Fashion Meets the Blockchain: Cum Blockchain poate rezolva problemele modei

Industria modei folosește încă paradigme de afaceri foarte vechi. Etichetele și etichetele sunt rareori standardizate, lanțurile de aprovizionare sunt lungi și complexe, iar stabilirea drepturilor de proprietate intelectuală este foarte dificilă.

Unii oameni au sugerat că aplicarea tehnologiei blockchain ar putea ajuta la remedierea multor probleme existente în industrie. Vom analiza mai multe probleme actuale, precum și unde ar putea fi utile blockchain-urile și, în cele din urmă, vom analiza diferitele limitări.

Unde poate ajuta Blockchain

Mulți oameni au văzut naiv blockchain-ul ca un panaceu pentru problemele de afaceri existente. Acest lucru este departe de adevăr. Cu toate acestea, există unele aplicații foarte reale într-o industrie fragmentată, cum ar fi moda.

Managementul lanțului de aprovizionare

Blockchain-urile au fost discutate pentru a fi aplicate în lanțurile de aprovizionare de mai mulți ani. Proiecte precum VeChain și Waltonchain au demonstrat deja un caz de utilizare. Capacitatea sa de a fi eficient în modă are mult sens, având în vedere lanțurile de aprovizionare complexe și dezunite care domină în prezent industria. Blockchain-ul poate ajuta la reducerea acestei complexități, la creșterea transparenței și la reducerea deșeurilor.

Una dintre principalele provocări ale lanțului de aprovizionare din industrie este lipsa standardizării între etichete. Acest lucru face foarte dificilă urmărirea produselor. În plus, există și provocări majore legate de produsele contrafăcute și dificultăți în estimarea termenelor de livrare.

lanț de aprovizionare

Blockchain-ul ar putea ajuta într-adevăr la îmbunătățirea eficienței și la reducerea costurilor pe tot parcursul lanțului de aprovizionare

O abordare este de a crea o tranzacție pe un blockchain de fiecare dată când un articol se deplasează dintr-un punct în altul din lanțul de aprovizionare. Acest lucru ar ajuta la urmărirea și auditarea produsului. În mod crucial, odată ce ați inclus date în blockchain, acestea nu pot fi modificate. Această imuabilitate protejează împotriva fraudei între diferitele companii din lanțul de aprovizionare. Este o modalitate excelentă de a elimina necesitatea ca aceste companii separate să aibă încredere reciprocă.

Desigur, nu este la fel de simplu ca doar utilizarea unui blockchain. Trebuie să existe o modalitate de a verifica cu exactitate un produs în viața reală. O modalitate de a realiza acest lucru este prin identificarea prin radiofrecvență (RFID). Auditorii folosesc această tehnologie pentru a verifica fizic un produs și apoi blockchain-ul stochează rezultatul.

Reducerea costurilor

Reducerea costurilor este un caz de utilizare evident și ușor de implementat pentru tehnologia blockchain în modă. Având în vedere natura globală și complexă a lanțurilor de aprovizionare pentru multe mărci, reducerea costurilor de plată ar putea economisi industriei o sumă imensă de bani în fiecare an. Deoarece multe materii prime sunt fabricate și prelucrate în țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia de Sud-Est și America de Sud, plățile pot fi de obicei foarte scumpe.

Dacă brandurile de modă ar folosi criptomonede pentru plată, acestea ar putea reduce semnificativ costurile. În plus, întrucât plata este ireversibilă, ar trebui să contribuie la reducerea anulării plății și a fraudei.


Mai mult decât atât, este posibil să se utilizeze contracte inteligente pentru a gestiona toate plățile. De exemplu, atunci când livrarea de produse noi ajunge la depozitul unui comerciant cu amănuntul dintr-o fabrică, un oracol ar putea comunica acest eveniment unui contract inteligent. Contractul inteligent va executa automat plata prestabilită a unei criptomonede către proprietarii fabricii.

De asemenea, contractele inteligente ar putea reduce masiv cantitatea de hârtie necesară între părți. La rândul său, aceasta ar reduce costurile inutile și ar crește eficiența. Efectul ar fi profituri mai mari pentru mărci și furnizori și, eventual, costuri mai mici pentru consumatori, o situație câștig-câștig.

Managementul inventarului

Gestionarea inventarului este esențială pentru mărci. Stocul de îmbrăcăminte este de obicei cel mai mare cost și activ pe care îl are o companie de modă. Asigurarea faptului că inventarul se mișcă rapid și că există întotdeauna un volum bun fără a deține stocuri excesive este esențială pentru menținerea profitabilității. Comentatorii au sugerat că blockchain-urile ar putea ajuta în acest sens.

Acesta este unul dintre avantajele mai puțin evidente ale blockchain-ului în cadrul modei. Unii oameni au propus să stocheze numărul de unități de stoc pe un blockchain, spre deosebire de bazele de date existente. În plus, ar fi mai eficient să se stocheze hash-urile acestor date pe lanț. Oricum ar fi, speranța este că vânzătorii și furnizorii își pot comunica nivelul stocurilor între ei printr-un blockchain. Deși, ar putea crește eficiența și reduce costurile dacă furnizorii și vânzătorii ar folosi același blockchain, același lucru s-ar putea spune pentru o bază de date partajată.

Adevăratul motiv pentru a utiliza un blockchain ar fi asigurarea imuabilității dacă părțile nu ar avea încredere reciprocă pentru a păstra niveluri exacte de stocuri. Desigur, pentru a implementa un blockchain ca acesta între părți, ar fi necesară utilizarea unei etichete standardizate de păstrare a stocurilor.

La fel ca în cazul gestionării lanțului de aprovizionare, este necesar să utilizați blockchain alături de o tehnologie de verificare fizică precum RFID.

Verificarea revendicărilor

Consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de aprovizionarea hainelor pe care le cumpără, atât din motive etice, cât și din motive de mediu. Știrile despre condițiile de muncă teribile și standardele de mediu slabe în țările în curs de dezvoltare pot distruge un brand. Multe mărci cheltuiesc cantități uriașe de resurse încercând să convingă clienții că produsele lor au standarde etice și de mediu ridicate. Cu toate acestea, până acum verificarea efectivă a acestor afirmații a fost foarte dificilă.

Prin integrarea tehnologiei blockchain, este posibil ca consumatorii să fie încrezători în afirmațiile pe care le fac companiile. Companiile l-ar putea folosi pentru a demonstra locația de unde a venit un produs și adevărata marcă a unui articol de îmbrăcăminte. Consumatorii vor putea vizualiza și interacționa cu fiecare parte a lanțului de aprovizionare al unui produs, fie că este vorba de fermierul de oi care a produs lâna sau de proprietarul fabricii.

VeChain a condus bătălia în acest sens. În 2017, VeChain a colaborat cu eticheta Babyghost pentru a utiliza blockchain-ul pentru a ajuta marca să comunice consumatorilor povestea articolelor sale. Spre deosebire de RFID, au folosit cipuri de comunicații în câmp aproape (NFC) pentru a verifica fizic elementele. Acest lucru a însemnat că consumatorii au putut verifica originea și călătoria articolului, precum și accesul la mediul în care acesta a călătorit prin lanțul de aprovizionare.

Acesta a fost un bun exemplu al modului în care blockchain-ul, împreună cu alte tehnologii, pot verifica în mod eficient revendicările, crește transparența și, în cele din urmă, beneficiază consumatorii și brandurile. Imuabilitatea unui blockchain oferă un grad de securitate și transparență care înainte era imposibil de realizat.

Protejarea IP și redevențe

Designerii pierd adesea o mare parte din proprietatea lor intelectuală (IP) și redevențele asociate. Valoarea modei depinde de creativitatea acestor indivizi. De prea multe ori, ei nu primesc cota de profit pe care ar trebui.

Ar fi posibil să atașați drepturi IP la aceleași documente stocate împreună cu lanțul de aprovizionare și datele de inventar într-un blockchain. Tot ce ar fi nevoie este să marcați timpul și să stocați un document legal semnat care se aplică drepturilor de proprietate intelectuală pe lanț. Alternativ, desigur, puteți stoca un hash al documentului cu un link care să indice locația întregului fișier. Acest lucru ar putea proteja creativii și le poate crește salariile, privând falsificatorii și înșelătorii de a profita pe cheltuiala lor.

În plus, pe măsură ce articolele au fost trimise către distribuitori și s-au făcut vânzări, urmărind toate acestea, proiectanții au putut primi redevențele pe care le datorează. Mai mult, contractele inteligente ar putea declanșa aceste plăți de redevențe și automatiza plățile către destinatar fără a fi nevoie de intermediari și documente.

Limitele aplicării blockchain-ului

Există câteva aplicații foarte interesante pentru blockchain în industria modei. Cu toate acestea, acest optimism nu ar trebui să se lase purtat, există unele constrângeri foarte reale.

Mecanism de consens

Una dintre problemele cu blockchain-urile este că există de obicei un compromis între debit și descentralizare. Multe dintre propunerile blockchain pe care le-am analizat se bazează pe stocarea unei cantități relativ mari de date în blockchain. Aceasta prezintă probleme de descentralizare și imuabilitate. S-ar putea să fie, pentru a satisface cerințele de date, ca companiile să utilizeze blockchain-uri federate spre deosebire de cele publice. Din păcate, acest lucru ar lăsa ușa deschisă potențialului de colaborare între producătorii de blocuri sau validatori. În cele din urmă, acest lucru ar putea submina însăși securitatea și imuabilitatea pe care industria o caută din blockchain.

Dependența de oameni

Amintiți-vă că un blockchain este o metodă de stocare și partajare a informațiilor digitale. Blockchain-ul nu poate ajuta în niciun fel la validitatea informațiilor. Orice soluție blockchain, fie că este vorba de gestionarea lanțului de aprovizionare sau a inventarului, se bazează pe alte tehnologii, cum ar fi cipurile RFID sau NFC și, în cele din urmă, voința bună a ființelor umane de a încărca informațiile corecte. Niciuna dintre soluțiile prezentate până acum nu rezolvă cu adevărat problema practicilor proaste în rândul indivizilor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map