Monede digitale: un salvator Iran, Venezuela, în mijlocul sancțiunilor și al inflației?

Atât Iranul, cât și Venezuela se confruntă în prezent cu un val de sancțiuni financiare impuse de Statele Unite. Așa cum v-ați putea aștepta, guvernele lor respective caută în mod activ modalități de a le ocoli.

Acestea fiind spuse, utilizarea monedelor digitale ar permite partenerilor comerciali să efectueze tranzacții cu cele două națiuni, în afara sistemului monetar internațional standard și ar contribui la menținerea economiilor deschise.

Acest lucru pare cu siguranță răspunsul chiar acum, dar această strategie ar putea funcționa?

Situația din Venezuela

Din 2015 Venezuela a fost respinsă de sancțiunile impuse de administrația Obama în temeiul Ordinului executiv (E.O) 13692, care viza „blocarea proprietății și suspendarea intrării anumitor persoane care contribuie la situația din Venezuela”.

Potrivit unui declarație emisă de Casa Albă, sancțiunile au fost instituite pentru a împiedica președintele venezuelean, Nicolás Maduro, și administrația sa, să profite de sistemul financiar al SUA pentru a-și jefui țara.

Guvernul Statelor Unite a acuzat guvernul lui Maduro că a închis membrii opoziției și a folosit violența pentru a suprima libertatea de exprimare.

Corupția pe scară largă în rândul oficialilor guvernamentali și încercările de lichidare a bunurilor publice au dus, de asemenea, la punerea în aplicare a sancțiunilor.

La momentul impunerii, o majoritate a populației din Venezuela se confrunta cu o penurie severă de alimente și avea un acces extrem de limitat la îngrijiri medicale și facilități de bază. Din păcate, acest lucru este în continuare cazul.

Venezuelenii suferă sărăcie debilitantă. Imaginea de aici prezintă un barrio venezuelean construit pe un deal cu un tunel de autostradă în partea de jos.

Sancțiunile SUA și corupția pe scară largă au devastat economia venezueleană.

Ultima rundă de sancțiuni a fost impusă în mai, după ce Maduro a câștigat alegerile prezidențiale. Au interzis companiilor și cetățenilor americani să cumpere datoriile Venezuelei sau să se implice în creanțe guvernamentale.

Rata inflației Venezuela

Conform celor mai recente statistici de FMI, națiunea sud-americană va avea o rată a inflației de aproximativ 1.000.000 la sută până la sfârșitul anului 2018.


În februarie, țara a lansat propria criptomonedă, Petro, aparent susținută de rezervele de minerale și petrol ale țării. Aceasta a încercat să ocolească sancțiunile SUA.

Un avantaj major al monedelor digitale pentru economie este că, deși sunt volatile, bolívarul venezuelean este mult mai rău. Sângerează valoare aproape în fiecare zi.

Cu toate acestea, există câteva probleme cu adoptarea criptomonedei, deoarece salariul minim este prea mic pentru a avea un impact semnificativ asupra cripto-economiei venezuelene pe termen scurt..

Acest lucru are în vedere faptul că salariul minim lunar al țării este de aproximativ 1,61 USD. Este vorba de aproximativ 0,00020 bitcoin. Acestea fiind spuse, se spune că criptomoneda Dash este foarte bine primită în țară, utilizarea acesteia depășind toate celelalte criptomonede.

Potrivit Dash Force News, se spune că peste 500 de comercianți folosesc moneda digitală peer-to-peer larg răspândită, care se mândrește cu peste 10.000 de utilizatori.

Iran și criptomonede

Spre deosebire de economia venezueleană, care a fost devastată de corupție și sancțiuni și literalmente în genunchi, economia iraniană se află într-o virtuală numărătoare inversă pentru impunerea de sancțiuni de către Statele Unite.

Acest lucru se întâmplă după retragerea Americii din acordul nuclear iranian în mai, cu prima rundă de sancțiuni care va afecta țara pe 6 august 2018.

Domeniile care vor fi afectate în acest caz includ achiziționarea de dolari SUA, tranzacții cu aur și alte metale prețioase, aviație și industria auto.

Cu mai puține țări care caută să tranzacționeze cu Iranul de teama de a pedepsi sancțiunile din Statele Unite, criptomonedele par opțiunea logică. Cu toate acestea, națiunea din Golful Arabiei are o relație de iubire-ură cu monedele digitale.

În aprilie, banca centrală a țării a interzis băncilor să tranzacționeze în criptomonede pe fondul preocupărilor legate de spălarea banilor. Pentru a atenua efectele scăderii valorii monedei sale, Iranul a făcut, de asemenea, ilegală schimbul de bani în afara sistemului său bancar.

Potrivit ministrului tehnologiei informației și comunicațiilor din Iran, Mohammad Javad Azari-Jahromi, obiectivul era să nu desființeze complet utilizarea monedelor digitale cu totul, dar pentru a împiedica ieșirea din țară a valutei străine.

Acestea fiind spuse, guvernul său a lansat, de asemenea, simultan un proiect local de criptomonede pe bază experimentală. Proiectul a fost inițiat pentru a testa modalitățile prin care cripto-ul ar ajuta la susținerea economiei odată ce sancțiunile SUA vor fi lovite.

În prezent, unele unități iraniene acceptă depozite de criptomonede. Potrivit Cryptoslate, platforma de rezervări hoteliere online, HotelsInIran, încurajează utilizarea Bitcoin, Cash Bitcoin și Ethereum pentru a rezerva cazare în Iran.

Dar acest lucru nu este evident ilegal, având în vedere că acestea sunt în principal depozite și că nu au loc schimburi valutare în țară.

Iranul se pregătește pentru sancțiunile și inflația SUA. Aceste imagini arată orașul Teheran, capitala Iranului, cu munți și ceață în fundal.

Iranul ar putea lansa propria criptomonedă în curând, pe fondul sancțiunilor americane care se apropie.

Confiscarea activelor deținătorului criptografic iranian

Guvernul SUA a confiscat bitcoin de la iranieni în circumstanțe neclare. Această tendință îngrijorătoare a dus la implicarea Asociației Iranului Blockchain. Până acum au fost confiscate cel puțin 500 de bitcoin evaluate la 5,77 milioane de dolari.

Cu toate acestea, guvernul iranian nu a fost implicat în această problemă, deoarece tranzacționarea în monede digitale în țară este ilegală.

Concluzie

Cu privire la faptul că criptomonedele pot rezolva situația din Venezuela, țara are pur și simplu prea multe probleme interne pentru ca economia sa să facă progrese semnificative pe termen scurt.

În ceea ce privește Iranul, țara exportă mult petrol în țări cu influență economică, cum ar fi China, care importă aproximativ 650.000 de barili pe zi.

Folosirea acestei resurse și convingerea țărilor importatoare să-și folosească criptomoneda (pe care încă nu a lansat-o) ar ajuta cu siguranță să protejeze economia Iranului împotriva sancțiunilor, cel puțin teoretic.

Dar, în realitate, o combinație de forțe economice ar decide în cele din urmă soarta sa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map