Insulele Crypto plutitoare și vânătoarea unei utopii descentralizate

Insulele Crypto plutitoare și competiția pentru talentul descentralizat

Blue Frontiers, o companie axată pe construirea de locuințe permanente pe mare, a semnat recent un memorandum de înțelegere cu Polinezia Franceză cu privire la The Floating Island Project.

Înainte de a despacheta acest pachet de „ce sunt acești oameni cripto până acum”, merită să treceți peste conceptul de seasteading. Având un picior în ficțiunea științifică și un alt picior în realitate, conducerea de seastead este conceptul că locuințele marine permanente pot rezolva o multitudine de probleme socio-economice, politice și de mediu.

seastead

Un viitor concept pe termen mediu dezvoltat de inginerii olandezi Blue Frontier la Blue21

Ecosistemul Frontierelor Albastre constă dintr-o platformă fizică numită Seastead și o platformă legală numită SeaZone. Blue Frontiers caută, de asemenea, să lanseze Varyon, un simbol care are ca scop creșterea variației guvernării pentru a cumpăra bunuri și servicii în ecosistemul Blue Frontiers.

Varyon vă permite să faceți orice, de la cumpărarea sau închirierea spațiului pe un Seastead, înregistrarea companiilor sau devenirea unui „rezident virtual” într-o zonă frontieră albastră.

Videoclipul aduce un punct interesant – 7,6 miliarde de oameni trăiesc sub autoritatea a aproximativ 193 de guverne terestre. După cum am văzut cu orice știre încă din zorii timpului, guvernele centrale variază de la cel mai mediocru la cel genocid în cel mai rău caz.

Frontierele Albastre nu este singurul proiect care urmărește să îmbrățișeze dorința umană de libertate care nu este legată de o anumită națiune sau guvern. Luați misiunea Ledger Atlas, aprobată de Tim Draper, în Papa Noua Guinee, pentru a proiecta și a opera o zonă economică specială pentru cripto, blockchain și inovație. În plus, țări precum Singapore, Malta, Elveția, Insulele Cayman, Lichtenstein și alte țări mai mici sunt atrăgătoare cu politici și stimulente pentru blockchain și digital-friendly pentru cetățeni.

Căutarea distopică a utopiei

Ideea amintește ușor de Galt’s Gulch – un teren de peste 11.000 de acri de pământ fertil în văile Anzilor chilieni, numit după o locație fictivă în care inovatorii harnici și competenți ai lumii au fugit în Atlas Shrugged de Ayn Rand (relevant și aici).

Locuitorii din Galt’s Gulch Chile erau un încercare serioasă de a construi un sanctuar pentru comercianții liberi și anarho-capitaliști unde locuitorii ar putea lucra în timp ce se bucură de climatul și taxele scăzute din Chile, cu un economie bazată pe Bitcoin.

„Suntem foarte bucuroși să oferim răgazul din lumea occidentală a guvernelor opresive oamenilor cu libertate în care pot construi o comunitate nouă și mai prosperă”, a scris Jeff Berwick, unul dintre fondatorii Galt’s Gulch Chile, în mai 2013..

„Bitcoin ca moneda John Galt? De ce nu ar trebui să fie? ”- Ken Johnson, un alt fondator și partener de conducere.

Ideea s-a dezvăluit în doi ani de la lansarea sa din 2012 din cauza conflictelor personale și juridice, iar ceea ce The Economist a numit „paradisul Bitcoin” arată acum ca un vis nebun utopic.

Deși s-ar putea să se grăbească să anuleze Gul’s Gulch Chile ca un argument elaborat, mai multe părți implicate au acuzat conducerea de corupție.

Galts Gulch„Un con de această magnitudine ar fi putut exista doar în comunitatea libertariană, deoarece [Johnson] și-a folosit paranoia și neîncrederea în guvern pentru a spune:„ Pune totul într-o încredere, nu voi spune nimănui cine ești, nu lăsa oricine află că investești și prefer să folosești metal prețios sau Bitcoins, astfel încât să nu poată fi urmărit ”, a menționat potențialul investitor Josh Kirley. „Chiar a funcționat bine, indiferent dacă a fost intenționată sau doar furtuna perfectă”.

Cu toate acestea, merită să creditați GGC pentru încercarea sa timpurie (pentru criptare) de a construi o economie bazată pe active digitale. Din punct de vedere perspectiv, prețul Bitcoin planat a fost de aproximativ 125 USD pe durata încercării. Ironia este că vânzările de 1,5 milioane de dolari în Bitcoin GGC au putut genera în 2013 ar fi aproximativ 10 – 105 milioane dolari astăzi (presupunând fluctuațiile prețurilor în 2013, informații furnizate de The Economist).

Modelele de guvernanță bazate pe blockchain nu erau neapărat la fel de concretizate ca atunci. Lipsa transparenței și a încrederii ar fi fost ușor rezolvată astăzi printr-o varietate de oferte.

Gânduri finale

Seasteading își propune să ofere o soluție, dacă nu practică cel puțin teoretic cathartică, pentru populația lumii care dorește să exercite opționalitatea unde și cum trăiește. Acest lucru se joacă împreună cu tema comună conform căreia modelele de guvernanță bazate pe blockchain vor obliga guvernele tradiționale să concureze pentru o comunitate descentralizată de indivizi mobili din punct de vedere economic și social..

O întrebare mai bună de pus nu este „se va întâmpla”, ci „ce se întâmplă dacă?”

Vor guvernele să vadă căpeteniile și cetățenii digitali ca pirați care evită impozitele sau își vor schimba pozițiile în materie de reglementare și impozite pentru a potoli masele de talente??

Numai timpul va spune.

Strângerile ideologice și naivitatea înrădăcinate în paranoia și neîncrederea instituțiilor centralizate, cum ar fi guvernul, un sentiment care este baza sau catalizatorul multor oameni atrași de blockchain, nu pot merge decât atât de departe.

Depinde de platformele frontale care caută să ofere o cetățenie digitală viabilă și preferabilă pe uscat sau pe mare (sau aerian … sau spațial) pentru a îndrepta greșelile unei lumi nașterii blockchain cu picioare de cerb și pentru a crea o alternativă care s-ar putea schimba în cele din urmă cum funcționează lumea.

Resurse și credite:

Vice: https://www.vice.com/en_us/article/bn53b3/atlas-mugged-922-v21n10

The Economist: https://www.economist.com/schumpeter/2013/12/26/bitcoin-paradise

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map