Ce este rețeaua Cosmos (ATOM) | Un ghid pentru începători la internetul blockchain-urilor

Pentru a intra în ceea ce face rețeaua Cosmos va fi nevoie să dezlegăm componentele și problemele pe care le rezolvă. Pe scurt, Cosmos Network este un internet al blockchain-urilor.

Rețelele Cosmos reunesc toate tipurile de blockchains prin valorificarea avantajelor Tendermint și a protocolului de comunicare inter-blockchain (IBC). Proiectele conectate sau integrate în rețeaua Cosmos pot schimba jetoane între ele în mod nativ. Gândiți-vă la swap-uri atomice, dar pentru toată lumea!

În total, Cosmos este o rețea pentru o mai bună interoperabilitate între blockchain-uri de toate tipurile.

Cum funcționează rețeaua Cosmos

Înainte de a intra în ceea ce este posibil în rețeaua Cosmos, este important să vizitați mai întâi ceea ce a făcut acest lucru realizabil, Tendermint.

Tendermint

Tendermint este o platformă de lansare pentru crearea de aplicații blockchain. Pentru a înțelege puțin ceea ce înseamnă asta, știi că există trei straturi conceptuale pentru un blockchain: rețea, consens și stratul de aplicație. Tendermint preambalează straturile de rețea și consens, astfel încât echipele să se poată concentra asupra aplicațiilor lor și să ocolească sute de ore de cod complex.

Rețeaua Cosmos pe Tendermint

Stiva software de bază Tendermint

Tendermint nu este un blockchain în sine, ci un instrument open-source pentru dezvoltatori. Este o bază personalizabilă pentru aplicațiile blockchain.

O avertisment special este că consensul Tendermint este un algoritm de dovadă a mizei (PoS). Acest lucru se poate reconfigura la alte forme de PoS, cum ar fi un PoS delegat sau un consens privind dovada autorității, de exemplu.

Favorizarea modelului PoS este o mare parte din ceea ce permite interoperabilitatea Tendermint, împreună cu finalitatea instantanee, mii de tranzacții pe secundă și securitate sporită.

Conectarea punctelor cu IBC

Următoarea piesă din rețeaua Cosmos este protocolul de comunicații interblocuri (IBC). Acest software leagă împreună zonele și hub-urile din rețea și permite schimbul de jetoane între lanțuri eterogene.

Este important să rețineți că Cosmos se referă la aplicațiile individuale ca lanțuri eterogene. Acest lucru se datorează faptului că fiecare lanț sau aplicație din rețea are propria suveranitate și arhitectură de nivel. Pe scurt, acest lucru înseamnă că IBC poate conecta lanțuri, deși fiecare are propriul stack de software (înrădăcinat în Tendermint) și guvernare independentă.

Principalul avantaj al IBC este schimbul de jetoane între lanțuri. Jetoanele dintr-un lanț pot fi reprezentate pe altul. Iată un exemplu, Mia dorește să trimită 25 de jetoane din lanțul A în lanțul B. Pentru a face acest lucru, cele 25 de jetoane ale lui Mia pe lanțul A se încuie cu o dovadă trimisă în lanțul B. Apoi, lanțul B urmărește dacă mai mult de două treimi din lanț Validatorii A au semnat dovada că cele 25 de jetoane ale Mia rămân blocate pe lanțul lor original. Când dovada este valabilă, Mia primește 25 de jetoane pe lanțul B..

În general, IBC este tunelul și mecanica care permite lanțurilor să se conecteze între ele.

Rețeaua: hub-uri și zone

Acum că am analizat ceea ce au Tendermint și IBC, cum construiește Cosmos un internet de blockchains?

Soluția: hub-uri de rețea.

Huburile din rețea acționează ca registre majore pentru fiecare dintre lanțurile individuale numite și zone. Huburile sunt registrele pentru schimbul de jetoane între zone.

Fără hub-uri în rețea, Cosmos ar fi o serie de blockchain-uri cu lanțuri de margaretă. Schimbul de jetoane între blockchain-uri de acest tip pune multă presiune pe încrederea în sursa jetonului, în special în validatorii lor. Această problemă se agravează pe măsură ce jetoanele se deplasează de-a lungul rețelei de la lanțul A la lanțul B la lanțul C și așa mai departe. De fiecare dată când este necesar ca lanțul receptor să aibă încredere în toate seturile de validatori înaintea lor exponențial.

Hub-urile din rețea atenuează acest lucru prin conectarea zonelor la ele, în loc să fie direct între ele. Dacă zonele își limitează conexiunile doar la alte hub-uri, atunci riscul cheltuielilor duble sau al dezghețării jetoanelor este redus dramatic. Zonele nu trebuie să aibă încredere în alte zone direct sau în cele care au transmis jetoane înaintea lor. Ei trebuie doar să țină cont de încrederea în hub-uri.

Aspectul hubului Cosmos Network

O privire simplificată asupra Centrului și zonelor Cosmos

Primul hub din Rețeaua Cosmos este Cosmos Hub, un blockchain Dovadă de miză stratificat peste Tendermint. Pentru a alimenta Centrul Cosmos, există două jetoane, Atomi și Fotoni. Numele minunate deoparte, Atom este moneda de miză folosită pentru guvernare pe Cosmos Hub. Moneda de taxă din ecosistem este Photon, utilizată pentru a muta jetoane în jurul rețelei, precum și pentru a plăti taxe.

Link-ul lipsă

S-ar putea să vă gândiți până în acest punct că orice lucru din Rețeaua Cosmos ar trebui să se joace conform regulilor Nucleului Tendermint. Și anume că numai lanțurile de blocuri PoS pot participa la rețea, deoarece Tendermint se află în centrul fiecărei zone.

Vestea bună este că și echipa Cosmos s-a gândit la acest lucru și a făcut ceva în acest sens. Pentru a înțelege care a fost provocarea, există două categorii de lanțuri pe care rețeaua Cosmos le definește pe baza acestora finalitate.

În primul rând, lanțuri de finalitate rapidă. Acestea sunt lanțurile ușoare, deoarece lanțurile cu finalitate rapidă sunt deja compatibile cu IBC. Blockchain-urile PoS pot utiliza IBC la fel ca Tendermint și se pot conecta direct în hub-uri și zone.

Lanțurile mai puțin ușoare sunt lanțuri de finalitate probabilistică. Aceste blockchain-uri, precum lanțurile PoW, sunt în schimb stratificate pe un consens de finalitate rapidă, cum ar fi Tendermint Core și creează o zonă Peg. Până în prezent, rețeaua Cosmos va crea o Ethereum Peg-Zone numită Ethermint și recunoaște că crearea de Peg-Zones pentru fiecare blockchain cu finalitate probabilistică este „teoretic posibilă” dar provocatoare.

Despre Cosmos Network

Există o poveste de fundal în Rețeaua Cosmos. Cu toate acestea, versiunea condensată este că rețeaua a fost construită în mare parte de aceeași echipă care a conceput componenta sa fundamentală, Tendermint Core.

All in Bits, compania din spatele Tendermint, construiește acum rețeaua Cosmos sub umbrela Fundația Interchain (ICF). ICF a fost fondat pentru a ajuta la „facilitarea următoarei generații de tehnologie blockchain”, cu scopul de a construi un internet de blockchain-uri.

Echipa lucrul la Rețeaua Cosmos este destul de mare și este condus de cofondatorii Ethan Buchman și Jae Kwon (deloc afiliați cu rapperul J-Kwon, din păcate).

Distribuția jetonului de rețea Cosmos

Distribuția jetonului Cosmos Hub Atom

Atât ICF, cât și All in Bits au fost propuși să primească porțiuni din jetoanele Atom la lansarea rețelei principale. Jetoanele All in Bits și ICF primesc vor iniția dezvoltarea rețelei și vor stimula creșterea acesteia pe un program de dobândire de doi ani.

Aprovizionarea cu monede și durabilitatea

Deocamdată, moneda Atom nu va putea fi tranzacționată până la lansări de rețea principală. Cu toate acestea, rundele publice și private ale strângerea de fonduri s-a încheiat dar aprovizionarea cu jetoane este încă de stabilit. Distribuția de jetoane propusă este de 75% pentru Fundraisers, 10% pentru Fundația Interchain, 10% pentru All in Bits Inc și 5% pentru investitorii de semințe.

*** Vă rugăm să rețineți că jetoanele tranzacționate în prezent $ ATOM și $ CMOS nu sunt jetoane native din Rețeaua Cosmos. Aș avea oarecare prudență cu privire la tranzacționarea acelor două monede cu capac scăzut, posibili impostori.

Concluzie

Cu încă ceva timp înainte de lansarea principală a rețelei, Cosmos Network se dezvoltă pentru a-și atinge obiectivele și testează componente precum guvernarea în lanț în cadrul rețelei lor de testare. Ambiția proiectului este impresionantă, cu toate acestea, se pare că nu se grăbesc în nimic. Ei iau măsurile necesare pentru a conecta diferitele componente, cum ar fi Tendermint și IBC.

Adoptarea Tendermint Core de către dezvoltatori va fi vitală pentru creșterea rețelei. La fel ca și alte monede populare conectate la ecosistem.

În ansamblu, proiectul este încă în curs de dezvoltare și mai are o mulțime de trotuar pe foaia de parcurs. Cosmos Networks vrea să se lupte în lanțurile tăcute ale lumii într-un frumos internet de blockchains. Este un obiectiv înalt, dar ar putea fi o idee vitală pentru progresul blockchain-ului într-o altă fază de adoptare și utilizare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map