Companiile cu economie comună vor fi afectate de Blockchain

Când Airbnb și Uber au izbucnit pe scenă, s-a vorbit mult despre modul în care aceste companii au salutat o nouă eră a partajării de la egal la egal. Am fost conduși să credem că, în următorii ani, nu vom mai cumpăra lucruri precum mașinile de tuns iarba sau uneltele electrice. Am putea împărtăși astfel de articole între comunități, folosind internetul pentru a le conecta pe cei care au cu cei care au nevoie. Ar fi mai eficient și ar crea mai puține deșeuri. Dar economia partajată nu a evoluat cu adevărat în acest fel, iar companiile economiei partajate sunt parțial de vină.

Problemele economiei actuale de partajare

Câțiva jucători mari domină economia comună. La zece ani de la crearea lor, acestea sunt în principal Airbnb și Uber, deși mai sunt câteva. Ambele companii au suferit cu probleme de-a lungul anilor și au mai creat câteva în același timp.

Fără conexiuni directe și taxe grele

Termenul de economie comună și beneficiile susținute de companii în economia comună, neagă faptul că există puține schimburi reale implicate. Este adevărat că aceste companii oferă platforme cu o interfață de utilizator decentă pentru a conecta oamenii. Cu toate acestea, persoanele nu pot comunica între ele în afara platformei fără a încălca termenii și condițiile.

Companiile cu economie comună iau, de asemenea, o parte sănătoasă a câștigurilor de la persoanele care își împrumută activele. Aceste taxe au permis extinderea rapidă atât a Uber, cât și a Airbnb.

Blockchain permite o conexiune peer-to-peer, ceea ce elimină necesitatea unui intermediar precum Uber sau Airbnb. Serviciile blockchain reduc sau chiar elimină taxele intermediare. Acest lucru le permite celor care au ceva de distribuit să se conecteze direct cu cei care doresc să împrumute. Părțile convin asupra prețului și îl transferă în siguranță în criptomonedă.

Siguranță și criminalitate

Chiar dacă nu ați experimentat niciodată probleme personale folosind Airbnb sau Uber, sunt șanse să cunoașteți pe cineva cu o poveste. Deși companiile de partajare au pus în aplicare măsuri și controale de securitate, încă se produc incidente îngrozitoare. CNN a raportat la începutul acestui an, până acum 103 șoferi americani Uber sunt acuzați de agresiune sexuală sau abuz și aproape o treime dintre aceștia au fost condamnați penal anterior. Există rapoarte despre incidente similare ale altor companii de transport cu vehicule, cum ar fi Ola în India și Apucați în Malaezia. Între timp, există site-uri web întregi dedicat poveștilor de groază Airbnb atât de la oaspeți, cât și de la gazde.

sofer Uber

Cum poți ști cu adevărat cine te conduce?

Pentru a fi corecți față de companiile din economia partajată, site-ul Airbnb subliniază pe bună dreptate că verificările de fond depind de datele de la organizațiile publice care sunt adesea fragmentate și slab întreținute.

Verificarea identității și verificarea fundalului este mai eficientă pe o platformă blockchain. Mai ales dacă organizațiile guvernamentale se îndreaptă spre înregistrarea unor lucruri precum infracțiuni, licențierea șoferului și înregistrarea pe blockchains imuabili, verificările de fond pentru companiile din economia comună ar fi mai fiabile și mai robuste.

Companiile economiei de partajare bazate pe blockchain pot beneficia, de asemenea, de înregistrarea verificărilor de fond pe blockchain. Acest lucru ar face verificările de încredere și rezistente la manipulare.

Securitatea și confidențialitatea datelor

La sfârșitul anului 2017, Bloomberg a spart povestea că Uber a ascuns o încălcare masivă a datelor de la clienții săi de mai bine de un an. Hackerii au spart măsuri de securitate în jurul serverelor companiei și au furat datele a aproximativ 57 de milioane de utilizatori. Ulterior, compania și-a dat afară ofițerul șef de securitate pentru că a jucat un rol în efectuarea unei plăți de 100.000 USD pentru tăcere hackerilor.

În timp ce Uber este departe de a fi singur fiind subiectul unui astfel de hack, exemplul servește pentru a crea încă un caz pentru care companiile din economia partajată să fie descentralizate cu blockchain. Descentralizarea bazelor de date pe mai multe noduri menține datele mai sigure, evitând multe dintre vulnerabilitățile serverelor centralizate.

Mai mult, dacă s-ar întâmpla un astfel de atac asupra unui sistem descentralizat, ar fi mult mai dificil să îl acoperim. Chiar dacă 51 la sută din nodurile blockchain s-ar dovedi rău intenționate, o acoperire ar necesita 100 la sută să nu țipe.

Perspective viitoare pentru companiile cu economie de partajare blockchain

În ciuda tuturor acestor probleme, perspectivele de creștere a economiei partajate arată strălucitoare. Un studiu a afirmat că se așteaptă ca piața să crească de la aproximativ 14 miliarde de dolari în 2014 la peste 335 miliarde de dolari până în 2025. Startup-urile Blockchain au văzut rapid oportunitatea de a pune capăt dominației industriei de către marile companii din economia partajantă. Două astfel de start-up-uri blockchain sunt Origin și ShareRing. Ambele văd potențialul pentru o rețea care va oferi tranzacții de partajare într-o gamă largă de bunuri și servicii.

Origine

Origine este un protocol open-source, bazat pe Ethereum, pentru crearea de piețe cu economie partajată. Permite dezvoltatorilor să creeze dApp-uri personalizate pentru diferite tipuri de partajare de bunuri și servicii (de ex., Sarcini, partajare la domiciliu, partajare de călătorie) sau pentru diferite localități. Origin va lansa propriul dApp pe platformă. Această aplicație acționează ca o piață pentru consumatori și conectează cei care doresc să facă afaceri. Sistemul folosește contracte inteligente pentru a reglementa tranzacțiile și plățile pentru bunuri și servicii.

Pagina de pornire a Protocolului de origine

Pagina de pornire a Protocolului de origine

Site-ul web evidențiază modul în care lipsa unui intermediar permite utilizatorilor să tranzacționeze fără a suporta taxe substanțiale. Origin este deja parteneriat cu companii care vor folosi platforma pentru a-și construi propriile piețe de partajare. Compania își desfășoară vânzarea de tokenuri în parteneriat cu Coinlist Capital, înregistrată la SEC. Rularea unui ICO conform îi permite să se distanțeze de proliferarea ICO-urilor înșelătoare care au afectat piața.

ShareRing

ShareRing are obiective similare cu Origin, dar își dezvoltă propriul blockchain pentru a lansa un sistem dual token. Mecanismul dual token își propune să reducă frecarea la introducerea utilizatorilor noi (non-cripto) în sistem.

ShareToken este simbolul utilitar al sistemului. Este stimulentul care conduce blockchain-ul, precum și moneda folosită pentru a cumpăra în sistem de cei cu bunuri de închiriat. SharePay este celălalt simbol și este legat de valoarea fiat. Utilizatorii pot schimba fiat cu SharePay utilizând platforma ShareRing. Cei care doresc să închirieze prin ShareRing își pot „completa” soldul SharePay folosind cardul de credit.

Pagina de pornire ShareRing

Pagina de pornire ShareRing

ShareRing are rădăcini în firma australiană Keaz de partajare a călătoriei. Ca atare, a câștigat recent intrarea în consorțiul blockchain pentru automobile MOBI.

Monopolurile sunt precare

Monopolurile domină actuala economie comună, iar piețe ca aceasta sunt coapte pentru perturbări. Apariția blockchain-ului elimină intermediarii, astfel încât startup-urile inteligente pot crea dureri de cap pentru oameni precum Uber și Airbnb. Companiile cu economii mari de partajare, precum și alte piețe online, trebuie să se asigure că țin pasul cu aceste evoluții dacă vor rămâne la vârful jocului.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map