Cum pot beneficia piețele de piață de Blockchain?

Încredere. O calitate inerent absentă de la majoritatea ființelor umane atunci când vine vorba de străini. Deși probabil că toți putem da vina pe mamele noastre pentru asta, realitatea este că majoritatea interacțiunilor cu persoane pe care nu le cunoaștem prezintă un element de risc. Și pe piețele online, saltul de credință este semnificativ mai mare, fără a avea față de a da un nume sau garanție de a primi ceea ce plătiți. Deci, ce zici de o piață blockchain? Ce este diferit la asta?

O recuperare rapidă pe piețe

În timp ce mintea voastră poate rătăci către soukurile din Marrakech sau piețele plutitoare din Bangkok, vorbim aici de piețele online. Cele care au apărut, au perturbat și au lovit destul de mult fundul fiecărui retailer important din întreaga lume. Asemenea Amazon, eBay, Etsy și Alibaba.

Cu 96 la sută dintre americanii care cumpără online și restul lumii fierbinți, nu numai că aceste piețe gigantice au făcut posibilă comerțul electronic; l-au dus la nivelul următor. Acestea ne permit să cumpărăm aproape orice dintr-un singur domeniu.

Și pe măsură ce se maturizau și concurau, cumpărăturile online au devenit din ce în ce mai ușoare. Putem efectua plăți cu un singur clic sau cu o singură amprentă. Putem comanda mărfuri și să le livrăm la ușă în mai puțin de o oră, sau chiar să le punem în portbagajele mașinilor noastre. Convenabil, rapid, fiabil (în cea mai mare parte).

Da, când vine vorba de piețele online, comercianții cu amănuntul tradiționali îl au destul de greu. Cu 6.000 de magazine închiderea pe strada principală din Marea Britanie în 2017 și marii comercianți cu amănuntul pliat ca un pachet de cărți în SUA, tendința este clară. La urma urmei, de ce să mergi la un magazin și să stai la coadă când poți face ca magazinul să vină la tine?

Și nu se oprește aici. De la începutul „partajării economiei” cu Uber, Airbnb, TaskRabbit și Upwork, nu mai sunt doar articole fizice pe care le cumpărăm și le vindem pe piețele online. Comercializăm și servicii. Ride-sharing, închiriere de cazare, muncă independentă – oh! Cu toate acestea, piețele online nu sunt toate Nirvana.

Problema cu piețele online

Prima problemă atunci când vine vorba de piețele online este încrederea, mai ales atunci când aveți de-a face cu un vânzător nou sau cu un cumpărător pentru prima dată. Sistemele de evaluare ne-au servit pentru a ne spori încrederea puțin – mult, de fapt – de atunci 84 la sută de oameni au acum încredere în recenziile online la fel de mult ca și recomandarea unui prieten.

Vânzătorii cu cele mai bune evaluări de pe site-uri precum eBay par să aibă sigiliul aprobării, iar angajatorii caută freelanceri de top pe Upwork sau Fiverr.

Freelanceri de top

Freelanceri de top

Deci, care este problema? Ei bine, există o mulțime de evaluări false și există puține măsuri de siguranță pentru a le împiedica să fie postate. Mulți profesioniști independenți au avut nenorocirea de a oferi servicii fără plată sau turiștii care s-au prezentat într-un loc de cazare nenorocit în loc de un castel pitoresc.

Sigur, persoana respectivă poate fi interzisă de pe piața în cauză, dar ce îi va împiedica să deschidă un cont nou? Nu atât de mult în multe cazuri.


Luăm o anumită consolare de la aceste piețe centralizate, deoarece platformele au de obicei unele protocoale în loc. Utilizatorii de lucrări superioare sunt supuși unui KYC de bază – cel puțin încărcând un fel de identitate – și verificând metoda de plată. Airbnb are, de asemenea cerințe pentru chiriasi si chiriasi. Dar piețele mai mici pot să nu fie.

Și, în mod ironic, ceea ce atât de mulți dintre noi vedem ca o binecuvântare poate fi ceva de sabie cu două tăișuri. Avem nevoie de autoritatea centralizată pentru a ne crește nivelul de încredere – pentru a verifica plata, a garanta livrarea și a ajuta la returnarea articolelor. Dar, în același timp, autoritatea centralizată servește pur și simplu ca intermediar gigant.

Un intermediar mare și gras care scotea crema și ridică prețurile. Oriunde există un intermediar, există o ineficiență care așteaptă să fie eliminată.

Intrați pe piața blockchain.

Ce este un Blockchain Marketplace?

O piață blockchain este un sistem pur peer-to-peer care elimină intermediarul prin adăugarea transparenței registrului și a unui strat de încredere. Pe o piață blockchain, tranzacția este una la una, de la mine la tine, fără ca autoritatea centralizată să își asume comisionul.

Piața blockchain

Un blockchain Marketplace

Și pentru prima dată în istorie, acest lucru este posibil, deoarece avem acum o tehnologie care elimină problema încrederii. Prin natura sa transparentă, se poate vedea fiecare tranzacție – fiecare detaliu relevant despre un furnizor de servicii și un vânzător. Nicio recenzie nu poate fi falsificată sau modificată. Sunt autentici, imuabili și trăiesc pentru totdeauna pe blockchain.

Mai mult, nu există nicio problemă cu problema plății, întrucât o piață blockchain folosește contracte inteligente. Odată ce termenii sunt conveniți, tranzacția are loc. Simplu și fără probleme.

Blockchain se poate construi în mod inerent în KYC, deoarece profilul vânzătorului și al cumpărătorului este transparent și o piață blockchain poate verifica informațiile. Deci, știți că atunci când închiriați o casă într-un sat din Franța, proprietatea există de fapt. Nu veți ajunge la o grămadă de cărămizi în construcție.

De asemenea, chiriașul știe că nu își închiriază proprietatea unui criminal sau unei trupe de rock cu reputația de a sparge mobilier.

Și întrucât tranzacția este cu adevărat peer-to-peer (nu așa cum va fi piața actuală a economiei partajante), prețurile sunt mai mici în jur și natura descentralizată a blockchain-urilor înseamnă că nu există un singur punct de eșec sau slăbiciune.

O piață blockchain cuprinde aceste componente cheie:

  • Încredere
  • Plata garantată
  • Transparenţă
  • Prețuri mai ieftine
  • Descentralizare

Blockchain-ul poate fi aplicat pentru aproape orice industrie, de la muncă independentă la finanțare, cumpărături alimentare și închirieri de cazare.

Deci, ce este avertismentul??

La fel ca Uber autoturism și Experimentul Jeep cu tehnologia IoT, blockchain-ul este departe de a fi perfect. Adesea denumit în fază incipientă, este posibil să găsiți o piață blockchain care încearcă să ruleze înainte de a putea merge.

Pentru cât de robustă și sigură a fost tehnologia blockchain, problema apare adesea la nivelul software-ului secundar – prin schimburi, portofele și aplicații construite deasupra registrului. Așadar, permiterea plăților printr-o piață blockchain ar putea avea un element de risc și ar putea fi deschisă hackerilor.

Nici contractele inteligente nu sunt perfecte. De fapt, DAO Hack a apărut din cauza unei lacune într-un contract inteligent. Mai mult, spre deosebire de contractele legale așa cum le cunoaștem astăzi, ele nu permit elementul uman de interpretare sau de bună credință.

Spuneți, de exemplu, vânzătorul A vinde cumpărătorului B un ceas antic cu bună credință că articolul este autentic. Dar cumpărătorul B află mai târziu că nu este. Ce se întâmplă? Contractele inteligente sunt ireversibile, deci cum sunt aranjate rambursările fără rescrierea codului și adăugarea de furci?

Rambursările sunt una dintre principalele probleme pe care retailerii le vor avea cu blockchain-ul. Dar există o mână de companii care lucrează la această soluție, permițând actualizări la contractele existente sau intervenția judecății umane pentru a rezolva conflictul.

Scalabilitatea este o altă problemă despre care auzim des. Ethereum poate gestiona doar 15 tranzacții pe secundă în prezent. Blockchain-urile mai noi, cum ar fi NEO, pot gestiona 10.000 de operații pe secundă. DAG este o opțiune infinit mai scalabilă, dar nici fără probleme, una dintre acestea fiind securitatea – este mai ușor să hack în DAG.

Deci, piața blockchain va aduce beneficii, dar atingerea obiectivului final poate fi mai mult un maraton decât un sprint.

Gânduri finale

Piațele au multe de beneficiat de blockchain. Dar va exista inevitabil o serie de consecințe. Fără prețuri intermediare și nici necesitatea unui organism centralizat, piața blockchain va perturba perturbatorii. Deși, este puțin probabil ca Airbnb și Uber să nu aibă o soluție undeva în mână.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map