Sammenligning av sentraliserte vs desentraliserte Blockchain forretningsmodeller

Sentraliserte forretningsmodeller har vært grunnlaget for verdensøkonomien i århundrer. Imidlertid begynner vi allerede å se de tidlige stadiene av en bevegelse mot desentralisering. Mens de fleste organisasjoner fremdeles pleier å stole på sentraliserte forretningsmodeller, blir desentraliserte blockchain-forretningsmodeller stadig mer populære.

Desentraliserte blockchain-forretningsmodeller høres bra ut i teorien. Det er imidlertid viktig å forstå hvordan disse modellene fungerer i praksis. I denne artikkelen vil vi sammenligne disse to forskjellige forretningsmodellene og prøve å forstå hvordan nøyaktig en desentralisert blockchain-forretningsmodell kan lede fremtidens økonomi.

Beslutningsprosesser / styringsprosesser

De fleste bedrifter tar beslutninger basert på hierarkisk ledelse og er ikke basert på en enighet som er nådd gjennom offentlig stemmegivning. For eksempel dikterer retningslinjer etablert av et selskap som Apple eller Google om en ny mobilapplikasjon vil bli godkjent eller ikke. Under dette systemet tar noen få nøkkelpersoner i selskapet denne beslutningen eller setter opp styringssystemer og policyer. Dette er en veldig sentralisert forretningsmodell.

Et annet eksempel vil være bankens evne til å bestemme hvor mye penger kundene kan ta ut per dag. Selv om disse grensene potensielt kan økes og endres, krever dette en godkjenningsprosess fra banken: en sentralisert myndighet. I hovedsak krever disse virksomhetene mye tilsyn og kan noen ganger hindre muligheter for innovasjon bare på grunn av utformingen av forretningsmodellene.

I motsetning til dette kan beslutningsprosesser i desentraliserte systemer opprettes for å favorisere flertallet av alle brukere i stedet for bare de som leder selskapet. For eksempel, i stedet for å få Apple og Google til å gjennomgå alle innholdsinnleveringene en etter en, foreslår mange desentraliserte systemer en ny modell der hver person på plattformen faktisk kan ha like stor stemme for å avgjøre om innholdet er eller ikke akseptert.

For selskaper vil desentraliserte blockchain-forretningsmodeller gjøre godkjenningsprosessen mye billigere og enklere. Det er imidlertid viktig å merke seg at nåværende kjente problemer som 51% -angrep muligens kan føre til “dårlige aktører” på systemet som kan godkjenne innhold av dårlig kvalitet. Dermed må blockchain-prosjekter tenke kreativt om hvordan man kan stimulere gode aktører i denne modellen. Hvis et desentralisert selskap er i stand til å holde “gode aktører” ansvarlige for beslutningsprosessene, kan det skape det som er kjent som en desentralisert autonom organisasjon (DAO).

forretningsmøte

Inntekter / økonomiske modeller

Når det gjelder digitale nedlastingsplattformer, blir penger også til slutt kontrollert av sentraliserte myndigheter. For eksempel bruker både Apple og Google en inntekt på 70-30 for mobilapplikasjoner, sanger, ebøker og andre produkter som selges på plattformene sine. Mens utviklere får beholde en stor del av midlene, er det viktig å merke seg at disse selskapene behandler 100% av betalingen og beholder en relativt stor andel av inntektene, noe som gjør dem svært sentraliserte sett fra et monetært perspektiv..

Desentraliserte blockchain-forretningsmodeller ser ut til å vinne innholdsprodusenter (dvs. apputviklere, musikere osv.) Med deres generelle vekt på bedre belønninger for innholdsprodusenter. Mens brukerbasen for desentraliserte appbutikker ikke har økt mye ennå, har mange av disse prosjektene forretningsmodeller på plass som er mye mer innbringende sett fra innholdsprodusentens perspektiv. Tenk om omsetningsdelingen i en desentralisert appbutikk var nærmere 99-1 (eller lavere) i stedet for 70-30. Det er det selskaper som Status og Blockstack tilbyr.

blockstack

Datalagring / sosiale medier

En annen faktor som gjør virksomheter sentralisert, er arten av datalagring. For eksempel lagrer selskaper som Facebook sensitive data i sentraliserte databaser. Dette er en del av grunnen til at det ikke er noen forhåndskostnader for brukere å registrere seg og bruke nettstedet. I det minste kan data om disse systemene selges for profitt indirekte via målrettede, demografiske annonser. Viktig informasjon som strekker seg fra brukerens alder til hobbyene, er verdifull og lett tilgjengelig på grunn av sentraliserte databaser.


På desentraliserte sosiale medieplattformer selges data vanligvis ikke for profitt via målrettede annonser. Det er fordi sosiale medieplattformer ikke ville være de ultimate innehaverne av brukerdata i en desentralisert forretningsmodell. Fra et brukerperspektiv gjør dette det mye lettere å beskytte personopplysninger og har flere muligheter for hvordan data brukes.

Dilemmaet for bedrifter er imidlertid hvordan man lager en forretningsmodell som tjener penger uten å ha tilgang til data som kan brukes til å generere inntekter gjennom målrettede annonser. Dette kan kreve et skifte fra en gratis modell til en betalt, delingsøkonomisk modell der bedriftene vil få en liten andel av mikrobetalinger når brukere betaler hverandre for innholdsgenerering, likes, visninger osv. For bedrifter høres dette ut som en god måte for å generere inntekter. Imidlertid måtte brukere av desentraliserte plattformer være villige til å akseptere denne endringen. Vi har allerede begynt å se at denne typen modeller blir brukt på nettsteder som Steemit.

steemit

Hvilken forretningsmodell som er bedre?

I de ovennevnte tilfellene for sentraliserte forretningsmodeller ser mange forskjellige typer brukere systemfeil. Ting som mangel på beslutningsevne for brukere, urettferdig inntektsandel for innholdsprodusenter og mangel på generell databeskyttelse / brukernes personvern gir mange problemer.

De fleste desentraliserte blockchain-forretningsmodeller er bare i begynnelsen og har ikke helt kommet frem ennå for å konkurrere med sine sentraliserte kolleger. Det er imidlertid viktig å forstå hvordan og hvorfor noen nye blockchain-prosjekter potensielt kan tilby mye bedre løsninger.

Med tiden bør desentraliserte forretningsmodeller være mye bedre enn dagens sentraliserte systemer folk flest bruker i dag. Overgangen mot desentraliserte forretningsmodeller er imidlertid ikke lett å oppnå over natten. For det første må det tas mange hensyn på plass.

Mens desentralisering til slutt er bedre for et stort flertall innholdsprodusenter og forbrukere, vil desentraliserte selskaper også måtte være innovative når det gjelder å finne den rette balansen mellom bruk av brukere og lønnsomhet. Foreløpig er det fortsatt å bestemme hvordan en endring av forretningsmodeller vil finne sted og hvilke selskaper som til slutt vil lede denne bevegelsen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map