Utilitățile blockchain vor transforma piețele de energie și apă

Sectorul energetic se confruntă cu o schimbare uriașă, întrucât lumea începe să-și dea seama de daunele cauzate de combustibilii fosili. Mai multe țări ca oricând caută energie regenerabilă și modalități de reducere a dependenței de resurse finite, cum ar fi petrolul. În același timp, planeta se confruntă cu o criză globală a apei, cu riscul ca cererea să depășească oferta în următoarele câteva decenii. Sunt utilitățile blockchain răspunsul? Aici, despachetăm fiecare piață de utilități pentru a vedea unde și cum blockchain face diferența.

Utilități blockchain pe piețele de energie – electricitate și gaz

Previziunile de creștere pentru piața de utilități blockchain sunt semnificative. CautăMarketuri adaugat recent „Blockchain în piețele energetice” la oferta sa de raport, care estimează că sectorul va crește cu un CAGR uimitor de 59% la peste 3 miliarde de dolari până în 2024.

Electricitate și energie regenerabilă

Potențialul blockchain-ului ca facilitator al piețelor de energie peer-to-peer este bine documentat. Proiecte precum Powerledger creează o rețea descentralizată de entități care își generează și comercializează propria energie din surse regenerabile. Prin deschiderea piețelor în acest fel, am putut observa reduceri drastice ale costurilor cu energia.

Cu toate acestea, o astfel de abordare vine cu provocări inerente în infrastructură. Electricitatea circulă prin fire și poli, astfel încât pentru ca o piață de energie P2P să devină realitate, întregul sistem are nevoie de o revizie fizică. Prin urmare, deși piețele de energie P2P sunt un caz de utilizare convingător, poate trece ceva timp până să își atingă potențialul maxim.

Certificate de energie regenerabilă

Există însă cazuri de utilizare mai imediate pentru utilitățile blockchain. Certificatele de energie regenerabilă (REC) sunt o marfă comercializată separat de electricitate. Acestea certifică faptul că cumpărătorul a achiziționat energie dintr-o sursă regenerabilă. În prezent, REC-urile sunt emise numai pe baza previziunilor și estimărilor, deoarece în prezent nu există nicio modalitate de a urmări cu exactitate ce energie dintr-o anumită rețea electrică a provenit dintr-o sursă regenerabilă.

Panouri solare

Blockchain-ul poate ajuta emitenții REC să știe că energia provine din panouri solare mai degrabă decât din surse neregenerabile. (Credit de imagine: Pixabay)

Acum, companiile implementează blockchain pentru a ajuta la urmărirea contribuțiilor la energia regenerabilă, astfel încât REC-urile să poată fi emise pe baza informațiilor exacte. Deci, un anumit panou solar sau o turbină eoliană va deveni legat într-un blockchain. Fiecare megawatt oră (MWh) de energie regenerabilă pe care o generează este înregistrată imuabil pe blockchain și primește propriul REC.


Spania folosește deja blockchain pentru emiterea REC-urilor, cu furnizorul său național de energie electrică Iberdrola utilizând platforma blockchain furnizată de Fundația Energy Web. EWF a dezvoltat Energy Web, o platformă personalizată pentru utilizarea de către industria energetică. Fundația analizează și alte posibilități în domeniul utilităților blockchain.

Fundația Energy Web

Pagina de pornire a Energy Web Foundation

Ulei si gaz

Procesul de extracție probabil nu va câștiga mult din apariția utilităților blockchain. Cu toate acestea, atât petrolul, cât și gazul sunt tranzacționate ca mărfuri, iar finanțarea comercială este o provocare imensă în sectorul mărfurilor.

Problema principală este că, în general, există diferite părți implicate în fiecare tranzacție, inclusiv bănci și brokeri. Toate părțile trebuie să fie de acord cu tranzacția, care implică emiterea și autentificarea scrisorilor de credit înainte ca transferul de fonduri să poată avea loc.

Utilizarea unei soluții blockchain permite emiterea de scrisori de credit și finanțare, cu transparență deplină între părțile la tranzacționare. În timp ce în peisajul actual, așezările pot dura zile sau mai mult, blockchain-ul permite așezările în timp real. Acest lucru reduce semnificativ timpul pe care mărfurile îl stau în porturi, ceea ce, la rândul său, costă bani pentru proprietar.

Apă

Utilitățile blockchain au aplicații mai largi dincolo de sectorul energetic. Deși lumea dezvoltată tinde să ia la dispoziție disponibilitatea apei, ne aflăm în plină criză globală a apei.

Potrivit Forumului Economic Mondial, mai mult de jumătate din populația lumii – 4,5 miliarde de oameni – nu are acces la serviciile de salubrizare de bază. Și oamenii din lumea în curs de dezvoltare nu trebuie să creadă că acest lucru nu îi va afecta niciodată. WEF prognozează, de asemenea, un decalaj de 40% în cererea și oferta globală de apă până în anul 2050.

Una dintre cele mai mari provocări din sectorul apei este gestionarea aprovizionării. Sistemele de apă depind adesea de infrastructura îmbătrânită, care este etanșă și ineficientă.

În plus, un număr mic de jucători mari care operează în cutii negre controlează o mare parte din alimentarea cu apă. Din acest motiv, habar nu avem dacă apa este distribuită în mod echitabil.

Blockchain are puterea de a inversa criza mondială a apei. Prin utilizarea unei rețele interconectate de senzori IoT, este posibil ca alimentarea cu apă să fie mai bine gestionată la nivel micro sau macro. Înregistrarea datelor senzorilor pe blockchain oferă transparență mult peste ceea ce este disponibil în industria apei din prezent.

Acesta este scopul unui proiect numit Blockchain Water. Reunește alte proiecte blockchain, inclusiv Golem, IOTA, Filecoin și Siacoin pentru a gestiona infrastructura de apă din lume. Blockchain Water va integra și inteligența artificială. AI poate analiza rapid diferite simulări pentru a încerca să asigure utilizarea soluțiilor optime de gestionare a apei.

Apă blockchain

Domenii de gestionare a apei în domeniul de aplicare al platformei Blockchain Water

Există un alt proiect de blockchain de apă, numit Waterchain. Cu toate acestea, acesta utilizează caracteristicile de crowdfunding ale blockchain-ului. Finanțarea este pentru startup-uri și proiecte care vizează abordarea provocărilor din managementul apei.

rezumat

Energia și apa sunt fundamentale pentru viața noastră, dar ambele sunt în criza. Sectorul energetic trebuie să utilizeze mai bine sursele regenerabile de energie pentru a preveni schimbările climatice. Orice lucru care amenință disponibilitatea apei pune viața umană în pericol.

Blockchain-ul poate ajuta la reducerea inegalităților de apă și la asigurarea gestionării durabile și transparente a aprovizionării cu apă. De asemenea, poate crea noi căi pentru furnizarea și urmărirea energiei regenerabile. Utilitățile blockchain sunt încă foarte importante în primele zile ale adoptării, dar există un mare potențial în această zonă pentru a ajuta la protejarea planetei pentru generațiile viitoare.

Imagine prezentată prin amabilitatea Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map