Ce este Maker Dai? | Ghid pentru începători

Ce este Maker Dai?

Oferind un substitut viabil stablecoin pentru Tether, Maker este o platformă de contract inteligent care controlează și vinde Dai. Descentralizată și fără încredere, platforma Maker stabilizează valoarea Dai la un dolar SUA folosind mecanisme de piață externă și stimulente economice.

Eliminând necesitatea de a avea încredere într-o organizație centralizată și problemele legate de auditurile terților, Maker oferă un sistem transparent de stablecoin care poate fi complet inspectat pe blockchain-ul Ethereum.

Sigla Maker

Sistemul de monede dual Maker

Platforma Maker are două monede: Makercoin (MKR) și Dai (DAI).

Makercoin – Un jeton cu un preț volatil care este utilizat pentru a guverna platforma Maker

Dai – O monedă stabilă la preț, potrivită pentru plăți, economii sau garanții

Comparând Dai cu Tether

Asemănări

 • Preț – Ambele sunt corelate cu prețul unui dolar SUA
 • Tipul activului – Ambele sunt active garantate de garanții
 • Mineabilitate – Ambele monede nu sunt minabile

Diferențe

 • Activ colateral – Tether este susținut de dolari SUA fiat în rezerve bancare auditate, în timp ce Dai este susținut de contracte inteligente Ethereum supracolateralizate.
 • Stabilizarea prețurilor – Prețul Tether este derivat în totalitate din capacitatea deținătorului de a schimba un Tether cu un dolar SUA. Prețul lui Dai este stabilizat la un dolar SUA utilizând factori externi de piață, cum ar fi pozițiile de creanță garantate (CDP), mecanisme de feedback autonome și stimulente economice externe.
 • Blockchain – Tether este emis pe blockchain-ul Bitcoin prin protocolul Omni Layer, în timp ce Dai este emis pe blockchain-ul Ethereum.
 • Descentralizare – Tether este în esență centralizat, deoarece poate fi creat sau distrus doar de Tether Limited. Pe de altă parte, Dai este mai descentralizat, deoarece Dai poate fi creat și distrus doar de către utilizatori individuali.

De ce sunt necesare Stablecoins

Datorită volatilității lor imense, criptomonedele normale nu sunt ideale pentru nicio formă de plată directă sau de utilizare ca garanție. Pentru a preveni fluctuații uriașe de valoare, sunt necesare monede stabile pentru a atenua riscul de piață al cripto-activelor mercuriale.

Utilizări Dai Stablecoin

Maker acoperă patru piețe largi care ar putea beneficia de utilizarea Dai.

 1. Piețe de jocuri de noroc – Pariurile pe termen lung sunt ilogice de făcut cu criptomonede volatile. Criptomonedele volatile expun jucătorul nu numai riscului pariului, ci și riscului subiacent al prețului activelor. Utilizarea unei criptomonede stabile la preț, cum ar fi Dai, permite jucătorului să-și izoleze riscul exclusiv de pariul său de jocuri de noroc.
 2. Piețele financiare – Garanția stabilă la preț, cum ar fi Dai, este necesară pentru opțiuni și contracte inteligente cu instrumente derivate din sectorul financiar. Pozițiile de creanță garantate de Maker oferă, de asemenea, pârghie de tranzacționare descentralizată fără permisiune.
 3. Comerț internațional – Costul tranzacțiilor internaționale poate fi semnificativ; Dai permite ca volatilitatea valutară să fie atenuată în mod adecvat, precum și elimină intermediarii din procesul de tranzacție.
 4. Sisteme transparente de contabilitate – Cu tranzacții complet verificabile, Dai permite guvernelor, corporațiilor și organizațiilor să își sporească eficiența și să își reducă șansele de corupție.

Pagina de pornire a Maker

Funcții esențiale MKR

MKR are trei roluri esențiale pe platforma Maker:

1. Jeton utilitar

Puteți utiliza MKR doar pentru a plăti taxele acumulate pe CDP-urile care generează Dai în sistemul Maker. Când plătiți taxe, MKR este „ars” sau scos din aprovizionare. Aprovizionarea cu MKR va scădea pe măsură ce MKR este ars. Dacă cererea pentru Dai și CDP crește, cererea pentru MKR ar trebui, de asemenea, să crească.

2. Indicativ de guvernanță

Deținătorii MKR folosesc simbolul pentru a vota pentru gestionarea riscurilor și logistica sistemului Maker. Procesul de votare a Makerului se realizează prin votarea aprobării continue.

Votarea aprobării continue – Fiecare titular al MKR poate vota pentru orice număr de propuneri cu MKR pe care îl deține. Orice deținător de MKR poate trimite, de asemenea, o nouă propunere. Alegătorii pot retrage sau vota în orice moment pentru orice propunere. Propunerea care are cele mai multe voturi de la toți deținătorii MKR devine „propunerea de top” și poate fi activată pentru a implementa modificări ale parametrilor de risc ai sistemului.

3. Resursă de recapitalizare

Dacă părți din portofoliul de garanții devin sub-garantate, sistemul Maker creează automat noi jetoane MKR și le vinde pe piață. Acest lucru strânge instantaneu bani pentru a valorifica deficitul de valoare din sistem și readuce întregul sistem Maker înapoi din insolvență. O guvernare defectuoasă va duce la diluarea valorii tuturor jetoanelor MKR. Acest lucru creează un sistem de penalizare care ar trebui să alinieze interesele alegătorilor Maker cu interesele întregului sistem Maker.

Cum funcționează sistemul Maker

Pentru ca un utilizator să interacționeze cu sistemul Maker, acesta trebuie să creeze mai întâi o poziție de creanță garantată.

Poziții de creanță garantate

Pentru a crea Dai pe platforma Maker, utilizatorul trebuie să își valorifice Ethereum în contractele inteligente unice ale Maker, cunoscute sub numele de poziții de creanță colaterale (CDP). Deși CDP-urile generează Dai pentru ca utilizatorul să le poată utiliza, ele acumulează și dobândă în timp cunoscută sub numele de „Taxa de stabilitate”.

În prezent, Pooler Ether (PETH) este singurul tip de garanție acceptată pe platforma Maker. Pentru a obține Dai de la un CDP, un utilizator trebuie mai întâi să-și convertească Etherul în PETH.

Interacțiunea utilizatorului cu un CDP are patru etape de bază:

 1. Realizarea CDP. Un utilizator trimite mai întâi o tranzacție către Maker pentru a crea un CDP. Apoi, utilizatorul trebuie să trimită PETH-ul său pentru a garanta CDP-ul.
 2. Generând Dai. Utilizatorul trimite apoi o tranzacție declarând cantitatea de Dai dorită de la CDP. Pe măsură ce utilizatorul primește Dai, o sumă echivalentă de datorie sub formă de PETH este blocată într-un contract inteligent. Utilizatorul nu poate accesa această garanție blocată până nu se achită datoria Dai restantă.
 3. Reconcilierea datoriilor. Pentru a primi garanția înapoi, utilizatorul trebuie să își achite datoria restantă în CDP, precum și să plătească o „Taxă de stabilitate” care acționează în esență ca dobândă asupra datoriei restante. Taxele de stabilitate trebuie plătite în MKR, în timp ce datoriile restante pot fi rambursate numai în Dai.
 4. Retragerea garanției. După ce datoria utilizatorului și comisionul de stabilitate sunt achitate, utilizatorul își poate recupera în cele din urmă garanția prin trimiterea unei tranzacții către Maker.

Parametrii de risc ai CDP-urilor

Deținătorii MKR votează patru parametri cheie de risc pentru CDP pentru a asigura stabilitatea sistemului Maker:

 1. Plafonul datoriei – Suma maximă a datoriei care poate fi creată de un singur tip de CDP
 2. Raport de lichidare – Raportul garanție-datorie la care un CDP devine vulnerabil la lichidare
 3. Taxă de stabilitate – Taxă suplimentară calculată ca un randament procentual anual în plus față de datoriile externe ale CDP
 4. Raport de penalizare – Raport pentru suma maximă de Dai care poate fi ridicată dintr-un eveniment de lichidare

Mecanisme de stabilitate a prețurilor

Sistemul Maker Stablecoin folosește factori externi de piață și stimulente economice pentru a lega Dai de valoarea unui dolar.

Prețul țintă

Prețul țintă al lui Dai are două funcții principale pe platforma Maker:

 1. Calculați raportul garanție-datorie al unui CDP
 2. Determinați valoarea activelor colaterale într-un caz de decontare globală

Mecanismul de feedback al ratei țintă

În caz de instabilitate severă a pieței, mecanismul de feedback al ratei țintă (TRFM) poate fi automatizat. Când este pornit, sistemul Dai Stablecoin ajustează rata țintă pentru a stabiliza prețul pieței Dai mai aproape de prețul țintă.

Angajarea TRFM rupe unghiul fix al Dai la dolarul SUA, dar modifică rata țintă pentru a stimula participanții de pe piață să mențină prețul Dai la prețul țintă..

Prețul pieței scade sub prețul țintă

Dacă prețul de piață al Dai este sub prețul țintă, TFRM va crește rata țintă.

O creștere a ratei țintă determină scumpirea generației Dai. În același timp, o rată țintă crescută determină creșterea câștigurilor de capital din deținerea Dai. Creșterea câștigurilor de capital va stimula cererea agregată a lui Dai.

O creștere a ratei țintă va reduce oferta de Dai, crescând simultan cererea de Dai. Economia de bază ar trebui să facă ca prețul de piață al Dai să crească înapoi la prețul țintă.

Prețul pieței urcă peste prețul țintă

Dacă prețul de piață al Dai este peste Prețul țintă, TFRM va reduce rata țintă.

O scădere a ratei țintă face ca generația Dai să devină mai puțin costisitoare. În același timp, o rată țintă scăzută va reduce câștigurile de capital asociate cu deținerea Dai. Scăderea câștigurilor de capital va reduce cererea agregată a lui Dai.

O scădere a ratei țintă va crește oferta de Dai în timp ce scade simultan cererea pentru Dai. Economia economică de bază ar trebui să facă ca prețul de piață al Dai să scadă înapoi la prețul țintă.

Parametru de sensibilitate

Parametrul de sensibilitate al sistemului stablecoin determină magnitudinea ratei țintă ca răspuns la orice modificare a prețului de piață al Dai.

Ori de câte ori parametrul de sensibilitate și rata țintă sunt ambele egale cu zero, Dai va fi legat de prețul țintă curent.

Decontare globală

O opțiune descentralizată de ultimă alegere, decontarea globală garantează că deținătorii de DAI primesc prețul țintă în caz de urgență. Decontarea globală închide încet întregul sistem Maker și se asigură că toți utilizatorii primesc valoarea netă a activelor la care au dreptul.

Pentru ca o soluționare globală să aibă loc, alegătorii MKR trebuie să voteze situația pentru a se asigura că închiderea sistemului este cu adevărat necesară. Unele cazuri care pot merita o soluționare globală includ iraționalitatea pe termen lung a pieței, o încălcare a securității sau actualizarea sistemului.

Factorii de risc ai platformei Maker

Niciun sistem nu este perfect. Maker prezintă cei mai mari factori de risc ai săi în implementarea platformei sale. De asemenea, enumeră acțiunile sale de atenuare a acestor factori de risc.

 1. Atac de hacking rău intenționat – Dacă contractele inteligente desfășurate au vreo vulnerabilitate, un programator de malware ar putea încerca să fure garanții de pe platforma Maker.
 2. Evenimentul Lebedei Negre – Dacă Ethereum are un accident violent, neașteptat, este posibil ca sistemul Maker să nu poată menține controlul prețului asupra activelor sistemului.
 3. Concurență – Complet descentralizat, sistemul Dai Stabalecoin este extrem de complex. Maker se teme că piața poate decide să acționeze cu un activ digital mai simplu și centralizat.
 4. Piețe iraționale – Acțiunile iraționale ale pieței pe o perioadă suficient de mare ar putea determina utilizatorii Maker să piardă încrederea în stabilitatea și lichiditatea sistemului.
 5. Eșecul echipei Maker – Echipa de conducere a Maker recunoaște pe deplin consecințe negative care ar putea rezulta din erori umane sau eșecul pregătirii pentru toate circumstanțele.

Strângere de fonduri și tranzacționare

Deoarece Dai este legat de prețul unui dolar SUA, nu este destinat tranzacționării. Pentru a genera Dai, descărcați un browser Ethereum precum MetaMask și navigați la Platforma Dai.

MKR a fost inițial vândut într-un forum public și avea mai multe oferte private înainte de a trece la Openledger. În prezent, MKR și Dai sunt vândute prin Oasis Decentralized Exchange (OasisDex).

Pentru a vă conecta la OasisDex, deschideți un browser Ethereum și navigați la OasisDex.

MKR are în prezent o aprovizionare circulantă de 618.228 dintr-o aprovizionare totală de 1.000.000.

Cum se păstrează Makercoin și Dai

Atât Maker, cât și Dai sunt jetoane Ethereum standard care aderă la standardul ERC-20. Prin urmare, Maker și Dai trebuie depozitate într-un portofel compatibil ERC-20, cum ar fi MyEtherWallet.

Oferind o securitate mai bună decât portofelele software, portofelele hardware precum Ledger Nano S și Trezor sunt, în general, cel mai sigur mod de a stoca jetoanele standard ERC-20.

Dezvoltare de produs

Primul stablecoin complet descentralizat pe Ethereum, Dai a intrat oficial pe 18 decembrie 2017.

În următoarele șase până la douăsprezece luni, Maker Platforms intenționează să extindă numărul de tipuri de garanții care pot fi utilizate pentru a genera Dai. În acest moment, numai Pooled Ethereum poate fi folosit pentru a crea CDP-uri și a crea Dai.

Foaia de parcurs de dezvoltare a Maker este destul de agresivă și se concentrează pe adoptarea pe scară largă a Dai de-a lungul timpului în mai multe aplicații blockchain.

Maker Pipeline

Echipa Maker

Fondată în urmă cu aproape trei ani, MakerDao a crescut rapid de la o mică echipă la peste 35 de membri ai echipei. MakerDao este condus de Rune Christensen, CEO și fondator al acesteia.

Rune Christensen

Concluzie

Având în vedere veridicitatea rezervelor în dolari ale lui Tether în cauză, Maker’s Dai oferă un substitut viabil de stablecoin. Maker a creat un sistem stablecoin complet inspectabil și transparent, care este cu adevărat descentralizat și fără încredere. Întregul ecosistem blockchain ar trebui să beneficieze de lansarea Dai.

Pentru informații suplimentare, consultați MakerDao’s site-ul web si este hartie alba.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map