Ethereum vs. EOS | O analiză a celor două mari platforme Dapp ale Blockchain

Ethereum vs. EOS

Există cu greu alte criptomonede cu o rivalitate la fel de tensionată ca Ethereum și EOS. Venind ca platformele de aplicații descentralizate numărul unu și numărul doi (dapp) în funcție de dimensiunea capitalului de piață, ambele criptomonede polarizează entuziaștii cripto în funcție de preferința lor.

Ethereum a fost primul în spațiul de contract inteligent și se mândrește cu o comunitate puternică. Cu toate acestea, fanii EOS cred că îmbunătățește suficient deficiențele Ethereum pentru a-l numi „ucigașul Ethereum”.

Platformele au multe asemănări; cu toate acestea, la baza lor, ele diferă în metodologiile lor de a depăși trilemă de scalabilitate.

Care este Trilema Scalabilității?

Trilema scalabilității este o problemă inerentă în tehnologia blockchain pe care nimeni nu o are încă de rezolvat. Se afirmă că fiecare blockchain are trei caracteristici principale:

  • Securitate. Capacitatea blockchain-ului de a rămâne imuabil și de a rezista atacurilor de rețea, cum ar fi un atac bizantin sau de 51%.
  • Descentralizare. Nivelul de rezistență la cenzură și numărul de participanți care pot produce blocuri.
  • Scalabilitate. Numărul de tranzacții la un moment dat pe care rețeaua le poate procesa.

Blockchain-urile se confruntă cu compromisuri între aceste caracteristici. Pot avea, cel mult, niveluri ridicate de două din trei. Orice creștere a scalabilității, să zicem, va provoca fie mai multă centralizare, mai puțină securitate, fie ambele.

Comunitățile Ethereum și EOS abordează trilema în două moduri fundamental diferite.

Ethereum – Descentralizare

Susținătorii Ethereum apreciază descentralizarea peste orice altceva. Platforma folosește în prezent un algoritm de consens Proof-of-Work (PoW) în care minerii produc noi blocuri. Cu toate acestea, există planuri de a trece la Proof-of-Stake (PoS) în următorii câțiva ani.

Indiferent de mecanismul de consens, este clar că Ethereum este și va fi descentralizat pentru viitorul previzibil. În acest moment, oricine poate cumpăra o platformă minieră și începe să contribuie la blocarea producției. Și, cu trecerea la PoS, atâta timp cât joci eterul pe care îl deții, devii un potențial producător de blocuri. Rețeaua nu limitează numărul de producători de blocuri.

Totuși, acest nivel de descentralizare are unele dezavantaje. Ethereum a avut o perioadă de timp considerabil dificilă în condițiile actuale. În acest moment, rețeaua procesează maximum cincisprezece tranzacții pe secundă (TPS). Comparând acest lucru cu cele 24.000 TPS ale VISA demonstrează un obstacol masiv către adoptarea substanțială.

De fapt, în 2017, un singur joc, CryptoKitties, a provocat atât de mult trafic pe blockchain, încât rețeaua a devenit aglomerată, provocând timpi mai mici de tranzacție și taxe mai mari.

Comunitatea dezvoltatorilor Ethereum nu este însă lipsită de soluții. În afară de trecerea la PoS prin intermediul protocolului Casper, acestea implementează, de asemenea, scalarea în al doilea strat, în special Plasma. Plasma este asemănătoare cu Rețeaua Lightning a Bitcoin, deoarece modificările nu afectează direct blockchain-ul rădăcină.

Pentru a îmbunătăți în continuare scalarea, dezvoltatorii aplică sharding și blockchain-ului. Fragmentarea împarte în mod eficient starea blockchain în „cioburi”, astfel încât nodurile să ajungă la un consens simultan, mai degrabă decât în ​​modul liniar pe care îl fac în prezent.

EOS – Scalabilitate

Cei care favorizează EOS sunt în regulă cu un anumit nivel de centralizare pentru a îmbunătăți scalabilitatea. Rețeaua funcționează utilizând Dovada de miză delegată (DPoS). Cu acest mecanism, 21 de noduri produc blocuri noi – nici mai mult nici mai puțin.

În calitate de deținător de jetoane EOS, vă jucați jetoanele pentru a vota cine doriți să fiți producător de blocuri. Deja, această configurație este mult mai centralizată decât cea a Ethereum.

EOS conține, de asemenea, o constituție care ghidează activitatea în rețea. Dacă încălcați un ghid constituțional, riscați să nu vă puteți accesa fondurile. Chiar dacă EOS a fost lansat chiar anul acesta, au existat deja mai multe cazuri a conturilor înghețate.

Cu toate acestea, nivelul mai ridicat de centralizare al EOS oferă o scalare îmbunătățită. În loc să aștepte mii de noduri pentru a ajunge la un consens, blockchain-ul are nevoie doar de acord de la cei 21 de producători de blocuri. Această îmbunătățire a scalabilității a permis EOS să realizeze peste o mie de TPS.

Oponenții susțin că cantitatea de centralizare a EOS învinge scopul de a avea un blockchain în primul rând, în timp ce alții consideră că este un rău necesar pentru adoptare.

Ethereum vs. EOS – Alte diferențe

În afară de abordările aparent opuse ale trilemmei de scalabilitate, Ethereum și EOS au și alte diferențe.

Taxe de tranzactie

EOS are zero comisioane de tranzacție. În loc de o taxă, executarea unui contract inteligent necesită să mizați jetoane pe care le primiți imediat înapoi după executare. Dezvoltatorii Dapp aleg dacă aceștia sunt cei care mizează jetoane pentru utilizatorii lor sau dacă utilizatorii trebuie să mizeze pe ai lor.

Ethereum vă cere să ardeți ETH (gaz) atunci când executați contracte inteligente. Cantitatea de gaz pe care trebuie să o ardeți depinde de congestia rețelei, precum și de complexitatea contractului.

Limbaje de programare

Dacă scrieți un contract inteligent Ethereum, cel mai probabil va fi în Solidity, un limbaj orientat spre contract creat de dezvoltatorii de bază Ethereum.

Majoritatea dezvoltatorilor EOS folosesc C ++, dar orice limbaj WebAssembly o va face.

Unii dezvoltatori preferă să lucreze pe EOS mai degrabă decât pe Ethereum, deoarece au experiență cu C ++, unul dintre cele mai populare limbaje de programare. Cu toate acestea, mai mulți programatori au declarat că Solidity nu este dificil de preluat. Si arata. Ethereum are una dintre cele mai mari (dacă nu chiar cele mai mari) comunități de dezvoltatori din spațiul blockchain.

Cronologie și ICO

Ethereum are un început destul de important în EOS. Proiectul a avut loc la mijlocul anului 2014 și a fost lansat la 30 iulie 2015. A crescut 18,4 milioane de dolari în timpul mulțimii.

EOS are o poveste destul de diferită. Proiectul a organizat un ICO de un an, din iunie 2017 până în iunie 2018, în care a strâns peste 4 miliarde de dolari. Proiectul a lansat rețeaua principală în luna iunie a anului trecut.

Ethereum vs. EOS – Asemănări în leadership

Deși proiectele prevăd o abordare bazată pe comunitate pentru luarea deciziilor, ambele au o formă de conducere centralizată. Este posibil ca acești lideri să nu aibă control direct, dar au o influență semnificativă asupra direcției criptomonedelor asociate.

Ethereum este „condus” de Vitalik Buterin, un programator ruso-canadian care a făcut parte din echipa fondatoare de dezvoltare Ethereum. Proiectul conține, de asemenea, Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA este un grup de companii Fortune 500, start-up-uri, proiecte blockchain etc. dedicate pentru a ajuta la adoptarea Ethereum la nivel de întreprindere. Membrii includ BP, Cisco, Consensys, Dash, EY, ING, J.P.Morgan, Microsoft și Zcash.

Block.one, o companie condusă de Dan Larimer de la BitShares și faima Steem, a creat EOS și deține zece la sută din oferta totală de jetoane. Spre surprinderea unor membri ai comunității, Block.one a mizat aceste jetoane și a participat la alegerile producătorului de blocuri. Unii oponenți susțin că această cantitate de putere de vot conferă Block.one un control neproporționat asupra destinului blockchain-ului EOS.

Ethereum vs. EOS – Gânduri finale

De la hack-ul DAO la o mulțime de bug-uri de lansare, nici criptocurrency nu este fără controversa lor. Deși Ethereum are un început, dovezile sunt clare de ce unii oameni consideră că EOS este ucigașul Ethereum. Nu are taxe de tranzacționare, o sumă de 4 miliarde de dolari și păstrează scalabilitatea drept atribut cel mai critic.

Cu toate acestea, centralizarea EOS s-a dovedit deja a fi oarecum o piedică. Cu majoritatea dap-urilor care funcționează deja pe Ethereum, va fi o provocare pentru EOS să-l detroneze pe rege.

De-a lungul timpului, diferențele lor fundamentale în centralizare și scalare ar putea însemna cu ușurință supraviețuirea pentru amândoi, deoarece dezvoltatorii îl aleg pe cel mai potrivit pentru cazul lor de utilizare specific..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map