Obelisk Miner SC1: ASIC-urile open-source au viitor?

Centralizarea minieră rămâne un subiect fierbinte în comunitatea criptomonedelor. Membrii cunoscuți continuă să sublinieze că cota de piață în creștere a Bitmain în Bitcoin (și alte criptoprozi de dovadă de lucru) este o sursă majoră de îngrijorare. Minerul SC1 a fost lansat recent și compania din spatele platformei adoptă o abordare dură împotriva furnizorilor ASIC monopolici. Obeliscul aduce o abordare alternativă la mineritul ASIC, dar poate pune puterea înapoi în mâinile oamenilor?

Cine este obelisc?

Obelisk este aceeași echipă din spatele Siacoin, soluția descentralizată de stocare în cloud care ia în considerare Microsoft și Amazon. Sia folosește, de asemenea, dovada muncii pentru a-și securiza rețeaua și, prin urmare, se confruntă cu unele dintre aceleași probleme miniere ca Bitcoin. În acest scop, echipa de la Obelisk speră să provoace companii dominante în materie de aprovizionare, cum ar fi Bitmain, construindu-și propriile ASIC pentru piețele miniere Sia și Decred:

Anunțând pre-vânzarea minerului Obelisk Sia ASIC! Prevânzarea începe miercuri la ora 14:00 EST, va fi deschisă timp de 7 zile. https://t.co/CgbwRKCsIc

– Sia Tech (@SiaTechHQ) 23 iunie 2017

Problema

Bitcoin este o metodă rapidă, fără încredere, de schimb de valoare la nivel mondial. Dar o monedă descentralizată nu are prea mult sens dacă infrastructura utilizată pentru a o asigura nu este. Bitmain este unul dintre cei mai mari furnizori de hardware ASIC pentru minerit, dacă nu chiar cel mai important. Poziția lor puternică le-a câștigat totuși o reputație destul de notorie în cercurile cripto.

Zach Herbert, unul dintre membrii de bază ai Sia, a subliniat unele dintre problemele pe care mineritul centralizat le poate provoca într-o postare la începutul acestui an (2018):

Bitmain are o experiență puternică în Bitcoin de a lucra activ pentru a submina dezvoltarea de bază, blocând actualizările importante ale rețelei (Segwit), susținând furci controversate (Bitcoin Cash), construind în spate (Antbleed) și multe altele. Considerăm Bitmain un actor rău în spațiul criptomonedelor.

Cuvintele sale au venit după ce Bitmain a surprins întreaga piață minieră Siacoin cu anunțul Antminer A3. O platformă concepută special pentru a exploata Siacoin și pentru a concura cu oferta Obelisk:

Bitmains A3 Antminer. O lansare surpriză pentru a concura în mineritul Siacoin

Bitmains A3 Antminer. O lansare surpriză pentru a concura în mineritul Siacoin.

Bineînțeles, acest lucru nu a căzut bine cu minerii Siacoin care au precomandat deja minerul Obelisk cu jumătate de an mai devreme. Pentru a adăuga acea palmă, Bitmain oferea clienților un termen de livrare de 10 zile la comenzi. Acest lucru a permis în mod eficient cumpărătorilor A3 să înceapă să aducă profituri cu aproape șase luni înainte ca cumpărătorii SC1 să primească chiar platformele lor. Dacă a existat vreodată o declarație de război în minarea criptomonedelor, aceasta a fost.


Mai mult, în așteptarea primirii SC1-urilor, profitabilitatea continuă să scadă pe măsură ce mai mulți mineri securizează rețeaua și dificultatea algoritmică crește. Vedeți situația dificilă. Ce trebuie să facă un producător? Ei bine, Obeliscul poate avea o soluție. Sau cel puțin așa se spune.

Platforma de lansare

Launchpad este un serviciu relativ nou de la Obelisk care își propune să rezolve problema minerilor la scară largă care subcotează noi jucători pe piață. Obelisk intenționează să dezvolte, în parteneriat cu noii creatori de monede, un algoritm unic de extracție și ulterior hardware de extracție pentru acel algoritm.

Acest serviciu ar trebui să le permită dezvoltatorilor de monede să controleze lansarea propriei monede ascunzând detaliile hardware și algoritmice din față. După lansarea monedei, ASIC-urile pot fi distribuite uniform către comunitate pentru a se asigura că puterea de procesare nu este controlată sau exploatată în secret de câțiva jucători mari, cum ar fi Bitmain..

Mineri de obelisc pentru rețelele Siacoin și Decred

Mineri de obelisc pentru rețelele Siacoin și Decred

Mai mult decât atât, Obelisk își propune să mențină terenul de joc echivalent, oferind publicității proiectele la lansare. Acest lucru va permite producătorilor concurenți să aducă propriile versiuni pe piață la timp. Este o viziune destul de măreață, dar Obelisk consideră că aceștia ar putea fi primii pași către crearea unui standard la nivel de industrie pentru hardware-ul minier, care are ca principiu de bază descentralizarea.

Sună bine. Deci, care este captura? Ei bine, serviciul vă va restitui 10 milioane de dolari pentru a obține propriul Launchpad. Teoria spune că un ASIC și un algoritm unic ar trebui să ofere primei generații de mineri un avans de patru luni. Acest lucru ar fi teoretic suficient timp pentru a recupera costurile și a continua să concureze până când ASIC-urile mai bune vor intra pe piață.

Drama continuă

În ciuda unei încercări destul de nobile de a aborda centralizarea minieră, Obelisc continuă să se confrunte cu câteva dintre propriile controverse. Specificația originală a minerilor SC1 în iulie 2017 a fost anunțată cu o rată de hash de 800 GH / s +. În luna mai a acestui an (2018) echipa a anunțat doar testarea cipurilor a dezvăluit viteze de aproximativ 550 GH / s. Din păcate, Obelisk nu a reușit să își îndeplinească promisiunile privind rata hash inițială și în prezent vinde produsul final prin intermediul site-ului web la 550 GH / s.

Pentru a adăuga la dramă, mulți utilizatori nu au primit de fapt comenzile lor la timp iar Obelisk a trebuit să compenseze clienții pentru pierderea veniturilor din minerit. În cele din urmă, și poate cel mai controversat, echipa a decis recent să forțeze rețeaua Sia într-un efort de a bloca concurența de la Bitmain și Innosilicon. Această mișcare a beneficiat în mod clar clienților Obelisk. O mișcare destul de amuzantă dacă considerați că pentru a preveni influența monopolului, acum și-au creat propria lor.

Obelisc Miner: un model pentru viitor sau un mod de trecere?

În ciuda viziunii lui Satoshi despre un viitor mai echitabil pentru finanțe, se pare că lupta pentru putere și control continuă. Este clar că Bitmain continuă să facă, bine #bitmainthings. Deci, este de înțeles de unde provin echipa din spatele lui Sia și Obelisk.

Acestea fiind spuse, însă, prin propriile lor cuvinte, Obelisk admite că Launchpad va fi inițial centralizat în jurul unui singur producător ASIC la început. Mai mult, în afară de promisiunile lor, cum va ști de fapt comunitatea dacă nu au reținut un număr de platforme pentru a extrage în secret monede pentru ei înșiși?

Respectați susținătorii cripto, cum ar fi Andreas Antonopolous, au subliniat anterior efectele nocive pe care le poate aduce efectiv rezistența ASIC. Totuși, asta nu îi va descuraja pe fanii Siacoin. Cu atât de multe provocări în acest spațiu, poate minerul obelisc să fie un model pentru viitor? Cine știe. Deocamdată, centralizarea minieră va rămâne un subiect fierbinte.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map