Scurgeți schimbul: lecții despre iubirea schimbului atomic

Scurgeți schimbul: lecții despre iubirea schimbului atomic

CoinMarketCap listează în prezent peste 1.600 de criptomonede diferite, iar numărul de monede noi este de așteptat să crească și probabil să crească dramatic.

Dacă o persoană deține o singură criptomonedă și va tranzacționa vreodată în acea criptomonedă pe toată durata vieții sale, atunci toate tranzacțiile sunt tranzacții simple pe acel blockchain. (La urma urmei, mulți oameni din întreaga lume ar putea să își ducă întreaga viață numai folosind moneda fiduciară a națiunii lor date.)

Cu toate acestea, în lumea fără granițe și dinamică a criptomonedelor, oamenii dețin adesea mai multe tipuri de monede. O persoană ar putea avea un portofoliu de multe monede. O persoană ar putea avea un portofoliu variat, care să includă Bitcoin, Ether, Litecoin, Monero și poate câteva monede mai obscure ca investiții speculative. Fiecare dintre aceste monede există pe propriul blockchain și niciunul dintre aceste blockchains nu vorbește între ele.

La un moment dat, s-ar putea să doriți să schimbați eterul pentru bitcoin, Monero pentru Litecoin, Litecoin pentru Ether, Bitcoin pentru ceva sau ceva pentru altceva cu totul. Într-un context centralizat, ați putea face acest lucru într-o bursă și puteți avea încredere în bursa pentru a gestiona detaliile tranzacției.

Această abordare nu este diferită de procesarea unei tranzacții prin intermediul unei bănci sau efectuarea unei plăți cu un card de credit. Cumpărătorul și vânzătorul au încredere în banca centralizată pentru a bloca fondurile în acest proces și pentru a se asigura că toate părțile ajung cu activele corecte sau că o rambursare este procesată dacă tranzacția nu poate fi finalizată pentru satisfacția tuturor..

Bursele centralizate funcționează exact la fel ca băncile centralizate.

Dar există o serie de motive întemeiate pentru care este posibil să nu doriți să vă faceți meseriile printr-o autoritate centralizată. Este posibil să nu aveți încredere în autoritatea centralizată. Taxele pe care autoritatea centralizată le percepe ar putea fi prea mari.

Site-ul autorității centralizate ar putea să coboare sau să aibă alte probleme de accesibilitate. S-ar putea să sacrificați o anumită cantitate de confidențialitate utilizând o autoritate centralizată.

Într-un mediu descentralizat și fără încredere, un schimb atomic între lanțuri ar face tot ceea ce ar face o autoritate centralizată. Natura „lanțuri încrucișate” oferă o punte între blockchain-uri separate. Natura „atomică” asigură că tranzacția („swap-ul”) se va finaliza cu succes sau că toate activele vor fi returnate proprietarilor lor inițiali.

Swap-uri atomice încrucișate 101

Imagine cu acțiune live a unui swap atomic.

Swap-urile atomice cu lanț încrucișat pot fi implementate pe orice blockchain care acceptă blocaje și timelocks. Să presupunem că Alice are monede a, iar Bob are monede b, iar ei vor să tranzacționeze. Nu au niciun motiv să aibă încredere unul în celălalt și nu vor să folosească un schimb centralizat. O prezentare generală la nivel înalt a modului în care ar funcționa acest lucru într-un schimb atomic cu lanț încrucișat este următoarea.

1) Alice alege o valoare aleatorie X și o hashes pentru a crea hashlock privat pentru a bloca tranzacția. Păstrează această valoare pentru sine pentru moment și postează Tranzacția 1 pentru a-i trimite monede lui Bob. Aceste fonduri nu sunt cheltuite în prezent, deoarece sunt blocate cu hashock.

2) Bob așteaptă confirmarea Tranzacției 1, apoi postează Tranzacția 2 trimițând b-moneda lui Alice. El nu știe încă valoarea lui X pentru a debloca hashlock-ul, astfel încât toate fondurile sunt inutilizabile în acest moment.

3) Alice așteaptă confirmarea tranzacției 2, după care postează tranzacția 3, în care împarte valoarea lui X cu Bob.

4) Bob postează Tranzacția 4 care deblochează fondurile. Bob are acum monede de la Alice pe care le poate cheltui, iar Alice are monede de la Bob pe care le poate cheltui.

Toate cele patru tranzacții trebuie finalizate pentru finalizarea tranzacției generale; aceasta este ceea ce se înțelege prin cuvântul „atomic” pentru a descrie acest proces.

Este necesar un management adecvat al timpului pentru ca protocolul de mai sus să funcționeze.

De exemplu, dacă din orice motiv Alice nu publică niciodată Tranzacția 3, toate fondurile ar putea fi înghețate și pierdute pentru totdeauna. Aici este util un timelock. Dacă Tranzacția 3 nu are loc într-un interval de timp specificat, blocarea temporală anulează tranzacția și toate fondurile sunt returnate proprietarilor lor inițiali.

Și din moment ce Alice are valoarea lui X pentru început, implementarea trebuie să fie foarte atentă pentru a preveni orice înșelăciune pe care Alice ar putea să o încerce. Timpul dintre Tranzacția 3 și Tranzacția 4 este, de asemenea, important în această privință. Dacă algoritmul nu este implementat corect, există exploatări în care Alice ar putea împărtăși valoarea lui X dar nu i-ar oferi lui Bob timp să-și recupereze monedele din tranzacție.

Abordarea de mai sus descrie Algoritmul TierNolan (pentru o discuție despre subiect, consultați acest thread: https://bitcointalk.org/index.php?topic=193281.msg2224949). Acest protocol are variații diferite. De exemplu, dacă Alice și Bob se încred în amândoi, numărul tranzacțiilor poate fi redus și simplificat.

Un loc convenabil pentru a localiza acest protocol ar fi să eliminați o mare parte din procesare de pe blockchain-urile primare și să implementați logica într-un lanț lateral, cum ar fi Lightning Network, ceea ce ar reduce povara minerilor care trebuie să proceseze toate tranzacțiile de pe blockchain-urile principale. și ar accelera procesul general. Puteți găsi o explicație a rețelei Lightning aici: https://coincentral.com/lightning-network-beginners-guide/

Gânduri finale

Există și alți algoritmi și din motive întemeiate. Un mod complet diferit de a face swap-uri atomice încrucișate separat de protocolul TierNolan ar fi crearea unui nou blockchain atât în ​​afara blockchainului a-coin, cât și blockchainului b-coin.

Acest nou blockchain ar fi un intermediar între cele două criptomonede separate. Acest nou blockchain ar înțelege atât monedele a, cât și monedele b și ar putea procesa tranzacții între ele. Această abordare ar necesita noduri de rețea pentru acest nou blockchain și mineri dispuși să investească resursele pentru procesarea tranzacțiilor.

Noua rețea ar necesita un model de guvernanță pentru a se asigura că tranzacțiile au fost procesate corect și în siguranță și că niciuna dintre părți nu ar avea vreun avantaj față de cealaltă.

Indiferent de metoda utilizată, într-o lume descentralizată, fără încredere, cu o multitudine de criptomonede utilizate, swap-urile atomice încrucișate vor deveni inevitabil o componentă importantă a tranzacționării criptomonedelor..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map