Off to the Races: Beste desentraliserte lagringsløsninger (Storj, Sia, Filecoin, Maidsafe)

Race for å være den beste desentraliserte lagringsløsningen

Blockchain-teknologi handler om desentralisering. Først var det finansielle systemer og betalinger. Deretter kom desentraliserte apper og programmer som kan kjøres på blockchain. Nå åpner en annen grense med desentralisering av fillagring. Den desentraliserte lagringsplassen har raskt blitt et overfylt løp, med Storj, Sia, Filecoin og MaidSAFE som alle konkurrerer om markedsandeler.

Ideen bak desentralisert lagring er at vanlige mennesker kan leie en ubrukt del av harddiskplassen sin i et peer-to-peer-nettverk. De forskjellige plattformene vi vil diskutere i denne artikkelen, utfører denne oppgaven på litt forskjellige måter. Uansett tilnærming er data imidlertid en blomstrende bransje, og fremtiden ser lovende ut for ethvert prosjekt som kan perfeksjonere desentralisert lagring av filer.

Grunnleggende om desentralisert lagring

Desentralisert lagring fungerer ved å dele en fil over et peer-to-peer-nettverk.

Først krypterer opplasteren filen, og vedkommende beholder nøkkelen for å låse opp krypteringen. Deretter blir filen brutt i mange mindre biter. Hver av disse små krypterte brikkene blir duplisert for å sikre redundans. Til slutt blir filskårene sendt til forskjellige individuelle datamaskiner i peer-to-peer-nettverket.

De personene som er vert for filene, har bare en liten del av filens innhold, og den er kryptert. Dette betyr at verter ikke kan få informasjon fra filen. Det betyr også at å starte et angrep mot en vertsnode ville være meningsløst.

For å huske en fil, bruker den opprinnelige opplasteren en privat nøkkel sammen med en hasj-tabell som er vert for en blokkjede for å finne alle skjærene i den originale filen og be nettverket om å rekonstruere filen. Når nodene sender tilbake de forskjellige skjærene, blir filen gjenoppbygd. Deretter bruker opplasteren den originale krypteringsnøkkelen til å kryptere filen for bruk.

Krav om lagring

Markedet for skylagring er enormt. Imidlertid dominerer store aktører som Amazon og Google for tiden rommet.

Markedsundersøkelsesgrupper anslår at skylagringsmarkedet kan vokse til 74,94 milliarder dollar innen 2021 og 92,49 milliarder dollar innen 2022. Hvis desentralisert lagring kan fange til og med en liten prosentandel av det markedet, er det klar til å være en stor industri.

Derfor er kappløpet om å være den beste desentraliserte lagringsløsningen så konkurransedyktig.

Storj

Storj er uten tvil markedsleder for desentralisert lagring. Det er også et av de eldste prosjektene i rommet. Til dags dato har Storj et fellesskap med 20 000 brukere (opplastere) og 19 000 bønder (lagringsleverandører).


Prosjektets kode er åpen kildekode, så alle kan implementere en forekomst av Storj. Når det er sagt, har Storj Labs, det private selskapet bak Storj, allerede bygget et imponerende nettverk. Brukere betaler for tilgang til det nettverket.

Storj-arkitekturen følger standardmodellen for sharding, kryptering og sverming beskrevet ovenfor for å dele og re-kompilere filer.

Brukererfaring

Storjs store differensierer (bortsett fra å være den dominerende kraften i markedet) er brukeropplevelse. Storj gjør det enkelt og intuitivt å registrere seg, være vert for filene dine eller betjene en node. Den er ment for adopsjon av massemarkedet, og designet fungerer tydelig.

storj ux

Betalingsmodellen er også pay-as-you-go for opplastere, og de kan betale i USD. Dette letter ombordstigning og gjør transaksjonen lett å forstå.

Imidlertid koster kontroll over brukeropplevelsen en viss sentralisering. Storj Labs kontrollerer tilgangen til nettverket. Nettverket er mer desentralisert og sikkert enn sentraliserte alternativer. Storj kan heller ikke se noen av filene dine. Du må imidlertid stole på at Storj-portalen bruker nettverket.

STORJ Token & Fremtidsplaner

Storj støtter ikke gruvedrift. I stedet gjennomgår bøndene arkivrevisjoner. Hvis bonden kan bevise at datamaskinen er online og har en kopi av den gitte filen, vil de motta en utbetaling. Disse revisjonene sikrer at filene faktisk finnes på nettverket. Det er også slik bønder blir belønnet.

Utbetalinger kommer i form av STORJ-tokens. STORJ er et ERC-20-token. Faktisk er hele Storj-økosystemet en dApp på Ethereum blockchain. Storj har ikke sin egen blockchain.

I nær fremtid planlegger Storj å fokusere på løsninger for skalerbarhet. De håper også å adressere fildeling, slik at brukerne kan dele / tilbakekalle tilgang til filer i sanntid.

storj-nettverk

Storj har flere partnerskap på plass for å teste og utvide rekkevidden. Spesielt samarbeidet de nylig med FileZilla, en stor FTP-leverandør. I løpet av de siste seks månedene av 2017 økte datamengden lagret på Storj med 50% hver måned. Storj er for tiden vert for over 30 petabyte data på nettverket.

Sia

Sia er Storjs største konkurrent med et levedyktig produkt utgitt til produksjon. Det fungerer på samme måte som Storj. Spesielt deler Sia filer i tretti segmenter, med nok redundans til at de vellykket kan gjenoppbygge filen med bare ti av de tretti segmentene. Protokollen krypterer også filer på en lignende måte som Storj.

I motsetning til Storj har Sia sin egen blockchain. Denne proprietære blockchain støtter smarte kontrakter som Sia bruker for å administrere og sende filer. Når den er sendt, implementerer Sia også lignende lagringsbevis for å revidere nodenes filvedlikehold.

Siacoin (SC)

Sia støtter ikke fiat-betalinger som Storj. I stedet betaler og laster opplastere og noder inn i Siacoin. Sia trenger også gruvearbeidere for å støtte sin blockchain, og de gruvearbeiderne blir også belønnet i Siacoin. Det er flere gruvebassenger for Siacoin, den første og største av dem er SiaMining.

Vekst & Framtid

sia-nettverk

I løpet av 2017 vokste Sia fra 75 verter og 500 TB lagring opp til 1000 verter og 3,3 PB tilgjengelig lagring. Det er en rask vekstrate. Imidlertid er den fortsatt liten i forhold til Storjs 20.000 verter. Storj har også over 3,5 PB i bruk – mer enn hele Sias nettverksstørrelse.

Filecoin

Filecoin er en interessant konkurrent i dette løpet fordi den ikke har lansert ennå. Likevel forventer mange at det vil være en stor aktør i rommet fra første dag.

Dette skyldes delvis teamet bak lanseringen. Filecoin er et prosjekt fra Protocol Labs. De har vellykket distribuert andre nettverksbaserte lagrings- og dataprosjekter, spesielt IPFS. Filecoin har også massiv støtte. På den ene siden står Silicon Valley venturekapital bak prosjektet, inkludert Andreessen Horowitz og Kamal Ravikant. På den annen side lanserte Filecoin en av de mest vellykkede ICO-ene noensinne, og samlet inn $ 205 millioner i sin token salg.

Plattformarkitektur

Filecoins vitnemål beskriver en dobbel tilnærming til plattformarkitektur som bruker to typer nettverksnoder.

Den første er lagringsnodene, som i Sia og Storj. Imidlertid ser det ut til at Filecoin vinkler mot større spillere med store mengder dedikert lagring å bidra.

Den andre typen noder er gjenvinningsnoder. Disse nodene er ideelt fysisk plassert i et sentralt punkt omgitt av mange lagringsnoder. De trenger også høy båndbredde, lav latens internettilgang for å hente og videresende filskår så effektivt som mulig.

filecoin plattform

Når du driver en node, jobber Filecoin på en modell for bevis på kontinuerlig replikering av filskårene som er betrodd deg. Å skape overflødighet tjener Filecoin-tokens. Filecoin ligger også foran spillet på infrastruktur. Siden det kommer fra det samme selskapet som utviklet IPFS, har Filecoin allerede en innebygd protokoll for redundans og slettingskoding.

Markedsplass

En annen differensiering er at Filecoin tilbyr en markedsplass for datalagring. Mens Storj og Sia har etablert prismodeller, oppfordrer Filecoin spør og bud på en datalagringsutveksling. Verter kan oppgi til hvilken pris de er villige til å tilby lagring, og opplastere kan velge om de vil godta den prisen.

Framtid

Det er mye sprell rundt Filecoin, men realiteten er at de ennå ikke er lansert. Det gjenstår å se om hypen er berettiget.

MaidSafe

MaidSafe er en mindre konkurrent i feltet, så langt. De er heller ikke strengt tatt en fillagringsløsning. De har også ambisjoner om å komme inn i riket av desentralisert databehandling. Disse brede ambisjonene gjør dem til et interessant prosjekt som kan ha et enormt potensiale hvis de lykkes. Ulempen er imidlertid at store visjoner betyr mindre fokus på kort sikt på å etablere og differensiere en levedyktig løsning på et enkelt problem..

maidsafe bevis på ressursen

Arkitekturen deres handler om å tilby databehandlingsressurser, ikke bare lagring. Hvis datamaskinen din har mye prosessorkraft, kan du for eksempel leie den ut på MaidSafe. Båndbredde eller konsekvent, pålitelig tilkobling er også verdifulle databehandlingsressurser som du kan handle på MaidSafe.

MaidSafe vil også gjøre det mulig å bruke nettverket anonymt. Dette gir ekstra privatliv til fillagringen når du kombinerer med end-to-end-kryptering og skjermet lagring.

maidsafe veikart

Prosjektet er fortsatt i alfa-utviklingsfasen. Den har ikke alle funksjonene ennå. Imidlertid gjør de fremskritt i utviklingen og har gått inn i Alpha 2 de siste månedene.

Konklusjon

Fremtiden for desentral lagring er spennende. Det har potensial til å være raskere, billigere og sikrere lagring for bred adopsjon. Mens konkurransen er hard i dette rommet, vil det til slutt være bra for den resulterende teknologien. Alle disse teamene jobber hardt for å forbedre og differensiere løsningene sine. Hvis hastighet, pris og skalerbarhet forbedres, kan du se disse selskapene gå tå til tå med Amazon og Google i en ikke så fjern fremtid.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map