Internet descentralizat – resurse accesibile și confidențialitate pe web

Ați auzit multe despre descentralizare în ultima vreme, dar ce este exact internetul descentralizat? Și ce își doresc oamenii când o caută?

Internetul cuprinde o rețea de rețele și, dacă o singură piesă eșuează, internetul în ansamblu continuă să funcționeze. Este posibil să fi experimentat momente în care nu v-ați putut conecta la contul dvs. de internet, de exemplu. Poate că un server s-a prăbușit. Sau poate un cablu deconectat. Dar când v-ați conectat din nou, ați văzut că internetul continua să funcționeze fără dvs. Și astfel lumea se întoarce. Internetul există ca o structură descentralizată, pentru început.

Cu toate acestea, unele aspecte ale internetului funcționează sub o autoritate centralizată. De exemplu, dacă doriți să publicați un nou site web, trebuie să achiziționați un nume de domeniu de la un furnizor, deoarece o autoritate centrală controlează numele de domeniu.

Dar oamenii reclamă administrarea peer-to-peer a numelor de domenii? Oare chiar oamenii se gândesc la administrarea numelor de domeniu? Să aruncăm o privire mai atentă.

Infrastructură

Internetul definește o infrastructură, similară cu instalațiile sanitare sau cu o rețea electrică. Un sistem sanitar menține un rezervor de apă potabilă și o rețea de conducte și comenzi. Dacă o casă nouă dorește apă curentă, există un protocol pentru a aduce acea apă. Așa este și cu internetul.

Utilizatorii cer totuși instalații sanitare noi? Când oamenii își pornesc computerele, internetul se conectează, tranzacțiile comerciale, totul funcționează normal și acest lucru pare a fi suficient pentru majoritatea populației.

World Wide Web

Când oamenii vorbesc despre un internet descentralizat, uneori sună mai mult ca și cum ar face referire la internetul mondial. Tim Berners-Lee a creat web-ul în 1989 și funcționează ca un strat deasupra internetului. Funcționează în primul rând ca o interfață cu utilizatorul și oferă browsere și linkuri, astfel încât oamenii să poată naviga către site-uri web.

S-ar putea să vă gândiți că un internet descentralizat ar putea aduce o interfață de utilizator mai bună atunci. Dar oricine se confruntă cu interfața de utilizare a portofelelor tipice de criptomonede și a site-urilor blockchain ar putea fi foarte sceptic.

Web-ul a implementat o serie de opțiuni de proiectare împotriva cărora oamenii rezonabili ar putea argumenta. Dar centralizarea nu se clasează cu greu ca o problemă. Utilizatorii își aleg în mod liber propriul browser. Ei decid dacă doresc un browser de la o mare corporație centralizată precum Microsoft sau Google sau de la un produs mai mic, cum ar fi Tor.

Proiectul Tor

Browser Tor

Browser Tor


Oamenii care solicită un internet descentralizat caută confidențialitate și controlul propriilor date.

Informaticienii au fondat Proiectul Tor în decembrie 2006 cu misiunea de a permite comunicarea anonimă. Evident, comunicarea anonimă impune confidențialitatea. Tor, un acronim pentru „routerul de ceapă”, protejează împotriva supravegherii rețelei și a analizei traficului.

Ruterul de ceapă oferă anonimat cu un algoritm de straturi de-a lungul căii de comunicare. Fiecare strat știe doar despre stratul dinaintea lui și stratul după acesta. Originea și destinația finală rămân necunoscute straturilor intermediare. În criptomonedă, unele monede de confidențialitate, cum ar fi Monero, implementează un algoritm similar.

Tor publică multe produse, inclusiv Browser Tor. Browserul Tor se bazează pe aceeași bază pe care o folosește Firefox, iar Tor îl oferă ca software gratuit și open source. Dar nimic nu vine cu adevărat gratuit.

Utilizatorii de browsere corporative plătesc permițând acestor corporații să culeagă date despre utilizatori. Utilizatorii browserului Tor plătesc în primul rând cu timpi de răspuns mai mici și cu o experiență de utilizare în general mai greoaie. În plus, unele site-uri web necesită conturi de autentificare ale utilizatorilor, astfel încât să le oferiți identitatea oricum.

OpenBazaar

Pagina principală a OpenBazaar.

Pagina principală a OpenBazaar

Publicitatea direcționată apare ca unul dintre cele mai enervante aspecte ale furnizării informațiilor dvs. personale pe internet. Fiecare achiziție pe care o faceți definește un aspect exploatabil al personalității dvs., iar agenții de publicitate vă urmăresc mereu.

OpenBazaar oferă o piață online peer-to-peer fără intermediari și fără taxe pentru utilizarea platformei. Cumpărați și vindeți pe OpenBazaar descărcând aplicația lor. Acest lucru vă face un nod în rețea și, spre deosebire de site-urile tradiționale de comerț electronic, nu există reguli de autoritate centrală.

Puteți efectua plăți cu peste cincizeci de criptomonede diferite. Iar tranzacțiile dvs. sunt sigure și anonime.

Pentru a evita escrocheriile și a asigura satisfacția clienților, OpenBazaar folosește o caracteristică a Bitcoin cunoscută sub numele de escrow cu mai multe semnături. Cumpărătorul și vânzătorul sunt de acord cu o terță parte de încredere reciprocă înainte de a face tranzacții. Plata se duce către un cont escrow. Dacă tranzacția satisface atât cumpărătorul, cât și vânzătorul, fondurile sunt eliberate. În cazul unei dispute, terțul de încredere soluționează problema.

Plutind deasupra norului

Internetul domnește ca o platformă pentru desfășurarea afacerilor și, în consecință, afacerile trec la descentralizare prin cloud computing. Organizațiile de servicii cloud oferind resurse de calcul virtuale, configurabile. Aceasta înseamnă că companiile nu trebuie să dețină propriile servere și mainframe (cunoscute în industrie sub numele de „fier mare”) și nu trebuie să achiziționeze resurse de la un centru de date fizic.

Furnizorii de cloud permit utilizatorilor să creeze și să configureze calculatoare virtuale în software. Utilizatorii creează astfel servere la fel de puternice sau modeste pe cât le impun nevoile lor.

Dar furnizorii de cloud precum Amazon Web Services (AWS) și Microsoft Azure dețin cantitatea masivă de echipamente necesare pentru această sarcină. Și, deși cloud-ul eliberează companiile de nevoia de a achiziționa și întreține propriile lor fier și servere, serviciile cloud sunt scumpe.

Computarea descentralizată blockchain poate înlocui cloud-ul?

Cel mai simplu serviciu oferit de cloud computing trebuie să fie spațiul pe disc pentru stocarea fișierelor. Puneți un fișier pe un sistem din cloud, apoi preluați-l mai târziu.

Într-un scenariu de stocare a fișierelor blockchain, există o rețea peer-to-peer. Nodurile cu capacitate excesivă de disc închiriază spațiu pe disc clienților. Clienții încarcă, stochează și descarcă fișiere după cum este necesar. Utilizatorii plătesc cu criptomonedă pe un blockchain. Fișierele clienților sunt criptate, împiedicând gazda sau oricine altcineva să citească date private. Fișierele sunt, de asemenea, împărțite în mai multe părți și distribuite pe mai multe noduri. Această distribuție impune, de asemenea, confidențialitatea, deoarece o gazdă are doar un fragment din informațiile utilizatorului.

Rețineți că în acest proces, nicio autorizare centralizată nu controlează sau vinde spațiul pe disc. Colegii vând spațiul disponibil pe disc către alți colegi.

Mai multe companii oferă acum platforme pentru stocare folosind blockchain-uri descentralizate. Platforma de stocare Sia lansat în 2015, iar Siacoin alimentează comerțul în rețeaua lor. În mod similar, Storj oferă și stocare descentralizată și folosește monede Storj. În cele din urmă, proiectul Filecoin dezvoltat de Protocol Labs reprezintă o altă alegere populară.

Internet descentralizat – Gânduri de încheiere

Într-o oarecare măsură, descentralizarea se află în ochiul privitorului.

Rețeaua blockchain pentru Bitcoin este descentralizată în termeni de algoritm consens. Dar, având în vedere costul resurselor hardware și al energiei electrice, este necesară bogăția pentru exploatarea acesteia. Și bunul simț simplu ne spune că majoritatea bogăției Bitcoin este centralizată la câțiva adoptatori timpurii bogați.

Când oamenii vorbesc despre un internet descentralizat, esența problemei pare să fie lipsa de confidențialitate pe web, lipsa de control asupra datelor noastre personale și dorința de resurse accesibile.

Niciun produs nu definește internetul descentralizat, dar tehnologia blockchain oferă cel puțin unele capabilități pentru a atinge aceste obiective într-o varietate de domenii funcționale. Timpul va spune dacă produsele oferite îndeplinesc sau nu așteptările utilizatorilor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map