Starea de fragmentare: Cum poate această tehnologie să facă Blockchain mai scalabil?

Sharding este o tehnologie despre care se vorbește des în comunitatea criptomonedelor. În timp ce sharding-ul a fost o parte importantă a tehnologiilor tradiționale de baze de date de mulți ani acum, în cele din urmă nu este doar discutat, ci și implementat de câteva proiecte ca soluție pentru scalabilitatea blockchain-ului..

În acest articol, vom discuta despre apariția sharding-ului până în prezent, implementările sale actuale și modul exact în care implementarea acestuia ar putea schimba viitorul scalabilității plăților.

Conceptul de fragmentare

Zdrobire este un tip de partiționare a bazelor de date care separă bazele de date mai mari în părți mai mici, mai rapide, mai ușor de gestionat, numite fragmente de date. Adesea, poate fi relativ ușor să împărțiți datele. Un exemplu simplu ar fi plasarea informațiilor legate de diverși clienți pe servere diferite, în funcție de locația geografică a fiecărui utilizator.

Cu toate acestea, implementarea fragmentelor în tehnologia blockchain este mult mai complexă. Acest lucru se datorează faptului că blockchain-urile tradiționale necesită toate nodurile pentru a transporta toate datele pe blockchain. Unul dintre cele mai mari motive pentru care majoritatea proiectelor blockchain se bazează în continuare pe acest model este faptul că este considerat un mod foarte sigur de a se asigura că tranzacțiile sunt validate cu acuratețe.

Pentru a înțelege caracterul practic și limitele fragmentării, cel mai bine este să înțelegeți în general algoritmii de consens. După cum sa menționat în Acest articol, Algoritmii de dovadă a muncii (PoW) sunt utilizați în special din motive de securitate. În general, PoW este mult mai costisitor de atacat în comparație cu Proof-of-Stake (PoS). Cu toate acestea, un mare defect al PoW este că designul său tehnic face ca, în general, blockchain-urile mai mari să fie foarte ineficiente în finalizarea tranzacțiilor în timp util..

Ethereum Sharding

Limitări cunoscute

În 2018, cel puțin, pare dificil (sau practic imposibil) utilizarea shardingului într-un algoritm 100% PoW. Deși încă nu se știe dacă shardingul poate funcționa în cele din urmă cu PoW sau nu, câteva proiecte au arătat că sharding-ul este posibil cu PoS. Mai ales, pentru blockchain-urile care trebuie să verifice un număr mare de tranzacții, sharding-ul propune îmbunătățirea considerabilă a scalabilității datorită faptului că fiecare nod trebuie să transporte doar o parte din date pentru a finaliza o tranzacție.

În timp ce eficiența tehnologiei de partajare reduce drastic timpii de finalizare a tranzacțiilor, cel mai mare obstacol în calea implementării lumii reale a partajării au fost preocupările sale potențiale de securitate. Un alt factor de luat în considerare este că multe dintre cele mai importante proiecte blockchain de pe piață în 2018 utilizează în continuare PoW. Procesul de schimbare a algoritmilor de consens poate fi destul de dificil pentru orice proiect și necesită ceva timp. În cele din urmă, obiectivul de a crea un blockchain împărțit este unul dintre principalele motive pentru care proiecte precum Ethereum trec la o mai mare adoptare a algoritmilor PoS.

După cum sa explicat în Documentul Github al întrebărilor frecvente pe Ethereum, un design de bază al unui blockchain fragmentat ar putea include câteva niveluri diferite de noduri care joacă diferite roluri în blockchain. Acestea pot include noduri super-complete până la noduri ușoare. În documentul Ethereum, puteți găsi, de asemenea, câteva explicații scurte, dar extrem de tehnice, pentru problemele / provocările cunoscute, care trebuie luate în considerare la crearea oricărui blockchain fragmentat.

colaţionare

Implementări curente

În prezent, există câteva proiecte cheie care lucrează la tehnologia de partajare, Ethereum fiind cel mai notabil proiect (în ceea ce privește clasamentul capitalizării pieței). Ca Vitalik Buterin a sugerat într-un tweet pe 30 aprilie 2018, „Sharding is coming”. Ethereum a lansat o dovadă a conceptului la începutul anului 2018, iar Buterin a menționat că echipa de proiect a făcut multe progrese în dezvoltarea tehnologiei.

Totuși, nu este clar cât de mult ar putea crește numărul de tranzacții posibile pe secundă. Deși au fost aruncate o mulțime de numere, Buterin și alți experți în blockchain au declarat că 1 milion de tranzacții pe secundă (tps) este foarte probabil.

Examinând clasamentul capitalizării pieței, există și alte câteva proiecte de rang înalt care încearcă să creeze bazele unei scalabilități mai mari prin tehnologia de sharding. Zilliqa, de exemplu, a demonstrat 2.400 tps folosind 3.600 noduri în versiunea testnet din aprilie 2018 și își propune să își lanseze mainnet-ul cândva în trimestrul III 2018.

O lansare rețea de rețea cu un număr mare de tps ar putea aduce mai mult sprijin proiectului pe termen scurt, dar va fi chiar important să vedem care proiect poate ajunge în cele din urmă la mai multe tps decât Visa în lumea reală. Chiar și atunci când se atinge această etapă, nu este încă clar dacă Zilliqa, Ethereum sau un alt proiect poate pretinde că este cel mai bun blockchain în această competiție în curs de desfășurare.

Alte soluții de scalabilitate

De asemenea, merită remarcat faptul că sharding-ul nu este singura tehnologie de scalabilitate pe care multe proiecte majore își propun să o implementeze. În plus, angajamentul de a implementa sharding nu înseamnă respingerea altor tehnologii emergente. Deocamdată, se pare că majoritatea proiectelor sunt deschise implementării unei combinații de soluții de scalabilitate. De exemplu, protocoalele off-chain, cum ar fi Lightning și Plasma, precum și protocoalele laterale, precum cel propus de Loom Network, sunt, de asemenea, o parte importantă a mișcării mai mari către îmbunătățirea eficienței de transfer.

În multe cazuri din alte sectoare tehnologice, dezvoltarea de tehnologii mai noi este extrem de competitivă și evoluțiile sunt rareori dezvăluite între diferitele echipe de proiect. Cu toate acestea, cu tehnologia blockchain, colaborarea în întreaga industrie a fost destul de obișnuită. Dacă această tendință continuă, o serie de proiecte blockchain ar putea aplica în cele din urmă soluții de sharding.

Ce poate deveni realist fragmentarea în viitor?

Sharding este promițător atât pentru progresele tehnice ale blockchain-urilor, cât și pentru adoptarea criptomonedelor. În prezent, probleme complexe, cum ar fi comunicarea inter-shard și securitatea generală a blockchain-urilor sharded, par dificil de rezolvat.

În prezent, este încă prea devreme pentru a spune exact când blockchain-urile vor implementa sharding. Abilitatea de a ajunge la 1 milion tps ar pune cu ușurință orice proiect blockchain înaintea procesorilor de plată a monedei fiduciare (adică Visa, Mastercard etc.).

Concurența pentru a atinge astfel de niveluri de scalabilitate în lumea reală cu sharding este (și alte soluții) este în plină desfășurare. Indiferent de proiectul care este capabil să realizeze această faza mai întâi, va fi interesant să vedem cum obiectivul de a face acest lucru va modela peisajul colaborării și al concurenței din întreaga industrie..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map