Schimburi descentralizate (DEX-uri): Viitorul tranzacționării criptomonedelor

Blockchain-urile și criptomonedele au fost inițial concepute pentru a elimina necesitatea autorităților centrale. Cu toate acestea, bursele centralizate (CEX) precum Coinbase contrazic această valoare și pun controlul înapoi în mâinile companiilor care funcționează similar cu băncile.

De asemenea, în ultimii patru ani, hackerii au ieșit cu criptomonede în valoare de miliarde de dolari, vizând cu succes lideri din industrie precum Bitfinex, Poloniex și Bitstamp. Și, pe multe dintre aceste platforme de tranzacționare, utilizatorii așteaptă uneori luni să își verifice conturile pentru a începe tranzacționarea.

Inutil să spun că CEX vine cu probleme și riscuri majore. Printre amenințări la adresa securității, taxe mari, reglementări geografice iminente care amenință să le închidă și alți factori, este evident că astfel de schimburi oferă un produs inferior. În ochii comunității cripto, schimburile descentralizate (DEX) reprezintă răspunsul la multe dintre dezavantajele omologilor lor.

Ce este exact un DEX, & Cum este diferit de un CEX?

Există multe tipuri diferite de schimburi descentralizate, dar o modalitate simplă de a explica un DEX este o platformă care facilitează tranzacționarea peer-to-peer (P2P) a criptomonedelor de la un portofel (care vă oferă controlul cheilor dvs.) la altul. În loc să acordați fonduri unui CEX, le acordați unui serviciu de tip escrow, cum ar fi un contract inteligent (utilizat pe blockchain-ul Ethereum) care efectuează tranzacția.

În esență, DEX elimină necesitatea unei terțe părți. Avantajele includ omiterea procesului de verificare Know Your Customer (KYC), evitarea limitelor de retragere / tranzacționare și taxe mari și reducerea riscului ca cineva să pirateze schimbul și să vă fure jetoanele.

Sistemele CEX, cum ar fi Coinbase, vă solicită să aveți încredere într-o singură entitate pentru a vă proteja fondurile / informațiile și pentru a executa în mod corespunzător tranzacțiile. Cu un sistem de stil IOU în poziție, vă controlați fondurile numai atunci când le retrageți într-un portofel privat.

Utilizarea unui DEX vă asigură că dețineți întotdeauna controlul asupra cheilor dvs. private și, prin urmare, asupra monedelor. Deoarece CEX nu vă oferă cheile private, vă bazați în esență pe fidelitatea angajaților săi pentru a vă gestiona în mod corespunzător fondurile.

Mt. Gox este exemplul clasic. Hackerii și deturnarea fondurilor au dus la pierderea totală a investitorilor de peste 450 de milioane de dolari. Utilizatorii și-au pierdut investițiile, iar CEO-ul a intrat în închisoare.

controlul memelor cheilor private

Mai mult, punctele unice de eșec în sistemele centralizate îi pun pe utilizatori în pericol să nu poată accesa conturile lor, făcându-i să aștepte soluționarea problemei. Deoarece DEX utilizează un sistem descentralizat, nu există un singur punct de eșec, iar operațiunile pot continua să funcționeze fără probleme în cazul unor evenimente precum dezastre naturale sau actualizări de întreținere.

Este evident că DEX își depășește omologii centralizați. Deci, cine sunt factorii de mișcare și agenții care revoluționează modul în care comercializăm criptomonede? Să aruncăm o privire la câteva companii care fac din DEX o realitate.

AirSwap

Startup-ul AirSwap cu sediul în Brooklyn este o platformă de tranzacționare descentralizată, P2P, în care interacțiunea de bază este ținută în mod privat între două persoane în afara lanțului. Funcționând pe blockchain-ul Ethereum, oricine (în ciuda locației geografice) poate folosi platforma de tranzacționare și poate deconta tranzacțiile în lanț.


airswap dex

Airswap este unic prin faptul că nu folosește un carnet de comenzi. În schimb, folosește un sistem numit „intenția de a tranzacționa”. Evitând sistemul de carte de comenzi în care comenzile de cumpărare și vânzare sunt afișate tuturor utilizatorilor, AirSwap elimină practica de manipulare a pieței de a controla. În cele din urmă, tranzacționarea devine mai echitabilă și deosebit de favorabilă pentru factorii de decizie de piață.

Deoarece AirSwap rulează pe blockchain-ul Ethereum, jetoanele ERC20 (care sunt mai potrivite pentru tranzacțiile P2P, deoarece toate utilizează același protocol de transfer), pot fi tranzacționate de un „producător” și un „furnizor”. Producătorul afișează jetoanele pe care sunt dispuși să le tranzacționeze pe „indexer”, iar persoana care efectuează completează comanda. Cu ajutorul unui „oracol” care utilizează API-uri pentru a agrega prețurile, producătorul și operatorul pot negocia un preț corect.

Singura cerință pentru a anunța o tranzacție pe indexer este ca un producător să dețină jetoane AirSwap (AST), ceea ce conferă jetonului valoarea sa. Dincolo de achiziționarea de jetoane AST pentru anunțarea intențiilor de tranzacționare și de plată a prețurilor la gaz, nu există taxe.

Rețeaua Kyber

La fel ca AirSwap, Kyber Network urmează un protocol bazat pe Ethereum și elimină registrele de comenzi. Spre deosebire de AirSwap, acesta oferă lichiditate instantanee prin utilizarea de rezerve multiple. Și, în loc să negocieze privat P2P, utilizatorii Kyber Network cunosc în prealabil rata de conversie și apoi decid dacă doresc să continue tranzacția.

De asemenea, oferă API-uri de plată de la care comercianții pot accepta orice jeton ERC20 și îl pot converti automat în criptomoneda la alegere. Deci, dacă un comerciant vinde o cămașă și dorește să primească ETH, dar clientul dorește să plătească în Tronix (TRX), comerciantul va primi ETH la achiziționarea de către client a cămășii cu TRX.

Întrucât nu există taxe la bursă în afară de costul gazului, rețeaua Kyber și „contribuabilii la rezerve” (în mare parte factori de piață) pot primi profituri dintr-o răspândire. Rezervele terților sunt gestionate de „manageri de rezervă” care își pot stabili propriul preț pentru perechile de jetoane pe care le acceptă.

Rețeaua Kyber

„Contractul Kyber” permite utilizarea celei mai bune rate din toate rezervele pentru fiecare tranzacție. Pentru a ne asigura că managerii de rezerve nu profită de implementarea unor cursuri de schimb false, există mecanisme off-chain și on-chain pentru a detecta activitatea dubioasă și a opri tranzacțiile neloiale..

Pentru a obține profituri din spread-ul pe platformă, contribuitorii de rezervă trebuie să cumpere Kyber Network Crystal (KNC). O cantitate mică de KNC din fiecare tranzacție este eliminată din rezervele contribuabilului și trimisă la platforma Kyber Network. După acoperirea cheltuielilor operaționale, restul KNC colectate sunt arse, ceea ce crește valoarea KNC.

În viitor, echipa intenționează să introducă instrumente financiare avansate, cum ar fi opțiuni și forward. Ei intenționează, de asemenea, să implementeze tranzacționarea pe lanțuri încrucișate, permițând schimbarea criptomonedelor pe două blockchains diferite (cum ar fi bitcoin și eter) fără a fi nevoie de o terță parte..

0x

Fondat în 2016, 0x urmează un protocol open-source, fără permisiuni, care oferă arhitectura pentru dezvoltarea DEX-urilor folosind contracte inteligente. Practic, permite oricui să opereze un DEX, o funcție pe care fondatorii săi o consideră necesară în viitorul tokenizării în masă și al interoperabilității actuale între DEX.

La fel ca AirSwap, 0x se dezactivează atunci când se potrivesc tranzacțiile și intră în lanț pentru decontările tranzacțiilor ERC20. Spre deosebire de AirSwap, 0x folosește un carnet de comenzi și nu un indexator. Modul în care funcționează protocolul său, se pare că 0x este adaptat mai mult la comenzi mai rapide / tranzacții mai mici, în timp ce AirSwap este adaptat mai mult la factorii de decizie de piață.

De asemenea, 0x permite oricui (cel mai probabil să fie dezvoltatori) să fie un relayer. Un relay găzduiește cărți de comenzi în mod public sau privat, pentru a se potrivi producătorilor și participanților (cunoscuți sub numele de comenzi de difuzare) în afara lanțului, stimulat prin perceperea de comisioane în moneda nativă 0X (ZRX) pentru serviciile lor. Cei care dețin ZRX pot, de asemenea, să voteze asupra guvernării 0x, aducând în continuare valoare tokenului ZRX.

0x DEX

Comenzile punct-la-punct permit producătorilor să genereze și să trimită comenzi prin practic orice mediu de comunicare, cum ar fi e-mailul sau Facebook Messenger, către un anumit operator. Primitorul primește comanda și apoi decide dacă vrea să o semneze (să o completeze) criptografic sau nu. Securitatea este garantată, deoarece numai adresa desemnată de către beneficiar este permisă să preia comanda.

Utilizarea metodei punct-la-punct permite producătorilor / participanților să ocolească taxele de retransmisie găsite în comenzile de difuzare. În acest moment, echipa 0x are un produs numit 0x OTC, un DEX P2P în care jetoanele ERC20 pot fi tranzacționate fără relayer.

Valuri

Un punct important de vânzare al Waves ’DEX este acela că permite utilizatorilor să tranzacționeze nu numai criptomonede, ci oferă și gateway-uri pentru retragerea și depunerea monedelor fiat precum dolarul SUA, euro și lira turcească. După cum știu majoritatea comercianților de cripto, există puține schimburi care oferă utilizatorilor să intre și să iasă din fiat, așa cum permit Coinbase și Gemeni. Totuși, aceste CEX-uri vin cu taxe mari pentru serviciile lor profitabile. Waves oferă un cost redus, taxă fixă ​​de 0,003 WAVES pe tranzacție, indiferent de dimensiune.

valuri dex

La fel ca AirSwap, Waves protejează utilizatorii de fruntunning prin ascunderea comenzilor. Folosind noduri „matcher”, comenzile sunt asociate off-chain într-un server centralizat și apoi executate pe blockchain pentru un strat suplimentar de securitate și corectitudine.

Doriți să obțineți venituri pasive? Valurile te pot ajuta să câștigi dobândă prin minerit. Potrivit site-ului lor, „Valurile utilizează un algoritm de dovadă a mizei în care WAV-urile pe care le dețineți (sau care v-au fost închiriate) reflectă puterea dvs. minieră. Cu cât dețineți mai multe, cu atât aveți șanse mai mari de a procesa următorul bloc și de a primi comisioanele de tranzacție drept recompensă. ”

Cu toate acestea, aveți nevoie de minimum 1.000 de unde pentru această caracteristică. Cealaltă modalitate de a câștiga venituri pasive cu mai puține fonduri este prin utilizarea protocolului lor „Loved Proof-of-Stake (LPoS)”, care permite utilizatorilor să închirieze orice cantitate de WAVES către un nod.

Nu în ultimul rând, Waves DEX vă permite să creați propriul jeton personalizat și apoi să îl tranzacționați într-o pereche de tranzacționare cu orice alt jeton Waves. Potrivit site-ului lor web, nu sunt necesare abilități tehnice pentru ca un utilizator să creeze simbolul personalizat în doar un minut.

Mențiuni onorifice:

  • EtherDelta
  • Viitorul OmiseGo DEX
  • Viitorul Binance DEX

Concluzie

Când vine vorba de designul UX al DEX, acestea au încă o mulțime de muncă în față în comparație cu CEX. De asemenea, DEX-urile CEX au capacitatea lor de a accepta monedă fiduciară, servicii pentru clienți și, în general, lichidități ridicate.

Cu toate acestea, lipsa timpilor de așteptare pentru verificarea contului sau a limitelor de depunere / retragere, anonimatul utilizatorului, taxe reduse, structură fără margini, securitate îmbunătățită și timp de funcționare 24/7 sunt doar câteva dintre o lungă listă de avantaje ale DEX.

Luând în considerare actualitatea tehnologiei blockchain și mai ales a DEX-ului, ar trebui să se ia în considerare progresele masive realizate în industrie. Cu ceea ce intenționează să realizeze, băncile și intermediarii ar putea fi un lucru din trecut. Amintiți-vă, DEX-urile sunt în curs de desfășurare, iar viitorul către economii descentralizate este în curs de desfășurare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map