Ce este Web 3.0?

V-ați întrebat ce este Web 3.0?

Dacă în ultimul timp ați participat la o conferință cu prieteni tehnici, probabil că ați auzit termenul „Web 3.0”. Și dacă nu ați făcut-o încă, probabil că o veți face în curând. Dar dacă este una dintre întrebările pe care ți-e puțin rușine să le pui, nu fi. Nu mulți oameni știu ce este Web 3.0, deci este de înțeles dacă ești confuz.

În plus, o descriere cu adevărat succintă și o narațiune suficient de strânsă nu au apărut încă, făcând definiția sa deschisă interpretării. Experții încă se ceartă cu privire la ceea ce se referă la Web 3.0 și la ceea ce va veni în viitor.

Înapoi la Noțiuni de bază – Web 1.0 și Web 2.0

În timp ce ne referim la Web 3.0, o recapitulare rapidă pe Web 1.0 și Web 2.0 ar putea fi utilă. Oamenii încep să se refere la internet în diferite etape pe măsură ce evoluează capacitățile sale și modul în care interacționăm cu acesta.

Gândiți-vă la primele zile cu o conexiune dial-up unde puteți citi lucruri online și poate trimite un e-mail. Web 1.0 a fost unidirecțional. A existat puțină interacțiune și informațiile ne-au fost transmise de către corporații și mass-media.

Site-urile companiei erau monologuri cu descrieri îndelungate ale produselor și retorică corporativă înfundată. Paginile „Despre noi” sunt pline de clișee vapide despre „a merge mai departe”, iar clienții fiind „în centrul a tot ceea ce facem”.

Sursele de internet nu aveau încredere în universități. Încă trebuia să te apuci de bibliotecă pentru a găsi cărți de referință în teza ta. Copyscape nu exista. MySpace nu s-a născut încă și bug-ul Y2K a fost o afacere foarte mare. Crearea unui site web a fost, de asemenea, un proces extrem de lung și costisitor.

Web 2.0 ne-a dus la un nivel complet nou, caracterizat prin faptul că oamenii interacționează cu site-uri web – și unul cu celălalt – mai mult. Social media stăpânește. Evaluările inter pares sunt una dintre cele mai importante decizii de cumpărare 90 la sută dintre clienții care citesc recenzii online înainte de a cumpăra – și 88% dintre ei au încredere în ei la fel de mult ca o recomandare personală.

Web 2.0 Web social

Rețelele de socializare guvernează roost

Economia comună ne permite să rămânem în casele altor persoane și să ne închiriem mașinile. Oricine poate obține un site web și își poate încărca vocea pe internet, fie în scris, fie în înregistrare. YouTube are aproape 1,5 miliarde utilizatori din întreaga lume și începând cu 2016, erau în jur 300 de milioane bloguri personale înregistrate. Și acum accesăm internetul de pe dispozitivele noastre portabile mai mult decât desktopurile noastre.

Deci, Ce este Web 3.0?

Deci, acum știm totul despre asta, ce schimbări ne putem aștepta să vedem în timp ce ne îndreptăm spre Web 3.0, următoarea evoluție a internetului? Conceput de reporterul The New York Times John Markoff în 2006, conceptul Web 3.0 nu este de fapt nou.


Web 3.0 va aduce o schimbare suplimentară în modul în care creăm și interacționăm cu site-uri web. Dar este deja aici? Și ce anume implică?

IoT și internetul totul

Dacă aveți un frigider inteligent, utilizați Alexa, dețineți un monitor pentru bebeluși, difuzor sau alt dispozitiv care se conectează la web, ați folosit deja tehnologia IoT. În timp ce tehnologia IoT a început să încetinească și nu este lipsită de probleme (întreabă-l pe Jeep), este o caracteristică puternică a Web 3.0. Un concept altfel cunoscut sub numele de „ubicuitate”.

Internetul nu va mai fi disponibil doar pe desktop, cum ar fi cu Web 1.0 sau smartphone-ul dvs., cum ar fi Web 2.0. Va fi peste tot, așa că pregătește-te pentru întreaga saturație. De fapt, Web 3.0 poate fi la fel de bine numit webul tuturor și peste tot, deoarece majoritatea lucrurilor din jurul tău sunt conectate online.

Cu toate acestea, infrastructura noastră actuală nu acceptă încă acest lucru. Dispozitivele noastre sunt prea lente și prea nesigure. Nimeni nu dorește să riște să-și spargă dispozitivul cardiac sau să-și piardă controlul vehiculului în timp ce conduce. Dar este un gust de ceea ce urmează să apară pe Web 3.0.

Inteligență artificială

Inteligență artificială

Calculatoarele vor arăta caracteristici ale inteligenței umane

În Web 3.0, computerele vor arăta caracteristici ale inteligenței umane, cum ar fi luarea deciziilor și învățarea. Companii precum Facebook și Google folosesc deja IA de ceva timp pentru a organiza Big Data și pentru a optimiza publicitatea.

In conformitate cu Universitatea din Maastricht, „Algoritmii de învățare automată sunt folosiți pe scară largă și sunt întâlniți zilnic. Exemple sunt recomandările automate atunci când cumpărați un produs sau un software de recunoaștere vocală care se adaptează vocii dvs. ”

Datorită învățării automate, computerele devin mai avansate și pot prelucra și înțelege informațiile într-un mod mult mai uman. Și dacă luați în considerare exemplul de mai sus, putem deja să vorbim ceva destul de complex în telefoanele noastre și să obținem un răspuns acceptabil. Acest lucru se va îmbunătăți.

Și doar gândiți-vă la mesageria LinkedIn. Chatul oferă răspunsuri anticipate generate de învățarea automată, pe baza a ceea ce ați putea răspunde. Citește limba și formulează sugestii pe baza textului scanat. Aceasta arată AI aplicată în fiecare zi în utilizare. Destul de cool, corect?

AI, cum ar fi blockchain-ul, poate elimina, de asemenea, factorul uman din, să zicem, site-urile web populare din cauza recenziilor false sau a rezultatelor căutării manipulate. Și, de fapt, tehnologia blockchain poate fi, de asemenea, instrumentală pentru Web 3.0, permițând utilizatorilor să interacționeze și eliminând problemele de încredere prin contracte inteligente.

Discuția despre Web 3.0 aruncă adesea mențiuni despre „webul semantic”, care este aproape ca o extensie a AI. Web-ul semantic este practic un mod în care informațiile sunt clasificate și stocate, astfel încât un computer să le poată înțelege la fel de bine ca un om. Web-ul semantic va învăța computerele ce înseamnă datele, astfel încât AI să se poată naște.

Grafică 3D

Având în vedere că acesta este Web 3.0, vom avea nevoie de mai multe grafice 3D pentru al însoți. Aici vor intra și ele alte tehnologii precum AR și VR – jocuri pe computer și aplicații folosind 3D, de exemplu.

De asemenea, imprimarea 3D va crește și va deveni mai accesibilă tuturor, nu doar laboratoarelor mari, cu bugete mari. Acestea sunt toate componentele următorului val de evoluție de pe web.

Gânduri finale

La fel ca AI și blockchain-ul, există mai mult hype de marketing în jurul Web 3.0 decât cazuri reale de utilizare practice în acest moment. Oamenii au fost chiar determinați să creadă că Web 3.0 va forma orașe virtuale și centre comerciale 3D.

Dar, la fel ca eradicarea sărăciei și descentralizarea lumii, aceste lucruri ar putea fi încă departe, poate ținând de Web 4.0.

Deci, soluția de pe Web 3.0 este: nu credeți toți hype-ul. La fel ca multitudinea de produse care pretind că folosesc AI și sunt susținute doar de un algoritm, Web 3.0 nu este încă peste tot. Dar nu va trece prea mult înainte de a fi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map