Hva er Atomic Swaps? En nybegynnerguide

Hva er en Atomic Swap?

En atombytte er en kryptovalutahandel som kan utføres øyeblikkelig uten behov for en tredjepartstjeneste for å lette utvekslingen. Det er et annet stadium i utviklingen av desentralisert børs, et forsøk på å gjøre handel tryggere, mer effektiv og pålitelig.

“Vent, sånn, jeg kan ikke stole på atombytter?” Nei nei, det er ikke det vi mener når vi sier tillitsløse – faktisk tvert om. Ironisk nok er en pålitelig utveksling mer pålitelig enn en pålitelig. For eksempel når du bruker en sentralisert sentral som Binance, du involverer deg i en pålitelig transaksjon. Du stoler nemlig på Binance med pengene dine. Du gir fra deg dine private nøkler til børsen med troen på at operatørene ikke vil misbruke dem, og til gjengjeld får du tilgang til Binances handelsplattform.

La oss si Molly og Steve ønsket å bytte valuta. Molly har 57 LTC, men hun vil eie 1 BTC for å vite hvordan det føles. Det viser seg at Steve har 1 BTC, og han vil ha 57 LTC, så Molly og Steve bestemmer seg for å gjøre handelen. Men ingen ønsker å sende midlene til den andre først, av frykt for at han / hun kan bli lurt. De vil heller ikke gå gjennom en sperretjeneste (et annet eksempel på en pålitelig tredjepartsformidler) for å utføre handelen for dem.

Heldigvis kan de bruke atombytter til dette. Med en atombytte kunne Molly og Steve gjennomføre transaksjonen uten å måtte gå gjennom en tredjepart, som Binance eller en sperretjeneste, og uten å måtte bekymre seg for å bli skrudd av den andre.

atombyttediagram

Kilde: Streams.Lykke

Magisk, ikke sant? Hvis du fortsetter å lese, vil vi gå inn på flere detaljer nedenfor.

Atomic Swaps: Hvordan de fungerer

Som du sikkert skjønte, er atombytter designet med to forskjellige valutaer i tankene. De er en metode der du kan handle mynter på tvers av kjeder uten å gå gjennom en børs. I tillegg kan atombytter utføres on-chain eller off-chain, men mer om dette etter at vi har gått gjennom hvordan de fungerer.

I likhet med noen Lightning Network-transaksjoner, bruker en atombytte en hash-timelock-kontrakt (HTLC) for å sikre at begge parter holder opp endene på kuppet. Disse kontraktene bruker et multisignatur transaksjonssystem som holder begge handelsmenn ansvarlige for at et bytte skal lykkes. For å gjøre dette mulig, bruker en hashlock en kryptografisk algoritme som bare lar brukerne få tilgang til midler når begge parter har signert på sine respektive transaksjoner, og en tidlås er som en forsikring som sikrer at begge brukerne får pengene tilbake til dem hvis handelen ikke lykkes under en bestemt tidsramme.

eksempel på atombytte

Kilde: Hacker Noon

Så i praksis ville en atombytte gå ned slik:

Molly og Steve åpner betalingskanaler for hverandre for å bytte 57 LTC ​​mot 1 BTC. Initiativtakeren til transaksjonen må da oppgi en kontraktadresse. I dette eksemplet er Molly initiativtaker – hun er fremover slik – så hun oppretter en kontraktadresse.

Kontraktsadressen fungerer som et pengeskap. Ved å opprette adressen deponerer Molly 57 LTC ​​og produserer en verdi som skal følges med den (en hemmelig datastreng som fungerer som en nøkkel). I hovedsak er hasjen som en lås for sikkerhet, mens verdien er nøkkelen. For å lette transaksjonen sender Molly hasjen til Steve.

Steve mottar hasjen og produserer en lignende kontraktadresse med den. Ved å lage sin egen kontraktadresse deponerer Steve sin 1 BTC i en safe (kontraktadresse) som har samme nøkkel som Mollys egen. For at Molly skal hente sin 1 BTC, må hun derfor signere en transaksjon for Steves kontraktadresse, og for Steve å hente sin 57 LTC, må han signere en transaksjon for Mollys kontraktadresse.

For å gjøre dette signerer Molly Steves kontraktsadresse med verdien (nøkkelen) som ble brukt til å produsere hasjen som Steve brukte til sin kontraktadresse. På den måten låser Molly opp pengeskapet som har pengene sine samtidig som han avslørte denne nøkkelen til Steve. Så nå som Steve har denne nøkkelen, kan han melde seg på transaksjonen for Mollys kontraktsadresse og hente sin 1 BTC, og alle er glade.

I utgangspunktet, når Molly oppretter kontraktsadressen, setter inn pengene sine og skaper en verdi for denne adressen, sender hun Steve hasj for verdien å si: “Hvis du vil ha disse 57 LTC, må du reprodusere hash-nøkkelen.” Så Steve oppretter deretter sin egen kontraktsadresse med denne hashen for å si: “Ok, men jeg kan ikke ha nøkkelen før du gir den til meg, så bruk den til å låse opp din 1 BTC, så kan jeg ta den for å låse opp min 57 LTC. ”

eksempel på atomkorsvekslingsbytte

Kilde: @ n1clker

Ganske kult, ikke sant? Vi tror det. HTLC strukturerer transaksjonen på en slik måte at begge parter er avhengige av den andre for å sikre at byttet er en suksess. Hvis utvekslingen mislykkes av en eller annen grunn (f.eks. Nettverksfeil eller en av partene som ikke opprettholder slutten av avtalen), returnerer tidlåsen alle midler til sine rettmessige eiere – ingen skade gjort.

Atomic Swaps: On-chain vs. Off-chain

Det er viktig å merke seg at atombytter kan utføres enten som on-chain eller off-chain-funksjoner.

Atombytter på kjeden, som navnet antyder, finner sted i begge valutaer. For øyeblikket, for at disse byttene skal fungere, må begge valutaene bruke samme hashingalgoritme, og de må også støtte HTLC. Tilbake i september 2017, Litecoin og Decred gjennomførte en vellykket atombytte, den første i sitt slag.

Bare fullført den første $ DCR <> $ LTC tverrkjedet atombytte med @SatoshiLite. Stor utrop for feilsøking med oss! Mer info snart ™… pic.twitter.com/o2viQm3LTR

– Dekredert (@decredproject) 19. september 2017

Atombytter uten kjetting tillat, du gjettet det, utveksling utenom blockchain av de aktuelle valutaene. Dette finner sted på et sekundært lag med noder, og på dette punktet er atomombytter utenfor kjeden en utvidelse av Bitcoin Lightning Network. Bitcoin og Litecoin utførte den første atomkoblingen utenom kjeden ved hjelp av Lightning Network tilbake i november 2017.

I dag er vi glade for å kunngjøre den første Lightning cross-chain swap fra Bitcoin til Litecoin! ⚡️⛓️&# 128177;

Sjekk koden og demoen her: https://t.co/92CMslUrV4 https://t.co/hnaAUWktuN

– Lightning Labs⚡️ (@lightning) 16. november 2017

Wrapping Up: Why Atomic Swaps Matter

Atombytter kan gi større sikkerhet for en utvekslingsatmosfære med risiko, inkludert finansiering av feilallokering og hackingangrep. Det er noe å si om en handelsfunksjon som lar deg utføre handler uten å måtte gå gjennom et sentralisert mellomledd.

På dette punktet strømlinjeformer atombytter hele handelsprosessen til et punkt med fullstendig bekvemmelighet. Teoretisk sett kan atombytter utvikles for å gi universelle handelspar fra valuta til valuta. Vil du bytte ARK mot LINK? Du har det. Hva med IOTA for DASH? Så lenge brukerne spør og by og skaper et marked for disse byttene, kan du handle i disse parene. Videre kan atombytter se lommebokintegrasjon, slik at du kan handle valutaer direkte fra programvaren, mobilen eller lommeboken din – ikke flere flyttende midler til og fra børser.

Som jeg nevnte tidligere i artikkelen, kan atombytter være neste utvikling i desentralisert handel. Det er noen få prosjekter der ute som ønsker å gjøre denne drømmen til en desentralisert virkelighet. Altcoin.io, bygger for eksempel en desentralisert børs og lommebok med innebygde atombyttefunksjoner. Prosjektet har for øyeblikket et beta-testnett live for sine atombytter, og teamet håper å ha en fullt fungerende plattform snart. Komodo bygger også sin egen desentraliserte utveksling med atom-bytter aktivert, en integrert del av alt-i-ett-blockchain-løsningene.

Forhåpentligvis kan prosjekter som disse innfri sine løfter og oppfylle en etterlengtet handelsløsning til kryptovalutaområdet. Hvis de gjør det, se etter atombytter for å forstyrre gjeldende valutamodell, da de sannsynligvis vil avdekke potensialet for en fullstendig revolusjon i hvordan valutaer skifter hender..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map