Dekonstruere #DeFi – Hva betyr desentralisert økonomi for Cryptos fremtid?

Desentralisert økonomi blir et av kryptoordene i 2019. Utover hypen tilbyr DeFi-bevegelsen noe spennende potensial. Det tar sikte på å skape et virkelig desentralisert finanssystem, et som ikke trenger det tradisjonelle banksystemet. Et system som er nærmere tilpasset de opprinnelige intensjonene til Bitcoins unnvikende skaper enn noe vi har sett før. Så hva er desentralisert økonomi, og hva betyr det for fremtiden for krypto?

Satoshis visjon (ikke Bitcoin Cash en)

Før vi setter i gang, i lys av de siste nyhetene, la oss ta et sekund å betegne begrepet “Satoshi’s Vision.” Lenge før Craig Wright regjerte krigen sin med praktisk talt hele kryptoverdragelsen ved å sende opphør og opphør av brev til alle som våget å stille spørsmål ved ektheten til hans “Jeg er Satoshi” -krav, hadde den faktiske Satoshi (som i den vi kjente oppfant Bitcoin) en enkel visjon. Det var ingenting å gjøre med Bitcoin Cash harde gafler, og det er oppgitt der i første linje av Hvitbok for Bitcoin:

“En ren peer-to-peer-versjon av elektroniske kontanter vil tillate onlinebetalinger å sendes direkte fra en part til en annen uten å gå gjennom en finansinstitusjon.”

Selv om Bitcoin i stor grad fortsetter å være tro mot denne visjonen, har blockchain og crypto-landskapet gått fra hverandre. Spesielt finanssektoren la raskt merke til potensialet i den underliggende teknologien.

Ikke overraskende for en sektor som får brød og smør til å være mellommann, var bankene, sammen med mange regjeringer, ikke opptatt av Satoshis opprinnelige visjon. Imidlertid tilbyr blockchain stort potensial for finanssektoren. Så bankene og finansinstitusjonene sammen med regjeringer og store selskaper som IBM begynte å undersøke hva blockchain kan gjøre.

IBM Blockchain

IBM – sannsynligvis det største private blockchain-tilbudet på markedet i dag

Nå eksisterer konsortier for å utforske potensialet i blockchain i nesten alle bransjer. Sammen med økonomi skaper blockchain bølger innen forsyningskjede og logistikk, forsikring, reklame, romfart, helsevesen og så mange, mange andre sektorer. Imidlertid har mange av denne utviklingen skjedd på private distribuerte hovedbøker, som ikke fullt ut utnytter fordelene med desentralisering. Av denne grunn avviser mange krypto-purister avgang fra Satoshis opprinnelige visjon.

Gå inn i desentralisert økonomi.

Om desentralisert økonomi

De Desentralized Finance (#DeFi) bevegelse lansert mot slutten av fjoråret, som et nettverk av femten Ethereum-baserte prosjekter med det enhetlige målet om å skape et mer åpent finanssystem. Første medlemsprosjekter inkluderte MakerDAO, Origin Protocol og Paradigm. Senere deltakere inkluderte Kyber Network og Compound.

Nettverket styrket også noen retningslinjer for å bli med. Disse eksplisitt oppgi at for å delta i #DeFi, bygger prosjektet på eller bygger en tjeneste for en desentralisert blockchain, innen finansnæringen, følger felles standarder og presser på for interoperabilitet, og må samsvare med kjerneprinsippene til #DeFi. Prinsippene snakker om økonomisk inkludering, tilgjengelighet og åpenhet.

For tiden inkluderer medlemmer av #DeFi desentraliserte børser, lommebøker, stabile mynter, prediksjonsmarkeder, likviditetsprotokoller og mange andre.


Hva betyr #DeFi for Ethereum?

De fleste av de første movers i den desentraliserte finansbevegelsen er basert på Ethereum. Derfor utgjør DeFi ganske gode nyheter for Vitaliks baby.

La oss bryte det ned. MakerDAO er langt unna det største Ethereum-prosjektet som er involvert i #DeFi hvis vi bruker staked ETH som mål. I skrivende stund, over 2 millioner ETH er satt i Maker.

ETH satset i Maker

ETH satset i Maker

Den nest største er Compound og Uniswap, med henholdsvis 55k og 27k.

ETH satset i sammensatt og uniswap

ETH satset i sammensatte og uniswap

For ikke å nevne Bancor, som ikke er et rent Ethereum-prosjekt, men fungerer som et likviditetsnettverk for Ethereum-baserte tokens. EN nylig blogginnlegg fra Bancor kunngjorde at den nå har $ 12,8 millioner i Ethereum og EOS satt i nettverket.

Jo mer ETH satset på slike desentraliserte finansprosjekter, jo mindre blir ETH. Økt knapphet på ETH øker etterspørselen fra handelsmenn og investorer, noe som øker markedsverdien. Derfor staver veksten av #DeFi-bevegelsen gode nyheter for alle som spekulerer i ETH.

Hva betyr desentralisert økonomi for Blockchain?

Den første gruppen av prosjekter innen #DeFi er for det meste basert på Ethereum. Men dette betyr ikke at et desentralisert finansøkosystem ikke kan blomstre over alle blokkjeder. Faktisk ville det å gjøre dette tilbake konvergensen av blockchain og finansiering tilbake til Satoshis opprinnelige visjon.

Siden det langvarige bjørnemarkedet ble til kryptovinteren har det vært rikelig med kritikk og naysaying rettet mot blockchain og cryptocurrency. Dessverre (eller kanskje, heldigvis, hvis du er en desentraliseringspurist,) fører dette også til at mange spekulerer i at blockchain som teknologi har hatt sitt øyeblikk.

Til og med selvformede “tidligere troende” har brukt høyprofilerte plattformer for å uttale seg om “vi prøvde det, det fungerte ikke”. Det faktum at amerikanske regulatorer ikke har godkjent en Bitcoin ETF, hjelper ikke med å selge ideen om krypto som en suksess i finansverdenen. Det heller ikke det faktum at regulert futures som tilbyr Bakkt er på ubestemt hold.

Dette virker veldig urettferdig. Prisen på Bitcoin på 2018-lav var fortsatt fire ganger høyere enn to år før, før boom. Videre har ingen bedriftsimplementering av blockchain for noen brukstilfelle vært i drift i mer enn et år eller to. Det er knapt nok tid til å erklære det suksess eller fiasko uansett. Spesielt med tanke på hastigheten som bedriftsgir sliper.

Gjør det på egenhånd

Uansett beveger desentralisert økonomi seg fra behovet for ekstern validering av blockchain og kryptovalutaer. #DeFi krever ikke at banker og finansinstitusjoner skal innlemme teknologien.

Snarere viser det at kryptoverdenen blomstrer alene, uten behov for ekstern validering eller regulering. #DeFi oppretter nye kanaler for å ta i bruk krypto. Det oppmuntrer til en ny bølge av finansielt entreprenørskap som vil bli kvalt i tradisjonell bankverden.

Videre er #DeFi basert på jevnaldrende som bytter digital valuta online. Bortsett fra det åpenbare behovet ombord til krypto fra fiat, krever det ikke formidling av en finansinstitusjon. Det er så nær Satoshis visjon at det er som om mannen selv kom på ideen. Som han liksom gjorde når du tenker på det.

For alle som er interessert i å utforske desentraliserte finansprosjekter mer detaljert, har noen vennlige sjeler kuratert en ganske omfattende liste på GitHub. #DeFi er også på Telegram og Reddit.

Utvalgt bilde: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map