Inițiativele privind schimbările climatice Blockchain pot ajuta la combaterea încălzirii globale?

Blockchain a fost promovat ca o soluție pentru probleme de la vindecarea cancerului la legitimarea piața neagră din sistemul penitenciar american. În timp ce unele cazuri de utilizare sunt cu siguranță mai slabe decât altele, în prezent există o mare încredere în soluțiile de schimbare climatică blockchain. Dar este justificat?

Problema schimbărilor climatice se înrăutățește

În octombrie anul trecut, ONU a lansat cel mai puternic avertisment despre schimbările climatice încă. Ne-au mai rămas doar doisprezece ani pentru a restricționa încălzirea globală la maximum 1,5 C (2,7 F) comparativ cu nivelurile preindustriale. Chiar și jumătate de grad dincolo de acest lucru va aduce riscuri mult mai grave de căldură extremă, secetă și inundații. În plus, daunele provocate de schimbările climatice sunt se așteaptă să strămute peste 143 de milioane de oameni în următoarele trei decenii, care vor fi obligați să fugă de casele lor pentru a scăpa de problemele legate de climă.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice își propune să limiteze creșterea la mai puțin de 2 C. Prin urmare, realizarea creșterii cu 1,5 C se află la capătul ambițios al angajamentului existent. Acordul de la Paris impune fiecărei țări să își definească propriile contribuții la eforturile de restricționare a schimbărilor climatice. Contribuția fiecărei țări se numește contribuție determinată la nivel național (NDC). Fiecare națiune trebuie să se asigure că obiectivele sale devin din ce în ce mai ambițioase în timp.

Este important de menționat că Acordul de la Paris nu are nicio caracter executoriu legal și că fiecare țară participă prin consens. Dacă țările încep să plece, acordul ar putea să se destrame și să lase lumea fără nicio soluție la problema creșterii temperaturilor globale.

Poate ajuta Blockchain?

Măsurarea și urmărirea sunt provocările esențiale în combaterea schimbărilor climatice. Acest lucru nu se aplică doar la nivelul macro necesar verificării modului în care națiunile progresează în eforturile lor de reducere a emisiilor de carbon. Afacerile și oamenii trebuie să participe. În cuvintele expertului în management Peter Drucker: „Ceea ce se măsoară, se gestionează”.

Blockchain oferă un mijloc de stabilire a unui singur punct de adevăr între entități prin aplicarea metodelor de consens. Activele din lumea reală pot deveni tokenizate pe blockchain, inclusiv credite de carbon sau energie verde. Aceste active sunt tranzacționabile, creând valoare și stimulând eforturile privind schimbările climatice în cadrul națiunilor și întreprinderilor.

În ianuarie 2018, Națiunile Unite a anunțat formarea Coaliția pentru lanțul climatic. Anunțul a subliniat misiunea grupului în „promovarea colaborării între membrii care lucrează la probleme de interes comun și pentru a contribui la îmbunătățirea integrității de mediu și a rezultatelor aplicațiilor DLT pentru climă”. Coaliția are acum peste o sută de membri, inclusiv ONG-uri, firme de consultanță și diverse companii și asociații blockchain.

Grupuri Blockchain privind schimbările climatice

Având în vedere eforturile ONU, pare inevitabil ca blockchainul să aibă un rol de jucat în viitorul gestionării schimbărilor climatice. Cu toate acestea, inițiativa ONU nu este singura. Mai multe alte grupuri și proiecte privind schimbările climatice blockchain lucrează pentru a continua efortul. Iată doar câteva.


Blockchain Climate Institute

Blockchain Climate Institute este o entitate internațională, non-profit, condusă de voluntari. Acționează ca un grup de reflecție, precum și ca un grup de advocacy pentru inițiativele blockchain privind schimbările climatice. Declarația misiunii Institutului este „de a sensibiliza comunitatea internațională de politici privind schimbările climatice cu privire la potențialul imens al tehnologiei Blockchain de a spori considerabil acțiunile climatice”.

Acesta își propune să realizeze această misiune în trei domenii:

  • Abordarea fluxurilor de finanțare a schimbărilor climatice, și anume contribuția la completarea decalajului de finanțare dintre investițiile necesare pentru schimbările climatice și suma pe care țările s-au angajat deja să o plătească în temeiul acordului de la Paris
  • Creșterea transparenței finanțării climatice
  • Ajutarea țărilor în curs de dezvoltare la accesarea finanțării climatice

Blockchain Climate Institute

Pagina principală a Blockchain Climate Institute

Există un grup impresionant de experți din sectoarele schimbărilor climatice și blockchain care se află în consiliul consultativ al Institutului. Acestea includ fostul director al schimbărilor climatice de la Banca Mondială și un fost director al Institutului canadian de cercetare blockchain (organismul profesional cofondat de Don și Alex Tapscott).

Fundația Blockchain for Climate

Fundația Blockchain for Climate are un singur obiectiv clar: pune Acordul de la Paris pe blockchain. Este un proiect ambițios, care implică fiecare țară aderarea la un singur registru blockchain și înregistrarea transparentă a propriilor investiții și contribuții la schimbările climatice. Dacă va fi eliminat, va fi un record global al schimbărilor climatice blockchain aproape global.

Evident, un astfel de registru global ar fi un instrument puternic în măsurarea și gestionarea impactului inițiativelor legate de climă. Cu toate acestea, ar reprezenta, de asemenea, o demonstrație impresionantă a potențialului tehnologiei blockchain utilizate definitiv la nivel internațional.

Fundația Blockchain for Climate

Pagina principală a Fundației Blockchain for Climate

Fundația Blockchain for Climate are sediul în Canada. Ca atare, începe cu punerea contului național canadian de carbon pe blockchain. Acest lucru va funcționa ca o dovadă a conceptului, demonstrând altor țări ceea ce este posibil cu instrumentele de schimbare climatică blockchain. Fundația convoacă, de asemenea, un grup de lucru format din reprezentanți ai guvernului pentru a ajuta la îndrumarea și dezvoltarea instrumentului.

Inițiativa Climate Ledger

Inițiativa Climate Ledger este un alt grup dedicat cercetării și dezvoltării soluțiilor blockchain privind schimbările climatice. Misiunea declarată este „de a accelera acțiunile climatice în conformitate cu Acordul climatic de la Paris și cu obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) prin inovație bazată pe blockchain aplicabilă atenuării, adaptării și finanțării schimbărilor climatice”.

CleanTech21, o fundație pentru dezvoltare durabilă cu sediul la Zurich, se află în spatele inițiativei. Ambele guverne din Elveția și Liechtenstein acordă finanțare inițiativei Climate Ledger.

În decembrie anul trecut, Inițiativa a publicat o lucrare cuprinzătoare detalierea diferitelor moduri în care inițiativele blockchain privind schimbările climatice ar putea ajuta la dezvoltarea cauzei. Acestea au inclus utilizarea blockchain-ului în stabilirea prețurilor și taxării carbonului, precum și finanțarea colectivă bazată pe simboluri pentru inițiativele privind schimbările climatice. Un alt exemplu este blockchain-ul în dezvoltarea energiei regenerabile.

Concluzie

La fel ca tehnologia în sine, inițiativele blockchain privind schimbările climatice sunt încă la început. Faptul că există o multitudine de grupuri bazate pe cercetare și grupuri de reflecție reflectă acest lucru. În acest stadiu incipient, mulți dintre ei lucrează separat, dar în direcția acelorași obiective.

Pe măsură ce blockchain-ul se maturizează, iar guvernele și întreprinderile câștigă încredere în noua tehnologie, este probabil ca multe dintre aceste grupuri disparate să se consolideze în inițiative mai largi și mai puternice. Când se va întâmpla acest lucru, vom vedea adevăratul potențial al impactului blockchain-ului în inversarea schimbărilor climatice.

Imagine prezentată prin amabilitatea Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map