Compararea modelelor de afaceri centralizate cu cele descentralizate în blockchain

Modelele de afaceri centralizate au fost fundamentul economiei mondiale de secole. Cu toate acestea, începem deja să vedem etapele timpurii ale unei mișcări spre descentralizare. În timp ce majoritatea organizațiilor încă tind să se bazeze pe modele de afaceri centralizate, modelele de afaceri descentralizate în blockchain devin din ce în ce mai populare.

Modelele de afaceri blockchain descentralizate sună bine în teorie. Cu toate acestea, este important să înțelegem cum ar funcționa aceste modele în practică. În acest articol, vom compara aceste două modele de afaceri diferite și vom încerca să înțelegem modul în care un model de business blockchain descentralizat ar putea conduce economia viitorului.

Procese de luare a deciziilor / guvernare

Majoritatea întreprinderilor iau decizii pe baza conducerii ierarhice și nu se bazează pe un consens la care s-a ajuns prin votul public. De exemplu, politicile stabilite de o companie precum Apple sau Google dictează dacă o nouă aplicație mobilă va fi sau nu aprobată. În cadrul acestui sistem, câteva persoane cheie din cadrul companiei iau această hotărâre sau stabilesc sisteme și politici de guvernanță. Acesta este un model de afaceri foarte centralizat.

Un alt exemplu ar fi capacitatea unei bănci de a determina câți bani pot retrage clienții pe zi. În timp ce aceste limite pot fi potențial ridicate și modificate, acest lucru necesită un proces de aprobare de la bancă: o autoritate centralizată. În esență, aceste întreprinderi necesită multă supraveghere și uneori pot împiedica posibilitățile de inovare pur și simplu datorită proiectării modelelor lor de afaceri.

În schimb, procesele de luare a deciziilor în sistemele descentralizate pot fi create pentru a favoriza majoritatea tuturor utilizatorilor în loc doar de cei care conduc compania. De exemplu, în loc ca Apple și Google să examineze toate trimiterile de conținut pe rând, multe sisteme descentralizate propun un nou model în care fiecare persoană de pe platformă ar putea avea de fapt un vot egal pentru a determina dacă conținutul este sau nu admis.

Pentru companii, modelele de afaceri blockchain descentralizate ar face procesul de aprobare mult mai ieftin și mai simplu. Cu toate acestea, este important să rețineți că problemele actuale cunoscute, cum ar fi atacurile de 51%, ar putea duce la „actori răi” din sistem care ar putea aproba conținut de calitate proastă. Astfel, proiectele blockchain trebuie să se gândească creativ la modul de a stimula actorii buni în acest model. Dacă o companie descentralizată este capabilă să țină „actori buni” responsabili de procesele decizionale, poate crea ceea ce este cunoscut sub numele de organizație autonomă descentralizată (DAO).

intalnire de afaceri

Modele de venituri / financiare

În cazul platformelor de descărcare digitală, banii sunt, de asemenea, controlați în cele din urmă de autoritățile centralizate. De exemplu, Apple și Google utilizează o împărțire a veniturilor de 70-30 pentru aplicații mobile, melodii, cărți electronice și alte produse vândute pe platformele lor. În timp ce dezvoltatorii ajung să păstreze o mare parte din fonduri, este important să rețineți că aceste companii procesează 100% din plată și păstrează o parte relativ mare a veniturilor, făcându-le extrem de centralizate din perspectivă monetară.

Modelele de afaceri blockchain descentralizate urmăresc să câștige producătorii de conținut (adică dezvoltatorii de aplicații, muzicienii etc.), cu accentul lor general pe recompense mai bune pentru producătorii de conținut. În timp ce baza de utilizatori pentru magazinele de aplicații descentralizate nu a crescut încă mult, multe dintre aceste proiecte au la dispoziție modele de afaceri mult mai profitabile din perspectiva producătorului de conținut. Imaginați-vă dacă împărțirea veniturilor dintr-un magazin de aplicații descentralizat a fost mai aproape de 99-1 (sau mai mic) decât 70-30. Asta este ceea ce companiile ca Status și Blockstack oferă.

blockstack

Stocarea datelor / Social Media

Un alt factor care face centralizată întreprinderile este natura stocării datelor. De exemplu, companii precum Facebook stochează date sensibile în baze de date centralizate. Acesta face parte din motivul pentru care nu există costuri inițiale pentru utilizatori pentru a se înscrie și a utiliza site-ul. Cel puțin, datele despre aceste sisteme pot fi vândute în scop indirect prin intermediul unor reclame bazate pe date demografice. Informațiile importante, de la vârsta unui utilizator până la hobby-urile sale, sunt valoroase și ușor accesibile datorită bazelor de date centralizate.


Pe platformele de socializare descentralizate, datele nu sunt în general vândute pentru profit prin intermediul anunțurilor direcționate. Acest lucru se datorează faptului că platformele de socializare nu ar fi deținătorii finali de date despre utilizatori într-un model de afaceri descentralizat. Din perspectiva utilizatorului, acest lucru face mult mai ușor să protejați datele cu caracter personal și să aveți mai multe opțiuni în modul de utilizare a datelor.

Cu toate acestea, dilema pentru companii este cum se creează un model de afaceri care face bani fără să aibă acces la date care pot fi utilizate pentru a genera venituri prin reclame direcționate. Acest lucru ar putea necesita trecerea de la un model gratuit la un model economic plătit, partajat, în care companiile ar primi o mică parte din microplăți de fiecare dată când utilizatorii se plătesc reciproc pentru generarea de conținut, aprecieri, vizualizări etc. Pentru companii, acest lucru pare a fi un mod bun pentru a genera venituri. Cu toate acestea, utilizatorii platformelor descentralizate ar trebui să fie dispuși să accepte această modificare. Am început deja să vedem acest tip de model fiind utilizat pe site-uri precum Steemit.

steemit

Ce model de afaceri este mai bun?

În cazurile menționate mai sus pentru modelele de afaceri centralizate, multe tipuri diferite de utilizatori văd defecte sistemice. Lucruri precum lipsa abilității de luare a deciziilor pentru utilizatori, repartizarea incorectă a veniturilor pentru producătorii de conținut și lipsa protecției datelor generale / confidențialitatea utilizatorilor prezintă multe probleme.

Cele mai multe modele de afaceri blockchain descentralizate sunt doar la început și nu au apărut încă pentru a rivaliza cu omologii lor centralizați. Cu toate acestea, este important să înțelegem cum și de ce unele proiecte emergente blockchain ar putea oferi soluții mult mai bune.

În timp, modelele de afaceri descentralizate ar trebui să fie mult mai bune decât sistemele actuale centralizate pe care majoritatea oamenilor le folosesc astăzi. Cu toate acestea, tranziția către modele de afaceri descentralizate nu este ușor de realizat peste noapte. În primul rând, va trebui să fie luate în considerare o mulțime de considerații.

În timp ce descentralizarea este în cele din urmă mai bună pentru marea majoritate a producătorilor și consumatorilor de conținut, companiile descentralizate vor trebui, de asemenea, să fie inovatoare atunci când vine vorba de găsirea echilibrului corect între adoptarea utilizatorilor și profitabilitate. Deocamdată, este încă de stabilit cum ar avea loc o schimbare a modelelor de afaceri și care companii vor conduce în cele din urmă această mișcare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map