Ce am învățat din înșelătoria cu monede CTR

Centra (moneda CTR) a fost una dintre cele mai mari escrocherii din 2018. ICO a strâns 32 de milioane de dolari de la investitori, pretinzând parteneriate de renume și lăudându-se cu susțineri de vedete, înainte de o cădere spectaculoasă din grație. Poliția i-a arestat pe fondatori, iar schimburile au eliminat imediat moneda. Chiar și vedetele care au aprobat moneda CTR se confruntă acum cu posibile acțiuni în justiție.

Deci, ce s-a întâmplat cu moneda Centra și ce putem învăța care ar putea ajuta la evitarea căderii unor astfel de escrocherii în viitor?

Ce a fost monedă CTR?

Având în vedere că site-ul este acum offline, este o provocare să aflați multe informații despre moneda CTR dincolo de știrile care acoperă înșelătoria. Moneda Centra a pretins a fi soluția la problema cheltuielilor Bitcoin și a altor criptomonede. Compania le-ar oferi utilizatorilor un card de debit sau de credit care le-a permis să-și cheltuiască criptele în același mod în care cheltuim fiat folosind un card de credit sau de debit obișnuit. Sună bine, corect?

Site-ul web al monedei CTR ICO și-a declarat scopul de a construi „primul card de debit multi-blockchain din lume și un portofel inteligent și asigurat”. De asemenea, ar exista un portofel, legat de carduri, care asigura asigurarea pentru activele stocate. Portofelul ar funcționa cu mai mult de cinci criptomonede majore, inclusiv Bitcoin, Ethereum și Litecoin, și ar putea fi utilizat în peste 100 de țări.

Compania a susținut că au stabilit parteneriate cu Visa și Mastercard pentru a se asigura că cardul lor ar putea fi utilizat în același mod ca un card obișnuit. Boxerul Floyd Mayweather și producătorul muzical DJ Khaled au susținut proiectul.

Monedă CTR

Card monedă CTR – cu logo-ul Visa

Căderea monedei CTR

ICO a adus ETH în valoare de 32 de milioane de dolari de la investitori. Cu toate acestea, chiar înainte de orice intervenție SEC, membrii comunității cripto au avut a început să posteze îngrijorări cu privire la autenticitatea proiectului de monede CTR. Descoperirile Fishy au inclus imagini de profil false și adepți falsi pe Twitter. Doar comunicatele de presă plătite acopereau proiectul, pe care fondatorii îl comentau de parcă ar fi postări organice. În octombrie 2017, New York Times a declarat că un purtător de cuvânt al Visa a negat orice implicare cu moneda Centra.

Totuși, fondatorii păreau să aibă răspunsuri. Aceștia au afirmat că o echipă de profesioniști independenți care nu au încredere au încurcat imaginile de profil și au păcălit contul Twitter al companiei. În urma articolului NYT, au eliminat pur și simplu toate referințele la Visa de pe site-ul companiei.

Până în aprilie 2018, SEC a luat lucrurile în propriile sale mâini. Poliția a arestat doi dintre fondatorii de monede CTR, Sohrab „Sam” Sharma și Robert Farkas, pentru fraudă a valorilor mobiliare. SEC i-a acuzat pe cofondatorii monedei Centra de „învârtirea unei rețele de minciuni” și a declarat că solicită ordonanțe permanente și o rambursare integrală a banilor investitorilor.

La scurt timp după aceea, schimburile majore au început să radieze moneda. Odată ce s-a produs retragerea CTR Binance, moneda a devenit practic lipsită de valoare. Cel mai recent, rapoartele de știri Centra au arătat că DJ Khaled și Floyd Mayweather se confruntă amândoi cu acțiuni legale pentru rolul lor în șilingul proiectului. Totuși, nu există nimic care să garanteze că investitorii au sau vor primi banii înapoi.


Ce putem elimina de la CTR Coin Fiasco

Dacă sunteți unul dintre investitorii suficient de nefericiți pentru a fi prinși în dezastruul monedei Centra, atunci aveți simpatiile noastre. Cu toate acestea, nu veniți la noi cu Twitchforks pentru a scrie acest lucru, dar există câteva oferte utile de la aceste evenimente. Iată cele mai importante mâncăruri din înșelătoria cu monede Centra:

Verificați întotdeauna cele mai semnificative revendicări făcute de orice proiect

Dacă o monedă pretinde că are la bord un partener precum Visa sau PayPal, atunci vedeți dacă există comunicate de presă coroborate pe site-urile web ale companiei. Dacă nu găsiți nimic, este posibil ca revendicarea să nu fie autentică.

Marile mari vor vorbi adesea dacă cred că cineva își folosește numele de marcă sub pretenții false. Dacă nu găsiți nimic pe site-ul companiei și nu există nimic altceva care să indice dacă presupusul parteneriat este autentic, trimiteți un tweet către presupusa companie parteneră pentru a le cere. În cel mai rău caz, nu primiți niciun răspuns. În cel mai bun caz, veți primi un răspuns care vă confirmă sau respinge suspiciunile.

Aprobările celebrității nu înseamnă nimic

Literalmente nimic. Floyd Mayweather poate fi un mare sportiv, dar de ce să presupunem că știe ceva mai mult despre cripto decât bunica ta? Dacă uber-diva, Mariah Carey, ar putea fi convinsă să facă publicitate în cazările de pensiuni murdare (da, s-a întâmplat), este în întregime în domeniul posibilității ca orice celeb să fie plătită pentru a obține un proiect criptografic.

Monedă CTR Floyd Mayweather

Rămâi la box, Floyd. Credit de imagine: Twitter

Consultați echipa în detaliu

Uită-te la profilurile lor pe LinkedIn. Google le. Google Image le caută. Căutați-le invers pe Google Image. Știri Google le caută. Dacă ceva nu se adaugă, strigați-l către echipa de management comunitar al proiectului.

Dacă puteți, efectuați o căutare a înregistrărilor companiei. Va arăta dacă fondatorii au avut relații sau au deținut conduceri cu alte companii. Aceste căutări pot fi mai dificile în SUA, dar sunt mai ușoare în alte țări, cum ar fi Marea Britanie.

Citiți toate articolele de știri pe care le puteți găsi despre companie

Dacă puteți găsi doar comunicate de presă plătite sau postări sponsorizate în mod evident, atunci este posibil ca echipa proiectului să-și cumpere publicațiile. Există doar câteva publicații criptografice care nu rulează promoții cu plată.

Desigur, dacă vă gândiți să investiți în orice nou proiect blockchain, ar trebui să faceți un exercițiu de due diligence mai aprofundat asupra fundamentelor proiectului. Cu toate acestea, acestea sunt doar câteva dintre domeniile mai evidente în care un proiect poate scăpa indicii care să indice autenticitatea acestuia.

In cele din urma

Escrocheriile precum monedele CTR sunt concepute pentru a sugea oamenii. Existența lor este un semn al imaturității sectorului și indică faptul că reglementarea nu este un lucru rău. Cu toate acestea, chiar și cu reglementări, asigurați-vă că urmați controale precum cele enumerate mai sus. Când faceți acest lucru, puteți avea încredere că luați măsuri de bun simț pentru a vă proteja investițiile.

Credit de imagine recomandat: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map