Lagring av dokumenter på Blockchain: Hvorfor, hvordan og hvor

Kryptovalutaer som Bitcoin har demonstrert anvendelsen av blockchain-teknologi for nye former for penger og valuta. De lagrer transaksjoner som digitale pakker med data i blokker. Det er imidlertid ingen grunn til at disse dataene ikke kan strekke seg utover økonomiske data. I teorien kan enhver form for data lagres i en blockchain.

I løpet av de siste årene har det vært en stor interesse for hvordan vi kan bruke blokkjeder for lagring av dokumenter. Det er mange grunner til at du kanskje vil lagre dokumenter eller hashes av dokumenter i en blockchain, og flere måter å gjøre dette på. Forskjellige prosjekter er for tiden nyskapende rundt denne ideen, og hver foreslår forskjellige metoder med forskjellige kompromisser.

Hvorfor bruke en Blockchain uansett?

Gjennom 2017 var det enormt mye spreng rundt applikasjonene av blockchain-teknologi og kryptovalutaer.

Disse forventningene var ofte fokusert på prosjekter med store løfter og lite bevis på konseptet. Som et resultat matchet ikke virkeligheten hypen, og mange av dem har ennå ikke tiltrukket brukere til sine produkter.

Derimot er dokumentlagring en mye tørrere og mindre spennende applikasjon. Imidlertid er den leverbar, med flere forbedringer i forhold til eksisterende dokumentlagringssystemer.

Tamper motstand

Uforanderlighet er kanskje den viktigste fordelen en blockchain gir. Kryptografisk koblede blokker gir en rekordimmun mot manipulering. Denne manipulasjonsmotstanden er svært effektiv for å forhindre forfalskning av dokumenter og dokumentsvindel. Hvis du ikke kan lagre det faktiske dokumentet på blockchain på grunn av begrensninger i filstørrelsen, er det veldig fornuftig å lagre en hash av dokumentet..

Dokumenter tar ofte mye plass, sammenlignet med økonomiske transaksjoner, som blokkjeder som Bitcoin er designet for. Det er ofte ikke mulig å lagre et helt dokument i en blockchain. Hashes tar bare en liten brøkdel av denne plassen, og er derfor et mye mer effektivt alternativ.

Å lagre bare hasjen gir deg fortsatt motstand mot manipulering. Hver gang du endrer inngangen til en fil, vil den tilhørende hashverdien alltid endres. Dette er en viktig fordel som sikre hash-algoritmer gir. Uansett hvor du lagrer dokumentet ditt, enten det er i et sentralisert system som MySQL eller i en distribuert database som Azure, kan du fremdeles bekrefte at dokumentet ikke er blitt manipulert ved å vaske det på nytt og sammenligne det med den blockchain-lagrede hash.

Synlighet

Å bruke en offentlig blockchain er en fin måte å gjøre dokumentet ditt tilgjengelig for publikum. Selvfølgelig må du være helt trygg på at du vil gjøre det fullt synlig. Når du har lagret dokumentet eller dets hash på blockchain, vil det være der permanent. Det er ingen måte å endre data når du først har tatt dem med i en blokk.

En blockchain er absolutt ikke den eneste måten å gjøre dette på. Men gitt sitt sikkerhetsnivå og manipulasjonsmotstand, kan du være trygg på permanent synlighet.

Selvfølgelig kan du også bruke en føderal eller privat blockchain hvis du vil begrense tilgangen til dokumentene dine. Slike blokkjeder kan gi deg muligheten til å tilby permanent synlighet til en forhåndsvalgt gruppe. Disse alternativene vil imidlertid undergrave desentralisering og muligens manipulasjonsresistens.


Behov for desentralisering

Den siste grunnen til å bruke en blockchain er hvis du trenger desentralisering. Kanskje innebærer dokumentets art at du ikke kan stole på en tredjeparts lagringsleverandør for ikke å tukle med eller slette dokumentet.

En slik forekomst vil være politisk sensitive filer, som ondsinnede parter kan målrette mot, hvis de blir publisert. Ved å laste opp dokumentet eller dets hash til en offentlig blockchain, vil du ha sjelefred at det er trygt fra statlig eller bedrifts sensur. Selvfølgelig er det veldig viktig å velge riktig blockchain. Blokkjeder er ikke alle laget likt. Hvis konsensusprotokollen ikke er riktig desentralisert eller tillater full noder å reversere eller sensurere transaksjoner, vil du ha de samme problemene som å bruke tradisjonelle systemer.

De forskjellige måtene å lagre et dokument på en Blockchain

Det er to måter du kan velge å lagre et dokument på blockchain. Et alternativ er å lagre hele selve dokumentet på kjeden. Alternativt kan du lagre en hasj av den på blockchain.

Lagring av hele dokumentet

Å lagre et helt dokument på kjeden er mulig med visse blokkeringer, men det er sjelden en god ide. På grunn av de enorme datakravene, med mindre det er en veldig liten fil eller av ekstrem betydning, ville du være bedre å velge en annen metode. Hvis du ønsket å lagre dokumentet på Bitcoin, må du først komprimere det og deretter formatere det til en heksadesimal form.

Problemet med å lagre hele dokumenter på en blockchain er på grunn av noe som heter tilgangsforsinkelse. Dette betyr bare hvor lang tid det tar nettverksbrukere å laste opp og laste ned filer, for eksempel dokumenter. Helt desentraliserte offentlige blokkjeder har tusenvis av noder. Dessverre resulterer fordelene som følger med dette antallet noder også i en tilsvarende økning i ventetid. Enhver fillagring, inkludert dokumenter, må ha lav ventetid ellers blir systemet tett, tregt og kostbart å bruke.

En hybridstrategi kan også være fornuftig. Dette vil innebære lagring av en liten del av dokumentet, kanskje signaturene, samt dokumentet hash on-chain. Dette lar deg opprettholde desentralisering og full gjennomsiktighet for delene som absolutt krever det, samtidig som du holder et tak på datalasten.

Lagre en Hash

Den mest effektive metoden er å lagre et dokuments hash-on-chain mens du holder hele dokumentet andre steder. Dokumentet kan lagres i en sentralisert database eller på et distribuert fillagringssystem. Du vil sette dokumentet gjennom en sikker hash-algoritme som SHA-256 og deretter lagre hasjen i en blokk. På denne måten sparer du enorme mengder plass og kostnader. I tillegg vil du kunne fortelle om noen tukler med originaldokumentet. Endringen av inndata vil resultere i en helt ny hash-verdi, forskjellig fra originaldokumentet.

Hash-verdier er langt mindre enn hele dokumenter, og det er også en langt mer effektiv blockchain-lagringsmetode. Den skalerer også effektivt. For lagring av flere dokumenter kan du legge hasjene i et distribuert hash-bord, som du deretter lagrer i kjeden. Ulempen er at lagringen av originaldokumentet ikke er desentralisert eller nødvendigvis offentlig synlig.

Hvem jobber med dette?

Det er få prosjekter som fokuserer på dokumenter alene akkurat nå. De fleste er bygget opp rundt desentral fillagring, som inkluderer dokumenter.

Et prosjekt som er fokusert spesielt på dokumenter, spesielt signerte dokumenter, er Blocksign. Dette bruker hash-metoden. En bruker vil signere dokumentet og sende det til Blocksign, hvor det deretter blir hasjert, og hasjen er lagret på Bitcoin blockchain. Vi må advare brukere om at Blocksign ikke nylig har oppdatert siden deres, og vi vil oppmuntre til videre forskning før bruk.

To kryptovaluta-prosjekter designet for desentralisert lagring mer generelt er Siacoin og Storj.

Siacoin bruker ikke en blockchain for noen form for lagring. I stedet lagrer deres distribuerte nettverk en kryptert versjon av dokumentet ditt. Siacoin-nettverket består av verter som tilbyr lagring og kunder som ønsker lagring. Kunder og verter er enige om kontrakter som beskriver forpliktelsene fra lagringsleverandørene. Sias eget bevis på arbeid blockchain lagrer disse kontraktene.

Storj er derimot nærmere hasjmodellen. En hash av dokumentet lagres i en hash-tabell i kjeden. I tillegg lagrer det distribuerte nettverket også dokumentet ditt. I motsetning til Sia kjører Storj imidlertid på toppen av Ethereum blockchain i stedet for sin egen.

hva er storj

Cryptyk, en bedriftsfokusert plattform for å lagre dokumenter, bruker en blockchain fjernere enn alt ovenfor. Du lagrer ikke dokumenter eller hashes i kjeden. I stedet lagrer et distribuert skysystem dokumentene. Plattformen bruker bare en blockchain for å administrere og dømme dokumenttilgang og deling.

Lagring av dokumentblokkjeder er en sektor i denne bransjen som går jevnt fremover. Akkurat nå venter vi på å se hvilken rolle blockchains vil spille i lagring av dokumenter. Heldigvis fremmer konkurransen mellom prosjekter vår forståelse av denne lovende brukssaken.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map