Hvordan infrastruktur som en tjeneste (IaaS) oppfyller Blockchain

Cloud computing har gjort det mulig for mange selskaper å outsource mye av IT-driften. Dette eliminerer behovet for bedrifter å kjøre egne servere, programvare og databaser. Infrastruktur er et grunnleggende behov, og i disse dager utnytter mange organisasjoner cloud computing for å outsource all sin IT-infrastruktur. Dette er kjent som infrastruktur som en tjeneste eller IaaS.

For tiden dominerer noen få store selskaper sektoren. Imidlertid gir blockchain nye måter å håndtere infrastruktur på som en tjeneste som kan være forstyrrende for hvor mange av de store teknologibedriftene som opererer i dag..

Hva er infrastruktur som en tjeneste (IaaS)?

Infrastruktur som en tjeneste kalles også maskinvare som en tjeneste, noe som kanskje er en bedre måte å forklare den på. Bedrifter trenger nødvendig maskinvare som servere, lagring eller komponenter for å kjøre et nettverk av datamaskiner.

Det pleide å være slik at organisasjoner ville trenge å drive interne datasentre som huset denne typen maskinvare. Imidlertid betyr fremveksten av cloud computing nå at en organisasjon kan outsource infrastrukturkravene til en ekstern leverandør. Tilbyder av infrastruktur som en tjeneste er vert for et datasenter og lar kundene få tilgang til infrastrukturen eksternt. Dette belastes vanligvis på en pay-as-you-go-modell.

For bedrifter med svingende arbeidsbelastning, kan det være mye mer kostnadseffektivt og fleksibelt å bruke en cloud IaaS-leverandør enn infrastruktur som er vertskap. Vurder et selskap som utvikler en ny programvare. Mens programvaren er under utvikling, trenger selskapet ekstra databehandlingsressurser som vil være overflødige når de har programvaren i gang. Så den bruker infrastruktur som en tjeneste for å skaffe de nødvendige ressursene når det er nødvendig.

Noen kjente teknologiselskaper tilbyr IaaS inkludert Amazon AWS, Microsoft Azure og IBM. Andre leverandører spesialiserer seg bare på cloud computing, for eksempel Digital Ocean eller Cloudstack.

Utfordringer med infrastruktur som en tjeneste

Til tross for at det blir en mer populær modell, er det noen utfordringer for IaaS-brukere. Båndbredde er et vanlig problem. En leverandør av infrastruktur som en tjeneste leaser bare ut sin egen maskinvare som flere klienter kan bruke. Derfor, hvis en klient har en plutselig økning i arbeidsmengden som bruker mer ressurser, kan dette påvirke andre klienter negativt. Tilsvarende kan maskinvarestans hos leverandøren påvirke mange eller alle klienter.

En IaaS-bruker har ikke nødvendigvis innsikt i leverandørens infrastruktur, så det er umulig å forstå hva som ligger bak en plutselig nedgang eller utfall. Denne mangelen på synlighet betyr også at brukere ikke kan overvåke og administrere systemer som de ville gjort ved å bruke sitt eget interne datasenter.

server

Servere kan krasje, og med IaaS er det vanligvis ikke klart hvorfor. Bilde med tillatelse fra Pixabay

Fakturering er et annet problem, siden IaaS-leverandører pleier å fakturere for alt på et veldig detaljert nivå, noe som betyr at brukere ofte kan bli overrasket over deres faktiske bruk når regningen kommer inn.

Hvor kommer Blockchain inn?

Selv om blockchain ennå ikke har tatt tak i infrastruktur som en tjeneste på noen vesentlig måte, kan det fortsatt skje. I seg selv er en blockchain en form for delt systeminfrastruktur, ettersom mange maskiner jobber sammen for å holde en blockchain i gang. Derfor er det mulig at en cloud computing-tjeneste i fremtiden kan bruke tomgangskapasiteten til et hvilket som helst antall CPUer og GPUer som fungerer som en del av et desentralisert nettverk..

Dette kan gjelde forskjellige infrastrukturelementer. Cloud computing kan utnytte desentralisert datakraft i seg selv, på samme måte som et sentralisert datasenter leier ut kapasitet i dagens cloud computing-modeller. Minne og datalagring kan også desentraliseres på en lignende måte.

Så forestill deg et desentralisert nettverk av datamaskiner. Noen i nettverket vil jobbe med bestemte oppgaver og ta datakraft og lagring fra andre på nettverket. Dette er ikke et parasittisk forhold. Arrangementet kan tjene penger, så de maskinene som bruker strøm over egen kapasitet betaler digitale tokens til de som leaser ut tomgangskapasiteten.

lease GPU-kraft

Du kan tjene penger på å lease ut din ekstra GPU-kraft. Bilde med tillatelse fra Pixabay

Vil dette bety store IaaS tekniske firmaer blir foreldet?

Det er fristende å forestille seg at desentraliserte nettverk “holder det fast til mannen” og tar over fra dagens sentraliserte modeller. Men store teknologibedrifter som AWS eller Microsoft kan faktisk dra nytte av denne typen desentraliserte databehandlingsøkosystem.

Tenk på at en sentralisert infrastruktur som tjenesteleverandør må prøve å ha tilstrekkelig maskinvare for å møte de skiftende behovene til kundene. Samtidig må den ha et så stort kapasitet som sitter inaktiv for mye av tiden.

En fremtredende leverandør kan faktisk delta i et desentralisert infrastrukturnettverk og leie ut eventuell overkapasitet for å forbli lønnsom. De kan også utnytte nettverket ved å betale for ekstra infrastruktur hvis kundens behov plutselig oppveier deres tilgjengelige kapasitet. Det er en vinn-vinn-situasjon.

Det er allerede noen blockchain-prosjekter som opererer i dette rommet. Selv om ingen av dem for tiden markedsfører seg som en full infrastruktur som tjenesteleverandør, inneholder både Golem og DeepBrainChain elementer av IaaS. Dette er mer tydelig når du tenker på at begge disse prosjektene tar sikte på å gi datakraft til AI, og AI-utviklere er for tiden en av de største vekstdrivere for IaaS og cloud computing-leverandører..

Storj tilbyr en lignende tjeneste, men for desentralisert harddiskminne. MaidSAFE er kanskje et av de eneste blockchain-prosjektene med ambisjoner om å tilby flere elementer av IaaS, da det til slutt tar sikte på å dekke både desentralisert datakraft og lagring..

Konklusjon

Infrastruktur som en tjeneste er et voksende marked, så det er mange muligheter for blockchain-prosjekter å involvere seg. Prosjektene som er nevnt her er fremdeles unge sammenlignet med de store, etablerte teknologibedriftene. Blockchain fortsetter også å bekjempe problemer med skalerbarhet og motstandskraft. Derfor er det ikke overraskende at ingen av dem ennå har vist seg å være en betydelig rival for AWS eller Microsoft Azure. Det er likevel mulig at vi snart kan se et skifte, der infrastruktur som en tjeneste avhenger delvis, eller til og med helt, av desentraliserte nettverk..

Utvalgt bilde med tillatelse fra Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map