Cum se aplică Blockchain drepturilor omului

Blockchain poate să nu fie un panaceu pentru toate problemele lumii, dar există multe domenii în care prezintă potențial. Poate unul dintre cele mai importante sunt drepturile omului. Potrivit unui raport din 2014 al Freedom House, numai 40 la sută din lume trăiesc în țări „libere”. Acestea sunt națiunile care se presupune că respectă drepturile fundamentale ale omului. Dar multe s-au schimbat din 2014 și nu în bine.

Un instantaneu al drepturilor omului în întreaga lume

Deseori considerăm drepturi fundamentale drepturile omului, cum ar fi libertatea de exprimare sau de mișcare. Mulți dintre noi uităm că, în unele țări, pur și simplu să-ți spui mintea te poate pune în închisoare sau chiar te poate ucide. În timp ce o mare parte a lumii rămâne sub degetul guvernelor corupte și opresive, tehnologia blockchain ar putea oferi cel puțin începutul unei soluții.

Universalul declararea drepturilor omului din Națiunile Unite acoperă un șir de drepturi fundamentale pe care toți oamenii le merită. Cu toate acestea, prea mulți cetățeni din întreaga lume nu îi primesc. Printre cele 30 de articole se numără drepturile la egalitate, libertatea de sclavie, discriminare sau tortură și libertatea de opinie și informare.

O amnistie raport publicat anul acesta a dezvăluit că multe țări presupuse „libere” nu respectă drepturile fundamentale ale omului. Criza umanitară din Venezuela este una dintre cele mai grave din istoria țării. Starea de război în curs de desfășurare în Yemen distruge toate drepturile fundamentale ale omului la hrană și adăpost. Restricționarea continuă a Turciei asupra jurnaliștilor și activiștilor politici și reducerea libertății de exprimare a Rusiei sunt toate în conflict direct cu acordul privind drepturile omului.

Adesea asociem încălcările drepturilor omului cu țările în curs de dezvoltare și cu regimurile opresive. Dar SUA, UE și Australia au câștigat cu toții un loc printre cei mai răi violatori ai drepturilor omului de pe lista Amnistiei.

UE și Australia au fost chemate pentru tratamentul lor „dur” față de refugiați, iar controversata limită a interdicției de călătorie a lui Trump încalcă dreptul omului la libertatea de mișcare, discriminând în același timp din motive religioase.

Blockchain și drepturile omului

Cu tehnologia blockchain, am putea urmări mai ușor problemele drepturilor omului. Acest lucru ar putea aduce transparență și responsabilitate atât țărilor în curs de dezvoltare, cât și țărilor dezvoltate. Totuși, foarte des, vorbirea despre blockchain implică cazuri ipotetice de utilizare pentru o dată îndepărtată în viitor. Cu toate acestea, există multe cazuri practice de utilizare a blockchain-ului și a drepturilor omului în acest moment. Să vedem câteva exemple.

Dreptul la un nivel de trai adecvat

De la Zimbabwe la Venezuela, de la Yemen la Siria, oamenii din întreaga lume nu își pot accesa dreptul la un nivel de trai adecvat. Aceasta înseamnă să ai mâncare, apă de băut și să nu fii obligat să trăiești într-o zonă de conflict sau de teamă de persecuție.

În țările în care hiperinflația elimină economiile de vieți ale oamenilor, blockchain-ul și drepturile omului încep să facă echipă. Criptomoneda începe să facă o adâncime în adâncirea crizei umanitare din Venezuela.

Cu o monedă națională devalorizată de 95 la sută de la o zi la alta, din ce în ce mai mulți venezueleni apelează la criptomonede precum Bitcoin și Dash ca soluție. De fapt, există acum peste 900 de comercianți care acceptă plata în Dash în toată țara. Fondatorul Dash Venezuela a declarat pentru Coin Central:

„Venezuelenii folosesc criptomonede de ani de zile pentru a-și proteja capitalul de inflație. Dar acum, cu Dash, a deschis o nouă fereastră ca mijloc de plată. Este o modalitate ușoară de a primi ceva mai puternic decât Bolivar și care se încadrează în lege ”.

Criptomoneda permite în plus micro-tranzacționarea și microcreditarea. Deoarece puteți atribui o valoare celei mai mici cantități, dimensiunea comerțului care este viabil din punct de vedere economic devine mai mică. Blockchain-ul și drepturile omului fac un caz mai convingător, deoarece oamenii din întreaga lume pot accesa în cele din urmă sistemul bancar, își pot începe propria afacere și pot cumpăra și vinde sume mai mici.

Dreptul de a participa la alegeri guvernamentale și libere

Un alt articol al ONU este dreptul de a participa la alegeri guvernamentale și libere. Cu toate acestea, acest lucru este refuzat în mod deliberat multor oameni. Frauda electorală este frecventă în întreaga lume. Chiar și în țări precum Statele Unite, autoproclamate drept „țara liberului”, au fost exprimate aspersiuni semnificative asupra alegerilor prezidențiale din 2016.

Alegerile din Kenya din 2017 au provocat vărsarea de sânge, controversa și haosul în față și în centru. A existat un sentiment larg că alegerile au fost trucate și mulți kenieni nu au putut participa din cauza intimidării alegătorilor.

Atât de tare a fost zgomotul vocilor care strigau împotriva alegerilor, încât a dus la a doua. Dar acest lucru a fost boicotat de oponentul principal și de titularul câștigat de o alunecare suprarealistă cu 98 la sută a votului.

Dar alegerile trucate și frauda electorală nu sunt în niciun caz limitate la Africa. Sunt răspândite în întreaga lume și chiar frecvente în companiile private și în corporațiile publice. Blockchain și proiectele privind drepturile omului în acest domeniu dau rezultate pozitive.

Oamenii pot vota din intimitatea propriilor case, fără intimidări. Și toate voturile nu pot fi modificate pe registrul imuabil, asemănător votului anonim într-o urnă.

Există încă câteva probleme de rezolvat atunci când vine vorba de votul blockchain. Verificarea identității alegătorului și asigurarea faptului că aceleași persoane nu votează de două ori, de exemplu. Dar țări precum Estonia demonstrează deja că este posibil. De fapt, toți estonienii au propriile cărți de identitate pe care le pot folosi pentru a vota în blockchain în siguranță și rapid.

Blockchain și drepturile omului: Această imagine ar trebui să fie un semn pentru o secție de votare.

Votul blockchain ar putea asigura alegeri libere

Dreptul la libertatea de opinie și informare

In conformitate cu Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, în decembrie 2017, un număr record de jurnaliști au fost închiși în întreaga lume. Cele mai mari concentrații fiind în China, Turcia și Egipt. Libertatea de opinie și de informare este un lux pentru mulți din aceste părți ale lumii. Dacă unui guvern nu îi place un anumit site web, îl poate închide sau monitoriza. Wikipedia, de exemplu, este cenzurat sau interzis în multe țări, inclusiv în Rusia, Arabia Saudită, Iran, China, Turcia și chiar Franța.

Faptul că blockchain-ul ne oferă o tehnologie descentralizată globală și necenzurată înseamnă că nicio entitate centralizată sau guvern nu o poate închide.

Aplicațiile de mesagerie centrate pe confidențialitate Mainframe și rețelele cu rețea de pornire Open Garden și RightMesh lucrează pentru a oferi platforme rezistente la cenzură pentru a asigura o conectivitate continuă, neîntreruptă. Blockchain-ul și drepturile omului prezintă posibilități infinite atunci când vine vorba de libertatea informației.

Gânduri de închidere

Din ce în ce mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului și a drepturilor omului se vor dezvolta în timp. Din cele 30 de articole de pe lista ONU a drepturilor omului, tehnologia blockchain are potențialul de a ajuta cu multe.

Prin utilizarea corectă a acesteia în gestionarea identității, putem fi capabili să eradicăm sclavia ilicită și traficul de persoane. Iar proprietatea asupra actelor funciare înregistrate pe un registru transparent ar putea pune capăt confiscării ilegale a terenurilor.

Cu siguranță, trebuie abordate multe probleme legate de drepturile omului. Și va fi interesant să vedem în câte cazuri tehnologia blockchain este instrumentală.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map