Dincolo de CryptoKitties: Viitorul ERC-721 și deținerea de active unice

Înainte de Blockchain, exista web

Înainte de blockchain și înainte de ERC-721 a existat World Wide Web (sau pur și simplu web). Primele utilizări comerciale pentru internet au apărut la sfârșitul anilor 1980, iar în 1989 Tim Berners-Lee a creat webul deasupra internetului. Webul este format din protocolul de transfer HyperText (HTTP), HyperText Markup Language (HTML), Universal Resource Identifiers (URI’s) și browsere web. HTTP este protocolul de bază pentru conectarea tuturor pieselor împreună. HTML oferă un limbaj pentru a crea site-uri pe care utilizatorii le pot vizita. URI identifică resurse precum site-uri web, documente și imagini pe care oamenii le pot utiliza. Browserele permit utilizatorilor să viziteze și să utilizeze aceste resurse.

Scopul inițial al internetului a fost de a permite cercetătorilor să împărtășească documente și să faciliteze schimbul liber de idei. Acest lucru nu numai că a reușit dincolo de toate așteptările rezonabile, dar a schimbat și lumea în câțiva ani.

Probleme cu Web-ul:

Limitările internetului au devenit evidente. Schimbul liber de idei nu a reușit să țină seama de proprietatea digitală și drepturile de proprietate. Dacă un inginer creează o nouă invenție software și o lansează pe web, nimic din protocol nu îl protejează pe autor – utilizatorii îl descarcă, îl execută, îl copiază; invenția se pretează scopurilor pe care creatorul nu le-a intenționat niciodată și nu le poate aproba. Protocolul nu oferă niciun mecanism care să compenseze financiar autorul pentru utilizarea operei sale, iar protocolul nici măcar nu prevede un mecanism care să împiedice pe cineva să preia software-ul inventatorului, să-și pună propriul nume și să-l vândă ca al său.

Pe măsură ce internetul s-a dezvoltat, persoanele și organizațiile care doresc să facă comerț au căutat modalități de a încerca să își protejeze drepturile de proprietate, însă lipsa de protecție integrată în protocolul în sine limitează posibilitățile.

Lumea blockchain-ului este diferită.

Acoperiți-vă activele pe Blockchain

Într-un mediu blockchain, cineva deține un activ deținând o cheie privată. Dovedesc calitatea de proprietar semnând acel material cu o semnătură digitală publică creată din acea cheie privată. Blockchain-urile tranzacționează moneda digitală într-un mediu descentralizat, fără încredere, dar utilizatorii tranzacționează active și dincolo de moneda digitală. Orice bunuri sau servicii care pot fi reprezentate în software pot servi drept bun digital pe un blockchain.

Un activ este clasificat ca fungibil sau nefungibil. Un activ fungibil este locul în care fiecare unitate este exact egală cu orice altă unitate din clasa sa. Dolarul SUA este fungibil. Dacă mergi la un magazin și faci o achiziție, comerciantului nu îi pasă dacă folosești acest dolar sau acel dolar pentru tranzacție, deoarece toți dolari sunt la fel. Imobilizările nefungibile sunt unice în clasa lor. Să presupunem că mergi la un restaurant și comanzi un sandviș de pui care costă X sumă, iar chelnerul îți aduce un sandviș de pește care costă exact X sumă. Cele două sunt nefungibile pentru că, deși sunt de aceeași natură (ambele fiind sandvișuri) și au exact aceeași valoare, nu sunt deloc același lucru.

(Clasificați Bitcoin ca nefungibil. Deși fiecare bitcoin deține aceeași valoare la un moment dat, fiecare bitcoin conține o istorie cunoscută și un bitcoin cheltuit pentru spălare de bani, trafic de droguri sau alte activități ilicite în trecut devine mai puțin de dorit decât altul bitcoin cu o istorie curată.)

ERC-20 și standardele de jeton

În rețeaua Ethereum, standardul de jeton ERC-20 există pentru a crea active fungibile. Acronimul ERC înseamnă Ethereum Request for Comment, iar numărul este pur și simplu un indice de identificare. Standardul ERC-721 a fost creat pentru tranzacționarea activelor nefungibile (erc721.org).

Un token standard ERC funcționează oarecum ca o interfață în programarea orientată spre obiecte. O interfață definește un contract pe care un programator trebuie să îl urmeze pentru a crea obiecte. Programatorii creează mai multe obiecte dintr-o singură interfață, dar trebuie să implementeze fiecare proprietate și metodă a acelei interfețe. Obiectele pot implementa proprietăți și metode suplimentare dincolo de cele definite în interfață. De exemplu, o interfață ar putea defini un „vehicul” cu proprietăți definite ca „anvelope” și „mecanism de direcție”.


Din această interfață, programatorii creează obiecte „triciclă”, obiecte „motociclete” și obiecte „auto”. Obiectele „motocicletă” și „mașină” includ o proprietate „rezervor de benzină” de care obiectele „triciclice” nu au nevoie. Standardele de jetoane ERC funcționează exact în același mod.

CryptoKitties și zorii ERC-721

cryptokittyStandardul ERC-721 a fost introdus de Dieter Shirley de Axiom Zen. Scopul inițial al standardului a fost de a crea CryptoKitties. CryptoKitties sunt opere de artă digitale unice de colecție pentru pisici. Nu puteți deține doar o colecție unică de CryptoKitties, dar puteți, de asemenea, să crească pisicile pentru a crea noi CryptoKitties.

Acest lucru deschide căi de venituri potențiale în care puteți crea pisici noi și le puteți vinde. Dacă aveți o CryptoKitty deosebit de dorită pe care alții ar dori să o reproducă cu a lor, ați putea câștiga bani taxând taxe de herghelie.

În timp, CryptoKitties s-ar putea dovedi că nu sunt mai valoroși decât cercurile hula sau capacele din piele de piele Davy Crockett, care erau modele uriașe în zilele copilăriei bebelușilor. În acele vremuri, tehnologia de vârf era televiziunea în alb și negru. Valoarea reală a CryptoKitties se poate dovedi a fi faptul că oferă o dovadă a conceptului pentru proprietatea de active digitale nefungibile..

Codul nu atât de secret

Codul standardului de jeton ERC-721 este un contract care definește evenimente și funcții. Explicațiile generale ale codului sunt suficiente aici și există informații tehnice detaliate la Site-ul web ERC-721.

Programatorii trebuie să implementeze trei evenimente: Transfer (), Approval () și ApprovalForAll (). Transferul se declanșează atunci când proprietatea se schimbă. Aprobarea se declanșează atunci când adresa aprobată pentru un Token Non-Fungible (NFT) se modifică sau reafirmă. ApprovalForAll se declanșează atunci când un operator activează sau dezactivează un proprietar.

Funcțiile pe care programatorii trebuie să le implementeze sunt:

balanceOf () pentru a număra toate jetoanele nefungibile (NFT) atribuite unui proprietar

ownerOf () pentru a găsi proprietarul unui NFT

safeTransferFrom () pentru a transfera proprietatea unui NFT de la o adresă la altă adresă și aruncă excepții dacă parametrii au probleme

transferFrom () pentru a transfera dreptul de proprietate asupra unui NFT

aproba() pentru a seta sau reafirma adresa aprobată pentru un NFT

setApprovalForAll () pentru a activa sau dezactiva aprobarea unui terț („operator”) pentru a gestiona toate activele msg.sender

getApproved () returnează adresa aprobată pentru acest NFT sau adresa zero dacă nu există

isApprovedForAll () returnează true dacă operatorul este un operator aprobat pentru proprietar, altfel returnează false

supportsInterface () returnează true dacă contractul implementează un ID de interfață valid, altfel returnează false

Gânduri finale: cele nouă vieți ale tehnologiilor emergente

Încă de la început ERC-721 prezintă unele limitări potențiale pur și simplu în virtutea naturii tehnologiei digitale. Orice obiect digital structurează pur și simplu o colecție de biți, iar biții pot fi modificați. Să presupunem că sunteți un artist care a creat cel mai mare portret digital vreodată. Dacă cineva alege să copieze portretul și să-i picteze o mustață, ați putea să preveniți acest lucru doar pentru că puteți dovedi proprietatea asupra bunului original? Dețineți noul activ derivat din proprietatea dvs.? Dacă materialul nu era o operă de artă, ci o piesă de cod executabil, ați putea limita utilizarea codului respectiv?

Când apare o nouă tehnologie pe scenă, toate posibilitățile și limitările nu sunt imediat evidente. În consecință, inginerii fac o brainstorming cu privire la potențialele și provocările și, dacă creierul nu este capabil de furtuni, vor fi suficiente ploaie ușoară și furtuni ocazionale. Ceea ce putem spune în acest moment este că ERC-721 este o abordare atentă și oferă o cantitate modestă de speranță în ameliorarea unora dintre neajunsurile originale ale protocolului World Wide Web.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map