Elixxir-sjef David Chaum: “Blockchains Mack the Evility for Privacy in Scale”

David Chaum

David Chaum / Chaum.com

Når de fleste tenker tilbake på opprinnelsen til kryptovaluta, henvender de seg til 2008-papiret og utseendet til Bitcoin året etter. Mens ingen vet helt sikkert hvem den virkelige skaperen av Bitcoin er, og det har vært mange teorier, fremkaller navnet Satoshi Nakamoto bilder av en japansk informatiker.

Men mens ingen kjenner ansiktet, er det ikke en person i bransjen som ikke har hørt navnet. Noe som sannsynligvis er stikk motsatt med David Chaum. Du har kanskje ikke hørt om ham, men hvis du hadde sett ham snakke eller gjøre rundene på konferansekretsen, ville du aldri glemme ansiktet hans eller oppfinnelsen hans.

Hvem er David Chaum? Administrerende direktør og grunnlegger av Elixxir og oppfinneren av digitale kontanter (som forresten går mye lenger tilbake enn 2008).

Større enn livet, umulig høy med et langt hvitt skjegg og ubestridelig tilstedeværelse, tok jeg igjen David kl Web Summit i Lisboa for å finne ut mer om hans blendende algoritme, hvorfor han følte seg tvunget til å oppfinne den, og hva hans planer er neste.

David Chaum oppfant den blendende algoritmen på 1980-tallet

Utmattet og forvirret etter en lang flytur fra LA og i desperat behov for en kaffe, ba han om unnskyldning for sine sakte og til tider vandrende svar. Medielandsbyen på toppmøtet var også fullpakket og støyende, og de forskjellige distraksjonene fra journalister, intervjuobjekter, arrangører og tapte delegater som bare lette etter toalettet, hjalp heller ikke. Jeg begynte uansett.

Mange tror at kryptovaluta startet med Bitcoin, men la oss snakke om din blendende algoritme. Hvorfor og hvordan kom du på ideen til det?

“Vel,” stopper han et øyeblikk og stryker over skjegget, “skjønner du, tidlig på 80-tallet var den eneste måten forbrukerbetalingssystemene kunne fungere på å bruke store datamaskiner og banker, POS-enheter og denne typen infrastruktur. Jeg ønsket å finne en måte å la folk holde sine egne penger på en slik måte at de ikke kunne tas fra dem og å kunne betale med det på en slik måte at de ikke kunne knyttes til disse betalingene.

Så jeg oppfant denne forestillingen om en blind signatur. Tenk på det som en minibank der du som forbruker vil være i stand til å få penger ut av maskinen, men bare du vil vite serienummeret til lappene.

Dette fungerte ved en kryptografisk avblinding av serienummeret, der banken ville ha en signert versjon av ditt eget serienummer, men de ville ikke vite hvilket serienummer du hadde valgt. Bare du kunne fjerne blindingen. Da kunne du bestemme når du ville bruke det, og de ville ikke vite at det var pengene du hadde trukket. “

Blindende algoritme

Blindende algoritme, Scientific American


Hvorfor tror du det var nødvendig?

Det er en enorm pause før han svarer. Faktisk registrerer opptakeren min 25 sekunder med tom plass, lagre chit-chatten i bakgrunnen. Enhver journalist vil forstå hvor vondt en lang stille periode kan være. Men øynene hans er også lukkede. Jeg er ikke sikker på om han er i dyp tanke eller dyp søvn, eller om det er hensiktsmessig å bryte stillheten. Til slutt rykker han tilbake i livet og sier:

“Fordi folk trenger å kontrollere sine egne informasjonsliv veldig generelt, og den lavt hengende frukten er det mest åpenbare viktige berøringspunktet. Den klareste og enkleste brukssaken er betalinger, og det var derfor jeg fokuserte oppmerksomheten min på det. Men hvis du ser på min Scientific American-artikkel fra 90-tallet, vil du se at det hele var en del av en større, omfattende tilnærming for å gi kontrollen over informasjonslivet tilbake til individet. “

Han fortsetter, “vet du, folks forståelse av kompleksiteten og kraften til informasjonsteknologi, spesielt i disse dager, var veldig begrenset. Jeg måtte finne en måte å begrense fokuset til noe som var rent og enkelt og viktig nok som virkelig fikk gjenklang hos folk, så jeg snakket om elektroniske penger. Men for meg handlet det alltid om en mye mer generell kontroll av informasjonslivet.

Personvern handler egentlig om kontroll, den eneste måten å kontrollere informasjonslivet ditt er gjennom personvern, og når informasjonen er der ute, har du ingen mulighet til å kontrollere den. ”

Forutser problemene med data i de gale hendene

Tilbake i august 1992, Davids artikkel Oppnå elektronisk personvern ble publisert i Scientific American. Det er nesten uhyggelig hvor forut for sin tid han var. Innledningsavsnittet lyder:

«Hver gang du ringer, kjøper varer med kredittkort, abonnerer på et magasin eller betaler skatt, går informasjonen inn i en database et sted. Videre kan alle disse postene kobles slik at de faktisk utgjør en enkelt dossier om livet ditt. “

David ønsket å bringe tilbake kontrollen med personlig informasjon til den enkelte. Og når du vurderer de siste bruddene på personvernet og varmtvannet store teknologibedrifter kontinuerlig trår inn i det siste, ser det ut til at visjonen hans var riktig. Vi la effektivt veien for vår egen skjebne ved å la folk samle disse dossierene i livene våre uten å gjøre noe for å stoppe det.

Papiret konkluderte med:

“Valget mellom å holde informasjonen i hendene på enkeltpersoner eller organisasjoner blir tatt hver gang noen myndighet eller virksomhet bestemmer seg for å automatisere et annet sett med transaksjoner. I den ene retningen ligger enestående kontroll og kontroll av menneskers liv, i den andre sikre paritet mellom enkeltpersoner og organisasjoner. Samfunnsformen i det neste århundre kan avhenge av hvilken tilnærming som dominerer. ”

Ideen om at private betalinger er en trussel mot samfunnet, er absurd

Så du forutså mange av problemene som skulle komme med så mye data der ute og kontroll over feil folk …

Jeg forutså denne naturlige taktiske konflikten mellom de som ønsker å fremme makten til staten. Og hvis du ser på hva som skjer nå … ved å hevde at det er all denne kriminelle aktiviteten som blir tilrettelagt av kryptokurrency, mener jeg egentlig at tre fjerdedeler av amerikanske dollarregninger ikke er i USA, og ingen vet hvor de er nøyaktig eller hvilken kriminell aktivitet de blir brukt til.

Ideen om at personvernet til noen betalinger kan være enormt skadelig for samfunnet, eller at forbrukernes personvern er i strid med samfunnets interesse, er virkelig en farse. Det er så mange måter at store mengder penger overføres ulovlig gjennom eierordninger, stiftelser, offshoreenheter, uklippte diamanter som flyr rundt i verden, det er latterlig å si at min mors personlige utbetalinger på daglig basis til slutt kan påvirke nasjonal sikkerhet. Det er tull. “

På dette tidspunktet tapper Davids assistent på klokken hennes og lager tidsavbruddsbevegelsen, og en annen journalist stirrer på meg. Vi må avvikle ting selv om vi bare hadde riper på overflaten til en av de mest skremmende og relevante samtalene i samfunnet i dag. Med ikke mer tid til å utforske fortiden, spør jeg David om fremtiden.

Han har vært på konferansekretsen en god stund nå (faktisk hadde jeg rammet ham et par måneder tidligere i London), og det ser ut til at han hadde et skjult motiv hele tiden. Han hadde jobbet med en egen blockchain, Elixxir, som han avduket ved Consensus i Singapore og sa at den var raskere og bedre enn Bitcoin.

OK, så raskt da, kan du fortelle oss litt om Elixxir?

“Ja!” Øynene hans lyser opp. Jeg tror jeg berørte det magiske ordet. “Derfor kom jeg tilbake i rommet,” innrømmer han.

elikseksir

elixxir.io

“Jeg innså at elektroniske betalinger for tiden ikke egentlig var i stand til å møte forbrukernes behov. De ga egentlig ikke personvern i stor skala, det er ingen meldingsdeler i blockchain, hele metadata-personvernproblemet blir ignorert. Selv om folk i forbrukerområdet blir veldig oppmerksomme på hvem de snakker med [nesten to tiår etter Davids advarsel].

… Så det er ikke adressert i blockchain. Blockchain manglet ikke bare teknisk evne til å skalere, men det manglet også konseptet med aspekter som ville være nødvendige for utbredt forbrukers adopsjon, for meningsfullt privatliv og skalering – for personvern i skala.

Det er noen blockchain-baserte teknologier som gir et visst nivå av privatliv, men det er de som ser ut til å være minst skalerbare, og du vet, de har noen dårlige assosiasjoner, og det er en annen ting. Men hvis du vil ha et forbrukerprodukt, du kan ikke transparent og uforanderlig sette folks betalinger på nettet.

Du trenger privatliv i stor skala og et sikkerhetsnivå som vil være akseptabelt for land fordi de ikke vil at andre land skal rote med betalingssystemet eller spore makroøkonomien og innbyggerne og muligens kunne forstyrre eller deaktivere økonomien deres, og så videre.

Du trenger et annet sikkerhetsnivå, og dessuten må alt dette fungere på en måte som er så raskt som forbrukerne forventer på smarttelefonplattformen uten å brenne opp en mengde dataplan og batteri, og samtidig isolere dem fra kunnskap om den underliggende plattformen. . ”

Og hvor langt er du?

«Vel, det er i gang og har vært i Alpha i et par måneder. Vi har brukt den internt for meldinger og for utviklerne og testet alt. Du kan faktisk se en block explorer-demo på nettstedet vårt og hva som skjer. Vi er ikke klare til å lansere den ennå, men vi vil være klare til å lansere i den kommende perioden. “

Assistenten hans ser veldig nervøs ut nå, og jeg kan bokstavelig talt føle hatvibben som stråler fra min kollega og venter på messen. Vi må ta denne samtalen opp igjen en annen gang – «kanskje i Macau eller Gud vet hvor,» ler David. Det er absolutt en mulighet.

Så til slutt, hva er det viktigste vi kan gjøre med blockchain-teknologi?

“Det viktigste som blockchain kan bringe til verden er en desentralisert globalt sikkert spillerum for alle slags finansielle transaksjoner og kommunikasjon og nye kreative bruksområder innen databehandling. ”

Vi må vente et par måneder til for å se hva Elixxir kan gjøre, og om det vil levere den hastigheten, personvernet og sikkerheten David lover. Og om arven hans vil være oppfinneren av digitale kontanter eller banebryteren for utbredt adopsjon av blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map