Hvorfor de fire store regnskapsbyråene bryr seg om Blockchain

I en verden av regnskapsrevisjoner og økonomisk forsikring, er det bare de fire store som har betydning. Deloitte, EY, PwC og KPMG er universets mestere. De fire store regnskapsbyråene har et fast oligopol over levering av skatte-, regnskaps-, konsulent- og revisjonstjenester til nesten alle store selskaper over hele verden.

Alle børsnoterte selskaper må åpne bøkene sine for eksterne revisorer for å tilfredsstille finansielle regulatorer. Blockchain er ofte spioneringen som den største revolusjonen innen regnskap siden dobbel bokføring. Derfor er det grunn til at blockchain vil forårsake seismiske endringer for de fire store, og måten de gjør forretninger med sine klienter på..

Revisjon og regnskapspraksis

Selv om programvare utfører mye av dagens regnskapsaktiviteter, er fortsatt bokføring med dobbelt oppføring praksis som ligger til grunn for teknologien. Databaser på sentraliserte servere holder oversikt over belastninger og kreditter, det samme som papirbøker og senere regneark gjorde. Rollen til økonomiteam er ofte sterkt fokusert på forsoning mellom forskjellige systemer, deler av systemer eller forskjellige interne avdelinger.

Revisorens rolle er å vurdere om et selskaps regnskap stemmer overens med bøkene. Dette vil vanligvis dekke hvorvidt regnskapene stemmer overens med bankens eller kreditorene, om eiendeler og investeringer er riktig verdsatt, og om kontrollen på plass over regnskapspraksis er tilstrekkelig robust til å overholde det som kreves av loven.

Volumet av transaksjoner som går gjennom bøkene til et gitt selskap kan være stort. Det er derfor ikke mulig for revisjoner å utføre kontroller av alt som har funnet sted i perioden som er revidert. Vanligvis vil revisorer be om randomiserte eksempler på spesifikke transaksjoner som de kan spore fra begynnelse til slutt.

Big Four regnskapsbyråer

De fire store – mestere i regnskapsuniverset

The Bad and the Ugly

Å teste tilfeldige prøver er ikke idiotsikker. Noen få prøver kan lett bestå mønstre, men den underliggende regnskapspraksis kan likevel inneholde feil eller falske aktiviteter.

Enda verre, historien viser at revisorer selv kan være medskyldige i dårlig praksis. De Enron-skandalen som brøt ut i 2001 forårsaket ikke bare nedleggelsen av Enron-selskapet. Det brøt også Arthur Anderson, regnskapsbyrået som var ansvarlig for revisjon av Enron, etter at det ble funnet at de var involvert i de falske aktivitetene som skjedde i selskapet. På den tiden ble Big Five-firmaene de fire store regnskapsbedriftene vi har i dag.

Arthur Andersen-logo

Logo for det nå nedlagte revisjonsselskapet Arthur Andersen

Mer nylig forårsaket kollapsen av regjeringsentreprenøren Carillion i Storbritannia at medlemmer av regjeringen gjorde det ring for et samlivsbrudd av de fire store. Selskapet gikk i likvidasjon med forpliktelser på over £ 7b, men bare $ 29m i kontanter. Dette skjedde etter at hvert eneste av de fire store regnskapsbyråene hadde vært involvert i selskapet, enten i en revisjons- eller konsulentevne.

Hvordan de fire store regnskapsfirmaene forbereder seg på Blockchain

I løpet av de kommende årene vil blockchain føre til betydelige skift i regnskaps- og revisjonsprosesser. Blockchain registrerer utveksling av verdi mellom parter, og skaper en sikker og permanent oversikt over transaksjoner, som er i stand til å bli revidert ved hjelp av kode. Derfor er blockchain sikkert bestemt til å overta prosessen med dobbel bokføring i bedriftsmiljøet.

Blockchain-selskaper som Digital Asset og konsortier som R3 investerer allerede i blockchain som en måte å registrere transaksjoner mellom aktører i finansmarkedene. De fire store regnskapsbedriftene tar alle skritt for å forberede seg på blockchain.

Alle de fire store nylig ble med i et taiwansk konsortium av 20 banker for å undersøke potensialet for bruk av blokkjeder i regnskapsrevisjoner. Også, Deloitte og EY har hver utgitt artikler som skisserer hvordan de oppfatter rollen som blockchain i fremtiden for revisjonsprosessen. De erkjenner den fremtidige sannsynligheten for at blockchain vil erstatte den menneskelige delen i å kontrollere og verifisere transaksjoner.

Proprietære systemer

Så langt har ingen av de fire store ennå avslørt et blokkjedebasert system for revisjon av transaksjoner over hele selskapet. Imidlertid i april, EY kunngjorde at det har utviklet revisjonsteknologi for bedrifter som bruker kryptovaluta som Bitcoin som betalinger. Kalt EY Blockchain Analyzer, mener selskapet at systemet “vil legge grunnlaget for testing av blockchain-eiendeler, gjeld, egenkapital og smarte kontrakter når selskaper vedtar blockchain-teknologier.”

PwC har kunngjorde også et lignende system av sitt eget. Interessant, PwC har gått så langt som å si at mangelen på en standard måte å revidere blockchain-transaksjoner, er grunnen til at firmaer har vært nølende med å vedta blockchain.

Blockchain kan til og med åpne for markedene for finansielle forretningsprosesser og revisjonsmarkeder utover de fire store regnskapsfirmaene. Mindre konkurrenter som f.eks Kunnskapelig og FIS Global begynner å dukke opp også. Disse selskapene tar sikte på å flytte økonomiske prosesser til blockchain-løsninger på bedriftsnivå.

Hvordan vil Blockchain endre revisorens rolle?

Rollen til regnskapsførere og revisorer vil utvikle seg når blockchain begynner å legge seg inn i regnskapspraksis. Menneskelige revisorer vil uten tvil fremdeles kjøre prosessen med å definere revisjonsstandarder og strategier. Disse vil da bli kodet i en blockchain, slik at transaksjonene kan kontrolleres i sanntid i stedet for etter det faktum.

Kontroller og kontroller blir minimert eller eliminert. Det er også sannsynlig at det vil være en styringsbasert rolle. Et menneske må sjekke at blockchain-nettverket fungerer rettferdig og i henhold til avtalte prinsipper.

Blockchain vil fjerne behovet for å avstemme mellom forskjellige enheter i et selskap, da hver vil dele det samme settet med data. Derfor vil regnskapsførere sannsynligvis også se en endring i rollen. En sanntids blockchain-revisjon kan finne feil eller inkonsekvenser i transaksjoner. I dette tilfellet vil et menneske måtte gripe inn for å avgjøre hva som har skjedd. Finanspersoner vil også være ansvarlige for intern økonomisk styring.

Siste tanker

Regjeringer og regulatorer fortsetter å be om de fire store regnskapsbedriftene for å løsne jerngrepet over revisjonsmarkedene. Imidlertid er regulering sakte å tre i kraft og kan bare tjene reaktivt.

Blockchain skaper allerede tillitsløshet mellom partene. Det gir også en mer fullstendig og gjennomsiktig revisjonsspor enn å bruke prøvetesting. Det vil være interessant å se om blockchain til slutt viser seg å forstyrre maktbalansen blant oligopolet – forutsatt at regulatorene ikke kommer dit først.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map