Bitcoins lange vei til personvern

Anonymania.com

Bitcoin er forferdelig penger for kriminelle. Aktivets løse pseudonymitet gjør det relativt enkelt å identifisere noens adresse og transaksjoner. Men det er ikke bare kriminelle som ønsker privatliv. Personvern er viktig utover dens direkte implikasjoner.

Fungibility er en av nøkkelegenskapene til sunne penger. Dette refererer til eiendommen der alle mynter fremstår identiske i en økonomi og derfor er utskiftbare. Uten soppbarhet er det mulig å spore mynter tilbake til sine tidligere eiere. Hvis du tilfeldigvis har bitcoin som tidligere var eid av en kriminell, kan en børs nekte å akseptere innskuddet ditt, og i hovedsak gjøre det verdt mindre enn ubesmittet mynter, for eksempel nymyntede myntbase-bitcoins.

Anonymania.com, en VPN-blogg, sier at bitcoins mangel på privatliv og soppbarhet lenge har vært en kilde til frustrasjon for brukere og utviklere som ikke vet å bruke VPN til kryptovaluta-transaksjoner. På grunn av størrelsen på Bitcoin-økosystemet og den langsomme gjennomgangen av Bitcoin Improvement Proposals (BIPs), er vi fortsatt langt fra å oppnå noe som ligner fullt privatliv. Imidlertid tar Bitcoin i stedet flere små skritt samtidig i denne retningen på forskjellige nivåer. La oss ta en titt på noen av disse forbedringene.

personvern

Dataanalyseselskaper kan fortelle veldig mye om Bitcoin-aktivitet.

Blockchain-nivå

Den viktigste og vanskeligste å implementere form for personvern er på protokollnivå. Enda mer problematisk er de protokollendringene som tilslører data som transaksjonsbeløp og adresser på selve blockchain. Vanligvis krever krypteringen som kreves en avveining i skalerbarhet på grunn av mekanismens store datamengde.

Konfidensielle transaksjoner

Konfidensielle transaksjoner (CT) skjuler beløpet i transaksjoner fullstendig, slik at bare avsender- og mottakeradresser er synlige. Hovedproblemet med CT er imidlertid deres enorme størrelse. Hvis de implementeres akkurat nå og brukes mye, vil de redusere gjennomstrømningen av Bitcoin betydelig. Heldigvis tillater et nylig gjennombrudd, Bulletproofs, at CT-er kan være langt mer kompakte og derfor mer gjennomførbare. Hvorvidt reduksjonen er tilstrekkelig, er imidlertid et annet spørsmål da gjennomstrømningen fremdeles vil falle til en viss grad.

Foreløpig er CT-er bare i bruk på sidekjeder. Liquid sidekjeden fra Blockstream bruker CT-er for å tilsløre transaksjonsbeløp og typen eiendel som byttes ut. Væske festes til Bitcoin via en toveis plugg. Imidlertid er den for øyeblikket bare tilgjengelig for utvekslinger og institusjoner, ikke vanlige brukere.

MimbleWimble

MimbleWimble er et fascinerende forslag som allerede er vedtatt av to nye prosjekter – Grin and Beam. Det blir også vurdert av Litecoin.

MimbleWimble er et komplett redesign av Bitcoin blockchain-strukturen. Protokollen er i stand til å oppnå total blockchain-personvern ved å skjule transaksjonsbeløp så vel som avsender og mottakere. Det er viktig at det gjør alt dette på en skalerbar måte. MimbleWimble tilbyr en blockchain som kan håndtere lignende gjennomstrømning til Bitcoins nåværende kapasitet mens den fullstendig tilslører dataene.

mimblewimble

MimbleWimble er banebrytende når det gjelder å kunne oppnå skalerbart blockchain-personvern.

Dessverre, på grunn av de radikale designforskjellene, kan utviklere ikke bare legge MimbleWimble til den nåværende Bitcoin blockchain. Enten gir de opp den gjeldende utformingen av Bitcoin inkludert skriptfunksjonaliteten, eller bruker en hjelpemetode som utvidelsesblokker for å dra nytte av MimbleWimbles fordeler. Alternativt, i likhet med CT-er, kan MimbleWimble bygges som en sidekjede som deretter er festet til den opprinnelige Bitcoin blockchain. Dette vil tillate brukere å handle med total personvern og deretter gå tilbake til Bitcoin når de vil.

Nettverksnivå

Uansett hvor mye privatliv som finnes på blockchain-nivået, uten andre forholdsregler, er noder fortsatt sårbare for å bli identifisert. Tilskuere og fiendtlige parter kan ganske enkelt identifisere IP-adresser, geolokaliseringer og andre metadata hvis de ønsker det.

Løvetann

Løvetann er en ny tilnærming til å oppnå nettverksvern. Foreløpig forplantes transaksjoner gjennom Bitcoin-nettverket av flom. Dette betyr at noder kommuniserer transaksjoner tilfeldig til en hvilken som helst annen node den har forbindelse til. Som sådan kan andre parter innhente nyttige og identifiserbare data om dem gjennom triangulering.

løvetann

Løvetannsprotokollen vil gi privatliv på høyt nivå til alle Bitcoin-noder.

I Løvetann sender en node imidlertid dataene sine til bare en annen node som den har valgt tilfeldig. Denne noden gjør da det samme. Prosessen skjer flere ganger til, etter en stund, sender en node ut informasjonen til hele nettverket samtidig. Denne alternative forplantningsmetoden gjør det nesten umulig for tilskuere å tyde verdifull informasjon om den opprinnelige noden.

Siden lanseringen i 2017 har Dandelion hatt flere oppgraderinger og bør være en del av en fremtidig Bitcoin Core-utgivelse, muligens på et tidspunkt i år.

Andre lag protokoller

Mens personvern på blockchain-nivå fortsatt etterlater mye for Bitcoin, vil brukerne dra nytte av mye sterkere soppbarhet og personvern på lag to-protokoller som Lightning Network.

Lyn-nettverk

Lyn bruker Sphinx, et løk-routing-system, som forhindrer noder i å kjenne både avsender og mottaker av betalinger. Når betalinger går gjennom betalingskanaler, kan noder se dem. Imidlertid har de ingen metode for å bestemme kilde eller endepunkt for kanalen. En node kan bare se noden en hoppe foran og en hoppe bak dem i kanalen, og de vet ikke hvor lang kanalen er.

Videre kan ingen tilskuere koble pakker som strømmer gjennom samme kanal. Fordelen med Sphinx kontra andre løk-rutesystemer som Tor er at det utelukker behov for utgangsnoder som kan brukes av overvåkingsenheter til å samle inn data.

lynets personvern

Data blir kryptert mellom alle noder i Lightning Network.

For dette formål vil personvernbevisste Bitcoin-brukere være langt bedre ved å bruke Lightning til betaling enn transaksjoner i kjeden.

Inter-Layer Forvirring

Bitcoin Core-utviklere og Bitcoin-forskningsmiljøet har jobbet med flere forslag for å uskarpe linjene mellom forskjellige typer transaksjoner og smarte kontrakter. Slike oppgraderinger vil også gjøre det umulig å identifisere on-chain fra off-chain transaksjoner.

Signaturordninger

For øyeblikket bruker Bitcoin en ECDSA-signaturordning for å lage digitale signaturer. Et problem blant andre er at ECDSA krever at hver bruker i en multisignatur-transaksjon avdekker sin offentlige nøkkel. Schnorr-signaturer er en alternativ ordning som gjør det mulig å samle signaturer og fjerner derfor behovet for individuelle deltakere å avsløre sine respektive offentlige nøkler. Derfor vil enhver multisignaturordning beskytte identiteten til de enkelte deltakerne.

MAST

MAST (Merkelized Abstract Syntax Trees) er en måte å gjeninnføre mer omfattende smarte kontrakter i Bitcoin ved å redusere mengden data de okkuperer betydelig. Mer enn det, men det har en viktig forgrening for personvernet.

Den økte effektiviteten til MAST betyr at bare utførte smarte kontrakter avsløres, noe som reduserer mengden annen informasjon som ellers ville blitt eksponert. Dette, kort sagt, bidrar til å redusere muligheten til å tyde on-chain fra off-chain transaksjoner. Det er imidlertid langt fra perfekt.

Taproot & Graftroot

Taproot og den gratis oppgraderingen, Graftroot, kompenserer for personvernmangel som MAST har etterlatt seg.

Sammen gjør disse oppgraderingene at vanlige og multisignatur transaksjoner ser helt identiske ut på blockchain. Alt i alt, når Lightning Network vokser, vil disse endringene øke i deres innvirkning, ettersom alle Bitcoin-transaksjoner, uansett nettverk eller lag de opererer på, vil se ut som de samme.

Skilpadden

Personvern og soppbarhet har vært et mål for Bitcoin-samfunnet i lang tid, så du kan bli overrasket over hvor langt protokollen ennå ikke har gått. Mens personvernfunksjonene på nettverksnivå og andre lag protokoll gjør store fremskritt, er den underliggende blockchain fortsatt langt fra tilfredshet.

Hvis Bitcoin virkelig skal bli solide penger og et globalt reservekapital, må utviklere finne en omfattende BIP som garanterer solid soppbarhet på blockchain-nivå. Inntil da kommer alle andre oppgraderinger, selv om de er nyttige, under det endelige målet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map