Hva er Storj? | Nybegynnerguide

Hva er Storj?

Storj er en åpen kildekode, desentralisert fillagringsløsning. Den bruker kryptering, fildeling og en blokkjedebasert hash-tabell for å lagre filer på et peer-to-peer-nettverk. Målet er å gjøre lagring av skyfiler raskere, billigere og privat.

Tradisjonelle skylagringsløsninger, som Dropbox eller Google Drive, har begrensninger. Mens filer er sikkerhetskopiert overflødig, kan båndbredde fra et datasenter eller uventede avbrudd begrense tilgangen til filene dine. Det er også spørsmålet om personvern. Disse selskapene har kontroll over filene dine, inkludert muligheten til å få tilgang til dem.

Storj-prosjektet bruker blockchain og peer-to-peer-nettverk for å løse disse problemene. Den distribuerer filene slik at redundans er godt etablert. Det garanterer også at du er den eneste som har tilgang til filene dine.

Et viktig skille å gjøre i begynnelsen av denne artikkelen er mellom åpen kildekode Storj og Storj Labs, det kommersielle selskapet. Alle kan opprette sin egen forekomst av programvaren med åpen kildekode som kjører Storj. Storj Labs har imidlertid allerede gjort det, og de har et nettverk av tusenvis av brukere. Storj Labs tar betalt for bruk av det nettverket.

I denne artikkelen vil vi dykke dypere inn i hvordan Storj fungerer og suksessen den har sett så langt. Til slutt vil det være opp til deg å avgjøre om Storj garanterer sprøytenarkomanen den har fått. Hvem vet? Det kan være lurt å begynne å bruke den til å lagre filene.

Husk Torrents?

Det beste stedet å begynne å forstå Storj er sannsynligvis torrents. Tidlig på 2000-tallet ble torrenter beryktet som måten å laste ned filmer, musikk og TV-serier – vanligvis ulovlig – gratis.

Torrenter bruker et peer-to-peer-nettverk. Det fungerer slik:

  1. Mange brukere har kopier av den samme filen.
  2. Når noen ønsker en kopi av filen, sender de en forespørsel til peer-to-peer-nettverket.
  3. Brukere som har filen, kjent som frø, sender fragmenter av filen til rekvirenten.
  4. Rekvirenten mottar mange fragmenter fra mange forskjellige frø, og torrent-programvaren kompilerer disse fragmentene for å danne originalfilen.

Fordelen med å bruke en torrent er at du kan laste ned fragmenter av en fil fra flere kilder parallelt. Dette betyr at filoverføringen potensielt kan være raskere enn å laste ned det hele på en gang fra en enkelt kilde.

I tillegg, med tanke på piratkopiert musikk og videoer, er torrenter desentraliserte. Ingen selskaper kontrollerer torrenten. Så det er vanskelig å slå av en strøm, fordi du må slå av hvert enkelt frø.

Storj fungerer på en lignende måte, bortsett fra ikke bare for piratkopiert musikk og videoer. La oss se på hvordan.

oversikt storj

File Sharding

Den første måten Storj ligner på torrenter, er filsharding. Dette betyr at når du vil lagre en fil på Storj, deler du først filen i mange mindre biter.

Fordelen med filsharding er dobbelt. Først kan du sende og tilbakekalle skjær av filen parallelt, noe som gjør filoverføring raskere. For det andre har ingen enkelt enhet hele filen din. Du er den eneste personen som vet hvor alle skjærene ligger.

Skårplassering er et viktig skille mellom Storj og torrents. Torrenter publiserer skjærplassering offentlig. De vil at det skal være så enkelt som mulig for alle å laste ned filene. Storj, som en skylagringsleverandør, prioriterer åpenbart brukernes personvern. Opplasteren skal være den eneste personen som vet hvor alle skjærene i filen deres gikk.

Det er her blockchain og kryptografi kommer inn. Storj implementerer det som kalles en distribuert hash-tabell, slik at brukere kan finne alle skjærene i den opprinnelige filen. Denne hash-tabellen krever en privat nøkkel for å oppdage skjærene. Uten den private nøkkelen ville det være nesten umulig å gjette plasseringene til en skjæret fil riktig.

Storj bruker en distribuert hash-tabell kalt Kademlia. Det er en av kjernebitene i Storjs arkitektur.

Parity Shards & Slettingskoding

De enkelte filbruddene sendes til vanlige datamaskiner over hele Storjs nettverk. Men hva om en av datamaskinene blir slått av eller slutter å kjøre Storj? Er skjærene som ble lagret på datamaskinen tapt?

Storj må helt klart implementere noen form for redundans i systemet deres. De gjør det med paritetsskår. Når du laster opp en fil, kan du velge hvilket redundansnivå du trenger for filen din, men Storj vil også hjelpe deg med å konfigurere dette selv. Med nok paritetsskår kan du i stor grad redusere sjansene for å miste en del data fra filen din.

Når det er sagt, over en lengre periode øker sannsynligheten for å miste et skjær. Storj utfører regelmessige revisjoner og andre bekreftelsesmetoder for å sikre at dette ikke skjer. Likevel er en best praksis å huske og gjenopprette filene dine med jevne mellomrom før du laster dem opp til Storj på nytt.

Det motsatte er selvfølgelig også et spørsmål. For mye redundans myr ned i nettverket. Storj har slettingskoderegler på plass for å redusere redundansen til skjær som har blitt duplisert for ofte. Disse samme reglene hjelper Storj med å identifisere unike data som også trenger økt redundans.

End-to-End-kryptering

Dette er hvor personvernet går til neste nivå. Sharding legger allerede til et lag med personvern, da ingen datavært (kjent som bønder) kan lese hele filen. Men selv å kunne lese en del av en fil er problematisk. Den kan fremdeles inneholde sensitiv informasjon.

For å motvirke dette hjelper Storj sine opplastere (kjent som leietakere) med å komprimere og kryptere filene sine før de deles. Den krypterte filen har bare én nøkkel, og leieren beholder den nøkkelen lokalt på datamaskinen sin (eller på Bridge som vi får se om et øyeblikk).

Som eneste eier av krypteringsnøkkelen er leietaker den eneste personen som kunne lese filen. Når en bonde mottar en skjær, har den allerede blitt kryptert som en del av en større fil. Dataene bonden er vert er ubrukelige uten alle de andre skjærene og krypteringsnøkkelen.

For å hacke Storj og få tilgang til en fil, må du finne alle skjærene i en fil. Dette er nesten umulig uten den private nøkkelen til Kademlia hash-tabellen. Da må du overbevise bøndene som er vert for disse skjærene til å sende deg skjærene uten riktig signatur. Til slutt må du gjette (svært usannsynlig) eller stjele krypteringsnøkkelen fra leieren.

Forhåpentligvis kan du se at desentralisert fillagring er mye sikrere enn tradisjonelle sentraliserte alternativer.

Filbekreftelse

Spørsmålet gjenstår fortsatt, hvordan vet jeg at filene mine virkelig er der? Kunne ikke en bonde bare slette skjærene de eier eller slå av datamaskinen?

For å svare på den bekymringen fullfører Storj en filbekreftelseskontroll hver time. For å få betalt må bøndene bevise at de har skjærene de har fått tilsendt. Storj sender en forespørsel til bøndene, og hvis bonden har endret eller slettet den krypterte skjæringen, vil de ikke kunne svare på forespørselen.

storj revisjon

Hvis bonden for øyeblikket har filen, kan de svare på forespørselen riktig. Bonden mottar et micropayment for lagring og vedlikehold av filen. Dermed blir bønder incentivert til å lagre filene og forbli aktive på nettverket.

I kommende utgivelser vurderer Storj å implementere et omdømmesystem for bondeknuter. Det vil bidra til å prioritere hvilke noder som fungerer ærlig og med høy båndbredde.

Bro

Storjs nyeste initiativ er Bridge-serveren. Før Bridge lagret leietakerne sine private krypteringsnøkler på sine lokale datamaskiner. Dette var greit hvis du ønsket å få tilgang til filene dine fra samme datamaskin. Men hva om du ville bytte enhet?

Bridge er en server som lagrer krypteringsnøkler for deg uten å sentralisere tilgangen til disse nøklene. Den lagrer nøklene dine på en trygg måte, slik at du får tilgang til filene dine fra flere enheter.

Med Bridge er neste trinn fildeling og gi tilgang. Siden filen allerede lever i skyen, er å løse desentralisert fildeling bare et spørsmål om å verifisere identitet og gi tillatelse. Storj håper å implementere fildeling snart.

Kapasitet & Koste

storj adopsjon vekst

Storj har over 20.000 leietakere og 18.000 bønder. Totalt har Storj-nettverket over 8 petabyte lagring, eller omtrent 450 GB per bonde.

Storj flyttet nylig til Ethereum, hvor det nå er vert for applikasjonen og hash-tabellen.

pris storj

Å bruke Storj er rimelig, og det er basert på lønnen for det du bruker modellen. I tillegg kan du motregne kostnadene for din egen lagring ved å gi harddiskplass selv. Målet er å være raskere og billigere enn Dropbox eller Google Drive.

Token

Storj-token (STORJ) er et betalingsmiddel i nettverket. Avgifter som leietakere betaler til bøndene som bidrar med lagringsplass og båndbredde til nettverket

Mens Storj Labs ’implementering av Storj bruker tokenet eksklusivt, er Storj åpen kildekode agnostiker. STORJ antas, men BTC, ETH eller andre mynter kan implementeres.

  • Tokenforsyning: 500 millioner
  • Distribuert i ICO: Opptil 25% (juni 2017)
  • Utslippshastighet: Ingen nye mynter opprettet.
  • Blockchain: Ethereum
  • Konsensus: Arbeidsbevis

Team

Shawn Wilkenson er grunnleggeren av Storj og administrerende direktør i Storj Labs. Han engasjerte seg først i Bitcoin gruvedrift og utvikling i 2012. Han startet Storj open source i 2014.

storj ledelse

Teamet på Storj Labs inkluderer etablerte oppstartsledere. Det offisielle teamet er rundt 40 ansatte, med et bredere samfunn som støtter åpen kildekodeinitiativer.

Konklusjon

vitalik storj

Desentralisert lagring er et overbevisende brukstilfelle for peer-to-peer-nettverk og distribuert hovedboksteknologi. Storj er ikke alene. Konkurransen inkluderer Sia, Maidsafe og Filecoin. Den gode nyheten for Storj-fans er at Storj ser ut til å være nær forsiden av pakken når det gjelder adopsjon, brukervennlighet og underliggende teknologi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map