Iran nær å skifte rial til digital valuta på grunn av sanksjoner

Iran er i ferd med å lansere sin digitale Rial-valuta, som blir utviklet av Informatics Services Corporation. I følge byråets administrerende direktør, Seyyed Abotaleb Najafi, vil mynten støtte Irans fiat.

Slik ting ser ut, er den vestasiatiske nasjonen blitt blokkert fra SWIFT-pengesystemet Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) og er for tiden i et løp for å finne en løsning på sine globale problemer med tilkobling av finansielle nettverk. Dette er etter en storm av sanksjoner fra USAs regjering rettet mot sine finansinstitusjoner og handelsnettverk.

Akkurat nå ser det ut til å omfavne kryptovalutaer å være en levedyktig måte å omgå de pålagte sanksjonene. Den siste sanksjonsrunden ble vedtatt 5. november gjennom US Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) og målrettet over 700 iranske borgere, selskaper, fly og fartøyer.

Sanksjonene er relatert til nasjonens atomaktiviteter, og mange hadde tidligere blitt beskrevet under Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Planen var utformet for å tvinge landet til å forlate sine atom- og ballistiske rakettprogrammer og hindre regimets evne til å finansiere mottiltak.

I følge en uttalelse utstedt av finansminister Steven Mnuchin, vil maksimalt press utøves for å hindre det iranske regimet i å flytte valutareserver til uoppnåelige utenlandske investeringsmarkeder.

Utviklingen av en nasjonal digital valuta

Iran sies å skynde lanseringen av sin nasjonale kryptovaluta, støttet av sin nasjonale valuta, Rial. I følge Ibena, en lokal nyhetskilde, blir den digitale mynten utviklet av Informatics Services Corporation på forespørsel fra landets sentralbank. Den digitale valutaen vil tilsynelatende distribueres av sentralbanken på en-til-en-ramme.

Systemet er angivelig i pilotfasen, og det pågår tester for å evaluere dets kapasitet til å koble banker og finansielle finansinstitusjoner. Ifølge administrerende direktør i Informatics Services Corporation, Seyyed Abotaleb Najafi, vil de digitale myntene direkte støtte landets fiat-valuta. Likviditet vil bli begrenset ved å blokkere hver digitale enhet når den mottar sin fiat-ekvivalent, og derved skape mindre av den.

Han fremhevet også at landets banksystem fremdeles har behov for en større revisjon og ikke kan legge til rette for en jevn tilpasning av den digitale plattformen i sin nåværende tilstand.

Venezuelas nasjonale Crypto-sak

Venezuela har en av de mest urolige økonomiene i verden og som Iran; den har møtt en bølge av sanksjoner pålagt av USA. Den isolasjonistiske politikken er rettet mot å undergrave president Nicolás Maduros regjering, som har blitt beskyldt for å fremme korrupsjon og undertrykkelse. I likhet med Iran har Venezuela også betydelige oljereserver, noe som gjør det til en unik casestudie om bruk av kryptovalutaer for å omgå sanksjoner.

Så langt har den nasjonale kryptovalutaen kalt Petro vært en flopp. Opprinnelig utpekt som hjørnesteinen i en forseggjort plan for inflasjonsgjenoppretting som tar sikte på å få landet ut av dypet av fattigdom, er effekten ennå ikke å merke. I følge en Reuters etterforskning, få vanlige borgere i landet hevder å ha kommet over den digitale Petro-valutaen.

I fire måneder søkte forskerteamet etter spor etter den digitale valutaen uten å lykkes. Resultatene indikerte at det ikke var noen butikker eller krypto-utvekslingsplattformer som handlet i Petro digital valuta.

Offentlige tjenestemenn har også gitt motstridende beretninger om tilstanden til mynten. Noen fremhever den økende bruken og siterer milliarder dollar av handler, hovedsakelig med import og eksport. I følge Hugbel Roa, en statsråd som har vært involvert i prosjektet, er imidlertid plattformen fortsatt i utviklingsfasen, og mynten har aldri blitt brukt.


Byrået som fikk oppdraget med å føre tilsyn med prosjektet – The Superintendence of Crypto Assets er visstnok et mysterium og dets eksistens er en myte. Denne situasjonen fremhever vanskelighetene med å lansere en nasjonal kryptovaluta som erstatter fiat. Det er en sannsynlighet for at Iran kan lansere kryptovalutaen med hell, men å gjøre det til en suksess som vist i Venezuelas forsøk vil være en herculean oppgave.

Bildekreditt: AP / Ebrahim Noroozi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map