Fondurile mutuale Blockchain sunt viitorul investițiilor?

În timp ce Bitcoin a fost primul caz de utilizare major al blockchain-ului, tehnologia a reprezentat o revoluție FinTech. Plățile peer-to-peer au evoluat către noi soluții pentru finanțarea comerțului și auditurile financiare, alături de noi instrumente derivate, cum ar fi futures-ul criptomonedelor. Este adevărat că mult așteptatul Bitcoin ETF pare să fie încă departe de a obține aprobarea de reglementare de care are nevoie. Cu toate acestea, fondurile mutuale blockchain ar putea oferi un punct de bază pentru investitorii care doresc să încaseze hype blockchain fără a-și risca fondurile pe piețele volatile ale criptomonedelor..

Pe lângă un vehicul de investiții, blockchain are, de asemenea, potențialul de a agita administrarea fondurilor mutuale tradiționale. În plus, introducerea identităților digitale bazate pe blockchain ar putea reduce povara KYC / AML asupra administratorilor de fonduri.

Aici, ne uităm la toate modurile în care blockchain-ul converge cu fondurile mutuale și la ceea ce ar putea fi posibil în viitor.

Fonduri mutuale Blockchain și ETF – Investiții în potențialul de creștere al Blockchain

În timp ce mulți au o credință puternică în viitorul tehnologiei blockchain, investițiile în criptomonede pot fi o afacere riscantă din cauza volatilității piețelor. În plus, riscurile de a investi în criptomonede individuale sunt comparabile cu investițiile în acțiuni individuale – este ca și cum ai pune toate ouăle într-un singur coș. Majoritatea consilierilor financiari recomandă diversificarea ca mijloc de reducere a expunerii la risc. Prin urmare, fondurile mutuale blockchain sau ETF-urile reprezintă un alt mod de a investi în viitorul tehnologiei și ambele oferă o expunere la risc potențial mai scăzută decât investițiile în criptomonede individuale, dar este totuși una dintre cele mai populare oportunități de investiții pe care oamenii le iau, printre altele, precum investițiile în stoc, deoarece există resurse care ajută la acest lucru.

Consilier de acțiuni Motley Fool programul oferă selecții excelente de acțiuni în fiecare lună, pentru a ajuta oamenii cu oportunități de investiții.

Există mai multe fonduri care dețin blockchain sau acțiuni tehnologice conexe ca parte a portofoliului lor. ETF Amplify Transformational Data Sharing (ticker BLOK) este unul dintre cele mai mari, cu active de 110 milioane de dolari în gestiune. Este un fond gestionat activ, care se angajează să investească 80% din activele sale în titluri de participare ale companiilor implicate în blockchain. Totuși, acestea nu sunt start-up-uri blockchain – fondul deține acțiuni în companii precum Overstock, IBM și Intel.

Diagrama BLOK de către TradingView

Un fond similar este Realitatea Acțiunilor NASDAQ NextGen Economy ETF (BLCN), care seamănă mai mult cu un fond index și nu este administrat în mod activ. Un altul este First Trust Indxx Transaction Innovative & ETF de proces (LEGR). Ambele adoptă o abordare similară cu fondul Amplify, investind în acțiuni ale companiilor care se concentrează pe utilizarea și dezvoltarea blockchain-ului.

Desigur, nimic din toate acestea nu este un sfat de investiții. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că stocurile companiilor blockchain pot fluctua împreună cu hype despre prețul BTC, așa că, ca întotdeauna, faceți-vă propria cercetare.

Modelul actual de administrare a fondurilor mutuale

La fel ca multe alte procese financiare, administrarea fondurilor mutuale se bazează în prezent pe multe părți și pași de proces.

Agenții de distribuție sunt terți, nu sunt legați de fondul în sine. Lucrează pentru a aduce investitori în fond. Agenții de transfer pot fi o bancă sau altă instituție financiară desemnată să țină evidența investitorilor și a conturilor acestora. Acest rol include, de asemenea, supravegherea plăților dividendelor și emiterea de declarații către investitori. Orice parte care investește în fondul mutual trebuie să fie supusă verificărilor KYC și AML, efectuate și de agenții de transfer.

Inevitabil, cu atât de multe părți implicate în procesul de înscriere a unui nou investitor, există perioade lungi de tranzacții. De obicei, durează aproximativ trei până la patru zile lucrătoare de la momentul unui nou abonament la punctul de decontare.

Un fond mutual de tip blockchain

Deloitte a făcut anterior unele cercetări privind impactul blockchain-ului asupra administrării fondurilor mutuale. Sucursala din Luxemburg a firmei ulterior a publicat o lucrare detaliind modul în care un fond mutual blockchain poate elimina mulți dintre pașii intermediari implicați în subscrierea la fond. La rândul său, acest lucru reduce substanțial timpii de procesare.

În primul caz, un investitor ar trebui să aibă un portofel digital. Acest portofel ar deține identitatea lor digitală și moneda digitală pe care doresc să o investească în fondul mutual blockchain.

Toți cei care se abonează la un fond mutual trebuie să fie supuși unui cec „cunoașteți-vă clientul” (KYC) și un cec anti-spălare a banilor (AML). Cu o identitate digitală bazată pe blockchain, nu este nevoie ca o terță parte externă să efectueze aceste verificări. Contractele inteligente pe un blockchain pot efectua un cec electronic KYC / AML, apoi pot abona automat acei investitori care trec cu succes cecul.

Restul înscrierii se poate întâmpla practic în timp real. Contractul inteligent al fondului mutual blockchain poate calcula, de asemenea, valoarea activului net (NAV) a investiției și poate procesa transferul de bani digitali în schimbul investiției fondului. Soldurile contului clienților pot fi înregistrate pe blockchain, comunicând cu contractul inteligent după cum este necesar.

Diagrama modelului de fonduri mutuale blockchain

Diagrama modelului de fonduri mutuale blockchain. Credit de imagine: Deloitte

Cu o interfață cu utilizatorul prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, investitorul își poate urmări soldul fondului crescând sau coborând. Când vine momentul plății dividendelor, contractul inteligent execută plata automat, depunând încasările în portofelul digital al clientului. Nu este nevoie ca o terță parte să supravegheze sau să intermedieze niciunul dintre aceste procese, deoarece toate acțiunile au loc automat prin legea codului.

Luând-o mai departe

Într-un alt pas, întregul proces de gestionare a fondurilor ar putea deveni în cele din urmă automatizat folosind blockchain. Trecerea la securitate și jetoane garantate de active înseamnă că, în curând, am putea vedea un fond index bazat pe blockchain care își reechilibrează portofoliul singur. Fondul blockchain ar putea deține jetoane digitale susținute de acțiuni din viața reală. Ar reechilibra portofoliul său de active în conformitate cu regulile programate într-un contract inteligent.

Desigur, există unele compromisuri în eliminarea oamenilor din proces. Se pot întâmpla evenimente de lebădă neagră. Fără intervenția umană, o mașină va continua pur și simplu să execute, indiferent dacă piețele se comportă în mod neașteptat.

Cu toate acestea, gestionarea automată a fondurilor oferă mai multe beneficii potențiale, inclusiv investiții cu taxe foarte mici. Gestionarea pasivă a fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) a devenit mai răspândită odată cu evoluția tehnologiei.

ETF-urile au devenit un vehicul atractiv pentru investiții tocmai pentru că nu implică plata unei echipe de gestionare a fondurilor. Acest lucru înseamnă că acestea oferă potențialul de rentabilitate mai mare prin comisioane mai mici. Calastone, o rețea de tranzacții cu fonduri mutuale, estimări că implementarea blockchain-ului ar putea economisi peste 1,9 miliarde de dolari pe piața globală a fondurilor.

Fondurile mutuale blockchain complet automatizate sunt încă departe. Pentru a ajunge acolo, avem nevoie de un nivel de adopție semnificativ mai mare decât vedem acum. Cu toate acestea, industria serviciilor financiare este pe bună dreptate încântată de potențialul pe care îl aduce blockchain-ul. Fondurile mutuale blockchain sunt doar o modalitate posibilă prin care tehnologia va transforma peisajul investițional.

Imagine prezentată prin amabilitatea Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map