Foaia de parcurs Bitcoin Cash: Un manual pentru viziunea P2P Cash

Există puține proiecte mai susceptibile de a obține o opinie solidă decât Bitcoin Cash (BCH). În ciuda dramaturgiei, a furcilor controversate și a personalităților colorate, echipele de dezvoltatori care lucrează la protocol au făcut mai multe schimbări radicale în blockchain în ultimele 18 luni.

Având viziunea de a servi ca un numerar global rapid, ieftin, peer-to-peer (P2P), proiectul a fost axat pe transformarea BCH în mediul ideal de activ criptografic de schimb. Criticii au menționat adesea amenințările la adresa mineritului și descentralizării nodurilor pe care le prezintă aceste ambiții.

Spre deosebire de multe active criptografice axate pe bani, dezvoltatorii BCH insistă asupra faptului că scalarea în masă este superioară pe lanț. În plus, proiectul de la începutul său a luat măsuri pentru a spori funcționalitatea și capabilitățile de contractare inteligentă, făcând în același timp protocolul cât mai comercial și mai ușor de plătit. Recent, a existat, de asemenea, un impuls pentru îmbunătățirea confidențialității și fungibilității proiectului

Astăzi, ne uităm la proprietățile unice ale Bitcoin Cash și la ce să ne așteptăm în lunile următoare.

Scalarea Blockchain-ului

Una dintre primele caracteristici distinctive ale Bitcoin Cash a fost dimensiunea crescută a blocului. În ochii comunității BCH, dezvoltatorii Bitcoin au fost hotărâți să limiteze dimensiunea blocului Bitcoin la 1 MB. Mulți din comunitatea BTC preferă amânarea cererii de tranzacții suplimentare în afara lanțului prin intermediul soluțiilor din al doilea strat, cum ar fi Lightning Network.

În schimb, în ​​urma furcii Bitcoin din august 2017, dezvoltatorii Bitcoin Cash au mărit dimensiunea blocului la 8 MB.

În mai 2018, dezvoltatorii au programat un alt hard fork cu o creștere suplimentară de la 8 MB la 32 MB. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a datorat lipsei de transfer, deoarece blocurile nu erau aproape de capacitate maximă înainte de schimbare. În schimb, așa cum a subliniat Amaury Séchet, dezvoltatorul principal al Bitcoin ABC, mișcarea a fost în parte de a semnala dedicarea continuă pentru creșterea dimensiunii blocurilor.

mărimea blocului de numerar bitcoin

Blocurile Bitcoin Cash nu sunt de obicei aproape de capacitatea lor.

Dincolo de aceasta, obiectiv pe termen lung al dezvoltatorilor este de a permite pieței să conducă cererea până la Blocuri de 1 TB, permițând peste 5 milioane de tranzacții pe secundă.


În ciuda faptului că mulți din comunitate au un antagonism față de rețeaua Lightning, un upgrade recent la Bitcoin Cash prin includerea semnăturilor Schnorr deschide de fapt ușa către astfel de rețele de plăți în afara lanțului, fiind compatibile pe blockchain-ul BCH.

Optimizare pentru noduri complete

În ciuda creșterilor uriașe ale debitului pe care le promite foaia de parcurs BCH, există îngrijorări răspândite în ceea ce privește mineritul și centralizarea nodurilor. Permițând blocuri semnificativ mai mari, blockchain-ul BCH ar crește dimensiunea liniar. Deoarece nodurile complete trebuie să descarce o copie completă a blockchain-ului, dimensiunea uriașă ar putea fi prohibitivă pentru jucătorii mai mici care nu își pot permite cerințele hardware pentru acest spațiu de stocare. În teorie, acest lucru ar conduce apoi la un grup din ce în ce mai centralizat de noduri complete și mineri care operează cu nod complet. Potrivit multor critici, acest lucru subminează unul dintre cele mai importante motive pentru utilizarea unui blockchain public în primul rând, și anume descentralizarea și rezistența la cenzură.

Pentru a atenua unele dintre aceste efecte, o nouă modificare a fost făcută în noiembrie 2018, numită ordonare de tranzacții canonice (CTOR). În Bitcoin, prin ceva numit ordonare topologică a tranzacțiilor (TTOR), tranzacțiile sunt construite într-o secvență și o structură aproape aleatorii. Integrând totuși CTOR, tranzacțiile se stivuiesc alfanumeric. Efectul tuturor acestora este că permite validarea paralelă a tranzacțiilor. Acest lucru, la rândul său, permite validarea și propagarea mult mai rapidă a blocurilor mai mari.

Paralelizarea este unul dintre principalele mecanisme prin care dezvoltatorii intenționează să atenueze presiunile pe care blocurile mari le impun. Dincolo de aceasta, există alte planuri de paralelizare cu un protocol numit Grafen promițând să aducă îmbunătățiri suplimentare.

grafen

Grafenul și CTOR vor permite paralelizarea masei

Un protocol extensibil

Pe lângă faptul că este numerar peer-to-peer, Bitcoin Cash a adăugat o extensibilitate semnificativă protocolului de bază. Încă de la începuturile sale, dezvoltatorii au adăugat mai multe coduri de opțiuni care au făcut inițial parte din Bitcoin.

Sunt două opcodes în special, care au adăugat funcționalități importante, și anume OP_CHECKDATASIG și OP_CHECKDATASIGVERIFY. Aceste modificări permit ca mesajele externe să aibă validate semnăturile lor într-o tranzacție. În esență, acestea fac posibilă conectarea blockchain-ului Bitcoin Cash și a datelor externe prin oracole. Aceasta este o creștere majoră a funcționalității, deoarece permite o gamă mult mai largă de evenimente și transferuri de valoare pentru blockchain.

Viziunea pentru această extensibilitate îmbunătățită este de a permite și de a încuraja o gamă cât mai largă de active care urmează să fie tranzacționate pe blockchain, permițând totodată cât mai multe cazuri de utilizare a afacerilor. În acest sens, Bitcoin Cash intră pe teritoriul protocoalelor platformei, permițând o contractare inteligentă mai avansată și interoperabilitate cu sisteme non-blockchain. O critică adesea auzită a unei astfel de funcționalități îmbunătățite este că aceasta mărește suprafața de atac a protocolului și vulnerabilitățile sale la bug-uri. Deși acest lucru este oarecum adevărat, prin menținerea limbajului de scriptare, spre deosebire de substituirea unui limbaj complet Turing, acești vectori de atac ar trebui să fie păstrați relativ mici.

Confort și experiență de utilizare

Indiferent de modificările scalabilității, timpul de blocare Bitcoin Cash la zece minute îl face nepotrivit pentru plăți rapide și sigure. Ca atare, comunitatea dezvoltatorilor a subliniat planurile de a efectua plăți cu confirmare zero aproape instantaneu, într-un mod sigur. Deocamdată, planul este de a realiza acest lucru prin introducerea unui mecanism secundar de consens complementar numit Avalanche. Acest lucru va servi alături de sistemul existent de dovadă a muncii (PoW).

Împerecherea cu Avalanche

Avalanșa este un protocol bizantin tolerant la erori care oferă o modalitate diferită pentru ca nodurile să ajungă la consens. În acest sistem, nodurile vor întreba aleatoriu un grup de alte noduri ce tranzacție consideră valabilă. Nodul de interogare va accepta apoi opinia majoritară a acestui grup. Acest proces se repetă apoi pe mai multe runde. Efectul este că, pe parcursul acestor runde, rețeaua ajunge la consens.

Acest mecanism este capabil să protejeze împotriva majorității nodurilor rău intenționate care pretind a fi cooperante. Cu toate acestea, pentru a face această protecție, este necesar să se permită un număr foarte mare de runde. La rândul său, acest lucru este contrar obiectivului plăților rapide de confirmare zero. De aceea propunere de Chris Pacia, un dezvoltator BCH urmează să utilizeze mecanismul PoW existent pentru a preveni acest atac Sybil, limitând în același timp numărul de runde de avalanșă.

Dezvoltatorii speră că aceste îmbunătățiri ar putea permite ca tranzacțiile cu confirmare zero să fie sigure în termen de trei secunde.

avalanşă

Protocolul Avalanche deschide ușa către tranzacții rapide și sigure de confirmare zero.

Dacă ar avea succes, aceste schimbări ar face Bitcoin Cash mult mai potrivit pentru tranzacțiile sensibile la timp.

Confidențialitate & Fungibilitate

Confidențialitatea și fungibilitatea sunt două proprietăți care sunt din ce în ce mai recunoscute ca premise pentru bani sănătoși în spațiul cripto. Deși avem deja blockchain-uri axate pe confidențialitate precum Monero și ZCash, alte protocoale precum Bitcoin și Litecoin dedică mai multă atenție acestor caracteristici.

Deși nici intimitatea, nici fungibilitatea nu fac parte din foaia de parcurs oficială Bitcoin Cash, protocolul a integrat recent semnăturile Schnorr. Această schemă de semnătură este o alternativă la aranjamentul ECDSA utilizat în mod obișnuit. Important, permite ca datele din contractele inteligente să pară identice cu tranzacțiile obișnuite. Ca urmare, ar estompa liniile dintre tranzacțiile Bitcoin Cash obișnuite, swap-urile atomice și tranzacțiile în afara lanțului. Este important de reținut însă că acest lucru nu ascunde în niciun caz sumele tranzacțiilor sau adresele blockchain. Ca urmare, protocolul nu atinge o fungibilitate adecvată.

În prezent, nu există planuri pentru îmbunătățiri ulterioare ale confidențialității la nivel de protocol. Acest lucru este parțial din cauza îngrijorării cu privire la compromisurile de scalabilitate pe care le-ar putea implica. Acestea fiind spuse, utilizatorii pot alege să utilizeze Cash Shuffle aplicație care permite amestecarea monedelor, astfel încât spectatorii să nu poată identifica ieșirile Bitcoin Cash.

Deci, în timp ce au existat încercări de a oferi unele opțiuni de confidențialitate, Bitcoin Cash se concentrează mai puțin atât asupra fungibilității, cât și asupra confidențialității decât celelalte active criptografice monetare majore. Deocamdată, se pare cu siguranță că scalarea și extensibilitatea pe lanț sunt mai importante pentru comunitate și pentru echipele de dezvoltatori.

Un viitor strălucit?

Următoarele 12 luni vor fi cruciale pentru Bitcoin Cash. Odată cu progresul rețelei Lightning, vom vedea în cele din urmă dacă scalarea pe lanț poate depăși metodele off-chain.

Odată cu integrarea Avalanche, Graphene, creșterea suplimentară a dimensiunii blocurilor și opcodes suplimentare, protocolul a stabilit o bară înaltă pentru sine. Va fi fascinant să vezi cum piața decide dacă viziunea Bitcoin Cash pentru o criptomonedă globală în lanț P2P poate înlocui calea mai conservatoare pe care a luat-o gemenii săi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map