Votare quadratică: regândirea viitorului guvernării

Noii gânditori se amestecă cu idei care contestă însăși natura structurilor de guvernanță din societatea umană de astăzi. Votul quadratic (QV) este o astfel de idee care a câștigat mult teren în ultima vreme. Publicul continuă să pună sub semnul întrebării guvernele. Inegalitatea bogăției este în creștere, corupția este răspândită și căutarea neobosită a eficienței tehnologice amenință securitatea locului de muncă.

Populismul este un rezultat logic și mișcările de pretutindeni apar pentru a contesta statu quo-ul. Mișcarea Vestelor Galbene din Franța, Brexit, Proteste în Venezuela și apariția ideilor socialiste în SUA sunt câteva dintre titluri. Trecând la cripto, situația ar putea să nu fie mult mai bună. Fanii susțin adesea blockchain-ul ca un sistem superior față de unitate, dar continuă să se confrunte cu propriile sale probleme de guvernanță. Ce trebuie să facă un votant umil?

Votarea cvadratică pe scurt

Votul cadratic este un proces colectiv de luare a deciziilor care permite cetățenilor să voteze în funcție de cât de puternic se simt în legătură cu o problemă. Simplist, fiecărui alegător i se alocă același număr de credite pe care îl pot folosi pentru a influența un rezultat. Primul vot este egal cu un credit. Costul voturilor suplimentare crește în conformitate cu o regulă de stabilire a prețurilor.

Deci, dacă utilizați o regulă simplă de echilibrare, două voturi costă patru credite, trei voturi costă nouă și așa mai departe. Imaginați-vă în acest exemplu că tuturor li se alocă maximum șaisprezece credite. În acest fel, aveți ocazia să votați pentru a spune șaisprezece probleme mai mici în mod egal sau poate doar pentru o singură problemă care vă pasionează în mod deosebit. Oricum, îți epuizezi toate voturile. Acest lucru îi împiedică pe cei cu cea mai mare avere să cumpere cele mai multe voturi.

Ideea este creditată în mare măsură cercetătorului Microsoft Glen Weyl. El extinde mai multe subiecte într-o carte pe care a fost co-autor, numită Piețe radicale: dezrădăcinarea capitalismului și democrația pentru o societate dreaptă. Weyl nu a început în comunitatea criptomonedelor. Ideile sale par a fi o potrivire excelentă pentru ceea ce are totuși de oferit. Acum conduce o organizație non-profit numită RadicalXChange care promovează, printre altele, principiile egalitare și de descentralizare.

Introduceți Crypto

Blockchain pare a fi un cobai excelent pentru a testa noi modele de guvernanță precum QV. Cuvântul ideii lui Weyl a ajuns la Vitalik Buterin al lui Ethereum și după mai multe corespondențe prin e-mail, perechea, împreună cu economistul Harvard Zoë Hitzig, au publicat o lucrare intitulată Radicalismul liberal: un design flexibil pentru fondurile de potrivire filantropice. Printre alte aspecte, lucrarea subliniază modul în care votul pătratic poate ajuta la rezolvarea problemei free-rider-ului.

Free-riderii sunt participanți la piață (fie persoane, fie corporații) care consumă mai mult decât partea lor echitabilă din resurse. Acest lucru se referă în mod deosebit la spațiul ICO, unde un număr mare de jetoane sunt concentrate de obicei în mâinile câtorva investitori.

Lucrarea explică în continuare modul în care finanțarea pentru un proiect poate crește organic cu utilizatorii care se alătură rețelei. Problemele care le interesează cel mai mult vor determina modul în care evoluează proiectul. Aceasta este, desigur, una dintre problemele din centrul dezbaterii de descentralizare. După cum spune Buterin:

„… să găsim modalități de valorificare a piețelor și a tehnologiei pentru a descentraliza radical puterea de tot felul și a ne muta dependența de la autoritate și la reguli formale.”

Chiar dacă ideea este destul de tânără, unele proiecte precum Eximchain rulează deja cu ea. Ei susțin că încorporează votul pătratic chiar în protocolul lor. Ele chiar merg până acolo încât explică modul în care votul pătratic este superior multor dintre sistemele de vot democratic pe care le avem astăzi.

Votare quadratică în Eximchain.

Votare quadratică în Eximchain. Sursă


Dezavantajele

Din păcate, votul pătratic are și unele dezavantaje semnificative. În primul rând, este foarte dependent de un sistem funcțional bazat pe identitate. O persoană, un vot. Gestionarea identității este deja o provocare de implementat online. În contextul actual al internetului, este prea ușor să creați conturi false. Aceste conturi false, sau sockpuppets, întrucât sunt mai cunoscute umoristic, duc adesea înapoi la un singur utilizator care caută să consolideze puterea asupra unei probleme.

În al doilea rând, chiar dacă această problemă a fost rezolvată în mod adecvat, oricum nu se potrivește foarte bine cu mulți oameni din comunitatea criptomonedelor. Entuziaștii și, într-adevăr, câteva proiecte precum Monero și ZCash, își construiesc monedele în jurul anonimatului. În mod clar, QV nu va funcționa în toate aplicațiile și va depinde probabil de succesul altor proiecte, cum ar fi Civic sau SelfKey..

Bine, cineva implementează votul pătratic!

Acestea fiind spuse, aceste lucruri * necesită * un strat unic de identitate pentru a funcționa bine. Cred că este una dintre piesele de infrastructură de nivel 2 cu prioritate superioară care ar putea fi construite chiar acum. https://t.co/fK5uG5kK5u

– Vitalik care nu dă eter (@VitalikButerin) 2 iulie 2018

Care este verdictul?

Este sigur să spunem că juriul este încă absent. Votarea cvadratică introduce câteva idei noi, care practic divorțează acumularea de putere de bogăție. Aceasta este o problemă dificil de rezolvat într-o lume în care bogăția conduce de obicei la progres. În același timp, nici nu împiedică crearea bogăției. Multe startup-uri și fondatori au avut un impact pozitiv asupra modului în care trăim astăzi și ar trebui recompensați în consecință.

Din fericire, sosirea criptomonedelor înseamnă că creatorii pot testa aceste tipuri de idei de guvernanță în rețele economice mici la un cost relativ scăzut. Crearea propriilor bani probabil că nu a fost niciodată mai ușoară. Obținerea acestuia la scară este, fără îndoială, sarcina mai mare. Întrucât Ethereum își face mișcarea lentă, dar constantă, la Proof of Stake, este îndoielnic că proiectele mari vor integra QV în curând.

Totuși, partea de sus este că există cel puțin o dezbatere sănătoasă cu privire la modul de structurare a societăților umane de mâine. Într-o conversație cu CoinDesk, Weyl se referă la climatul proto-fascist din anii 1930 ca fiind similar cu ceea ce trăim în prezent. Acesta a fost un precursor al celui de-al doilea război mondial și cu siguranță o perioadă de care merită învățată. Votul pătratic va avea de fapt impactul pe care speră să îl obțină? Ca de obicei, tu, cititorul inteligent, va trebui doar să fii atent pentru a afla.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map