Off to the Races: Cele mai bune soluții de stocare descentralizate (Storj, Sia, Filecoin, Maidsafe)

Cursa pentru a fi cea mai bună soluție de stocare descentralizată

Tehnologia blockchain se referă la descentralizare. Mai întâi au fost sistemele financiare și plățile. Apoi au venit aplicații și programe descentralizate care ar putea rula pe blockchain. Acum, se deschide o altă frontieră cu descentralizarea stocării fișierelor. Spațiul de stocare descentralizat a devenit rapid o cursă aglomerată, Storj, Sia, Filecoin și MaidSAFE concurând pentru cota de piață.

Ideea din spatele stocării descentralizate este de a permite oamenilor obișnuiți să închirieze o porțiune neutilizată din spațiul lor pe hard disk într-o rețea peer-to-peer. Diferitele platforme pe care le vom discuta în acest articol îndeplinesc această sarcină în moduri ușor diferite. Indiferent de abordare, cu toate acestea, datele sunt o industrie în plină expansiune, iar viitorul pare promițător pentru orice proiect care poate perfecționa stocarea descentralizată a fișierelor.

Bazele stocării descentralizate

Stocarea descentralizată funcționează prin partajarea unui fișier într-o rețea peer-to-peer.

În primul rând, persoana care încarcă criptează fișierul și persoana respectivă reține cheia pentru a debloca criptarea. Apoi, fișierul se împarte în multe bucăți mai mici. Fiecare dintre aceste mici piese criptate se duplică pentru a asigura redundanța. În cele din urmă, fragmentele de fișiere sunt trimise la diferite computere individuale din rețeaua de la egal la egal.

Persoanele care găzduiesc fișierele au doar o mică bucată din conținutul fișierului și este criptat. Aceasta înseamnă că gazdele nu pot obține informații din fișier. De asemenea, înseamnă că lansarea unui atac împotriva unui nod de găzduire ar fi inutil.

Pentru a reaminti un fișier, încărcătorul original folosește o cheie privată împreună cu un tabel hash găzduit de blockchain pentru a localiza toate fragmentele fișierului original și a solicita rețelei să reconstruiască fișierul. Odată ce nodurile trimit înapoi diferitele fragmente, fișierul este reconstruit. Apoi, utilizatorul care încarcă folosește cheia de criptare originală pentru a decripta fișierul pentru utilizare.

Cerere de depozitare

Piața stocării în cloud este enormă. Cu toate acestea, jucători importanți precum Amazon și Google domină în prezent spațiul.

Grupurile de cercetare de piață estimează că piața stocării în cloud ar putea crește 74,94 miliarde de dolari până în 2021 și 92,49 miliarde de dolari până în 2022. Dacă stocarea descentralizată poate capta chiar și un mic procent din această piață, este gata să fie o industrie mare.

De aceea, cursa pentru a fi cea mai bună soluție de stocare descentralizată este atât de competitivă.

Storj

Storj este, de departe, liderul pieței pentru stocarea descentralizată. Este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi proiecte din spațiu. Până în prezent, Storj se mândrește cu o comunitate formată din 20.000 de utilizatori (utilizatori de încărcare) și 19.000 de fermieri (furnizori de stocare).

Codul proiectului este open source, astfel încât oricine ar putea implementa o instanță a Storj. Acestea fiind spuse, Storj Labs, compania privată din spatele Storj, a construit deja o rețea impresionantă. Utilizatorii plătesc pentru accesul la rețeaua respectivă.

Arhitectura Storj urmează modelul standard de sharding, criptare și roi descris mai sus pentru a împărți și recompila fișiere.

Experiența utilizatorului

Marele diferențiator al lui Storj (în afară de a fi forța dominantă pe piață) este experiența utilizatorului. Storj simplifică și intuitiv înscrierea, găzduirea fișierelor sau operarea unui nod. Este destinat adoptării pe piață în masă, iar designul funcționează în mod clar.

storj ux

Modelul de plată este, de asemenea, plătit pentru încărcător și poate plăti în USD. Acest lucru facilitează integrarea și face tranzacția ușor de înțeles.

Cu toate acestea, controlul asupra experienței utilizatorului costă o anumită centralizare. Storj Labs controlează accesul la rețeaua sa. Rețeaua este mai descentralizată și mai sigură decât alternativele centralizate. De asemenea, Storj nu vă poate vedea niciun fișier. Cu toate acestea, trebuie să aveți încredere în portalul Storj pentru a utiliza rețeaua.

Jeton STORJ & Planuri de viitor

Storj nu acceptă mineritul. În schimb, fermierii săi sunt supuși auditului dosarului. Dacă fermierul poate dovedi că computerul lor este online și deține o copie a fișierului dat, atunci vor primi o plată. Aceste audituri asigură existența efectivă a fișierelor în rețea. Sunt, de asemenea, modul în care fermierii sunt recompensați.

Plățile vin sub formă de jetoane STORJ. STORJ este un simbol ERC-20. De fapt, întregul ecosistem Storj este un dApp pe blockchain-ul Ethereum. Storj nu are propriul blockchain.

În viitorul apropiat, Storj intenționează să se concentreze pe soluții pentru scalabilitate. De asemenea, ei speră să abordeze partajarea de fișiere, astfel încât utilizatorii să poată partaja / revoca accesul la fișiere în timp real.

stocj rețea

Storj are mai multe parteneriate pentru a-și testa și a-și dezvolta acoperirea. În special, au colaborat recent cu FileZilla, un important furnizor de FTP. În ultimele șase luni ale anului 2017, cantitatea de date stocate pe Storj a crescut cu 50% în fiecare lună. Storj găzduiește în prezent peste 30 de petabyte de date în rețea.

Sia

Sia este cel mai mare concurent al lui Storj, cu un produs viabil lansat în producție. Funcționează într-un mod similar cu Storj. Mai exact, Sia împarte fișierele în treizeci de segmente, cu suficientă redundanță încât să poată reconstrui cu succes fișierul cu doar zece din cele treizeci de segmente. De asemenea, protocolul criptează fișierele într-un mod similar cu Storj.

Spre deosebire de Storj, Sia are propriul său blockchain. Acest blockchain proprietar acceptă contracte inteligente pe care Sia le folosește pentru a gestiona și trimite fișiere. Odată trimis, Sia implementează și dovezi de stocare similare pentru a audita întreținerea fișierelor nodurilor sale.

Siacoin (SC)

Sia nu acceptă plăți fiat precum Storj. În schimb, încărcătorii și nodurile plătesc și sunt plătiți în Siacoin. De asemenea, Sia are nevoie de mineri pentru a-și susține blockchain-ul, iar acei mineri sunt recompensați și în Siacoin. Există mai multe bazine miniere pentru Siacoin, dintre care primul și cel mai mare este SiaMining.

Creştere & Viitor

reteaua sia

Pe parcursul anului 2017, Sia a crescut de la 75 de gazde și 500 TB de stocare până la 1.000 de gazde și 3,3 PB de stocare disponibilă. Aceasta este o rată de creștere rapidă. Cu toate acestea, este încă mic în comparație cu cele 20.000 de gazde ale lui Storj. Storj are, de asemenea, peste 3,5 PB – mai mult decât întreaga dimensiune a rețelei Sia.

Filecoin

Filecoin este un concurent interesant în această cursă, deoarece nu a lansat încă. Cu toate acestea, mulți anticipează că va fi un jucător important în spațiu încă din prima zi.

Acest lucru se datorează parțial echipei din spatele lansării. Filecoin este un proiect de la Protocol Labs. Au implementat cu succes alte proiecte de stocare și calculare bazate pe rețea, în special IPFS. Filecoin are, de asemenea, un sprijin masiv. Pe de o parte, capitalul de risc din Silicon Valley se află în spatele proiectului, inclusiv Andreessen Horowitz și Kamal Ravikant. Pe de altă parte, Filecoin a lansat unul dintre cele mai de succes ICO-uri vreodată, strângând 205 milioane de dolari în vânzarea sa de tokenuri.

Arhitectura platformei

Cartea albă a Filecoin descrie o abordare duală a arhitecturii platformei care utilizează două tipuri de noduri de rețea.

Primele sunt nodurile de stocare, precum cele din Sia și Storj. Cu toate acestea, Filecoin pare să fie orientat spre jucători mai mari, cu cantități mari de stocare dedicată pentru a contribui.

Al doilea tip de noduri sunt noduri de recuperare. Aceste noduri sunt amplasate în mod ideal fizic într-un punct central înconjurat de multe noduri de stocare. De asemenea, au nevoie de acces la internet cu lățime de bandă mare, cu latență scăzută pentru a prelua și retransmite fragmente de fișiere cât mai eficient posibil.

platforma filecoin

Când operați un nod, Filecoin lucrează la un model de dovadă a replicării continue a fragmentelor de fișier încredințate dvs. Crearea redundanței câștigă jetoane Filecoin. Filecoin este, de asemenea, înaintea jocului în infrastructură. Deoarece provine de la aceeași companie care a dezvoltat IPFS, Filecoin are deja un protocol încorporat pentru redundanță și codificare ștergere.

Piata de desfacere

O altă diferențiere este că Filecoin oferă o piață pentru stocarea datelor. În timp ce Storj și Sia au stabilit modele de stabilire a prețurilor, Filecoin încurajează cererile și ofertele pentru un schimb de stocare a datelor. Gazdele pot preciza la ce preț sunt dispuse să ofere spațiu de stocare, iar cei care încarcă pot alege dacă acceptă acel preț.

Viitor

Există o mulțime de hype în jurul Filecoin, dar realitatea este că nu au lansat încă. Rămâne încă de văzut dacă hype-ul este justificat.

MaidSafe

MaidSafe este un concurent mai mic în domeniu, până acum. De asemenea, acestea nu sunt strict o soluție de stocare a fișierelor. Ei au, de asemenea, ambiții de a intra în domeniul calculelor descentralizate. Aceste ambiții largi le fac un proiect interesant care ar putea avea un potențial enorm dacă vor reuși. Cu toate acestea, dezavantajul este că viziunile mărețe înseamnă o concentrare mai mică pe termen scurt pe stabilirea și diferențierea unei soluții viabile la o singură problemă.

dovadă sigură a resurselor menajere

Arhitectura lor se referă la furnizarea de resurse de calcul, nu doar stocare. De exemplu, dacă computerul dvs. are o mare putere de procesare, îl puteți închiria pe MaidSafe. Lățimea de bandă sau conectivitatea consecventă și fiabilă sunt, de asemenea, resurse de calcul valoroase pe care le puteți tranzacționa pe MaidSafe.

MaidSafe va face posibilă utilizarea rețelei în mod anonim. Acest lucru oferă o confidențialitate suplimentară stocării fișierelor atunci când este combinată cu criptarea end-to-end și stocarea fragmentată.

foaie de parcurs pentru maidsafe

Proiectul se află încă în stadiul de dezvoltare alfa. Nu are încă toate caracteristicile sale. Cu toate acestea, ei fac progrese în dezvoltare, intrând în Alpha 2 în ultimele luni.

Concluzie

Viitorul stocării descentralizate este interesant. Are potențialul de stocare mai rapidă, mai ieftină și mai sigură pentru adoptare pe scară largă. Deși concurența este acerbă în acest spațiu, în cele din urmă va fi bună pentru tehnologia rezultată. Toate aceste echipe lucrează din greu pentru a-și îmbunătăți și diferenția soluțiile. Dacă viteza, prețul și scalabilitatea se îmbunătățesc, ați putea vedea aceste companii mergând de la picior la picior cu Amazon și Google într-un viitor nu atât de îndepărtat..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map