Digitale valutaer: En frelser fra Iran, Venezuela blant sanksjoner og inflasjon?

Både Iran og Venezuela står for øyeblikket overfor en tidevann med økonomiske sanksjoner pålagt av USA. Som du kanskje forventer, søker deres respektive regjeringer aktivt etter måter å omgå dem.

Når det er sagt, bruk av digitale valutaer vil gjøre det mulig for handelspartnere å utføre transaksjoner med de to nasjonene utenfor det internasjonale standard monetære systemet og bidra til å holde økonomiene åpne.

Dette virker definitivt som svaret akkurat nå, men kan denne strategien fungere?

Venezuelasituasjonen

Siden 2015 har Venezuela hevdet seg mot sanksjoner som ble innført av Obama-administrasjonen under Executive Order (E.O) 13692, som var rettet mot “Blokkering av eiendom og suspensjon av innreise for visse personer som bidrar til situasjonen i Venezuela”.

I følge en uttalelse fra Det hvite hus, sanksjonene ble satt opp for å hindre den venezuelanske presidenten Nicolás Maduro og hans administrasjon fra å dra nytte av det amerikanske finanssystemet for å plyndre landet hans.

Den amerikanske regjeringen beskyldte Maduros regjering for å fengsle medlemmer av opposisjonen og bruke vold for å undertrykke ytringsfriheten.

Utbredt korrupsjon blant myndighetspersoner og forsøk på å avvikle offentlige eiendeler førte også til gjennomføring av sanksjonene.

På tidspunktet for innføringen sto et flertall av Venezuelas befolkning overfor alvorlig matmangel, og hadde ekstremt begrenset tilgang til medisinsk behandling og grunnleggende fasiliteter. Dessverre er dette fremdeles tilfelle.

Venezuelanere lider svekkende fattigdom. Bildet her viser en venezuelansk barrio bygget på en høyde med motorvei tunnel i bunnen.

Amerikanske sanksjoner og utbredt korrupsjon har herjet den venezuelanske økonomien.

Den siste sanksjonsrunden ble innført i mai etter at Maduro vant presidentvalget. De utestengte selskaper og amerikanske borgere i å kjøpe Venezuelas gjeld eller bli involvert i offentlige fordringer.

Venezuelas inflasjonsrate

I følge det siste statistikk fra IMF, den søramerikanske nasjonen vil ha en inflasjon på rundt 1 000 000 prosent innen utgangen av 2018.


I februar lanserte landet sin egen kryptovaluta, Petro, tilsynelatende støttet av landets mineral- og oljereserver. Dette var i et forsøk på å omgå amerikanske sanksjoner.

En stor fordel med digitale valutaer for økonomien er at selv om de er ustabile, er den venezuelanske bolivaren mye verre. Det bløder verdi nesten hver dag.

Imidlertid er det noen problemer med å ta i bruk kryptovaluta, fordi minstelønnen er for lav til å ha en meningsfull innvirkning på den venezuelanske kryptoekonomien på kort sikt.

Dette vurderer at landets månedlige minstelønn er omtrent $ 1,61. Dette handler om 0,00020 bitcoin. Når det er sagt, sies det at Dash-kryptovalutaen blir veldig godt mottatt i landet, og bruken overstiger alle andre kryptovalutaer.

I følge Dash Force News, over 500 kjøpmenn sies å bruke den nå utbredte peer-to-peer digital valuta, som kan skryte av over 10 000 brukere.

Iran og kryptovalutaer

I motsetning til den venezuelanske økonomien, som har blitt herjet av korrupsjon og sanksjoner, og bokstavelig talt på kne, er den iranske økonomien i en virtuell nedtelling for å innføre sanksjoner fra USA..

Dette er etter USAs tilbaketrekning fra atomavtalen i Iran i mai, med den første sanksjonsrunden som sannsynligvis vil treffe landet 6. august 2018.

Områder som vil bli berørt i dette tilfellet inkluderer kjøp av amerikanske dollar, handel med gull og andre edle metaller, luftfart og bilindustrien.

Med færre land som ønsker å handle med Iran av frykt for å straffe sanksjoner fra USA, virker kryptokurver som det logiske alternativet. Den arabiske golfnasjonen har imidlertid et kjærlighetshat-forhold til digitale valutaer.

I april forbød landets sentralbank banker i å handle i kryptokurver på grunn av bekymringer om penger. For å redusere effekten av den fallende verdien av valutaen, gjorde Iran det også ulovlig å veksle penger utenfor banksystemet.

I følge Irans informasjons- og kommunikasjonsminister, Mohammad Javad Azari-Jahromi, var målet ikke å helt avskaffe bruken av digitale valutaer helt, men for å forhindre at utenlandsk valuta kommer ut av landet.

Når det er sagt, startet regjeringen samtidig et lokalt kryptokurrencyprosjekt på eksperimentell basis. Prosjektet ble initiert for å teste ut måter som krypto kunne bidra til å styrke økonomien når amerikanske sanksjoner traff.

For tiden godtar angivelig noen iranske virksomheter kryptovalutainnskudd. I følge Cryptoslate oppfordrer hotellbookingsplattformen, HotelsInIran, bruken av Bitcoin, Cash Bitcoin og Ethereum til å bestille overnatting i Iran.

Men dette er tydeligvis ikke ulovlig, med tanke på at dette hovedsakelig er innskudd, og det foregår ingen valutaveksling i landet.

Iran støtter seg for amerikanske sanksjoner og inflasjon. Dette bildet viser byen Teheran, Irans hovedstad, med fjell og tåke i bakgrunnen.

Iran vil muligens snart lansere sin egen kryptovaluta blant truende amerikanske sanksjoner.

USA konfiskerer iranske kryptoholdere

Den amerikanske regjeringen har konfiskert bitcoin fra iranere under uklare omstendigheter. Denne bekymringsfulle trenden har ført til involvering av Irans Blockchain Association. Minst 500 bitcoin til en verdi av 5,77 millioner dollar er hittil inndratt.

Den iranske regjeringen har imidlertid ikke vært involvert i problemet, siden handel med digitale valutaer i landet er ulovlig.

Konklusjon

Om kryptokurver kan løse situasjonen i Venezuela, har landet rett og slett for mange interne problemer akkurat nå til at økonomien kan gjøre noen betydelige fremskritt på kort sikt..

Når det gjelder Iran, eksporterer landet mye olje til økonomisk innflytelsesrike land som Kina, som importerer rundt 650 000 fat om dagen..

Å utnytte denne ressursen og overbevise importerende land om å bruke kryptovalutaen (som den ennå ikke har lansert) vil definitivt bidra til å buffer Irans økonomi mot sanksjonene, i det minste teoretisk.

Men i virkeligheten vil en kombinasjon av økonomiske krefter til slutt avgjøre skjebnen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map