Provocările Cloud Computing și modul în care Blockchain vă poate ajuta

Provocările din cloud computing sunt ușor umbrite de faptul că piața trece printr-un boom imens în acest moment. Sectorul cloud computing este dominat de un număr mic de firme mari de tehnologie, inclusiv Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure și IBM. AWS conduce pachetul de cote de piață, dar toate aceste companii sunt în creștere uimitoare. AWS raportat 49% creștere a veniturilor în primul trimestru al anului 2018, în timp ce Microsoft a declarat că veniturile sale Azure au crescut cu 93%.

Sună o veste bună? Poate, dar chiar și pe o piață în plină expansiune, provocările cloud computingului nu ar trebui subestimate. Aici, ne uităm la modul în care marile firme de tehnologie se luptă să țină pasul cu cererea și modul în care descentralizarea ar putea fi unul dintre factorii critici pentru cloud computingul viitorului.

De ce este cloud computingul într-o creștere atât de vastă?

Un motiv este dezvoltarea inteligenței artificiale (AI). Algoritmii AI se bazează pe cantități masive de date. Până acum câțiva ani, nu existau puterea de calcul disponibilă necesară pentru a rula programe AI. Acum, un hardware mai bun înseamnă că dezvoltarea AI consumă puterea de calcul cât de repede devine disponibilă. O singură analiză a arătat că consumul de energie pentru calculul AI sa dublat la fiecare trei luni și jumătate din 2012. Comparați-l cu legea lui Moore, care a avut o perioadă de dublare de 18 luni.

inteligență artificială

Roboții IA lacomi au mâncat toate plăcintele computerizate. Imagine oferită de Pixabay.

Având în vedere apetitul vorace al AI pentru date și, prin urmare, puterea de calcul, cele mai mari provocări pentru cloud computing astăzi sunt cererea și oferta. Deci, pe măsură ce cererea crește, furnizorii de cloud computing trebuie să găsească modalități de a-și crește oferta sau de a gestiona prețurile pentru a încerca să oprească cererea. Le fac pe amândouă.

Provocări ale Cloud Computing # 1: Gestionarea cererii și ofertei cu capacitatea serverului existent

Furnizorii de cloud, cum ar fi AWS, funcționează cu prețuri pe niveluri. Acest model le permite clienților să aleagă tipul de putere de calcul de care au nevoie pentru anumite locuri de muncă. AWS vinde servicii la cerere la prețuri superioare, care sunt întotdeauna activate pentru clienții care au nevoie de un serviciu continuu. De asemenea, vinde instanțe spot de cloud computing la prețuri variabile. Acestea funcționează pentru clienții care pot pune în coadă joburile până când există capacitatea serverului disponibilă, astfel încât să poată cheltui mai puțin.

Deci, imaginați-vă o companie de software care are un produs în funcțiune și este în curs de dezvoltare a altui. Pentru produsul live, compania operează un chatbot de servicii pentru clienți pe web pentru clienții săi. Pentru produsul în curs de dezvoltare, trebuie să efectueze unele teste, dar sunt destul de flexibili în momentul în care testele pot fi rulate, deoarece pot doar să le pună la coadă pentru a rula peste noapte, dacă este necesar.

Această companie cumpără un serviciu la cerere pentru chat-ul său, astfel încât robotul este întotdeauna disponibil pentru clienții lor. Pentru produsul în curs de dezvoltare, acestea licitează la instanțe la fața locului. Acestea stipulează limita maximă pe care o vor plăti pentru capacitatea serverului. Furnizorul lor de cloud computing prezintă disponibilitatea serverului în funcție de cererea în timp real. Odată ce prețul puterii de calcul scade sub valoarea prag stabilită de compania noastră de software, lucrările lor de testare încep să ruleze. Dacă cererea crește parțial printr-un loc de muncă, prețul crește din nou și furnizorul lor deviază puterea în altă parte.

Clientul economisește cu până la 90 la sută peste prețul premium la cerere utilizând instanțele spot pentru locuri de muncă flexibile. Cu toate acestea, nu toți clienții sunt capabili să fie atât de flexibili cu nevoile lor de putere de calcul. În plus, această soluție gestionează doar cererea existentă, nu abordează creșterea masivă a cererii.

Provocări ale Cloud Computing # 2: creșterea capacității cu mai multe centre de date

Furnizorii de cloud computing rulează pe centre de date. Deci, pentru a aborda provocările de capacitate ale cloud computing-ului, un furnizor poate construi cu siguranță mai multe centre de date, cu siguranță?

Pot, dar centrele de date solicită surse uriașe de energie. Un raport din 2016 au estimat că centrele de date mondiale au consumat mai multă energie decât întreaga Regatul Unit în anul precedent. De asemenea, a subliniat un studiu japonez care a estimat că centrele de date din țară ar consuma întreaga furnizare națională de energie electrică până în 2030 dacă creșterea va continua neîntreruptă.

Deci, construirea mai multor centre de date nu poate fi singura soluție.

Perspective de viitor: descentralizare

Descentralizarea ar putea oferi o soluție. Rețelele distribuite de computere ar putea funcționa împreună pentru a oferi capacitate inactivă celor din rețea care sunt pregătiți să plătească pentru aceasta. Deci, spuneți că dețineți un GPU pentru extragerea criptomonedelor, dar nu îl utilizați acum. Poate că mineritul Bitcoin a devenit neprofitabil în profunzimea unei scăderi a prețurilor. Ați putea folosi GPU-ul pe o rețea distribuită de cloud computing. Cineva v-ar plăti în jetoane digitale, astfel încât să vă poată utiliza puterea GPU pentru a vă ajuta să vă testați dezvoltarea AI.

DeepBrain Chain este unul dintre proiectele blockchain care își propune să realizeze acest lucru și se adresează direct pieței în plină dezvoltare a puterii de calcul AI. În DeepBrain Chain, oricine poate câștiga jetoane contribuind la capacitatea lor de calcul inactiv, care este vândută dezvoltatorilor de AI.

Tatau este un proiect blockchain similar, dar mai nou, care folosește acest concept de putere de calcul descentralizată pentru AI.

Descentralizarea oferă o soluție reală la problema supradezvoltării centrelor de date, deoarece nu necesită introducerea de hardware nou. De asemenea, este mai flexibil la gestionarea fluctuațiilor de capacitate, deoarece există mulți operatori mai mici în rețea. Odată ce un centru de date este construit, acesta trebuie utilizat pentru a fi eficient, în timp ce o rețea de calcul descentralizată are mai multă rezistență la capacitatea de repaus.

Acesta este doar un scenariu. Deși, ar putea exista o mulțime de alte oportunități pentru blockchain și cloud computing în viitor.

Calculul cuantic

Calculul cuantic oferă o oportunitate suplimentară de a rezolva provocările din cloud computing. Aceste computere utilizează capacitatea particulelor subatomice de a exista în mai multe stări în același timp. Un bit standard de date poate exista numai într-o singură stare la un moment dat, fie 1, fie 0. Un bit cuantic, sau qubit, poate exista simultan în două stări. Această stare duală le permite să dețină mult mai multe date decât un bit tradițional.

Calculator cuantic

Calculatoarele cuantice ar putea fi viitorul norului

Calculul cuantic este încă la începuturile sale. Cu toate acestea, doi dintre furnizorii de cloud, IBM și Alibaba, și-au lansat acum propriile computere cuantice. Un startup, Rigetti, lucrează pentru lansarea propriilor servicii Quantum Cloud. Deci, calculul cuantic în cloud ar putea fi aici mai devreme decât ne dăm seama.

Concluzie

Cloud computing este cu siguranță aici pentru a rămâne. Cu toate acestea, provocările legate de cloud computing vor cântări în curând operatorii existenți dacă încearcă să mențină status quo-ul. Dintre scenariile enumerate aici, viitorul va include probabil un hibrid de modele diferite, inclusiv infrastructura existentă, rețele descentralizate și calculatoare cuantice, cel puțin pentru o vreme. Având în vedere că AI pune cereri din ce în ce mai mari pe cloud, avem nevoie de aceste alternative mai devreme decât mai târziu.

Imagine prezentată prin amabilitatea Pixabay.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map