Dovada arderii | Consens prin distrugerea monedelor

Dovada arderii (PoB) este o metodă de consens relativ nemaiauzită care își propune să abordeze problemele de consum de energie găsite în sistemele de dovadă a muncii (PoW). Iain Stewart, creatorul dovezii arderii, susține că atât dovada muncii, cât și dovada mizei consumă resurse reale, care altfel ar putea fi utilizate în scopuri mai bune. Bitcoin este evident cea mai notabilă rețea PoW. Cu toate acestea, juriul este încă în legătură cu impactul asupra mediului al acestuia.

Cum funcționează dovada arderii?

Când monedele sunt distruse pe blockchain, ne referim la acestea ca fiind arse. Acesta este modul convențional de a explica conceptul, deși nimic nu este distrus din punct de vedere tehnic. Implementarea efectivă necesită trimiterea de monede în circulație la o adresă de neînvins, cunoscută sub numele de adresă de consumator.

Adresele consumatorului nu au cheie privată, ceea ce înseamnă că, în timp ce oricine poate vizualiza totalul monedelor și tranzacțiilor la adresa respectivă, nimeni nu o poate accesa pentru a debloca fondurile. Este important să oferiți acest tip de transparență, astfel încât publicul să poată verifica dacă monedele au fost efectiv arse. Există o serie de modalități de implementare a dovezilor de ardere pe care le vom aborda în secțiunea următoare. Iată un exemplu de adresă a consumatorului:

Adresa consumatorului de Bitcoin deține aproximativ 13 Bitcoins, care nu pot fi recuperate niciodată! Dovada arderii

Adresa consumatorului de Bitcoin deține aproximativ 13 Bitcoins care nu pot fi recuperate niciodată!

Dovada arderii criptomonedelor

Contrapartă

Cel mai notabil exemplu de criptocurrency PoB este Counterparty. Are o istorie relativ lungă într-o industrie atât de tânără, deoarece a fost lansată în 2014 înainte de Ethereum și de nebunia ICO. Jetoanele de contrapartidă (XCP) sunt create pe blockchain-ul Bitcoin când BTC este trimis la o adresă de contrapartidă care nu poate fi cheltuită:

Adresa consumatorului de contrapartidă deține aproximativ 2 100 de bitcoin! Dovada arderii

Adresa consumatorului de contrapartidă deține aproximativ 2.100 de bitcoin!

Slimcoin

Slimcoin folosește un model diferit. Minerii trebuie să-și ardă o parte din monede pentru a-și asigura dreptul de a exploata noi blocuri în rețea. În teorie, aceasta înseamnă că minerii încă lucrează pentru securizarea rețelei, cu excepția faptului că este sub forma distrugerii monedelor. Ideea aici este că minerii nu au nevoie de cheltuieli mari de hardware și electricitate pentru a face treaba.

Factom


Factom folosește un proces de implementare mai complicat numit burn and mint. În ecosistemul Factom, jetoanele sunt în mod constant create prin politica monetară a proiectului. Pe de altă parte, jetoanele sunt arse pe măsură ce datele sunt trimise către blockchain. În esență, cu cât rețeaua Factom crește, cu atât mai multe jetoane sunt arse și, în cele din urmă, oferta de monede ar trebui să scadă.

Argumente pro şi contra

În cazul contrapartidei, avantajul evident al acestei abordări este că minerii sunt încurajați să rămână pe termen lung. Criptomoneda este o industrie fascinantă, dar frecvența noilor monede, furci și războaie hash pune în discuție stabilitatea multor dintre aceste rețele. Când toată lumea vrea să câștige rapid, există puține șanse să creeze proiecte care să beneficieze utilizatorii pentru anii următori.

În ceea ce privește aspectele negative, trebuie să ne atragem din nou atenția asupra problemei centralizării. Cei care au mai multe resurse de ars pot face acest lucru și sunt, la rândul lor, recompensați cu mai multă putere minieră. Aceasta nu se referă la problema centralizării miniere pe care o vedem în prezent cu Bitcoin.

Nu este încă clar dacă acest lucru va face față în mod adecvat problemelor bogate, care devin mai bogate, care există în multe sisteme economice. În plus, unele implementări de dovadă a arderii elimină monedele din aprovizionarea Bitcoin pentru totdeauna. Dacă aceste rețele eșuează, Bitcoin dedicat nu poate fi recuperat niciodată.

Ardeți ca o caracteristică

Deși nu sunt implementate complet în metodele lor de consens, există alte cryptos care folosesc arderea ca o caracteristică pentru o serie de alte beneficii.

Taxe de tranzactie

De asemenea, rețelele arde monede pentru a plăti taxele de tranzacție. În prezent, mai multe rețele folosesc această tactică, inclusiv Ripple, Binance și Request Network. Binance încurajează utilizatorii să dețină jetoanele BNB ca o modalitate de a reduce taxele de tranzacționare la schimbul de criptomonede.

De asemenea, ard jetoane trimestrial, cu scopul de a realiza o aprovizionare totală de 100 de milioane de monede. BNB a circulat inițial cu numărul de două ori mai mare. Inutil să spun că faptul că au un jeton de utilitate funcțională și o ofertă de bani descrescătoare a făcut ca cererea pentru jetonul lor să fie destul de robustă. BNB este unul dintre puținele jetoane care a depășit Bitcoin de la listare.

În cazul rețelei Ripple și Request, procesul este diferit. De fiecare dată când un utilizator efectuează un transfer plătește taxe de tranzacție, iar rețeaua arde o cantitate mică din taxa respectivă. Din nou, acest lucru are ca efect reducerea ofertei totale a monedei respective. Comparați acest lucru cu Bitcoin, unde minerii iau taxele. În acest scenariu, valoarea este răspândită la toată lumea din rețea din deflația rezultată.

Solicitați istoricul arderilor în rețea

Solicitați istoricul arderilor în rețea

Monede ICO nevândute

Multe proiecte noi de criptomonede au o ofertă prestabilită. Unele proiecte decid ca parte a unui angajament față de investitorii lor că orice monede nevândute ar trebui să fie arse. Acesta este un efort mic, dar demn de a reda valoare susținătorilor ideii lor.

Simte arsura

Dovada arderii este o nouă metodă de consens care subliniază modurile interesante în care evoluează spațiul criptomonedelor. În esență, permite monedelor noi să demareze rețelele existente, cum ar fi Bitcoin, pentru a obține beneficiile pe care le-au obținut deja. Din păcate, gradul de absorbție a fost destul de scăzut.

După cum am văzut din exemplul de contrapartidă de mai sus, aproximativ 2.100 de bitcoin au fost scoși din circulație pentru a crea jetoane XCP. Acesta nu pare a fi un model foarte durabil pe termen lung. Teoria conform căreia acest lucru va asigura angajamentul participanților la rețea este un joc destul de mare. Acest lucru nu ține cont cu adevărat de construirea unei rețele semnificative și apoi de a determina oamenii să o adopte. Nicio cantitate de Bitcoin nu poate garanta succesul.

De asemenea, are efect negativ de a elimina Bitcoin din oferta totală. Acest lucru va crește probabil prețul Bitcoin, ceea ce ar putea fi bun pentru investitori pe termen scurt. Scopul final este totuși ca oamenii să folosească ceva de genul Bitcoin ca mijloc de schimb și nu doar ca un depozit de valoare. Desigur, există încă timp pentru ca dovada arderii să se dovedească, dar până acum se pare că utilizarea arderii de monede ca caracteristică poate fi mai benefică decât ca mijloc de consens.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map