Cum funcționează Stablecoins și echilibrul pe care îl ating pentru gestionarea volatilității prețurilor

Stablecoins: Aducerea stabilității la ecosistemul criptomonedelor

Criptomonedele sunt bine cunoscute pentru volatilitatea lor extremă, deoarece nu este neobișnuit să vezi monede precum Bitcoin și Ethereum crescând sau scăzând cu 10-20% într-un interval de timp de 24 de ore. Deși acest nivel de volatilitate este benefic pentru comercianți și investitori, acesta împiedică și adoptarea în lumea reală a criptomonedelor.

Dintr-o perspectivă practică, întreprinderile nu vor să tranzacționeze într-o monedă marcată de volatilitate și risc. Ar fi dificil, de exemplu, să plătească salariul unui angajat în Bitcoin dacă puterea de cumpărare a salariului său este în continuă schimbare. Volatilitatea face, de asemenea, dificilă efectuarea tranzacțiilor zilnice de către consumatori folosind criptomonede. Imaginați-vă că Bob plătește 7 dolari pentru o ceașcă de cafea într-o zi doar pentru a afla a doua zi că aceeași ceașcă costă acum 5 dolari.

Concepute pentru a aborda această problemă a volatilității, există o clasă emergentă de criptomonede cunoscute sub numele de stablecoins care se prezintă ca active stabile la prețuri pe o piață în continuă fluctuație.

În esență, o stablecoin este un activ care oferă caracteristici de stabilitate a prețurilor care îl fac adecvat ca mijloc de schimb, unitate de cont și / sau depozit de valoare. Ca monedă, o monedă stabilă ar trebui să fie globală și să nu fie legată de nicio autoritate monetară centralizată care să-și poată controla aprovizionarea. Stablecoins pot varia în funcție de design, dar cele mai populare două metode de susținere a activelor sunt un model de emisiune IOU și un model garantat cu criptoasset.

Modelul de emisiune IOU

Cu acest model, o afacere emite monede stabile la un raport 1 la 1 la un activ subiacent în contul său bancar (practic, fiecare monedă este legată de un activ existent în bancă). Aceste active pot lua numeroase forme. De exemplu, o corporație ar putea avea monede fiduciare, cum ar fi USD, care se află în contul său bancar, sau și-ar putea sprijini monedele stabile cu active fizice, cum ar fi aurul sau argintul. Monedele stabile emise își derivă stabilitatea și valoarea din faptul că fiecare jeton poate fi schimbat cu activul subiacent, similar cu modul în care bancnotele în dolari reprezentau o sumă de aur conform standardului aur.

Tether (USDT) este cel mai popular exemplu de stablecoin existent care utilizează modelul IOU. Fiecare USDT are o valoare echivalentă cu cea a unui singur dolar SUA. Astfel, pentru a vă asigura că valoarea unui singur Tether este întotdeauna aceeași cu valoarea unui dolar, pentru fiecare monedă emisă, trebuie să existe un dolar corespunzător în contul bancar al lui Tether..

Cu toate acestea, o limitare a acestui model de emisiune este că este centralizat. Persoanele fizice trebuie să aibă încredere că entitatea emitentă deține, de fapt, activele subiacente care sunt reprezentate cu fiecare stablecoin emis. Această limitare s-a clarificat cu Tether, întrucât Tether Limited, compania din spatele monedei, se confruntă cu un control continuu din cauza ofertei sale în creștere și a lipsei auditului terților pentru a determina dacă compania deține fondurile necesare pentru a acoperi aprovizionarea circulantă a Tether..

Model criptovalut

Conform acestui model, monedele stabile nu sunt susținute de active centralizate, cum ar fi euro sau USD; în schimb, acestea sunt susținute de active digitale, cum ar fi Bitcoin. Avantajul cheie al acestui model este că poate fi stabilit într-o manieră fără încredere. De exemplu, activele subiacente care sprijină monedele stabile pot fi deținute într-un contract inteligent fără încredere. Astfel, valoarea activelor deținute prin contractul inteligent este transparentă și poate fi verificată independent.

O preocupare comună cu acest model este că activele subiacente în sine, care, în acest caz, ar fi criptomonede precum Bitcoin, sunt volatile, aparent contrare scopului stablecoinului. Ca atare, această metodă poate implica adesea supra-garantare, astfel încât orice fluctuații de preț să poată fi absorbite. Pentru a da un exemplu, se poate stabili un contract inteligent care să dețină Bitcoin în valoare de 400 USD, care ar servi drept garanție pentru emiterea de stablecoins în valoare de 200 USD. Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca a eveniment de lebădă neagră ar putea afecta negativ valoarea de bază a unei stablecoin. Un astfel de eveniment va avea probabil ca rezultat subgarantarea și destabilizarea ulterioară a monedelor stabile emise.

Concluzie

Persoanele din spațiul criptomonedelor caută întotdeauna catalizatorul care va duce la adoptarea în masă a criptomonedelor. Deși există mulți factori care pot contribui la un astfel de eveniment, este clar că abordarea volatilității pieței este crucială pentru facilitarea adoptării în masă. Stablecoins consolidează cazul de utilizare a criptomonedelor servind ca un instrument nevolatil care poate fi utilizat atât de întreprinderi, cât și de consumatori pentru a-și îndeplini nevoile monetare. Producerea stablecoinei perfecte care duce la adoptarea în masă este totuși o sarcină dificilă, având în vedere limitările inerente ambelor modele de stablecoin. Cu toate acestea, există o serie de proiecte promițătoare stablecoin care urmăresc să depășească aceste probleme pentru a aduce o criptomonedă stabilă la preț pentru ecosistemul criptografic..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map