger = papir fra regjeringen. Det kan være vanskelig å se at faktisk omtrent alt kan brukes som valuta. Moderne økonomer er enige om at sunne penger har følgende tre egenskaper:

  1. Butikk av verdi
  2. Regningsenhet
  3. Byttemiddel

Butikk av verdi

Penger har verdi hvis de har en begrenset tilgang. Dette er grunnen til at vi samler sjeldne gjenstander som kunst, vin og gullsmykker. Det holder også verdi hvis vi oppfatter det som å holde verdi. Foreløpig er det bare regjeringenes tro som støtter de fleste nasjonale valutaer.

Regningsenhet

Penger krever et slags regnskapssystem (eller hovedbok) for å registrere positive og negative saldoer når varer og tjenester byttes. I et kontantsystem fungerer dette bra siden pengene dine belastes når du krediteres en vare eller tjeneste. Et digitalt system må imidlertid ganske debet- og kredittransaksjoner, ellers går systemet i stykker.

Byttemiddel

Et godt byttemiddel kan enkelt overføres mellom kjøpere og selgere og brukes på nytt for fremtidige transaksjoner. Mais er for eksempel ikke et godt byttemiddel. Det krever store mengder lagring, er vanskelig å håndtere og forfaller raskt. Mynter og papirpenger har tradisjonelt fungert ganske bra. De er små og lette å ha med seg.

Ulemper med det nåværende systemet

Oppfinnelsen og vanlig bruk av papirvaluta av kineserne var en innovativ måte å muliggjøre handel på. Det førte imidlertid med seg noen store svakheter:

Middelmannen

For å få tak i denne offisielle papirformuen, trenger du en sentral myndighet (myndighet / bank) for å utstede den. Dette betyr til slutt at du som bedrift eller forbruker trenger det tillit denne autoriteten. Du er helt avhengig av dem for å opprettholde en god pengestandard.

I vår stadig mer digitale tidsalder blir vi mye mer avhengige av tredjeparter for å legge til rette for handel. Noen samfunn som Sverige, der kontanter er knappe, stoler sterkt på mellommannen.

Inflasjon / Hyperinflasjon

Det andre spesielt ødeleggende problemet som oppstår er en luskende liten ting som heter Inflasjon. Inflasjon er en skjult skatt som regjeringer legger på innbyggerne sine ved å trykke ekstra valuta. Det er ingen forsyningsgrense i fiat-valutasystemer. Sentralbanker kan teoretisk skrive ut så mye de vil.

Når tilbudet i et økonomisk system økes dramatisk, ser vi at prisene på varer og tjenester går ut av kontroll. Vi har sett de negative resultatene av disse hyperinflated pengene ofte over hele verden og gjennom tidene siden kineserne introduserte denne muligheten. Ta for eksempel denne hundre billion billion dollar utstedt i Zimbabwe rundt 2008/2009:

Trenger vi virkelig kryptovalutaer

En oversikt over en av egenskapene til penger vi observerte tidligere, resulterer i at en fordeling av akkurat det som brukes som penger.

Alt bobler

Verden drukner i gjeld og sentralbanker overalt presser trykkpressene hardt. Vi nærmer oss en potensielt katastrofal situasjon, som nå er laget “alt boble”. Visual Capitalist gir en utmerket infografikk på estimerte penger som eksisterer.

Trenger vi virkelig kryptovalutaer

Hilsen av Visual Capitalist

Historien lyver aldri, og den gjentas ofte. Bemerkelsesverdig bitcoin-utvikler Jimmy Song uttalte i a nylig intervju, at “Penger er sivilisasjonens grunnlag … Når du forfalsker penger, forfalsker du sivilisasjonen”.

Hva kryptovaluta bringer til bordet

Tillitsløs handel

Det grunnleggende problemet som kryptokurver har som mål å løse, er å redusere tilliten til en mellommann / tredjepart. I et sentralisert system er det svake punktet alltid i sentrum. I et peer-to-peer-system, hvis en peer-to-peer-system går ned, vil andre være der for å hente slakk.

Trenger vi virkelig kryptovalutaer

En visuell representasjon av sentraliserte vs desentraliserte systemer – med tillatelse fra Adam Aladdin

Når tillit brytes sammen, hvem skal holde mellommannen ansvarlig? La oss ta dette Australsk bank som ble tatt for hvitvasking av penger som et eksempel. I slike tilfeller går en annen mellommann, som et myndighetsorgan, ofte inn for å håndtere situasjonen. Men kan vi stole på en annen sentralisert organisasjon for å løse et problem som ble opprettet av en sentralisert organisasjon i utgangspunktet?

Sound Money

Bitcoin holder veldig sterkt på egenskapene til solide penger.

  1. Det er en butikk med verdi (med en begrenset tilgang)
  2. Blockchain-teknologi introduserer en sikker distribuert hovedbok som en regningsenhet
  3. Det er et utmerket utvekslingsmiddel. Mens fysiske kontanter fremdeles er lettere i mange lokale situasjoner, kan Bitcoin sendes til alle verdenshjørner i løpet av få minutter.

Dette inverse Bitcoin US Dollar-diagrammet gir oss et stort bilde av hvordan kryptokurver måler seg mot papir. Dollaren har falt dramatisk siden 2011:

Trenger vi virkelig kryptovalutaer

Dette er ikke en feil. Verdens reservevaluta har mistet 99,97% av verdien mot Bitcoin i denne perioden. Trenden er tydelig, folk over hele verden leter etter en måte å bevare sin rikdom på.

Utfordringer

Selvfølgelig kommer cryptocurrency-revolusjonen med sitt eget sett med problemer. Et sunt nivå av skepsis er nødvendig for enhver ny teknologi. Svindel, ran og hvitvasking er fremdeles saker som berører publikum generelt. Skalerbarhet, storskala adopsjon og brukervennlighet er noen av utfordringene utviklere står overfor når de begir seg ut på ukjent territorium.

Trenger vi virkelig kryptovalutaer?

Kryptovalutaer som Bitcoin prøver å løse noen grunnleggende problemer i den nå 1000 år gamle fiatbaserte økonomien. Vi er i de tidlige stadiene av denne bransjen, og det er sannsynligvis flere spørsmål der ute enn svar.

Til tross for fremskritt innen teknologi, anslås det at 1,7 milliarder mennesker forblir uten bank. Hvordan inkluderer vi dem? Er det en bedre måte å legge til rette for global handel? Kan vi skape sunne fellesskapsbaserte penger? Trenger vi virkelig kryptovalutaer? Når den neste finanskrisen treffer, er det siste spørsmålet vi kanskje bare må stille oss selv, kan vi virkelig gjøre det uten dem?

Klikk her for å tweet denne artikkelen, og sørg for å ta med svaret ditt på dette viktige spørsmålet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map